Prva liga Telekom Slovenije

FOTO in VIDEO: Tekma vseh tekem dobila zaključek vseh zaključkov, Tavares odločil derbi z zadnjim strelom!

Ljubljana, 07. 05. 2016 21.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Izjemen, nepozaben večni derbi je z golom v enem zadnjih napadov na tekmi odločil Marcos Tavares, ki je zadel za tri točke in poskrbel za nov preobrat v še vedno neodločenem prvenstvu (1:2). Olimpija je vodila, nato pa povsem popustila. Vijoličasti so se v igro vrnili z enajstmetrovko, ki že zdaj buri duhove.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Viole v Ljubljano pripeljal vlak
    03:30
    Iz 24UR: Viole v Ljubljano pripeljal vlak
  • Iz 24UR: Kako bodo derbi spremljali v Mariboru?
    02:57
    Iz 24UR: Kako bodo derbi spremljali v Mariboru?
  • Goli na derbiju med Olimpijo in Mariborom (1:2)
    03:00
    Goli na derbiju med Olimpijo in Mariborom (1:2)
  • Odločitev o enajstmetrovki v Stožicah, ki buri duhove
    00:13
    Odločitev o enajstmetrovki v Stožicah, ki buri duhove
Neverjetno je, da smo imeli v drugem polčasu toliko moči, toliko energije in tako veliko željo, da bi poskusili rezultat preobrniti. V drugem polčasu smo igrali res dobro. Da se bo igralo do zadnjega kroga? Ja, to je nogomet. Darko Milanič, trener Maribora

Večni derbi velikanov slovenskega nogometa že dolgo ni bil tako odločilen kot ravno sobotni v Stožicah. Domači navijači so po propadu svojega kluba deset let in več zaman čakali na preboj njegovega naslednika v bitko za naslov, zato so bila pričakovanja pred eno največjih tekem slovenskega klubskega nogometa vseh časov še toliko večja. Trener Olimpije Rodolfo Vanoli je ob debiju pred domačimi navijači (zbralo se jih je rekordnih 14.500) začel z nespremenjeno postavitvijo v primerjavi s prejšnjim obračunom v Kopru. V postavo se je vrnil Miha Zajc, okrepljen je bil tudi napad z Blessingom Elekejem, ki je hitro okreval po poškodbi mišice. Nad tri (oziroma pet) ljubljanskih branilcev je Maribor krenil s kapetanom Marcosom Tavaresem in Milivojem Novakovićem, ki se mu je obetal vroč sprejem po tem, ko je namesto k Ljubljančanom po dolgih pogajanjih pozimi prestopil v štajerski tabor. Na klopi je ostal prvi strelec vijoličastih Jean-Philippe Mendy, namesto odsotnega Željka Filipovića pa je trener Darko Milanič zaupal Amirju Derviševiću. Na klopi gostov je bil po dolgem času tudi Zlatko Zahović. Zadnji derbi sezone se je začel z nekaj minutami zamude, s severne tribune je ob zeleno-beli koreografiji, ki je zajela celoten stadion, poletelo tudi kar nekaj papirja. Obračun bi se lahko začel izjemno za domače, po lepi akciji Zajca in podaji s strani je Miroslav Radović znotraj kazenskega prostora zadel v blok in zahteval igro z roko, toda Damir Skomina pravilno ni zapiskal.

Nevaren je bil tudi Zajc, a je tudi njegov poskus z nekaj metrov v četrti minuti ustavil štajerski blok. Nekaj iskric je v šesti minuti poletelo med Arisom Zarifovićem in Novakovićem, potem ko sta se po dolgi žogi borila za položaj na robu kazenskega prostora. Skomina je prvi rumeni karton pokazal Derviševiću, ki je blizu sredine igrišča ostro štartal nad Maticem Finkom ob izteku devete minute. Tavares je v 12. minuti poskrbel za prvi nevaren poskus gostov, potem ko je Brazilec izkoristil podajo Dareta Vršiča in potegnil proti kazenskemu prostoru, nato pa slabo streljal. Olimpija je prvič "pičila" v 19. minuti, ko je Eleke izpeljal še enega v nizu dobrih prodorov po desni in v sredini lepo zaposlil Roka Kronavetra, Mariborčan v postavi domačih pa je žogo preusmeril mimo nemočnega Jasmina Handanovića za svoj 15. zadetek sezone. Domači navijači so slavili, toda kaj lahko bi hitro utihnili, saj je Novaković v praktično prvi akciji po izvajanju udarca s sredine igrišča pobegnil branilcem in zadel, a je bil v prepovedanem položaju. Po krajšem pritisku Maribora, Nejc Vidmar je moral izbiti ostro podajo s strani, je bilo spet nevarno pred vrati Maribora, kjer je Denis Klinar ob povsem izigrani gostujoči obrambi namesto v izpraznjen del vrat s sredine kazenskega prostora streljal v blok. Tudi Eleke ob popolni prevladi Olimpije ni izkoristil svoje priložnosti, saj je v 29. minuti po preigravanju precej z leve slabo streljal po tleh v roke Handanovića.

