Šport

Mavericksi so proti Blazersom ustavili nizanje tesnih porazov

New York, 28. 12. 2021 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
14

V srečanju moštev, ki ju je ohromil covid, je ta bolj prizadel Portland, ki je imel pod obročem hude težave. Kristaps Porzingis in Dwight Powell sta se gostila ob majavi domači obrambi, tako da so lahko srečanje ob prepričljivi zmagi zaključili igralci s konca klopi (132:117).

Dwight Powell je s pridom izrabil  razredčene vrste visokih Blazersov.
Dwight Powell je s pridom izrabil razredčene vrste visokih Blazersov. FOTO:

Ne le, da so Blazersi ostali brez sedmih igralcev – pred tekmo so izvedeli, da je moral v karanteno tudi trener Chauncey Billups, tako da je ekipo vodil njegov pomočnik Scott Brooks. Manjkala sta člana prve peterke, Jusuf Nurkić in Robert Covington, predvsem odsotnost "bosanske zveri" pa je odprla prostor pod domačim košem, kar so Mavericksi s pridom izkoriščali. Porzingis (34 točk, 5 podaj, 9 skokov, 2 ukradeni žogi, 2 blokadi) je bil odličen na obeh straneh igrišča, odkril je tudi svoj pozabljeni met od daleč (zadel je trikrat v sedmih poskusih). Natančen je bil tudi Powell (22 točk, 3 skoki), zgrešil je le dva od enajstih metov. Dober večer je imel Brandon Knight (18 točk, 5 podaj, 3 skoki, ukradena žoga), eden od desetdnevnikov, ki si po podpisu kratkih pogodb z Dallasom prizadevajo, da bi si z dobrimi predstavami priborili stalnejše mesto v Ligi NBA. Knight, osmi izbor nabora iz leta 2011, je v zadnjih letih menjaval moštva in drsel vse bolj proti koncu klopi, dokler ni povsem zdrsnil iz NBA in pristal v G-ligi. "Veselim se biti znova v istem okolju kot Kidd, s katerim sva sodelovala že v Milwaukeeju. Ko si med desetimi izbranimi (na naboru), se zdi vse samoumevno, po dveh letih zunaj lige pa si izjemno vesel, da dobiš novo priložnost," je dejal in priznal, da so ga premagale solze, ko je dobil vabilo Dallasa. Po njegovih besedah gre zahvala za hitro zlitje z moštvom trenerjem: "Razložili so mi igro mnoštva in mi omogočili, da sem se lahko vključil. A na koncu je samo košarka."

Trenerju Jasonu Kiddu se je zareklo, da je Knight že star, kar je hitro popravil, rekoč, da je zelo izkušen. Veterana je pohvalil tudi Porzingis: "Knight je hiter, lahko se prebije mimo igralcev, v ligi se je že dokazal. Nisem vedel, da je brez moštva, in to, da smo ga izbrali, je dobra odločitev." Latvijec je dosegel največ točk v tej sezoni, po suši v prejšnjih tekmah je zadeval tudi od daleč. "Bilo je čudno – po treh zgrešenih metih (za tri točke) sem vseeno vedel, da bom zadel. Še naprej sem metal, nisem razmišljal, samo instinktivno sem igral. Sedaj moram izboljšati doslednost," je razmišljal po tekmi. Po njegovih besedah celotno moštvo že nekaj tekem igra z dodatno energijo in čvrsto igro v obrambi: "Ne zmagamo vsakič, a nocoj se je vse uskladilo." Podobno ugotavlja Kidd: "Tudi ob porazih je jasno, da je to moštvo drugačno. Igralci si delijo žogo, iščejo soigralce, tekmujejo, ni miselnosti 'Zdaj sem jaz na vrsti, potem si ti'. Vsi se veliko pogovarjajo, medtem ko je bila garderoba v začetku leta zelo tiha. Po tekmi se veselijo uspehov drug drugega. Morala je visoka." Poudaril je, da so novi igralci "lačni vrnitve v ligo ... Kot bi bili priča menjavam v moštvu – vsi igrajo odločno." S tem je spomnil na besede lastnika Marka Cubana, da klub po vrnitvi obolelih "čakajo težke odločitve".

