Prva liga Telekom Slovenije

KOMENTAR: Olimpija hladi penino, Maribor pa, kot da se je že vdal v usodo ...

Ljubljana/Maribor, 13. 05. 2016 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tomaž Lukač
Komentarji
131

Ne glede na to, kdo bo prihodnjo soboto dvignil šampionski pokal, je nekaj že danes jasno. Letošnja sezona prve lige je ena najboljših in najbolj zanimivih doslej, v kateri smo bili priča dobramu nogometu, drami in boju na nož.

Tekmovanje v prvi slovenski nogometni ligi je doseglo vrhunec na derbiju v Stožicah, kjer je Maribor premagal Olimpijo in napovedal neizprosen boj za naslov prvaka do zadnje minute sezone. Ampak takoj zatem so aktualni prvaki "polili vse, kar so namolzli". Poraz v Ljudskem vrtu proti Rudarju je bil – vsaj tako se zdi – usoden, kajti v 34. krogu so Ljubljančani svoje opravili: premagali so Celje in imajo pred zadnjima krogoma bistveno boljše izhodišče.

V zadnjih dveh krogih bo Olimpija gostovala na stadionu Ob jezeru v Velenju, za konec pa bo pričakala Krko. Mariborčani morajo najprej v Novo mesto, v zadnjem krogu pa se bodo na svojem igrišču pomerili z Gorico.

Tomaž Lukač, komentator nogometa na Kanalu A.
Tomaž Lukač, komentator nogometa na Kanalu A. FOTO: POP TV

Sodeč po dogodkih skozi vso sezono in tistih v zadnjih dneh, se zdi, da je prvenstvo odločeno. Zeleno-beli so bili v odločilnih trenutkih bolj zreli, tudi, ko so si privoščili spodrsljaje, jih večni tekmec ni znal izkoristiti. Pred zadnjima dvema krogoma pa se je zgodilo prav nasprotno: Olimpija je s pridom izkoristila kiks vijoličastih. Ljubljančani imajo 3 točke prednosti, za nameček so boljši v medsebojnih tekmah in za osvojitev naslova državnega prvaka potrebujejo le še eno zmag. Ni hudič, da je ne bodo vknjižili. Dve priložnosti, ki se jima ponujajo sicer nista 100-odstotni, ampak, če že ne v Velenju, potem naj bi bilo lažje v Stožicah v zadnjem krogu.

Res, da smo v tej sezoni doživeli že toliko presenečenj, da bi človek lahko pričakoval še kakšen cukrček prav v samem finišu, ampak Olimpija se zdi zaenkrat bolj prepričljiva kot Maribor. Njen naslednji tekmec je v prejšnjem krogu presenetil prav aktualne prvake. Na ta način je poslal jasno sporočilo in opozorilo v zeleno-beli tabor. Varovanci Rodolfa Vanolija bodo skušali izkoristiti že prvi zaključno žogico, tudi v primeru neuspeha pa najbrž pretirane zaskrbljenosti ne bo. Zadnji krog oziroma nasprotnik po meri, kakor mnogi ocenjujejo Krko, bi moral biti zagotovilo, da se bodo na koncu veselili 'zmaji'.

Zaradi spodrsljaja pri Rudarju lahko Maribor naslov osvoji le še po zaslugi drugih.
Zaradi spodrsljaja pri Rudarju lahko Maribor naslov osvoji le še po zaslugi drugih. FOTO: Miro Majcen

S Krko se bo srečal tudi Maribor, ampak Štajerci so neprepričljivi, v prejšnjem krogu so pošteno razočarali in razjezili svoje privržence. Čeprav bodo vijoličasti na obeh zadnjih tekmah v vlogi favoritov, pa imam občutek, da so se na nek način že vdali v usodo. Že pred prejšnjim krogom niso bili odvisni od svojih dosežkov, sedaj so še manj. Položaj v katerem so se znašli nikakor ni prijeten.