Ljubljančani so zasluženo vodili po prvem polčasu, toda Štajerci so v zaključku prvih 45 minut kazali znake prebujenja.
Ljubljančani so zasluženo vodili po prvem polčasu, toda Štajerci so v zaključku prvih 45 minut kazali znake prebujenja. FOTO: Damjan Žibert
V bistvu smo prvi polčas odigrali fantastično, tako, kot smo se dogovorili. Tudi za drugi polčas je bil dogovor takšen, toda Maribor je, normalno, začel pritiskati. Ne vem, kaj se je dogajalo pri enajstmetrovki in kotih, a nimaš kaj, to je nogomet, imamo še tri tekme, če pa vse zmagamo, smo prvaki. Dejan Kopasić, pomočnik trenerja Olimpije

Najlepšo priložnost je imel bledi Maribor v 35. minuti, ko je lepo izvedeno akcijo po podaji Novakovića z glavo zaključil Dervišević, čigar volej znotraj 16-metrskega prostora pa je poletel mimo desne vratnice Vidmarja. Po lepi finti kapetana Darijana Matića se je zeleno-belim ponudilo veliko prostora za hiter protinapad v 39. minuti, a ga je s strelom v zunanji del mreže slabo zaključil Fink. Dve minuti kasneje je Zarifović pred Vidmarjem morda rešil celo zadetek, ko je odbil žogo po natančnem poskusu nekdanjega kapetana Olimpije Vršiča. Vijoličasti so takrat igrali najboljši nogomet polčasa, toda za kakšno pravo priložnost jim je zmanjkalo časa. V drugi polčas je Maribor krenil z dvojno menjavo, s klopi sta vstala Marko Janković in prvi strelec kluba Mendy, ki sta zamenjala Derviševića in Damjana Boharja. Maribor je hitro pritisnil, a je Olimpija odgovorila. Vijoličasti so v 50. minuti silovito pritisnili na sodnika Skomino, potem ko je Fink v lepi priložnosti na robu kazenskega prostora zrušil Mendyja, primorski delivec pravice pa je ljubljanskemu branilcu pokazal rumeni karton. Prosti strel je Vršič poslal v Vidmarja, ki mu je žoga sicer spolzela iz rok, a jo je še pravočasno ujel in nato malce zašepal. Pritisk gostov se je nadaljeval in to so bile minute, ko so igrali praktično le prvaki.

A prave priložnosti ni bilo, vedno znova se je izkazal kateri od borbenih članov domačega moštva, ki je posredoval v zadnjem hipu pred odločilno podajo oziroma strelom. V 61. minuti so gostujoči navijači sredi obetavnega napada svoje ekipe na zelenico vrgli nekaj pirotehničnih sredstev in Skomina je tekmo za dve minuti prekinil. Po tem, ko je igra spet stekla, je Vanoli prvič menjal: Klinarja, ki je zabil odločilni zadetek na zadnji tekmi v Kopru, je nadomestil s Kenanom Bajrićem. Številčno prerivanje se je začelo že takoj za tem, ko so Štajerci nadaljevali igro kljub temu, da je zaradi domnevnega udarca v obraz ležal Fink. Mendy je v sredino poslal predložek in nanj je skočilo več ljubljanskih nogometašev na čelu z Dejanom Kelharjem, medtem ko je zadnje opozorilo sodnikov dobil domači trener. Vršičev prodor bi v 67. minuti lahko povzročil veliko preglavic Olimpiji, ki se je spet uspela ubraniti, Vidmar je po ostri žogi iz kota tudi dobro posredoval ob Tavaresu in utrpel tudi neprijeten udarec. Pirotehnični vložek s severne tribune je kot v odgovor južni sledil v 69. minuti, a se je igra nadaljevala, zmaji pa so se postavili malce višje, ostali pa v podrejenem položaju.

