Šport

Mavericksi so rutinsko odpravili Warriorse

New York, 15. 01. 2020 04.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
35

Dallas je gostovanji v Kaliforniji začel v San Franciscu in brez težav premagal najslabšo ekipo zahodne konference. Luka Dončić ni imel najbolj bleščečega večera, a je vseeno zlahka zbral 20 točk in 8 skokov.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Golden State Warriors - Dallas Mavericks
    01:43
    Vrhunci tekme Golden State Warriors - Dallas Mavericks
  • Vrhunci tekme Atlanta Hawks - Phoenix Suns
    01:36
    Vrhunci tekme Atlanta Hawks - Phoenix Suns
Trener Dallasa Rick Carlisle vztrajno opozarja na (pre)trdo igro obramb proti Luki Dončiću (levo).
Trener Dallasa Rick Carlisle vztrajno opozarja na (pre)trdo igro obramb proti Luki Dončiću (levo). FOTO: AP

Mavericksi so konec decembra z neustavljivim napadom prekinili serijo zmag Warriorsov, ti pa se od takrat niso več pobrali, srečanje je bil njihov deveti zaporedni poraz. Dallas je od prvih minut nadzoroval tekmo in počasi večal prednost, njihov napad se je osredotočil pod koš, kjer domačini niso znali ustaviti razpoloženega Dwighta Powella, z 21 točkami najboljšega strelca gostov. Dobro je šlo tudi drugemu centru Bobanu Marjanoviću, s 13 točkami in 11 skoki je dosegel dvojni dvojček.

Dončić je navduševal z lepimi preigravanji, nekaj težav je imel z metom od daleč (zadel je le dva od devetih poskusov za tri). Izjemno slabo je metal proste mete, zadel je komaj vsakega četrtega (dva od osmih), a je majica tokrat ostala cela. Kljub temu je imel spodobno tekmo, nekoliko je zbledela le zaradi visokih meril, ki jih je sam postavil. Na obeh prejšnjih srečanjih z Warriorsi je dosegel trojni dvojček, dvomestno število točk, podaj in skokov.

Časa za počitek ne bo, v sredo zvečer jih že čakajo Kingsi, oddolžiti se jim morajo za decembrski poraz. Dobra novica za moštvo je, da se jim bo najverjetneje znova pridružil krilni center Kristaps Porzinsgis, ki jim močno manjka predvsem v obrambi.

Rutinska zmaga

POVZETEK TEKME

Mavericksi so že v prvih minutah pognali svoj napadalni stroj, kar jim nekaj zadnjih tekem ni ravno uspevalo. Trener domačih Steve Kerr je moral hitro seči po minuti odmora, toda Tim Hardaway Jr. in Maxi Kleber sta Warriorse mučila z meti od daleč, Mavericski pa so tudi z Dončićem na klopi ohranjali prednost (36:26).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski zvezdnik je drugo četrtino začel z zgrešenim prostim metom in prestrašil svojo majico. Premešana postava prve peterke in okrepitev s klopi je pospešila ritem, svoje minute pod košem je znova dobro izrabil Marjanović. Nato je strelske naloge prevzel prvi center Powell in polnil koš domačinov. Razpoloženje je nekoliko pokvaril njegov nenameren udarec s komolcem v obraz Jacoba Evansa, slednjega so precej omotičnega morali odpeljati v garderobo. Mavericksi so dobili obe četrtini in ob koncu prvega polčasa zanesljivo vodili (65:47).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Warriorsi so tudi drugi polčas začeli z nenatančnimi meti za tri točke, Mavericksi niso bili bistveno boljši, toda Powell je še naprej vladal pod košem in bil najbolj zaslužen, da je prednost zrasla na več kot dvajset točk. Dončić je svojo prvo trojko zadel šele sredi tretje četrtine, nato je takoj sledila naslednja. Val energije za domačine je prinesel vstop 19-letnega Srba Alena Smajlagića, v obrambi je nekajkrat tesno pokrival Slovenca, v napadu pa se neustrašno boril pod obročem. Če bi Warriorsi bolje igrali v obrambi, bi Mavericksi imeli precej več težav. Tako pa so ohranili udobno prednost (94:71).

