Nogomet

Šeškov agent: Veliko ljudi lahko škoduje karieri nogometaša, tudi agent

Koper, 11. 10. 2021 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
14

Neverjeten vzpon Benjamina Šeška v Salzburgu pri zgolj 18 letih starosti je marsikoga presenetil. Zadetek najmlajšega strelca v zgodovini slovenske članske reprezentance proti Malti je z velikim zanimanjem spremljal tudi človek, ki njegovo kariero "iz prve vrste" spremlja že leta. V pogovoru za 24ur.com smo se s Šeškovim agentom, Elvisom Bašanovićem, dotaknili številnih tem, od predsodkov do njegovega poklica, do blišča, ki ga mnogi povezujejo z nogometnimi agenti. Vmes pa smo na hitro tudi skočili na bencinski servis – po sendvič.

Elvis Bašanović je za mnoge popolna tarča. Številni imajo namreč do njegovega poklica nešteto predsodkov. Na koncu koncev so nogometaši tisti, ki svoje telo, znoj in kri žrtvujejo na vsaki tekmi in treningu. Zakaj bi torej nekdo drug služil na podlagi nogometaševega trdega dela? A resnica, kot velikokrat v življenju, ni preprosta. Povprečen nogometaš posveti tri do štiri ure na dan treningu, "kot agent na malo višjem nivoju pa se preprosto nikoli ne smeš izklopiti".

Po besedah našega sogovornika dober agent v imenu nogometaša žrtvuje ogromno svojega časa. "Vsi vidijo lepe večerje in dober avto, ampak ne vidijo, da od 365 dni v letu dvestokrat ješ na bencinskih servisih. Ustaviš se, poješ sendvič in greš naprej na šest, sedem, osem ur dolgo vožnjo. Pa klici, sestanki, pogodbe, neplačevanja, odsotnost od družine, življenje na cesti. Klub ne plača, igralec znori, pokliče tebe in strese nezadovoljstvo nad klubom nate. Igralec igra slabo in direktor nate kriči po telefonu zaradi igralca. Po dvajsetih minutah nenormalnega govora mu moraš lepo odgovoriti. Vsak dan dobiš ogromno gnilih pomaranč, ti pa moraš ven stisniti dober pomarančni sok, ki ga nekdo lepo spije. Stres je nenehen."

Elvis Bašanović s svojim klientom Markom Pajačem
Elvis Bašanović s svojim klientom Markom Pajačem FOTO: Pro Transfer agency

Dvajset let izkušenj v nogometu in pet let pekla

Bašanović ni bil vedno agent Benjamina Šeška. Nekdanji nogometaš Kopra je kariero na najvišjem nivoju končal pred svojim 20. rojstnim dnem, zato da bi se posvetil izobrazbi. "Igranja v Ligi prvakov nisem doživel, kot so ga doživeli moji nekdanji soigralci Mitja Viler in Aleksander Rajčević. Takrat se mi to ni zdelo težavno, ampak sem to pozneje obžaloval." Čeprav je igranje nogometa na nižjem nivoju nadaljeval do 27. leta, ga je ravno to obžalovanje pred osmimi leti potisnilo v njegov sedanji poklic. V tistem času je vodil karierni center Univerze na Primorskem. "Po študiju sem štiri leta vodil karierni center primorske univerze, kjer sem pridobil znanja s področja kariernega usmerjanja, ki so po mojem mnenju izjemno pomembna za agenta. Upam si pa reči, da teh izkušenj 99 odstotkov agentov nima, čeprav usmerjamo kariere nogometašev." 

Svojo vlogo na kariernem centru je opravljal tudi po tem, ko je na banki vzel kredit, da bi lahko odprl lastno agencijo za zastopanje profesionalnih nogometašev Pro Transfer. "V določenem trenutku sem poleg redne službe sodeloval tudi na dodatnem projektu, poleg obveznosti, ki sem jih moral opravljati kot agent. Preprosto sem potreboval sredstva, da sem lahko igralcem omogočil nakupe kopačk in individualnih ur s trenerji. Prvih pet let je res bilo peklenskih."