Čeprav bodo vijoličasti na obeh zadnjih tekmah v vlogi favoritov, pa imam občutek, da so se na nek način že vdali v usodo. Tomaž Lukač

Že v Novem mestu bodo nedvomno izpostavljeni hudim pritiskom. Ne samo zato, ker Dolenjci nujno potrebujejo kakšno točko v boju za obstanek med elito, marveč zato, ker jim je po porazu proti knapom zmanjkalo samozavesti. In ko le-te primanjkuje, kar je za Mariborčane tako značilno v zadnjih mesecih, potem je težko igrati. Edini scenarij, ki bi pustil odprto vprašanje o slovenskem državnem prvaku je zmaga Maribora v Novem mestu in spodrsljaj Olimpije v Velenju. Le na takšen način bi prvaka dobili šele v zadnjem krogu. V krogu, v katerem se bodo vijolice v Ljudskem vrtu srečale z 'vrtnicami' iz Nove Gorice. Tudi navijači Maribora ne verjamejo več, da lahko njihovi ljubljenci po vsem, kar se jim je dogajalo, dobijo obe zadnji tekmi. Kaj šele, da Olimpiji niti enkrat v zadnjih dveh krogih ne bi uspelo zmagati!

Nogometaši Olimpije se z eno roko že oklepajo šampionskega pokala.
Nogometaši Olimpije se z eno roko že oklepajo šampionskega pokala. FOTO: Aljoša Kravanja

Prevladuje mnenje, da bo bolj vroče v boju za golo preživetje. Trenutni položaj na prvenstveni lestvici kaže, da sta najbrž ostala samo še 2 kandidata za izpad iz lige oziroma osvojitev devetega mesta, ki pelje v dodatne kvalifikacije. Krka ima težji razpored od Kopra, saj se bo srečala z obema vodilnima. In če je Novomeščane pred prvenstvom marsikdo videl kot ene glavnih kandidatov za izpad, se je v nevarnem območju nepričakovano znašel tudi Koper. Primorci bodo najprej gostovali v Novi Gorici, v zadnjem krogu pa se bodo na Bonifiki srečali z Zavrčem. Najbrž imajo vendarle vsaj kanček več možnosti, da se izognejo zadnjemu mestu. Predzadnjemu težje, kajti v obeh primerih bi morali zmagati, ob tem pa upati, da nihče, ki je na lestvici pred njimi (Zavrč, Celje, Krško) ne bi osvojil točke oziroma dveh. In spet smo pri položaju, v kakršnem je Maribor na drugem mestu: Koprčani niso odvisni od svojih dosežkov, pa še osvojitev vseh šestih točk v zadnjih dveh krogih bi bila, upoštevajoč zadnje dosežke, zanje pravi podvig.

