Nogomet

Ancelotti: Finale bom doživljal kot vsak navijač Real Madrida

Madrid, 27. 05. 2024 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anže Mlakar
Komentarji
30

Le še nekaj dni nas loči od finala najelitnejšega klubskega tekmovanja, trener 14-kratnih zmagovalcev Lige prvakov Carlo Ancelotti pa si je pred treningom vzel čas za medijske obveznosti. "Morali bomo trpeti in se boriti, tako kot v vsakem finalu," je pred tekmo vseh tekem, ki si jo boste lahko ogledali na POP TV in VOYO, dejal italijanski strokovnjak.

Londonski špansko-nemški finale

Sobota bo dan, ko se bo ves svet za (vsaj) dve uri ponovno ustavil in pozornost posvetil spektaklu med Real Madridom in Borussio Dortmund. "Ne razmišljam o tem, kdo je favorit. Borussia je bila to sezono odlična, izločili so PSG in Atletico Madrid. So kvalitetna, izkušena in borbena ekipa. V tem tekmovanju imajo izkušnje, bili so že v finalu in so odlični v tranziciji. Morali bomo trpeti in se boriti, tako kot v vsakem finalu," je na novinarski konferenci pred treningom svojih varovancev uvodoma povedal Carlo Ancelotti.

Real Madrid – sinonim za Ligo prvakov

Ko slišimo za Ligo prvakov, najprej pomislimo na madridski Real. Kraljevi klub iz španske prestolnice je v najelitnejšem tekmovanju nekaj posebnega. V bogati klubski zgodovini so jo osvojili že 14-krat, na drugem mestu v tem pogledu pa je Milan, ki jih je osvojil pol manj. "Real Madrid je pustil velik pečat v tem tekmovanju, zgodovinski trenutki segajo že v 50. leta prejšnjega stoletja. Liga prvakov je za nas nekaj posebnega – je tekmovanje, ki mu posvečamo največ pozornosti," je dodal Ancelotti.

Slavje Real Madrida po osvojitvi 14. Lige prvakov.
Slavje Real Madrida po osvojitvi 14. Lige prvakov. FOTO: AP

Izločili aktualne prvake in poskrbeli za preobrat proti nemškemu velikanu

Ancelottijevi varovanci so prvo fazo tekmovanja sklenili brez spodrsljaja in v skupinskem delu nadigrali Union Berlin, Napoli in Brago. V osmini finala jim je žreb namenil nemški Leipzig, kjer so na gostovanju slavili po zadetku Brahima Diaza in se po remiju pred domačimi navijači uvrstili v naslednji krog, kjer jih je čakala veliko težja naloga – Manchester City. Kluba sta na prvi tekmi v Madridu potrdila naziv obračuna finale pred finalom in se po šestih zadetkih razšla brez zmagovalca. Jasno je bilo, da bo o potniku v polfinale odločala povratna tekma, Madridčani pa so si, predvsem po zaslugi odlične igre v obrambi, po enajstmetrovkah zagotovili zmenek z Bayern Münchnom. Po remiju v bavarski prestolnici se je kraljevi klub na povratni tekmi znašel v zaostanku, za preobrat in uvrstitev v finale pa je poskrbel joker iz klopi Joselu, ki je z dvema goloma med 88. in 91. minuto poskrbel za evforijo na tribunah stadiona Santiago Bernabeu. "Pot do finala je bila podobna tisti iz leta 2022. Veliko smo trpeli. Začetek je bil, z izjemo druge tekme proti Leipzigu, spektakularen. V četrtfinalu smo z odlično igro v obrambi izločili najboljše moštvo (Manchester City, op. a.), proti Bayernu pa zrežirali izjemen preobrat. Če bi izbral trenutek, ki na tej poti izstopa, je to vstop Joseluja na povratni tekmi proti Bayernu."

Joselu in Carlo Ancelotti po tekmi proti münchenskemu Bayernu.
Joselu in Carlo Ancelotti po tekmi proti münchenskemu Bayernu. FOTO: AP

Kralj med trenerji

64-letnik ima v elitnem klubskem tekmovanju že ogromno izkušenj. Dvakrat je prestižno trofejo dvignil kot nogometaš Milana, dvakrat kot njegov trener in dvakrat z Madridčani. "Uvrstitev v finale je velik uspeh. Če štejem k trenerski tudi svojo igralsko kariero, bo to moj deveti finale (v Ligi prvakov, op. a.). Tri kot igralec in šest kot trener. Teden pred finalom je zmeraj enak – najprej sreča, nato zaskrbljenost. Slednja se pojavi popoldne, na dan tekme. Ampak to je normalno, to se mi dogaja pred vsako tekmo. A svoji ekipi zaupam, pripravljeni so na to."