Trener Rick Carlisle je ob začetku zadnje četrtino postrgal klop Dallasa in na igrišče poslal igralce globoko iz rezerve. Mavericksi so igrali rutinsko, J.J. Barea pa je uspešno vadil met za tri. Prva peterka je ob prepričljivi zmagi (124:97) lahko zbirala energijo za naslednji večer, saj so se nemudoma odpravili v Sacramento.

Latvijska luknja

Dončić je z enajstimi trojnimi dvojčki na vrhu lestvice NBA, v soboto sta mu dva skoka zmanjkala do dvanajstega. A ves čas ponavlja, da mu takšne statistike ne pomenijo veliko, kar šteje, so zmage moštva. "Zelo smo jo potrebovali, res zelo," je dejal po sobotni nad Filadelfijo. "So eno najboljših moštev vzhoda, zato mislim, da smo dokazali, da se lahko kosamo s komer koli. To moramo le nenehno početi," je Dončić opozoril, da je čas za večjo stalnost v igri Dallasa.

Teksaško moštvo ima za sabo težek mesec osmih zmag in osmih porazov. Zaznamovale so ga predvsem poškodbe, in če je odsotnost Dončića predvsem pokazala, da lahko dobro igrajo tudi brez svojega prvega zvezdnika, pa sedanji niz osmih tekem brez Porzingisa kaže, kako načeta je njihova obramba brez velikega Latvijca. "Pogrešamo ga na obeh straneh igrišča, njegovo zdravje se izboljšuje, dokler pa se ne vrne, se bomo trudili po svojih najboljših močeh," je dejal trener Carlisle.

Dončić (desno) je zgled tudi za leto dni mlajšega Srba v vrstah Warriorsov Alena Smailagića.
Dončić (desno) je zgled tudi za leto dni mlajšega Srba v vrstah Warriorsov Alena Smailagića. FOTO: AP

Porzingis je imel težave z bolečim desnim kolenom, a je terapija pomagala, da je v ponedeljek že vadil s prvo peterko. "Ni šlo za poln trening, toda vseboval je precej stika in veliko premikanja," je delo opisal Carlisle. Bolniški status Latvijca so spremenili v vprašljiv, po pričakovanjih bo na igrišče stopil v Sacramentu, kjer klubske niti vleče sloviti Vlade Divac.

Trdi časi za Dončića

Carlisle še vedno opozarja tudi na delo sodnikov, ki jim po njegovem mnenju ne piskajo dovolj prekrškov, kar še posebej velja za Dončića. "To sezono prestaja veliko ... Za njim je nekaj izjemnih predstav ter večeri, ko si tekmeci dovolijo nekaj telesnih svoboščin in ga pretepajo kot psa. Uči se, kako se soočati z vsem tem," je bil Carlisle slikovit. Povprečje dosojenih prekrškov nad Dončićem je 7,3 na tekmo, kar ga postavlja na četrto mesto v ligi, za Giannisa Antetokounmpa iz Milwaukeeja (8.3), Jamesa Hardna iz Houstona (8.1) in Traea Younga iz Atlante (7.4).

Dončić svojo nejevoljo redno kaže sodnikom, čeprav je po dveh tehničnih osebnih napakah, ki so mu jih zaradi negodovanja dosodili decembra, nekoliko bolj umirjen. A je prav na srečanju z Warrorsi pokazal zobe po ostrem prekršku Marquesea Chrissa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trša igra nasprotnih obrambnih igralcev je tudi posledica njegove mnogostranskosti v napadu, kot je dejal trener Filadelfije Brett Brown "ne vidim načina, kako igrati obrambo proti njemu". Zato se zatekajo h prekrškom in upajo, da jih bodo sodniki čim več spregledali. Carlisle verjame, da delivci pravice tega ne počno namerno, "želimo si le, da bi bilo sojenje enakovredno za vse".

