Šport

Najhladnejše mesto v Evropi kandidira za poletne OI

Salla, 27. 01. 2021 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finsko mesto Salla na Laponskem, ki velja za najhladnejše mesto v Evropi, je v torek v sklopu kampanje o ozaveščanju glede posledic globalnega segrevanja Zemlje najavilo kandidaturo za poletne olimpijske igre leta 2032.

Salla se je v medijih poleg nizkih temperatur pojavljala tudi zaradi nelegalnih prehodov državne meje (na fotografiji).
Salla se je v medijih poleg nizkih temperatur pojavljala tudi zaradi nelegalnih prehodov državne meje (na fotografiji). FOTO: AP

"To je nora ideja z resnim sporočilom," so predstavniki mesta severno od polarnega kroga, kjer se živo srebro spusti tudi 50 stopinj po ledišče, sporočili na novinarski konferenci.

"Naš namen je jasen. Sallo želimo obdržati takšno, kot je, in želimo si še veliko hladnim zim z obilo snega," je hrvaška tiskovna agencija Hina citirala župana Erkkija Parkkinena. "In tako se je rodila ideja, da v enem najhladnejših mest na svetu organiziramo poletne olimpijske igre," še pravi župan, ki pristavlja, da bi, če bi Salla lahko organizirala igre, to pomenilo, da so temperature preveč narasle.

'Če ne bomo ukrepali, Salle ne bo več'
Parkkinen opozarja, da bo mesto izgubilo svojo identiteto, če bodo vsi stali križem rok in če svet ne bo preprečil globalnega segrevanja. 

"Naša poletja so vse bolj vroča, naše zime pa vse krajše. Če ne bomo ukrepali, bomo izgubili svojo identiteto in Salle ne bo več. Sneg, led in mraz moramo obdržati," še pravi župan.

Na kandidaturo so se v Salli dobro pripravili in predstavili tudi logotip, maskoto, uradne uniforme, dokumentacijo ter promocijske dejavnosti za igre. V tem trenutku ima Salla vse, kar ob vložitvi kandidature potrebuje. Realnost pa seveda Salli zaradi omejene infrastrukture ne omogoča izvedbe iger. Mednarodni olimpijski komite (Mok) bo organizatorja iger leta 2032 izbral 2025. Zanimanje za igre so do zdaj izrazili v Dohi, Mumbaju in nemškem Porurju.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

relos
27. 01. 2021 12.02
Salli na bo hudega ... mi pa bomo imeli suše in neurja, dražjo hrano, naval podnebnih migrantov in konflikte z mejnimi državami zaradi podnebne krize