Šport

Mavericksi so po počasnem začetku umirili Pistonse

New York, 22. 04. 2021 02.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
8

Začetek srečanja proti zadnjemu moštvu vzhodne konference je znova prinesel pobudo gostov. A je Dallas pod taktirko Luke Dončića do polčasa prevzel vajeti tekme in jo varno pripeljal do zmage (127:117). Ta je razveselila domače občinstvo, ki je pred tem spremljalo štiri zaporedne poraze v dvorani American Airlines Center.

Luka Dončić (z žogo) je s tridesetimi točkami in skoraj trojnim dvojčkom Dallas popeljal preko Detroita.
Luka Dončić (z žogo) je s tridesetimi točkami in skoraj trojnim dvojčkom Dallas popeljal preko Detroita. FOTO: AP

Zmaga ni bila odraz bleščeče predstave, prej dovolj osredotočenega truda, da so mlademu moštvu sredi prenove preprečili neprijetno presenečenje. Prehod na consko obrambo je izničil začetni zagon Detroita, podvojena obramba Pistonsov ob koncu (in zgrešen met Josha Richardsona) pa sta Luki Dončiću (30 točk, 9 podaj, 10 skokov, 2 ukradeni žogi) preprečila, da bi dosegel nov trojni dvojček (dvomestno število točk, podaj in skokov). Znova mu je ob strani stal Jalen Brunson (20 točk, 5 podaj, 3 skoki), ki je zadel osem metov v ducat poskusih. Tudi Kristaps Porzingis (19 točk, 4 podaje, 7 skokov, 3 ukradene žoge) je imel precej boljši večer kot proti Sacramentu. Pas najboljšega obrambnega igralca si je prislužil Dorian Finney-Smith (11 točk, 3 skoki, ukradena žoga), predvsem zato, ker je v drugem polčasu umiril najboljšega strelca gostov Jeramija Granta (26 točk, 2 podaji, 2 skoka).

"Znova težaven začetek, zdelo se mi je, da igramo dovolj odločno, a so bili nekoliko boljši. V drugem polčasu smo naredili, kar je bilo potrebno za zmago," je trener Rick Carlisle povzel srečanje. Že po torkovem treningu je dal vedeti, da bo s spremembami v prvi peterki skušal tej vliti nekaj več začetne energije. Tako je Dwight Powell (6 točk, 3 skoki) dobil prednost pred Maxijem Kleberjem (podaja, 5 skokov), po besedah trenerja je to prineslo nekaj več fizične igre in zagona, Powell pa je "primer tega, kaj želimo biti kot klub, nesebičen in izjemno tekmovalen". Nemec je med branjenjem koša trdo padel in si poškodoval hrbet, Carlisle je dejal, da ima precejšnjo modrico, "jutri bomo videli, kakšna bo bolečina." Dončić je poudaril, da je bila po nekaj slabih predstavah zmaga nujno potrebna, zasuk v drugi četrtini pa je pripisal "odločni igri, kroženju žoge in uživanju na igrišču".