Dončić (levo) in Boban Marjanović skrbita za filmsko zabavo Dallasa.
Dončić (levo) in Boban Marjanović skrbita za filmsko zabavo Dallasa. FOTO: AP

Slovenec je v ponedeljek poskrbel, da so si s soigralci oddahnili od napornega košarkarskega ritma. Potem ko je Marjanović to sezono že najel kinodvorano in jih povabil na ogled odličnega filma Uncut Gems, je Dončić ponovil vajo in ekipi plačal ogled komedije Podli fantje za vedno. "Verjetno zapravlja zaslužek od znamke Jordan," je Brad Townsend iz časnika Dallas Morning News spomnil na donosno pogodbo s korporacijo Nike.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dadaljudi
15. 01. 2020 16.36
Kak to mislis izgubili puba je placu kazn i to je to
Malo_sutra
15. 01. 2020 10.47
+5
Smailagic je tok srb kot jaz slovenec, tako da lepo vas prosim.
Sale nacionale
15. 01. 2020 18.41
En procent
15. 01. 2020 09.36
+0
Treba je vedet, da ga tam zelo sovražijo, saj so GSW izgubili mladega igralca, ker je odrinil Luko v kamermane. Zelo so postali nasilni do Luke.
Zokar
15. 01. 2020 09.20
+4
Se mi zdi, da ga je hitra telesna okrepitev stala obcutka za met. Ko bo fizicno tam kjer zeli, bo obcutek lahko na nova kalibriral, do takrat pa velika nihanja v procentu zadetih metov.
dark horse
15. 01. 2020 09.27
-12
Kdaj pa je imel občutek za met, mislim pravi šolski met??
PetindvajsetUR
15. 01. 2020 09.09
+13
Padel v formi?? :) 20 tock, 8 skokov.....pa kr neki casa na klopi. Igra ravno toliko kot je treba....
mariomandzukic
15. 01. 2020 09.08
-19
Ko je Doncic(pisem Doncic, saj vsi vemo da je Luka sam eden) najboljsi igralec svoje ekipe, Dallas gubi, ko pa drugi prevzamejo vajeti igre pa Dallas ponavad zmaga... Brez Porzingisa bi Dallas bil v enaki situaciji kot lani, se prav druga najslabsa ekipa zahoda pa ceprav imajo belga Jordana, ki je porusil vse mozne rekorde... Doncic je edini kosarkas v zgodovini ki je na 5 tekmah zabil 26 pik in dodal 9 asistenc 8 skokov in 12 krat izvajal avt.. NBA statistike, za katere noben ne ve
dark horse
15. 01. 2020 09.36
+12
tekač
15. 01. 2020 09.59
+4
Maxx365
15. 01. 2020 14.09
+3
Na slovenskem forumu ti sploh ne bi bilo treba napisat Doncic, ker tudi mi vsi vemo, da je Luka samo eden ... in to vsekakor ni tisti, ki je po pomoti sprejel zlato žogo
MojsterSplinter
15. 01. 2020 09.08
+21
"Slovenski zvezdnik je drugo četrtino začel z zgrešenim prostim metom in prestrašil svojo majico. " HAHAHA!!! :)))
KakovostenSmeh
15. 01. 2020 09.45
-2
jmis
15. 01. 2020 09.03
+0
2 asistence hahaha, ni si podoben
vrtnar01
15. 01. 2020 08.42
+9
a se mi samo dozdeva,da je Dončič padel v formi...sam vprašam
Uporabnik458403
15. 01. 2020 08.54
+5
Vrtnar........ A je to kaj nepricakovanega........? To se vsakemu sportniku dogaja parkrat v sezoni......... Slabsa statistika pa je tudi posledica vedno vecje obrambe nad njim
Sentis
15. 01. 2020 08.37