Mešanica izkušenih zvezdnikov in mladih talentov

Na eni strani Luka Modrić, Toni Kroos, Dani Carvajal in Nacho, na drugi pa Jude Bellingham, Vinicius Junior, Eduardo Camavinga in Arda Güler. Na eni strani nogometaši, ki so v svoji karieri Ligo prvakov osvojili že petkrat, na drugi pa zvezdniki v nastanku, ki bodo v prihodnjih letih poskušali nadaljevati prevlado galaktikov med evropsko elito. "Moštvo je v tranziciji in veliko je mladih igralcev, ki bodo morali prevzeti odgovornost. Ta postopek nam gre odlično. V klub so prišli mladeniči z ogromno kvalitete, ki razumejo, kaj pomeni Real Madrid."

19-letni Arda Güler in dvakrat starejši Luka Modrić
19-letni Arda Güler in dvakrat starejši Luka Modrić FOTO: X

Zadnji izmed nogometašev, ki je na španskih zelenicah potrdil, da je iz pravega testa za igranje v belem dresu, je 19-letni Güler. V španskem prvenstvu je v krstni sezoni, ki je bila močno zaznamovana s poškodbami, odigral 373 minut, šestkrat sprožil proti golu nasprotnika, prav vsak izmed strelov pa je končal za hrbtom vratarja. "Güler je že dokazal, kako kvaliteten nogometaš je. Med tekmo bo vsekakor pomemben. Ima tudi odličen nos za gol, vsak njegov strel je končal v mreži."

Še zadnjič za madridski Real

Pred dnevi je nogometni svet šokiral nemški vezist Kroos, ki je po družbenih omrežjih sporočil, da bo po koncu domačega evropskega prvenstva končal profesionalno kariero. To posledično pomeni, da bo finale Lige prvakov zanj zadnja, 465. tekma v dresu Real Madrida. "Zadnja tekma Kroosa. Upam, da lahko klubsko kariero krona še z eno Ligo prvakov. To si resnično zasluži. On je velik del zgodovine Real Madrida in nogometa."

Zadnja tekma Tonija Kroosa na stadionu Santiago Bernabeu.
Zadnja tekma Tonija Kroosa na stadionu Santiago Bernabeu. FOTO: AP

Vratarska dilema

Madridčani so že pred začetkom aktualne sezone doživeli močan udarec, ko si je prvi vratar Thibaut Courtois strgal križne vezi. Jasno je bilo, da bo moral izpustiti velik del sezone, na zelenice pa se je vrnil šele v začetku maja. Klub je po njegovi poškodbi iz Chelseaja pripeljal Kepo Arrizabalago, ki pa mu je mesto v začetni enajsterici Reala hitro vzel Andrij Lunin. Zdaj ima Ancelotti sladke skrbi, saj sta mu pred tekmo sezone na razpolago tako Belgijec kot tudi Ukrajinec. "Oba vratarja si zaslužita igrati finale. Lunin je bil spektakularen, o kvaliteti Courtoisa pa ni treba izgubljati besed. Odločitev bom sprejel pred začetkom tekme. Kar lahko zagotovim, je to, da bo eden od njiju v začetni enajsterici, drugi pa na klopi," je z nasmehom na obrazu še povedal Ancelotti.