Prevladuje mnenje, da bo bolj vroče v boju za golo preživetje. Tomaž Lukač

Ne glede na končni razplet, upam, da bomo še lahko uživali v zaključnih razburjenjih. In ne glede na končni razplet, bomo sezono ocenili kot edinstveno, kot eno najboljših in najzanimivejših doslej. Uživajmo še dober teden dni, do sobotnega večera, ko bodo šampioni zasluženo visoko dvignili pokal za zmagovalce, v taboru zadnjeuvrščene ekipe se bodo soočili s kruto realnostjo in selitvijo v nižji rang tekmovanja, devetouvrščeni se bo posvetil dodatnima tekmama z enim izmed drugoligašev, Maribor in Celje pa se bosta pripravljala še na veliki finale pokala, ki bo 25. maja na Bonifiki.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drofel 1
13. 05. 2016 18.20
+0
Res preprosta matematika, ampak daleč od tega,da je vse odločeno. Olimpija je v ogromni prednosti, Maribor se pa ne bo predal. Kako je Olimpija po vodstvu 1:0 izgubila (zadnji jesenski krog) proti Krškem z igralcem več (Pušnik je moral oditi.... po mojem neopravičeno).Tukaj je res Olimpija (privoščim ji naslov) v prednosti. Lahko pa tudi kiksne proti Krki, tako kot je Maribor proti Rudarju. V Velenju pa sigurno ne bodo še odprli ohlajeni šampanjec.ŠAMPION bo znan v zadnjem krogu.
Peteberg
13. 05. 2016 15.44
-4
Iz dobro obveščenih krogov sem slišal, da Mandarić po koncu zapušča Olimpijo in jo je baje že "prodal" Jocu Pečečniku toliko v vednost in ravnanje
kvaternik
13. 05. 2016 16.11
+3
Se ti ne zdi čudno, da si samo ti slišal. Ni to zelenjavna tržnica.Lahko pričakuješ-mo takega natolcevanja v nedogled.
probeg
13. 05. 2016 18.14
+2
Ni res, preberi dnenvnik danes, intervju z Mandaricem.. Skupaj gremo v evropo!!
Trend01
13. 05. 2016 19.17
+1
Morda si takšno zanesljivo informacijo dobil izza dobro obveščenega šanka (ker takšne idejo lahko pridejo le za šankom. Ne jemlji tega dobesedno)? Bodi no resen! Zakaj bi klub "prodal" (ker ni njegov), v dobre pol leta. In stanovanje kupil v Ljubljani?
El Diablo 2013
13. 05. 2016 19.36
iz dobro obveščenih....baje.....smešen si
kvaternik
13. 05. 2016 15.20
-1
V Sloveniji je nogomet na zelo visokem nivoju, to nam priznavajo mnogi. Edino kar izostaje je ambient, po Angleško. Ne moreš pričakovat vzdušje kot na Anfield Rooudu, če igraš dobesedno na njivah. Imamo pa kot rečeno dobre igralce.
User416781
13. 05. 2016 15.22
-1
Kdo nam to priznava, hahaha...? Ta je pa močna.
User416781
13. 05. 2016 15.24
+0
ivan.z Doba
13. 05. 2016 18.31
Nomen est omen. Bolje, da komentiraš recepte!
User416781
13. 05. 2016 15.07
-7
Pa kaj sploh nekaj paničarite ves čas s to našo "vaško ligo" - kot da imamo ne vem kakšne klube. Že določeni igralci in vodstva klubov se obnašajo kot da igrajo najmanj v Real Madridu, da o "navijačih" ne govorim.. Dajte no mir - še vedno gre za neko drugo-razredno ligo. Enim je pa res malo treba, da doživljajo vrhunce...
kvaternik
13. 05. 2016 15.14
+1
Kaj si ostal tam, si še sedaj v Planici?, Tukaj bo kmalu poletje.
User416781
13. 05. 2016 15.19
-4
Ne nisem ostal v Planici - če pa že hočeš - a misliš, da je kdo kdaj v ZDA ali kje v Evropi slišal za tvoje vaške fuzbalerje oz. neke lokalne wannabe nogomentne zveze z zalizanimi frizurami? Za skakalce jih je slišalo kar nekaj. Še najmanj pa razumem vas navijače, ki se razmetavate, kot da navijate najmanj v Ligi prvakov in sanjate o nekakšnih svetostih. Primtivnost brez meja...
oldspice
13. 05. 2016 15.31
+6
Nevem zakaj bi moral kdo v Ameriki slišat za našo ligo? Ti kar glej Reale,Barcelone,Manchestre,Bayerne, PSGje in uživaj v prvorazrednem nogometu, to ''vaško ligo'' pa bomo gledali mi ;) Živi prvovrstno življenje in se ne obremenjuj z vaškimi ligami. Ti bo lepše, mr. Perfect
nogometjemrtev
13. 05. 2016 14.59
+2
ne realno si je ol letos bolj zaslužila naslov želim jim da pridejo v lp. mb pa v el. pa da se nam dvigne koeficient
User792410
13. 05. 2016 14.53
+3