Potek srečanja

Prvi koš Dončića je nakazal, da bodo Mavericksi nekoliko bolj spodobno začeli tekmo, toda Grant in Saddiq Bey sta z metoma od daleč Deteroit popeljala v vodstvo. Grant je dodal še koš in prednost gostov je narasla na šest točk. Odgovoril je Porzingis s trojko, toda Grant je še v drugo zadel od daleč. Dončić je lepo podal Powllu za zabijanje domačega centra, nato je zadel svoj prvi met izza črte za tri točke. Svoj prvi koš je dosegel Cory Joseph, a je Powell znova zabil, tokrat po podaji Porzingisa. Po le enem zadetem prostem metu Josepha je druga trojka Slovenca prinesla vodstvo Dallasa, trajalo pa je le do prostih metov Masona Plumleeja. Po zgrešenem poskusu Dončića od daleč je koš Granta vodstvo Detroita zvišalo na tri točke. Tega ni spremenila trojka Finneyja-Smitha, saj je od daleč zadel tudi Joseph.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pistonsi so igrali z veliko energije v napadu, Joseph in Plumlee sta razliko zvišala na sedem točk, ublažila jo je trojka Richardsona. Koša Granta in Plumleeja sta pomenila, da gostje vodijo že za osem točk, razliko sta znižala prodora Brunsona in Richardsona. Razpoloženi Grant je s košem in prostim metom nizal zadetke in kazal, da Mavericksi znova ne igrajo dovolj čvrste obrambe. Dober skok v napadu Willieja Cauleyja-Steina po zgrešenem poskusu Slovenca je prinesel trojko Brunsona. Po zadetku Isaiaha Stewarta je Tim Hardaway mlajši s polaganjem dosegel prvi točki, Dončić je po zgrešeni trojki še enkrat dobil žogo in prodrl do obroča. Zabijanje Sabena Leeja pa je gostom pomagalo, da so ob koncu četrtine vodili za tri točke (36:33).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je tako kot prvo tudi drugo četrtino odprl s košem, gostje so odgovorili z zadetkom Tylerja Cooka, Isaiah Stewart pa je v protinapadu kaznoval slabo podajo Slovenca. Kleber se je v obrambi postavil na pot Tylerju Cooku in ga prisilil k prekršku v napadu, toda trk je Nemca trdo položil na tla, nato je odšel na klop in se držal za spodnji del hrbta. J. J. Redick je svojo navzočnost oznanil z metom od daleč, Lee pa je s polaganjem žoge v obroč ohranjal zagon Detroita. Trojka Josha Jacksona je njihovo vodstvo zvišala na sedem točk, Brunson je z dolgim metom za dve točki dal vedeti, da je tekma še dolga. Pridružil se mu je Porzingis, a se je po Grantu razigral Joseph in prodrl do obroča. Koš Porzingisa in trojka Redicka sta prinesla izenačenje, Pistonsi pa so vzeli minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je s consko obrambo nekoliko otopil ostrino Pistonsov v napadu, a je Joseph vseeno našel pot do koša. Pri domačih je zadeval Brunson, dobra novica zanje je bila že tretja osebna napaka Granta, ki ga je predčasno poslala na klop, Porzingis pa je zadel prosta meta. Na drugi strani je bil s kazenske črte trikrat natančen Saddiq Bey. Moštvi sta se začeli izmenjevati v vodstvu, zadeli so Brunson, Plumlee, znova Brunson in nato Jackson. Nato je Brunson zadel še v tretje in dodal še prosti met. Podaja Dončića je prinesla zabijanje Finneyja-Smitha, Brunson je bil neustavljiv in Mavericksi so povedli za osem točk. Dončić je žogo popeljal čez igrišče in napad končal z odločnim zabijanjem. Zabil je tudi Bey, toda to ni ustavilo drvenja Dallasa, Porzingis je dodal trojko in domači so polčas končali z devetimi točkami naskoka (67:58).