Tekmo je začinila tudi dosojena enajstmetrovka v korist Maribora. Damir Skomina, ki je še v sredo sodil tekmo v Madridu med Realom in Manchester Cityjem, je ocenil, da je Dejan Kelhar igral z roko v kazenskem prostoru Olimpije po strelu Dareta Vršiča. Počasni posnetek je razkril, da je Kelhar roko imel nad črto kazenskega prostora, kar je sprožilo ugibanja o upravičenosti odločitve. Da je bil Kelhar na črti kazenskega prostora, sta menila tudi gosta studia Kanala A Mile Ačimović in Petar Stojanović. O tej potezi se bo v prihajajočih dneh še veliko pisalo in govorilo, ogledate pa si jo lahko tudi v priloženem videoposnetku.

V igro je namesto Marwana Kabhe vstopil še njegov rojak Sintayehu Sallalich in Maribor je že v 72. minuti začel z igro na vse ali nič, na zelenico pa je namesto Elekeja v domačo postavo pritekel tudi Julius Wobay. Olimpija je imela po prostem strelu z desne spet lepo priložnost, toda Zarifović je z glavo meril prek vrat. Domači so že kar malce panično izbijali žoge v ponavljajočih se napadih Maribora, ki pa do vstopa v zadnjih deset minut rednega dela polčasa ni zmogel streti zeleno-belih. Za nameček bi lahko Wobay odločil tekmo po izvrstnem prodoru in strelu z levico z roba kazenskega prostora, ki pa je zadel "napačno" stran vratnice. Hladno prho so domači navijači doživeli že čez nekaj sekund, ko je Vršič dobil žogo na robu kazenskega prostora in streljal, žoga pa je Kelharja zadela v roko nad črto kazenskega prostora. Skomina je pokazal na belo točko, brezhibno pa je pod prečko meril Novaković in poravnal izid. Naslednjo priložnost, morda celo za zmago, pa je imela Olimpija, a je Radović po predložku z desne z ugodnega položaja meril v Handanovića. Tako je ustrelil tudi Kronaveter po podaji iz kota, domači pa že začeli "krasti" sekunde. Rumeni karton je na klopi dobil tudi Ricardo Alves, ki na naslednji tekmi ne bo imel pravice nastopa. Niti Mariborčani niti Ljubljančani niso poslali žoge v avt, ko je v ležal Kronaveter, Novaković in Kelhar sta se tudi grdo prerivala. Sallalich je Štajercem priigral kot v 92. minuti, po podaji Mitje Vilerja pa je Tavares slabo streljal z glavo. Pritisk se je nadaljeval, Mendy je padel po dvoboju s Kelharjem, ki ga je zadrževal, toda Skomina ni zapiskal. Neverjetna serija kotov se je nadaljevala do 94. minute, ko je po še eni žogi Vilerja do strela znotraj kazenskega prostora prišel Mertelj, Tavares pa je pred Vidmarjem podstavil nogo za epsko slavje. Razlika na lestvici je zdaj povsem skopnela, toda Ljubljančani ostajajo prvi zaradi boljše razlike v golih na medsebojnih tekmah.

Prva liga Telekom Slovenije, 33. krog:

Olimpija Ljubljana ‒ Maribor 1:2 (1:0)
Kronaveter 19.; Novaković 80./11-m, Tavares 90.

Postavi:

Olimpija: Vidmar; Mitrović, Zarifović, Kelhar; Fink, Klinar (od 65. Bajrić), Matić, Kronaveter, Zajc; Radović, Eleke (od 73. Wobay).  