..., v kateri smo bili priča vrhunskemu nogometu,... ??? To, da je tokratno prvenstvo zanimivo in napeto drži ampak, da se v naši prvi ligi igra vrhunski nogomet, je pa le malo preveč optimistično in laskavo, se vam ne zdi !? Mislim, da je več kot dovolj pohvalno, če rečemo, da se v slovenskem prvenstvu iz leta v leto igra kvalitetnejši in dopadlivejši nogomet, za katerega lahko upamo, da bo nekoč postal tudi vrhunski !
VJokPaNaDrevoMB
13. 05. 2016 14.09
+9
Olimpija si letos ni z lahkoto(kot MB prejšnja leta) priigrala naslova, ampak ga je Maribor letos z lahkoto zapravil. Veliko sreče Olimpiji v kval za LP. Drugač pa z moje strani še vedno -> En klub, ena čast! ;-)
RTVjeZAKON
13. 05. 2016 14.22
+10
Je velika razlika MB danes ali MB izpred dveh let.
VJokPaNaDrevoMB
13. 05. 2016 14.56
-1
Sicer pa, mogoče pa še Olimpija 2 X kiksne...kdo ve... ;-)
User416781
13. 05. 2016 15.07
+1
User416781
13. 05. 2016 15.26
-3
VJokPaNaDrevoMB
13. 05. 2016 15.45
+5
Igralci pridejo in grejo, klub ostane in vijolčna barva tudi! En klub, ena čast! Masturbiraj dalje, ko ti bo prišlo, boš razumel! ;-)
mariomandzukic
13. 05. 2016 14.07
+8
ce bi nas krunoslav ostal na klopi,bi danes maribor ze proslavljal titulo prvaka.jurcic je zelel iz staromodnega maribora nardit moderno ekipo,ki bi igrala v 4-3-3 formaciji,tko kot danes igra vecina top klubov.tesko bo slovenija ustvarla ksnga top krilnega napadalca,ki so dans v sodobnem nogometu najboljsi in najdrazji igraci,tud najbolj iskani,ce pa noben klub v slov ligi ne igra z 3 napadalci.hrvaska je v zadnjih letih ustvarla nekaj zlo vrhunskih vingerjev,ravno zarad tega,kr so klubi zaceli z transformacijo teh staromodnih formacij.brez krilnih napadalcev v danasnjem nogometu,je prakticno nemogoce igrat,najboljsi primer zato so italjanski klubi,ki zarad slabega financnega stanja,ne morjo kupovat nogometasev taksnga profila in zato nimajo sans proti spanskim,angleskim,nemskim klubom
VJokPaNaDrevoMB
13. 05. 2016 14.10
+3
RTVjeZAKON
13. 05. 2016 14.14
+4
Če bi če bi...najlažje to rečt. Če bi Šporar in Henty bila še pri Ljubljančanih tud Krunova taktika neb učinkovala, da bi prišli do naslova
El Diablo 2013
13. 05. 2016 19.39
+6
spet si pameten....ko pa tvoji "vatreni" dobijo po piskru, te pa ni slišat 3 tedne
virus22
13. 05. 2016 14.00
-9
Mariborscina je ful grda toti toti ma dej bruh se posebi k jih kle v lj na buso poslusam te studente toti toti
VJokPaNaDrevoMB
13. 05. 2016 14.06
+7
Kaj pa te vi, kva kva kva, pa dej nehi no, pa take fore...nea bluzi no.
El Diablo 2013
13. 05. 2016 19.41
-1
pa kdaj boste vi nk cmariborceki ze enkrat kupil tega Totija
jjhhggff
13. 05. 2016 14.00
+24
Igralci Maribora niso čisto nič krivi. To je pač šport. Vsak lahko zmaga ali izgubi. Krivo je vodstvo kluba, ker se ni postavilo za nogometaše ampak za primitivne viole, kjer prevladujejo osnovnošolska izobrazba, alkohol, droge, nasilje, kriminal... Nogometašem se verjetno zdi butasto in neumno, da jih ti primitivci fizično napadajo (Derviševića so udarili letos, leta 2009 Pavlovića) in slačijo, Zahović pa nič, namesto da bi se potegnil za nogometaše in strogo obsodil in verbalno obračunal z violami. Z vsem denarjem so v klub pripeljali tretjerazredne Brazilce in Izraelce in odslovili Jurčića, s katerim bi bili prvaki. Ibraimi, ki je bil najboljši igralec kluba je imel tudi vrh glave teh primitivcev, Zahović je naredil veliko napako. Bo pa zato naša Olimpija poleti dobila veliko zvenečih okrepitev za uspešno nastopanje v evropi, saj denar ni nikakršen problem. Zahović je pa očitno popolnoma izgubil kompas.
oldspice
13. 05. 2016 14.30
-7
Ja in ker bo vaša Olimpija dobila veliko zvenečih okrepitev, ste najmanj v šesnajstini lige prvakov. Mislim da si ti izgubil kompas ;)
jjhhggff
13. 05. 2016 14.33
+9
Pa ti nisi normalen. Rekel sem, da bo Olimpija dobila okrepitve za uspešno nastopanje v evropi. Imaš končano samo osnovno šolo, vem. In pogojno si na prostosti.
Vlado Moravs
13. 05. 2016 14.47
+6
Impact...imaš popolnoma prav, pa čeprav sem navijač Maribora, si napisal natanko to, kar normalen štajerc ve....