To seveda ne skrbi Luke Dončića – prvi zvezdnik Dallasa bo podaljšano bolniško odsotnost izkoristil za okrevanje po poškodbi levega gležnja. Spodbuda zanj je lahko vrnitev Josha Greena (9 točk, 10 podaj, 4 skoki, 2 ukradeni žogi), ki si je z odlično igro prislužil pohvale trenerja in soigralcev. "Josh je bil odličen, nadaljeval je, kjer je končal pred covidom, ima trdne temelje za nadgradnjo svoje igre," je dejal Kidd. Mladenič, ki igra drugo sezono, je priznal, da je privajanje na Ligo NBA, v kateri ima na igrišču dosti manj priložnosti, kot jih je imel v študentski ligi, precej težko, saj "nič ne nadomesti igralnega časa, ne delo v telovadnici ne stalno ponavljanje. A vsako minuto skušam izkoristiti za učenje, kako igrati bolje." Green, ki je bil cepljen, je preživljanje karantene opisal kot precej neprijetno, kljub temu da ni imel hujših težav z boleznijo. "Na srečo sem bil v redu, ni bilo prehudo, samo eno noč sem se počutil, kot bi imel prehlad. Po prvem negativnem testu sem bil presrečen in pretekel štiri milje." Igralci, ki so oboleli v prejšnji sezoni, ko še niso bili cepljeni, so imeli precej več težav – Maxi Kleber je denimo zelo dolgo čutil posledice. Skupaj z odločitvijo lige, da skrajša karanteno z desetih na šest dni, če igralci ne kažejo znakov bolezni in niso več kužni, to morda pomeni, da se bo Slovenec (pozitiven je bil 22. decembra) na parket vrnil precej hitreje, kot so sprva pričakovali. Morda že pred koncem sedanje serije gostovanj, ki bo v nedeljo v Oklahoma Cityju. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

09ZarMan10
28. 12. 2021 10.21
+1
Jaz ne vem, kje vam vse primerjave in ideje v povezavi z Lukom. Trae in Luka sta popolnoma drugačna igralca in ju je domala nemogoče primerjati. Je že res, da oba pogojno igrata na istih igralnih mestih, vendar sta preprosto tako drugačna tipa igralcev, da nobena resna primerjava, ki presega golo statistiko ne vzdrži. Oba sta fantastična igralca s svojimi specifikami, močno vezanimi predvsem na telesno anatomijo. Glede na videno in slišano je dejstvo, da ima Luka letos večje težave s kvalitetno pripravo, na drugi strani je Young "mašina", pa vendar je Luka bolj vsestranski in univerzalni igralec, ki lahko igra domala vse pozicije, razen mogoče 5-ke. Mogoče pa je to, da je prvi del letošnje sezone za Luko pester in problematičen le dober obet, da se v drugem delu, ko se "svije harajo" zadeve bistveno izboljšajo!
cekinar
28. 12. 2021 13.20
-1
Ja tako je,doncica in younga bi zelo tezko primerjali,bi pa lahko primerjali Ziona Williamsona in Doncica,kateri bo težji košarkar lige,vsekakor bi po lastnosti v tem elementu (telesna teža) oz.masa lahko Doncic kdaj igral tudi na poziciji klasičnega centra,no če pogledamo da je Shaq tehtal v njegovih letih 136 kg,Dončic pa se tej številki vztrajno približuje.
User416781
28. 12. 2021 10.09
+3
Mavericksi so povprečna ekipa, ki se bodo spet borili za playoff, kot pretekle sezone.
HUSO BOSS
28. 12. 2021 09.17
-2
DONCICA JE DENAR POKVARIL IN ČAS BO POKAZAL SVOJE DA IMAM PRAV... NJEGOVA KILAZA POVE VEČ KOT TISOČ BESED...
Amasakul
28. 12. 2021 09.23
+5
M teorija
28. 12. 2021 09.57
+1
HUSO BOSS
28. 12. 2021 09.10
-3
DALAS VEČ KOT OČITNO BOLJE IGRA BREZ DONCICA..
Jejž
28. 12. 2021 11.28
+2
Maxx365
28. 12. 2021 12.13
+1
titomeni
28. 12. 2021 08.37
+4
Ko da Powel 22 tock ves da je bila zanic tekma
franci1972slo
28. 12. 2021 08.25
-5
Mnogi so se norčevali, ko smo menili o tem, da bo Trae Young verjetno dolgoročno le boljši pick kot Dončić, v prvi vrsti zaradi pristopa k delu. Letos je že prva taka sezona, ko Luka trpi zaradi nepripravljenosti, Trae pa je med top kandidati za MVP-ja.
titomeni
28. 12. 2021 08.37
+11
Si ze kdaj sploh pohvalil Doncica? Tip je vse rekorde podrl in ti ga se vedno pljuvas...
NisteResni
28. 12. 2021 10.24
+0
Ja itq trea v ozjem izboru za MVP, atlanta se bliz playoffu ni, plus obrambne naloge Young opravlja s cveki
mitkob
28. 12. 2021 10.43
+2
Zadnji del francijevega komentarja za letos sicer drži. Drži pa tudi, da franci v zgodovini še ni kaj lepega o Luki povedal, kar pove več o franciju samemu kot o Luki.