Nogomet

17. izvedba evropskega prvenstva, tretjič na nemških tleh

Ljubljana, 11. 06. 2024 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Mlakar
Komentarji
2

Letošnje evropsko prvenstvu v nogometu bo že 17. izvedba omenjenega tekmovanja pod okriljem evropske nogometne zveze Uefe. Gostiteljica tekmovanja bo tokrat Nemčija, trajalo pa bo od 14. junija do 14. julija, ko se bosta najboljši reprezentanci za prestižno lovoriko udarili na olimpijskem stadionu v Berlinu.

EURO 2024
EURO 2024 FOTO: AP

Tekme evropskega prvenstva bodo to poletje še tretjič v zgodovini odigrane na območju Nemčije. Leta 1988 je bila v vlogi gostiteljice Zahodna Nemčija, država, kot jo poznamo danes, pa je štiri tekme gostila tudi na zadnjem evropskem prvenstvu, ki se je odvijalo v številnih državah stare celine. Aktualni prvaki so Italijani, ki so v finalu turnirja, ki se je zaradi epidemije koronavirusa odvil leta 2021, po izvajanju enajstmetrovk premagali Angleže.

Olimpijski stadion v Berlinu
Olimpijski stadion v Berlinu FOTO: AP

Prizorišča

Nemci z izbiro stadionov, na katerih se bodo igrale tekme, niso imeli veliko preglavic, saj imajo lepo število objektov, katerih kapaciteta je višja od 30.000 sedišč, kar je po zahtevah Uefe minimalno število. "Infrastruktura v Nemčiji je odlična, so dobri organizatorji in do vseh mest so dobre prometne povezave. To bo pravi nogometni festival, na katerem bo na prvem mestu varnost," je o prvenstvu povedal predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Med 14. junijem in 14. julijem bo nogometno obarvanih kar 10 nemških mest.

Mesto, stadion, kapaciteta:

Berlin, Olimpijski stadion, 74.461
München, Allianz Arena, 70.076
Dortmund, Signal Iduna Park, 65.849
Stuttgart, MHP Arena, 54.906
Gelsenkirchen, Veltins Arena, 54.740
Frankfurt, Deutsche Bank Park, 54.697
Hamburg, Volksparkstadion, 52.245
Düsseldorf, Merkur Spiel Arena, 51.031
Köln, Rhein Energie Stadion, 49.827
Leipzig, Red Bull Arena, 42.959

EURO 2024
EURO 2024 FOTO: AP

Sistem tekmovanja

Na prvenstvu bo tekmovalo 24 reprezentanc, ki so razdeljene v šest skupin po štiri. Zmagovalci skupin, drugouvrščene ekipe in štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance bodo napredovale v osmino finala. Če bodo reprezentance v skupini po točkah izenačene, najprej šteje rezultat medsebojne tekme, nato pa razlika v zadetkih.

V izločilnem delu tekmovanja, ki se začne z osmino finala, bo potek obračuna enak, kot smo navajeni. Če sta ekipi po rednem delu izenačeni, sledita dva podaljška po 15 minut. Če zmagovalec tudi po 120 minutah igre ne bo znan, bodo o potniku v naslednji krog odločale enajstmetrovke.

Skupina A: Nemčija, Škotska, Madžarska, Švica

Skupina B: Španija, Hrvaška, Italija, Albanija

Skupina C: Slovenija, Danska, Srbija, Anglija

Skupina D: Poljska, Nizozemska, Avstrija, Francija

Skupina E: Belgija, Slovaška, Romunija, Ukrajina

Skupina F: Turčija, Gruzija, Portugalska, Češka

Uradna maskota evropskega prvenstva
Uradna maskota evropskega prvenstva FOTO: AP

Simboli prvenstva

Za maskoto prvenstva je bil izbran medvedek Albärt, ki je bil javnosti predstavljen na prijateljski tekmi med Nemčijo in Kolumbijo junija lani. "Kot starš vem, kako pomembno je spodbujati otroško domišljijo. Upamo, da bo maskota predstavljala zabaven in všečen lik, ki bo pri otrocih spodbudil zanimanje za nogomet," je o maskoti povedal direktor evropskega prvenstva in legendarni nemški kapetan Phillip Lahm.

Uradna žoga turnirja nosi ime Fussballliebe, ki v prevodu pomeni nogometna ljubezen.

Za uradno pesem so poskrbeli Meduza, OneRepublic in Leony. Naslov pesmi je Fire.

Slavko Vinčić je nazadnje sodil finale Lige prvakov med dortmundsko Borussio in madridskim Realom.
Slavko Vinčić je nazadnje sodil finale Lige prvakov med dortmundsko Borussio in madridskim Realom. FOTO: AP

Sodniki

Uefa je aprila določila 19 sodniških ekip, ki bodo sodile na 51 tekmah evropskega prvenstva. Slovenija bo na prvenstvu prisotna tudi v tem pogledu – za glavnega delivca pravice je bil določen Slavko Vinčić, slednjemu pa bosta pomagala Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.

Poleg sodniških ekip je bilo izbranih tudi 20 sodnikov, ki bodo tekme spremljali v sobi za VAR, in 12 sodnikov, ki bodo opravljali vlogo četrtega sodnika. V sobi za VAR bo na določenih tekmah prisoten Nejc Kajtazovič, četrta sodnika iz Slovenije pa bosta Rade Obrenović in Jure Praprotnik.

Euro 2020 je osvojila Italija.
Euro 2020 je osvojila Italija. FOTO: AP

Najuspešnejše ekipe

Med evropskimi državami sta na prvenstvu stare celine najuspešnejši letošnja gostiteljica Nemčija ter Španija, ki sta trofejo evropskega prvenstva osvojili po trikrat. Sledita aktualna prvakinja Italija in Francija s po dvema naslovoma. Rusija, Češka, Portugalska, Slovaška, Nizozemska, Danska in Grčija so prvenstvo, ki je bilo prvič odigrano leta 1960, osvojile po enkrat.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ARNO50
19. 06. 2024 08.08
+1
Ena tekma na dan? Podn od RTVS kolesariata.... Položnica za hrt na hrvaškem znaša 10,62 eura , prenašajo pa vse tekme ...
AdolfH
14. 06. 2024 17.28
+1
kje je prenos tekem?