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Grant je po silovitem začetku v prvi četrtini v drugi skoraj izginil. Drugi polčas je začel s prostimi meti, a je vmes dobil četrto osebno napako. Trojka Finneyja-Smitha je ohranjala prednost Dallasa, Dončić, ki je za spremembo zadel oba prosta meta, jo je zvišal na enajst točk. Upanje gostov za preobrat je zbudil Jackson z metom od daleč, nato je v obrambi blokiral polaganje Slovenca, a je žogo zgrabil Powell in jo potisnil v koš. Trojka Josepha je domačega trenerja Carlisla spodbudila, da je vzel minuto odmora, po njej je bil prvi koš prosti met Dončića, ki se je vrnil k rutini le enega zadetka v dveh poskusih. A je zato z dolgo trojko z dvanajstih metrov pokazal svojo ljubezen do težkih metov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trojka Beyja je pomenila, da Pistonsi zaostajajo za osem točk in še lahko upajo na zasuk. Toda Mavericksi jim niso pustili bližje, dokler Hardawayju žoga ni ušla z igrišča, gostje pa so tako dolgo skakali v napadu, da je Hamidou Diallo dobil in zadel prosta meta. Podobno je Richardson popravil svoj zgrešeni met, a je Joseph odgovoril s trojko in Detroit je kazal, da se ne misli zlahka posloviti. Dallas je ostal brez Kleberja, ki ni prišel iz garderobe, kjer so skrbeli za njegov po padcu načet hrbet. Nekdanja zlata roka Miamija Wayne Ellington je v petem poskusu zadel za tri točke, a je Hardaway s polaganjem, nato pa še trojko, znova obrnil potek srečanja, Richardson pa dodal še koš in prosti met, tako da je  Dallas vodil za deset točk. Dončić si je lepo naredil prostor za zanesljiv met na koš, nato ukradel žogo, sodniki pa so prezrli prekršek nad njim in pustili, da je zadel Cauley-Stein. Trojka Ellingtona je postavila končni rezultat tretje četrtine, 100:90.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnjo četrtino so začeli prosti meti, Cauley-Stein je zadel drugega, Dončić prvega. Podaja Slovenca Hardawayju je prinesla trojko in petnajst točk razlike. Jospeh se je upiral z novim košem, Dončić pa je za sedmo podajo našel Cauleyja-Steina. Nekaj kasneje je popravil zgrešeno polaganje slednjega, vmes pa našel čas, da se pritoži sodniku, ker niso sodili prekrška nad njim. Po dolgem času je znova zadel Grant, nato dodal še trojko ter znižal na 11 točk zaostanka, Mavericksi pa so vzeli minuto odmora. Dončićeva podaja Porzingisu je olajšala delo Latvijcu za njegov peti koš. Prebujeni Grant je zaoral skozi obrambo in zabil, trener Dallasa Carlisle pa je z minuto odmora skušal spodbuditi nekoliko ohlajen domači napad. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukradena žoga Porzingisa je prišla v pravem trenutku, Latvijec je zabil, a nato naredi peto osebno napako, ki je Plumleeju ob košu dala še prosti met. Dončić je v desnem kotu našel Hardawayja za pomembno trojko. Na koš Jacksona je Finney-Smith odgovoril s še eno trojko, toda Jackson je ob šestem prekršku Porzingisa prispeval nove tri točke. Podobno je moral z igrišča zaradi preveč osebnih napak Plumlee, Cauley-Stein pa je ob košu zadel še prosti met. Nato je bil tudi sam na vrsti, da po šestem prekršku sede na klop. Prosta meta Ellingtona sta Pistonse približala na deset točk, toda Dončić se je za hip otresel obrambnega igralca in z novim dolgim metom zapečatil srečanje. Trojka Ellingtona je bila samo še kozmetični popravek rezultata za končnih 127:117.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

XYZO
22. 04. 2021 11.18
-1
ČE BI BILA UVROPSKA LIGA USTANOVLJENA ,KO JE BILA ŠE JUGA ...BI BILČA TA BOLJŠA KOT NBA...
el capitano
22. 04. 2021 08.58
+0
NBA..unicuje svetovno košarko in bi bilo primerno, da se bo medijsko bojkotira..Popolnoma nezanimivo tekanje po igrišču ,dobro, da so evropski nogomet rešili pred tem..
asdfghjklqwertz
22. 04. 2021 10.53
+0
Brez NBA košarka po svetu nikoli ne bi bila tako priljubljena, kot je.
el capitano
22. 04. 2021 14.14
+0
asdfghjklqwertz
22. 04. 2021 08.12
+1
V primerjavi z lanskim letom in s samim začetkom sezone, Dončič že kar dolgo ni dal nobenega trojnega dvojčka, če tudi je tokrat bil zelo blizu.
franci1972slo
22. 04. 2021 09.26
-2
Zato ker igra 20 minut, ostalih 10 minut pa porabi pri kreganju s sodniki
bogdajmir
22. 04. 2021 09.45
+1
A res mislis, da ne bi z lahkoto dosegal triple double-ov, ce bi se bolj forsiral?