oldspice
13. 05. 2016 15.43
-2
Tudi ti bi lahko šel malo v osnovno šolo in se naučil lepega vedenja ;) Nevem zakaj je potrebno žalit. Bom ti dal podnapise, ker očitno nisi razumel mojega komentarja. Zveneče okrepitve in veliko denarja še ti ne prinese uspešnega nastopanja v evropi. Pa še to, nevem zakaj se na drugi strani Trojan toliko ukvarjate z g. Zahovičem. Ker tudi vi nimate enega ''pijanega zahota'' ki bi vam pripeljal v lj Ligo Evropa in Ligo prvakov? Napake pa dela vsak,jaz, ti in tudi Zlatko. Pa četudi je Bog.
virus22
13. 05. 2016 13.58
Cv plastika trebnje hahaa
virus22
13. 05. 2016 13.58
-1
Mb drug let pade v 2 ligo majke mi
26277
13. 05. 2016 14.02
+5
2. liga je kvalitetnejša od 1. - skorumpirane.
Vlado Moravs
13. 05. 2016 13.57
+3
Ne me basat...NAJBOLJ ZANIMIVA SEZONA..., a je to bil sploh nogomet....cela liga je na nivoju zadnje španske, nemške, ali angleške lige, pa še tam bi se borili samo za dno lestvice
japlov
13. 05. 2016 14.29
+5
Vlado, moraš razumeti da so velike razlike v naši ligi in s tistimi, ki jih ti omenjaš. Tega ne moreš primerjati nikakor. Za tako majhen prostor, kot je Slovenija in pa občutno manj denarja je prvenstvo razmeroma kvalitetno. Se mi zdi, da je po dolgem času SNL kar dobro medijsko pokrita. Zato je tudi neprimerno več zanimanja in posledično večji obisk na tekmah. Če bo šlo tako naprej, seveda ob predpostavki da bodo vsaj trije kvalitetni in konkurečni klubi, se zna zgoditi še kaj več.
Vlado Moravs
13. 05. 2016 14.43
-5
Ko omenjam lige, sem naše klube dal v njihovo zadnjo žnj ligo, pa še tam bi bili na dnu lestvice...tako je naš nogomet na nuli. Vem, da smo mali in to kar uspešni v večino športov, ampak nogomet pa je krepko nazadoval, sploh z prihodom Katanca na čelo reprezentance, klubski nogomet pa rapidno pada.....
Najvecji
13. 05. 2016 15.16
+2
vozilo1234
13. 05. 2016 13.52
+9
GLAVNI KRIVEC ZAHOVIČ IN MORA ODITI
virus22
13. 05. 2016 13.56
-1
NAKAZAKI
13. 05. 2016 13.45
-4
Olimpija kar naj hladi penino,spili bomo pa jo mi navijači vijol.
japlov
13. 05. 2016 14.31
+0
26277
13. 05. 2016 13.33
+0
koliko vam je plačala mafija (stari - šef Olimpije), da držite te članke na naslovnici?
kameltrajbar
13. 05. 2016 13.41
+5
fifipifi
13. 05. 2016 13.42
-2
26277
13. 05. 2016 13.48
+0
mita1
13. 05. 2016 13.32
+0
Kaj smo gledali ? Vrhonski nogomet ? Ne me basat,to je bilo le mučenje žoge.
japlov
13. 05. 2016 14.32
+1
Preveč si pod vplivom najmočnejših lig v Evropi.
Abrams
13. 05. 2016 13.19
+1
Še dobr, da jih podpira državni telekom. Sicer pa se jim vidi, da niso odvisni od gledanosti. Ta problem ima celotna socialistična družba. Vse se jemlje iz iste malhe. Pa zakaj bi se trudli. Zato pa je tud vsa ta sociala in podpiranje društev in raznoraznih športov, zelo neplodno. Oziroma navaden državljan nima od tega nič. Samo višje davke in pet minut sreče pred televizijo. Drugače pa športniki itak delajo sam zase. Ja pa za novinarje in televizijo.
provokatorr
13. 05. 2016 13.46
+2
bravo, ti pa si pokazal, da imaš pojma, kot moja 104-letna babica. pojdi in vzami tablete, ker so ti očitno spustile
Zverina56
13. 05. 2016 14.39
Phahaha kok me je ta abrahams nasmeju :D mal si poglej rezultate naše socialne države...najmanj dnarja mamo pa bi lahko 100% trdil da smo fenomeni v športu..sploh v hokeju kjer imamo najmanj registriranih profesionalnih igralcev in glej ga...pršli so na OI in v četrtfinale...američani so priznal da bi oni že zdavnaj posneli dokumentarni film o naših hokejistih kajti oni so pravi ČUDEŽ Tko da prosm ne prodaji bučk tukaj gori in idi raje na njivo in mal obdeli zemljo ne da se izležavaš doma v kavču z največjo vampuljo
fifipifi
13. 05. 2016 13.15
+2
Olimpija bo šampion, Maribor pa šampinjon.
piu
13. 05. 2016 13.01
+11
Zaho + pijača = brez naslova
caspera1
13. 05. 2016 13.26
+7
Ma ne pije on samo to sezono, ni samo to. Spada med tiste dobre športnike in predsednike, ki si sčasoma začnejo domišljati, da so bogovi. Konflikti se pa nabirajo.