Maribor: Handanović; Mertelj, Defendi, Šme, Viler; Kabha (od 72. Sallalich), Dervišević (od 46. Mendy), Vršič, Bohar (od 46. Janković); Tavares, Novaković.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (584)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senca6
09. 05. 2016 13.31
+1
aja pa.. MARIBOR!
Senca6
09. 05. 2016 13.32
+1
Senca6
09. 05. 2016 13.31
+2
VEDNO BI MOGLI BIT TAK POLNI STADIONI!
PredsednikPepe
08. 05. 2016 16.45
-4
Ne razumem sodnika Skomine. Zadnjič je Ronaldo prijel z rokam žogo in jo vrgel v gol. Skomina je Ronalda samo potrepljal. Včeraj je bila žoga v roko Kelharja nastreljana, in to izven kazenskega prostora, pa je dosodil rumeni karton Kelharju in enajstmetrovko. Očitno ne razumem nogometa. Drži pa, da so bili Mariborčani v drugem polčasu boljši, kot Olimpija.
Eki
08. 05. 2016 18.21
+3
Ronaldo je bil v ofsajdu in ne glede na razplet se zadeva izniči . To je videl tudi Ronaldo zato je pa z nasmehom to naredil. Nažalost je pa Skomina včeraj na podlagi zadnjega liniskega sodnika dosodil to kar je dosodil. Po vseh kriterijih je tako , da lahko dosodi ali pa ne ! Za tako tekmo in dejasnko mešanje v razplet pa se ni rabil mešati :)
bendover
08. 05. 2016 19.39
+3
mislim,da ti bolj fuzbala ne razumeš,probaj z izraznim plesom
*sweet*
09. 05. 2016 16.32
+3
Skomina se končno ni posral in sodil tako kot se mora. Vrjemem če bi Jug sodil ali kateri drug sodnik nebi dosol enjast metrovke ker bi se posrali ker je treba soditi v Olimpiji vprid.
alex_foley
08. 05. 2016 15.15
kmeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Anita Ladic
08. 05. 2016 12.37
-1
Kaj vam ni jasno,da vedno zmaga najboljši...????Maribor je bil in bo vedno ostal prvak-s pošteno in borbeno igro!!!Tako da navijači Olimpije,ki ste tako razočarani sedaj ,ko ste izgubili...sprejmite poraz in ne zaničujte naših nogometašev----zasluženo bomo prvaki! Do konca so še tri tekme...oboji se pustimo presenetit,ok? Zato ne pišite oslarij,kdo je sodil nepristransko...ker je to živa laž!!!! Vedno je tako,da močnejši zmaga !!! MARIBOR ŠAMPION!!!!! EVROPSKI PRVAKI !!!!!!
Luka Krebs 1
08. 05. 2016 15.36
+0
celo sezono ste vi jokali o sojenju in če bi bili sodniki res podkuppljeni,kot jokate,se danes nebi pogovarjali o enajstmetrovki,ker je sploh nebi bilo...tko da ne bit zdej neki glasni,še zmer ste vi doma zgubil 3:0...
MaMbUnDoNaGuMbE
08. 05. 2016 11.48
+1
Močno upam da bo Olimpija prvak. Mam poln k*r*c tistega čobana zahota in teh štajercev. Goooooo Olimpija !!!
RdecaZvezda
08. 05. 2016 12.56
+4
Synchro
08. 05. 2016 13.11
+3
ghee
08. 05. 2016 11.41
-1
sodniki pa toooo....
neyyc
08. 05. 2016 11.39
+6
Daj vsi ki govorite da je skomina odlocu derbi se spomnite prvega derbija v stozicah
FoglofffTunekkk
08. 05. 2016 11.12
+11
Čujte žabarji... vaši igralci v drugem polčasu niso pokrivali ne igralcef, ne prostora... ko je igralec MB prejel žogo pred kazenskim prostorom Olimpije, je mel 20 m praznega prostora in čas, da si namesti žogo, potem seveda na silo skušaš nekaj pokriti in roka je bila na črti, a ka češ... Skomina je piskal, ne moreš rečt, da je podaril penal, sami ste si ga zakuhali... Kapish???
Armonia
08. 05. 2016 12.14
+2
korintos23
08. 05. 2016 10.47
+2
Zlatko je pa spet bil malo v njem?!? Hahaha
drimtim
08. 05. 2016 10.23
-15
maribor je še vedno samo drugi,olimpija bo prvak,saj ima vse v svojih rokah
Slikar.Bojan
08. 05. 2016 10.27
+6
nogomet je ne rokomet...in Lolimpijo bo prvak drugo leto...mogoče...
Albatross
08. 05. 2016 10.42
+5
Ravno zato Olimpija ne bo prvak, ker ima vse v svojih rokah. Trener Olimpije pa naj neha s temi cirkuškimi vložki, ob robu igrišča, ker dekoncetrira nogometaše in potem dobijo gol v zadnij minuti podaljška.