'Ko sem šel nekam na sestanek, sem moral avto parkirati nekje daleč'

"V mojih začetkih so se najbrž določeni ljudje norčevali iz dejstva, da pri 27 letih začenja kariero nogometnega agenta nekdo, ki je iz delavske družine, brez kapitala in z manjšim avtomobilom, ker preprosto nisem imel sredstev. Ko sem šel nekam na sestanek, sem moral avto parkirati nekje daleč in na sestanek priti peš, ker so te preprosto odrezali, če si bil drugačen. To je na žalost svet prestiža in luksuza in tudi nogometaši si to želijo," je svoje začetke v svetu zastopanja nogometnih igralcev opisal Bašanović. 

Kljub dejstvu, da večino časa delujejo v ozadju, je življenje nogometnega agenta na trenutke lahko zelo podobno izkušnji nogometaša na ključni tekmi. Zgoraj omenjene večerje so namreč lahko tudi velike preizkušnje: "Včasih sem se usedel na večerjo s kakšnim direktorjem kluba iz Serie A in molil, da ne bo izbral najdražje buteljke vina, ker nisem imel dovolj denarja, da bi plačal račun. Pride račun za 800 ali 900 evrov, jaz pa imamo skoraj tako visoko plačo. Če se hočeš prebiti, moraš tvegati. Plačeval sem kredit, čeprav nisem vedel, ali bo kaj nastalo iz teh fantov."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Slab agent lahko uniči kariero nogometaša

Tudi sam razume predsodke, ki jih povprečen nogometni navijač čuti do nogometnih agentov. Meni, da so ti predsodki predvsem posledica napačne predstave o vlogi agenta v svetu nogometa in neizurjenih posrednikov, ki so v svet nogometa vstopili po letu 2015, ko je Fifa deregulirala poklic agentov. Pozneje so v svetovni krovni organizaciji priznali, da je bila to napaka. "Ti predsodki so bili prisotni že pred letom 2015, pozneje pa se je poslabšalo. V vsakem poklicu imaš dobre in slabe ljudi. Obstajajo dobri in slabi novinarji, dobri in slabi trenerji." So vsi trenerji dobri in vsi agenti slabi? "Ne," je neposreden agent enega največjih talentov v svetovnem nogometu.

"Slab agent lahko uniči kariero nogometaša, ampak ne samo agent. Škodijo lahko tudi starši, trenerji, klubi in novinarji. Tako kot smo vsi zaslužni za nogometašev uspeh, nanj lahko tudi vsi vplivamo negativno. Minili so časi, ko so agenti samo prodajali igralce. Seveda imajo tudi taki pravico delati in če jim starši zaupajo, je to njihova odločitev. Vseeno pa mislim, da bi ti brez ustreznih znanj morali delati le z igralci, ki so starejši od 25 let," je iskren Koprčan. 

'V procesu uspeha nogometaša je ogromno vpletenih'

V svoji agenciji veliko pozornosti posveča ustvarjanju okolja, v katerem se lahko mladi nogometaš popolnoma posveti lastnemu napredku. "V procesu uspeha nogometaša je ogromno vpletenih. Jaz tu na prvo mesto postavljam starše, ker so oni vzor svojemu otroku. Oblikujejo mu vrednote in način življenja. Zato je tudi pomembno, da jaz kot agent poskušam pristopiti k čim mlajšemu igralcu, ker potem lahko delam tudi s starši." 