+17
Nujno bo potrebno popraviti odstotek zadetih prostih metov. Glede na vse prekrške nad njim, bo lahko to njegovo glavno orožje. Podobno dela Harden in to uspešno.
Uporabnik458403
15. 01. 2020 08.36
+12
A glasuje kaj......? Jutri glasovi stejejo dvojno
pako-san
15. 01. 2020 13.06
-2
Iniesta
15. 01. 2020 08.11
+2
Magic Luka 👍
fairplayy
15. 01. 2020 08.06
-5
doncic peljal kuzka v kino
Matrax
15. 01. 2020 08.04
+22
Pomembna je zmaga. Osebna statistika te ne pripelje v končnico.
Uporabnik458403
15. 01. 2020 08.16
+14
Matrax...........osebna statistika pripelje do mocnih pogodb. Recimo taksna kot z air Jordan..............
AS1983
15. 01. 2020 07.59
+17
Dallas opravu rutinsko delo, doncic pa ima se velike rezerve v metu, trdo delat na trenigih, pa bo
schranz91
15. 01. 2020 07.04
+20
To je bla najbolj dolgočasna tekma to sezono, že na polovici se je vedl da bodo mavsi zmagal, pa še dončić igral samo 20 min
Nikdar več
15. 01. 2020 08.15
+6
Belibog
14. 01. 2020 21.59
+8
Čestitke Luki, imam na sumu, da Dallas prodaja igre. Ekipa lahko premaga vsakega, že tista tekma, ko so vodili s 30 točkami in pol izgubili je malo čudna, trener ni menjal ekipe čeprav je 30 točk izpuhtelo. Tudi Bobana bi moral večkrat v ekipo dat, da ne govorim o Bareji, je dokaj dober, pa je več tekem na klopi presedel.
schranz91
15. 01. 2020 07.06
+5
Zakaj bi dallas prodaju igre če pa ob zmagah dončića precej več zasluži?
Uporabnik458403
15. 01. 2020 08.23
+6
Belibog......... V nba ne igrajo po logiki najboljsi igrajo ampak po podpisanih pogodbah....... Recimo pogoj Porzingisa da podpise pogodbo z Dallasom je bilo toliko in toliko metov lahko ima na tekmi...... To je klasicen pogoj, ki ga postavijo neki igralci klubu......... Ja Marjanovic igra premalo, kljub dobrim igram.... Pa smo spet tam, da je pogodba taka in pogodbe drugih tega ne omogocajo...... Priloznosti so le ob poskodbah......... Pa se v ligi nba se bolj igra za sov in ta sov prinese denar in ne zmage........ Ker doncic prinese najvec sova pac njega forsirajo..............
Maxx365
15. 01. 2020 13.15
+1
Sicer za število metov v pogodbi še nisem slišal, vem pa da je v pogodbah določena minimalna minutaža posameznega igralca.
bonkintos
14. 01. 2020 21.36
+5
ČE bo Luka odigral ,in zadel kot je treba ne bo težav.
schranz91
15. 01. 2020 07.14
+17
Uporabnik1816893
14. 01. 2020 21.32
+17
Obramba se bo igrala v play offu, 82 tekem rednega dela bi vi igrali na obrambo, no vidiš zato ste kavč trenerji
pako-san
14. 01. 2020 20.16
+23
Ma ne glumite nekaj v prazno. 20 let nazaj bi se vsako tekmo jokal,taka kosarka se je igrala
cekinar
14. 01. 2020 20.26
+15
Ja ,to pa res .Se spomnim najprej v 90-h bad boysov(Pistons),pa potem bullsov z jordanom,rocketsov z "the dream-om",tudi spursi s twin towers(Duncan-Robinson),skratka vsi so igrali na obrambi in s tem so prihajali do naslovov.