Andrij Lunin in Thibaut Courtois na vratarskem treningu.
Andrij Lunin in Thibaut Courtois na vratarskem treningu. FOTO: AP
Finale Uefa Lige prvakov: Borussia Dortmund - Real Madrid
  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUBEŽ
30. 05. 2024 14.19
+0
Upam da bo po tekmi slabe volje.
zapiramvamustaaa
30. 05. 2024 18.13
+1
zmerni pesimist
30. 05. 2024 09.30
+1
Sam carlotu bo še nekaj kapnilo v žep
Kollerik
29. 05. 2024 17.38
+4
Dortmund, težka bo....
RUBEŽ
28. 05. 2024 10.52
+6
Upam na zmago nemcev. Ker so mi španci antipatični.
mmickica
28. 05. 2024 12.52
+8
Kollerik
28. 05. 2024 13.06
+8
RUBEŽ
28. 05. 2024 10.03
+3
Upamna zmago nemcev. Prav antipatični so ti španci.
Gaylona
27. 05. 2024 18.31
-6
Kollerik ne krši 7 božje zapovedi lepo prosim.
cripstoned
27. 05. 2024 18.10
-1
ahahahaha jokkolerik spet obrača besede in laze samega sebe...to je tista nemoč hahahahaha...dragi kollerik sanchez florez je že večkrat v tej sezoni pohvalil carla in ekipo reala ter povedal da je ta klub preprosto boljsi od vseh ostalih...zasluzeno in pošteno...s tem ko je povedal da je barcelonin problem real madrid je govoril o kadrovanju,mladih igralcih, trenerju itd...v vsem tem je real svetlobna leta pred Koruptilono pa tebi to prav ali ne....tako nemočen si da zdaj obračaš vsako izjavo ki jo nekdo pove glede reala Najhuje pri vsem tem pa je da tem sprevrxenim izjavam na koncu se verjameš hahaahhqhaa...tebi se je dokončno odpeljalo...pri KORUPTILONI pa vse crno na belwm vsem na oči ...tukaj si pa lazes oz. Se skrivas ko je potreba komen8teati tisto sramoto od kluba ...hahahahaha jaz te razumem...
Kollerik
27. 05. 2024 17.24
-8
Sanchez Florez, bivši trener Atletica in številnih Evropskih klubov, ter včeraj še zadnjekrat tudi trener Seville, je po tem zadnjem krogu na tekmi Sevilla vs. Barcelona (1:2) med drugim dejal: ,, Barcelona ima problem in ta problem ni Xavi. Njihov problem je Real Madrid,,. In sedaj še resume na to še kako resnično izjavo: Barco so sodniško pokradli in porinli Real na veliko naprej. Tisti pa, ki res uživate v teh lopovlukih ,,najboljših,, to še največ pove o vas.
Gaylona
27. 05. 2024 17.32
-5
ImamLastnoMnenje
27. 05. 2024 17.42
+0
Seveda je to problem, ker zapufani, razpadajoči klub nikoli ne more iz sence njegovega veličanstva Reala Madrida!
ImamLastnoMnenje
27. 05. 2024 17.49
-2
Seveda je to problem provincialnega kluba, ker so skrajnosti zadolženi, razpadajoči klub nikakor ne more iz sence njegovega veličanstva Real Madrida. Petnajst zmag v Ligi prvakov bo za vedno ostala pobožna želja teh provincialcev, ob igralcih, kakršne bo imel Real Madrid v naslednjih letih, se pa lahko poslovijo, skupaj z njihovimi madridskimi pajdaši, tudi od naslova LaLige za kakšno desetletje!
Kollerik
27. 05. 2024 18.16
+3
cripstoned
27. 05. 2024 18.19
-4
Imamlastnomnenje...pusti kollerika te je pac zamešal z luckyem in 265004 ki sta mu tudi obrnila.hrbet...vidiš.da je.danes sam tukaj ki se utaplja v svojih lažeh in nemoči....
Gaylona
27. 05. 2024 15.29
+4
Hala Madrid y nada MASS?!
Kollerik
27. 05. 2024 15.01
-4
Bodo že kaj nekaznovano zgoljufali spet. Sodniški klub, sodniške lovorike.
Gaylona
27. 05. 2024 15.28
+3
JOSEPH HAYDN
27. 05. 2024 15.45
+5
Sezona navijanja se je zate uradno končala včeraj. Sedaj se greš lahko samo še anti-navijanje proti Realu, kar pa dejansko delaš že ves čas. Je pa to zadnja možnost, da tvoj gnev obrodi sadove
cripstoned
27. 05. 2024 15.55
+3
Kollerik to prepuščamo KORUPTILONI...ko 18let podkupujes sodnike imas lovke v uefi na koncu pa osvojiš 3x ligo prvakov in 9 lalig...ahahahahaha 0eed svoj prag Hejter..
27. 05. 2024 17.24
+2
Čudn da se ti ne naveličas res... Teb res fali pozornosti v življenju al si pa v porodnišnici parkrat padu iz previjalne mize😅😅
cripstoned
27. 05. 2024 14.52
+4
Sama neka nova imena profilov ahahahahaha...vsem pa skupno da jočejo pod člankih največjega in najboljšega kluba vseh časov...ahahahahhah
Sinner 666
27. 05. 2024 14.16
+1
ze prot lipzigu bi mogli it domov
ImamLastnoMnenje
27. 05. 2024 15.16
+0
Pa niso šli! Šli so pa domov Pepček s Cityem, Tuchel z Bayernom,....Jima manjka znanja, predvsem na mestu trenerja....
Kollerik
27. 05. 2024 17.49
+1
Manjkajo jim samo sodniki. Tu delate razliko, kradljivci.
cripstoned
27. 05. 2024 18.11
-1
kradljivcii so v kataloniji...zakaj so sedeli bivši predsedniki v zaporu kollerik???
cripstoned
27. 05. 2024 13.56
-1
Hahahaha tako je grande carlo...ekipa, trener in navijaci vemo kakšna čustva se prepletajo....vamoooos campeeeeoneeee
PoldeVeliki
27. 05. 2024 13.52
+2
Angelo nima skrbi saj se dobro zaveda, da so sodniki na njegovi strani in, da ima naslov prvaka že zagotovljen. Hala Madrid
cripstoned
27. 05. 2024 13.57
+1
edina stvar ki je zagotovljena so solze hejterckov....že 10let traja ta nutolazljiv jok in laganje samega sebe...hahahahaha...real pa se 6ic v tem času na.tron evrope hahahaha