Elvis Bašanović s skavtom Manchester Cityja Davidom Fernandezom
Elvis Bašanović s skavtom Manchester Cityja Davidom Fernandezom FOTO: Pro Transfer agency

Prizna, da so mnogi starši lahko največja ovira na poti mladega nogometaša do uspeha, saj "lahko fantu nekaj govoriš, potem pa gre on domov in tam dobi drugo informacijo. Velikokrat so starši nemirni in jezni na vse okoli sebe. Zakaj? Ker ne verjamejo v svojega otroka. Ko verjameš v svojega otroka, si miren, ker veš, da bo izzive, s katerimi se srečuje, tudi premagal. Če o tem dvomiš, pa dviguješ glas zato, da poskusiš na silo nekaj doseči. Ne smemo si dovoliti ne starši, ne agenti, ne klubi, da lovimo ribe za svoje nogometaše, treba jih je naučiti, da jih lovijo sami in jim nato zaupati da bodo zmogli".

"Je pa zelo težko povedati staršu, da v dobri nameri včasih naredi nekaj slabega svojemu otroku, ampak če si dober, jim to poveš. Tisti prvi, ki razumejo, bodo s teboj ostali in verjetno bodo njihovi otroci tudi naredili uspešno kariero, ker sprejmejo kritiko. Tisti, ki je pa ne razumejo, bodo šli stran, ampak tudi ne bodo maksimalno izkoristili svojega potenciala in bodo posledično manj dosegli v karieri," doda Bašanović.

Pomembno je ustvarjanje pozitivnega mikro okolja

"Moj cilj ni prodati nekoga, ampak mu pomagati ustvariti okolje in mu z mojim delovanjem pomagati, da si bo z igrami zaslužil pristop. Dober agent lahko na začetku kariere mlademu igralcu pomaga ustvariti mikro okolje, ki bo pozitivno vplivalo na njegov razvoj. On, njegov agent, starši, dekle in prijatelji morajo vsi razmišljati podobno," pomembnost harmonije v odnosih med nogometašem in njegovimi bližnjimi komentira Bašanović, ki ne podcenjuje pomembnosti vloge vseh, ki pridejo v stik z nadobudnim nogometašem. 

O predstavah nogometašev ima danes praktično vsak svoje mnenje. Nešteto težav v nogometu se je že rešilo po tekmi ob osvežujoči pijači v družbi somišljenikov. Navijači do rešitve po navadi pridejo zelo hitro in jo z veseljem preko družabnih omrežjih in v živo na stadionih tudi podelijo z igralci. Na koncu so trenerji tisti, ki vsak dan tesno sodelujejo z igralci in jim sporočajo svoje taktične zamisli.

'Jaz pa pridem na tekmo in gledam samo našega igralca'

Preseneča pa dejstvo, da Bašanović po ogledu srečanj svojim klientom pošlje krajše analize igralčevega nastopa z nasveti, ki so po njegovem mnenju neprecenljivi. "Na tekmi igra 11 igralcev proti 11 igralcem. Kljub temu, da izjemno spoštujem delo trenerjev v procesu razvoja nogometaša, se zavedam, da imajo tudi oni svoje omejitve. Lahko trener in njegovi pomočniki 90 minut gledajo samo enega igralca? Ne morejo. Jaz pa pridem na tekmo in gledam samo našega igralca. Zapišem si vse, kar sem videl. Igralca seveda ne obremenjujemo z vsako potezo na vsaki tekmi, nekatere stvari pa vseeno poudarimo. Mislim, da je to zelo pomembno," o svojem pristopu pove Bašanović.

Kako pomembno pa je mikro okolje agenta? "Imam srečo, da me doma podpirajo, hkrati pa si nekje globoko v sebi želijo, da bi počel kar koli drugega in bil več časa doma. V povprečju sem na leto od družine odsoten 40 do 45 vikendov. To je precep, v katerem sem se znašel neštetokrat. Ta poklic imam rad, ampak ali je vredno? Na to vprašanje bom najbrž znal odgovoriti, ko bom starejši in se bom ozrl nazaj. Miren sem, ker sem našel svoje poslanstvo v življenju. Moje poslanstvo je pomagati mladim fantom, da svoj potencial čim bolj izkoristijo." 

