Nogomet

Anfield čaka na spopad velikanov, a kdo je boljši, Alisson ali Oblak?

Liverpool, 03. 11. 2021 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
13

Spopad Liverpoola in Atletica Madrida v tretjem krogu skupine B bi lahko že določil prvo moštvo, ki si bo zagotovilo napredovanje iz te skupine. Liverpool je z devetimi točkami vodilni v skupini, Atletico pa po porazu 2:3 na domači tekmi proti Angležem zaseda drugo mesto s štirimi točkami. Po srečanju pred dvema tednoma, ki je postreglo s pravo malo "goleado", bosta na Merseysidu v ospredju predvsem oba vratarja. Jan Oblak in Alisson sta si po slogu igre v marsičem različna, v nečem pa sta si vendarle podobna. Oba namreč sodita v sam vrh svetovnih čuvajev mreže. Prenos njunega spopada se na Kanalu A in VOYO začne ob 20.30

UEFA: Liverpool  - Atletico Madrid
UEFA: Liverpool - Atletico Madrid FOTO:

Jan Oblak mrežo Atletica brani že osmo sezono, Alisson Becker pa je član rdečih iz Liverpoola četrto. S svojima moštvoma sta oba vratarja osvojila po en naslov prvakov v domačem prvenstvu. Alisson se je poleg zmage v Premier ligi leta 2019/20 veselil tudi zmage v Ligi prvakov v sezoni 2018/19. Oblak je bil naslovu v najprestižnejšem klubskem tekmovanju najbližje v sezoni 2015/16, ko je v finalu skupaj s soigralci proti velikemu rivalu Realu Madridu klonil šele po izvajanju enajstmetrovk. Svojo edino lovoriko v evropskih klubskih tekmovanjih je Škofjeločan osvojil v Ligi Evropa v sezoni 2017/18.

Statistiki Jana Oblaka in Alissona v letošnji sezoni
Statistiki Jana Oblaka in Alissona v letošnji sezoni FOTO: Sofascore.com

Oba sta ključna člana moštev, ki gojita zelo različen slog igre. Liverpool poskuša po vzoru Jürgena Kloppa z velikim pritiskom v obrambi nasprotnike čim bolj oddaljiti od svojega čuvarja mreže. Diego Simeone na drugi strani svojim igralcem zaupa, da bodo Oblaka zavarovali tudi, ko se bodo nasprotniki sprehajali tik pred njegovim kazenskim prostorom. 

Slog igre vratarjev so v preteklosti primerjali le redko, saj so bili ti zadolženi le za eno stvar: branjenje svoje mreže. Ravno zato je zelo zanimiva primerjava obeh vratarjev, ki povsem odražata način igre svojih moštev.

Zanimiv podatek: Jan Oblak je v svoji karieri zgolj na treh srečanjih trikrat klonil proti istemu nasprotniku. Vse tri hat-tricke mu je zabil legendarni Cristiano Ronaldo.

Alisson je v Liverpool vstopil kot najdražji vratar vseh časov

Kar 62,5 milijona evrov naj bi Liverpoolčani odšteli Romi za Brazilčev prestop v Anglijo leta 2018. Tako je Alisson postal najdražji vratar vseh časov. Šest mesecev pred njim je Klopp v klub pripeljal tudi najdražjega branilca vseh lasov, Virgila van Dijka (84,65 milijona evrov po podatkih Transfermarkta). Brazilec in Nizozemec sta svoje novo moštvo popolnoma spremenila. Oba sta v svojih prvotnih zadolžitvah blestela, čeprav sta branilec in vratar ključno vplivala tudi na slog igre svojega moštva v napadu. 

Prenos srečanja se na Kanalu A in VOYO začne ob 20.30.

Visokega branilca Van Dijka krasi odličen pregled nad igro, saj je z natančnimi podajami zmožen najti vsakega soigralca na igrišču. Nizozemčev hrbet pa vedno čuva pogumen Brazilec, ki je zelo spreten z žogo. Njegove dolge podaje zlahka prečijo sredino igrišča in pospešijo igro njegovega moštva. "Kot vratar moraš biti popoln na vseh področjih in Ali (Alisson) je eden najpopolnejših vratarjev, ki sem jih kadar koli videl," svojega soigralca opisuje rezervni vratar Liverpoola Adrian. "Dober je v igri z nogo, miren je, njegov pregled nad igro je odličen in njegove dolge podaje so vrhunske. Na golovi črti so njegove reakcije, zbranost in govorica telesa odlične. Poleg tega je zelo močan. On ima vse, kar potrebuješ za vrhunskega vratarja," je Adrian z izbranimi besedami nadaljeval opis Brazilčevih odlik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oblak že v svoji prvi polni sezoni v finalu Lige prvakov

Slovenski vratar je v Atetico iz Benfice prestopil v zameno za skromnejših 16 milijonov evrov. V svoji drugi sezoni v Madridu je med vratnicami zamenjal Thibauta Courtoisa in svoje moštvo popeljal vse do finala Lige prvakov. Poraz proti Realu iz Madrida je bil tudi njegov zadnji nastop v finalu tega tekmovanja. Oblak ne slovi po svoji igri z žogo. Najbolje se pravzaprav počuti, ko je ta v posesti njegovih soigralcev ali nasprotnikov. Kljub njegovim uspehom na začetku kariere v Atleticu je svetovna nogometna javnost potrebovala kar nekaj časa, da je ugotovila, kako pomembno vlogo igra Škofjeločan pri uspehih madridskega kluba. 