korintos23
08. 05. 2016 10.48
+2
Slikar.Bojan
08. 05. 2016 10.10
+2
Boli, Boli...kako boli...Maribor Šampion! ((:
Luka Krebs 1
08. 05. 2016 15.37
+1
boli vas,ker ste kljub zmagi,še vedno samo drugi...:)
vutraš
08. 05. 2016 17.59
Ma jest sm olimpiji skoz prvošu da dvignejo pokal,ampak ob taki igri nj ga svigne boljši,pa če je to Ćularićki,itak bulana liga.ne valja nič od nič.ZVEZDA......😋
NoExit
08. 05. 2016 09.58
+13
Čestitam Mariboru .. a dejstvo je ,da so tokrat imeli ,se reče več sreče,kot pameti ...
BOSON
08. 05. 2016 09.54
+7
Žabari se spomnite Stripy-a?
MaMbUnDoNaGuMbE
08. 05. 2016 11.52
-3
BOSON
08. 05. 2016 14.27
+3
priznam, da sem mu bil včeraj po tekmi res zelo podoben. Ti pa najbrž bolj onemu brkatemu bajsiju zraven :-)))))
Luka Krebs 1
08. 05. 2016 15.38
-2
spomnim se ga še iz une tekme 3:0 v LV...takrat je bil najboljši
Smeljo
08. 05. 2016 09.41
-9
U mb ne boste nikol tko navijal kukr smo mi uceri iz c tribune! Ajde se tri tekme!
Maribor?anPikaSem
08. 05. 2016 09.50
+7
haha saj vem da te boli ja...te pa isci izgovore..pa ce tut so nerasnicni...pac ritka boli..hvala vanolli hvala..dobro taktiko je naredo....cisti italjan...nic novega
Slikar.Bojan
08. 05. 2016 10.11
+1
Kje ste te navijali...to so bli samo statisti ((:
Altejeva plamenica
08. 05. 2016 09.39
+7
Čestitke Mariboru z moje strani - ne bom pametoval, samo dve besedi in en stavek.... POGREŠAM PUŠNIKA!!! To, kar je Olimpija prikazala v drugem polčasu, je antipropaganda za nogomet - to je za tretjo ligo, žal.
Armonia
08. 05. 2016 09.30
-13
Mariboru so v drugem polcasu pustili prevec prostora. Skomina je pokvaril tekmo z neobstojeco enajstmetrovko in delal napake po tekocem traku. No prvak je ve se Olimpija.
šmajser1
08. 05. 2016 11.44
+3
Armonia zgubli ste to jefejstvo in to posteno! Enajstmetrovka bla ali ni bla...zgubli ste....si pa preprican mocno, da bote prvaki!da se ne bote spet opekli...ze celo sezono se povelicujete..imate pa isto tock kot nasi dopustniki...reci bobu bob in priznaj, da ste isto zanic kot mi...z nekaj svetlimi tockami....
silly
08. 05. 2016 09.26
+3
slovenski primitivizem
andrejm1
08. 05. 2016 09.24
+7
Nisem navijal za nikogar, mi je pa bila tekma všeč zato, ker se je ves čas nekaj dogajalo. Kakovost pač na ravni te lige in v tem trenutku niti Olimpija niti Maribor nista kaj prida boljša od ostalih ekip v tej ligi. Kar se penala tiče, ja je vprašanje, ampak to je nogomet, to so sodniške odločitve, ki se morajo sprejeti v hipu. Če bi imel možnost kot je v hokeju, bi imel čas pregledati posnetek z različnih kotov in bi se morda odločil drugače. Spomnil pa bi na prekršek Finka nad Mendyem: tisto pa je res dišalo po rdečem kartonu in sem bil kar malo presenečen, da ga Skomina ni pokazal. Ampak Olimpija je zdaj odvisna samo in edino od sebe: če zmagajo vse tri tekme, so prvaki, v nasprotnem primeru pa bo, kar pač bo. Ampak ne glede na to, kdo bo osvojil naslov: zmagala bo ena zelo povprečna, slabo selekcionirana ekipa.
Luka Krebs 1
08. 05. 2016 09.20
-8
No pa se je totekom izplačal pritisk na medije in NZS s svojimi teorijami zarote...ja no,če drugače ne gre...pa čestitke...:)
Maribor?anPikaSem
08. 05. 2016 09.51
+4
Luka Krebs 1
08. 05. 2016 09.55
-2
itak,tako kot ste včeraj pisali,da če bo MB zmagal,je sodnik sodil pošteno,če pa ne boste,pol pa ni...zelo nepristransko in zasluženo ja...pač vam je uspel ta pritisk,nimaš kej...
Slikar.Bojan
08. 05. 2016 10.13
+0
Luka daj vzemi kako tableto, cel čas pišeš kak te ne boli, kak si čestital...pa si cel forum poslinil od jokanja...saj bote drugo leto prvaki, mogoče... ((:
Luka Krebs 1
08. 05. 2016 15.40
+1
cel forum sem poslinil z vašimi izjavami od včeraj...zdej si pa misli kar si hočeš trotek...