Po mnenju Elvisa Bašanovića sta ključno vlogo v uspehu Benjamina Šeška odigrala njegova starša (levo)
Po mnenju Elvisa Bašanovića sta ključno vlogo v uspehu Benjamina Šeška odigrala njegova starša (levo) FOTO: Pro Transfer agency

Vse gre ‘preko’ agenta

"Na zunaj naše delo deluje nekako tako, da malo pokličeš, greš na večerjo in prestop se zaključi. V bistvu si ves čas vmesni člen in 90 odstotkov klicev, ki jih prejmeš, se zgodi zaradi nečesa negativnega. Vedno je več neuspehov in težkih trenutkov kot lepih. Izgubljene tekme, neigranje, propadli prestopi, poškodbe, nezadovoljstvo staršev, igralcev in klubov predstavljajo ogromno priložnosti za negativizem," o izzivih svojega poklica iskreno pove Koprčan.

Agent je lahko tudi ključni člen v primeru poškodbe igralca. Dober primer je poškodba enega od Bašanovićevih klientov, ki se je nedavno huje poškodoval: "Naš igralec, v katerega polagam velike upe, Nik Prelec, si je poškodoval koleno. Kot agencija smo morali hitro ukrepati. Hitro smo našli kirurga v Avstriji, ki je eden največjih strokovnjakov na svetu za tako poškodbo. Ne moreš izgubiti dneva ali dveh, ker si na dopustu. Telefona preprosto ne smeš izklopiti." 

A tu se njegova naloga ne konča. Veliko igralcev se namreč zanaša na čustveno in moralno podporo svojih agentov. “Ko se je on zlomil zaradi poškodbe, sem bil zraven tudi jaz, čeprav je v tistem trenutku to tudi mene prizadelo. V tistem trenutku je to konec sveta, ti pa moraš biti močan in mu pomagati razumeti, da so poškodbe sestavni del športa in da se po dobri rehabilitaciji igralec lahko vrne močnejši kot prej. To je težko doživljati brez čustev,” o odnosih s svojimi igralci pove Bašanović.

Nik Prelec je leta 2017 iz NK Aluminija prestopil v Sampdorio
Nik Prelec je leta 2017 iz NK Aluminija prestopil v Sampdorio FOTO: Pro Transfer agency

‘Fantje morajo razumeti, da ne moreš vedno prejemati pohval’

Prav psihološki profil mladega igralca je eden od ključnih dejavnikov pri identifikaciji naslednje velike nogometne zvezde: "Talent ti odpre vrata, značaj in način razmišljanja pa sta odločilna pri tem, kako daleč boš prišel. Pri tem ,ali bo nekdo igral v najslabših klubih v eni od velikih petih lig v Evropi ali največjih, sta ključna značaj igralca in njegov način razmišljanja."

Po mnenju Bašanovića vloga agenta ni zgolj napihovanje igralčevega ega. Agent mora po njegovih besedah objektivno ocenjevati predstave svojih klientov, kar je za nekatere mlade igralce lahko tudi zelo stresno: "Težava ogromno nadarjenih fantov v Sloveniji je to, da ne znajo sprejeti kritike. Fantje morajo razumeti, da ne moreš biti samo negovan in vedno prejemati pohval. Vem, da je eden od razlogov, zakaj veliko trenerjev ne mara agentov, to, da mislijo, da nogometaše samo hvalimo. Nekdo, ki nima znanja, mogoče to tudi počne."

Po pogovoru z Elvisom Bašanovićem lahko zaključimo, da je resničnost življenja nogometnega agenta daleč od blišča in glamurja, ki si ga mnogi predstavljajo:"Prav je, da so igralci v ospredju. Na koncu smo mi samo delček v mozaiku. V ozadju opravljamo veliko dela in skrbimo za večino zadev zunaj nogometnega igrišča, vendar ko stopijo na nogometno igrišče, so tam sami in vse je v njihovih glavah in posledično nogah. Prav je, da mi nismo v ospredju."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

profi
11. 10. 2021 19.42
+1
Šeškov je bilo še pa še v Sloveniji,ko pa gredo v tujino je to druga pesem.Srečno fantič.
tmj
12. 10. 2021 15.11
to pa ne vem če drži...nazadnje je bil tak tip napadalca klemen lavrič ..govorim glede na trenutno starost 18 let.
fedr?k
12. 10. 2021 18.27
Profi imaš prav. Veliko talentov je že šlo v tujino samo zaradi denarja v velike klube pa so potem zaostali ker je bila konkurenca prevelika, zaradi poškodb,...Šeško, njegovi starši pa menedžer so pa bili pametni ter so izbrali Salzburg ki ga je takoj posodil v 2.ligo v Liefering, podružnica Salzburga,pa je potem napredoval v prvo ekipo in če bo pameten naj gre potem še v Leipzig ker v Realu pa V Angliji ne bo veliko igral ter potem tudi ne bo napredka. Napreduješ lahko samo z igrami ne pa s sedenjem na klopi.
Roadkill
11. 10. 2021 16.10
+6
"Po mnenju Elvisa Bašanovića sta ključno vlogo v uspehu Benjamina Šeška odigrala njegova starša " predvsem njegova mama in oče
inhabitant
11. 10. 2021 15.56
+3
Najbolj škodujejo neizobraženi trenerji (Strokovni izpit), ki svoje frustracije zgrinjajo nad otroki. Kulturni nivo v nogometu je najnižji od vseh športov. Oglejte si kakšno tekmo v živo. Kuhinja, ki ločuje igralce na naše in vaše je v SLO nogometu še najbolj očitna in tudi ne pomaga dobrim igralcem, kar se pozna v rezultatih. V drugih športih smo lahko evropski prvaki, podprvaki, igramo hokej v 1A ligi (z dvema kluboma!!!)), v nogometu pa očitno igrajo le tisti igralci, ki dobro plačajo ali imajo dobre veze. Ministrstvo za šport bi moralo malo prevetriti psihološko stanje vseh trenerjev in vsi bi morali izdelati nekakšen izpit, sploh za delo z mladimi.
Vladimir.Krutov
12. 10. 2021 12.42
-1
tmj
12. 10. 2021 15.14
+1
spet en tistih ki misli da so vsi proti njegovemu otroku..oče vidi svojega sina čist drugače kot trener, gledalec... sploh če se starš nikoli ni profesionalno ukvarjal s športom in je kavč komentator
Castrum
11. 10. 2021 14.51
+2
Sem pozitivno presenečen nad agentovim razmišljanjem in pristopom. Resnično kapa dol!
Matrixsz
11. 10. 2021 14.12
+4
No vsaj en k ima izobrazbo pa se nogomet je igral. Ocitno ve kaj pocne. Ce bi takih vec blo tud mnenja neb mel takega o agentih kot imamo. Vid se da tamau pa tudi agent trdo na tleh. Zato pa se tako tamau razvija.
SpecialOne17
11. 10. 2021 13.55
+4
Elvis, zelo dober agent. Boljsega
SpecialOne17
11. 10. 2021 13.58
+3
Jež
11. 10. 2021 13.42
-1
In kako bo nogometas vedo da je dober agent???? Vsi vemo,resnično ampak zalostno....nogometasi so med najbolj primitivnimi ljudi.......
tmj
12. 10. 2021 15.16
+1
zakaj primitivnimi..ker jih je največ?? in najlažje najdeš takšne in drgačne...skaklci na svetu jih skače 1000 tok kokr jih v sloveniji igra nogomet(karikiram) ...preden napišeš kaj takšnega morš sebe vprašat oz si izmerit IQ pa še to je boljš da ti ga izmeri nekdo drug hahahaha
JAZsemTI
11. 10. 2021 13.40
+0
Elvis, zelo drago si oblečen...