Primerjava Jana Oblaka in Alissona Beckerja na prvem letošnjem srečanju med Atleticom in Liverpoolom v tretjem krogu skupine B.
Primerjava Jana Oblaka in Alissona Beckerja na prvem letošnjem srečanju med Atleticom in Liverpoolom v tretjem krogu skupine B. FOTO: Sofascore.com

Kljub temu se trener njegove kakovosti zaveda že od samega začetka njunega sodelovanja. Marca 2020 je Simeone pred srečanjem z Liverpoolom v izločilnih bojih Lige prvakov svojega vratarja celo primerjal z Lionelom Messijem. "On odloča tekme," je o slovenskem vratarju takrat povedal 'El Cholo'. Oblak bo proti Liverpoolu odigral že svojo 317. tekmo v dresu madridskega kluba. Njegove številne obrambe so poskrbele za lepo število ničel na računu nasprotnikov, a najbolj izjemna je pravzaprav njegova neverjetna zanesljivost. 

Njegove podaje niso tako natančne kot Alissonove, njegov nadzor nad žogo tudi ni tako impresiven, kot je Brazilčev, ampak njegovo moštvo tega od njega niti ne pričakuje, predvsem pa takih vložkov ne potrebuje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predstavnika zlate generacije vratarjev

Na zelenici Anfielda bomo lahko občudovali dva različna načina igre. A dejstvo je, da bosta oba vratarja vrhunska, in praktično vsi vrhunski klubi so se v zadnjem desetletju končno sprijaznili z dejstvom, da je vratar ključen člen slehernega uspešnega moštva. Nenazadnje je Chelsea kmalu po Alissonovem prestopu v Liverpool za Kepo Arrizabalago Athelticu iz Bilbaa odštel nov rekorden znesek za vratarja (80 milijonov evrov). Zaradi njegovih neprepričljivih predstav pa so dve leti pozneje novih 24 milijonov evrov odšteli za Edouarda Mendyja, ki v letošnji sezoni blesti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Manuel Neuer (Bayern München), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona), Thibaut Courtois (Real Madrid), Ederson (Manchester City), Keylor Navas (PSG) in Samir Handanović (Inter) že leta mirno poveljujejo svojim soigralcem in njihovi delodajalci se njihove vrednosti dobro zavedajo. Vrhunske ekipe med vratnice preprosto ne morejo več postaviti podpovprečnega vratarja v upanju, da bo preostanek moštva uspešno nadoknadil njegove pomanjkljivosti. Ali bo Oblaku in Alissonu svoji mreži  uspelo ohraniti nedotaknjeni, boste lahko danes ugotovili na Kanalu A in VOYO. Prenos se bo začel ob 20.30.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

McGregor---
03. 11. 2021 21.52
+1
🟥 karton tole, svašta 😂😂😂
Franci Luzar
03. 11. 2021 20.32
+0
Da sta oba dobra ni dvoma,da sodita pa v svetovni vrh, je pa malo pretirano,če bi bil Oblak res tako dober bi igral v Realu,Barcelona,Bayernu, ali v Parisu. ali pa v angliji ali italiji.
Kollerik
03. 11. 2021 20.19
-1
Oblak je boljši od Allisona. Toda danes bo težko za ATM že zato, ker prihajajo na kultni Anfield.
deltex
03. 11. 2021 20.12
+2
Atletico igra dolgočasen nogomet, manj privlačen za gledalce. Oblak pa bi se v kakem drugem klubu gotovo še bolj razvil in popravil statistiko.
Tadi 1973
03. 11. 2021 20.08
+1
Upam na dobro tekmo.
Uporabnik1816146
03. 11. 2021 19.48
+4
Alison je za klaso boljsi od Jana Oblaka s tako obrambno taktiko kot jo goji Atletico Madrid bi dobil Alison 5golov v sezoni! Tako pa brani za Liverpool ki igra napadalen slog nogometa. Drugac pa da nebo pomote oba sta vrhunska vratarja!
semAna
03. 11. 2021 19.47
dajmo Janci!!
Brcavrit
03. 11. 2021 19.40
+1
Allison z naskokom. Jan ne sodi med najboljše tri. Dejansko nikoli ni.
mojcd
03. 11. 2021 19.39
+1
Oblak ni še na nivoju, statistika iz La lige še ne pomeni da je na vrhu sveta, je pa dejansko z Atleti trenutno najboljsa ekipa v Spaniji, Barca tone, Real se ne sestavi - poleg tega vsake dve leti menja golmana, drugih pa ni.....Liverpool je svetlobna leta pred Atleti, to se je ze na prvi tekmi izkazalo(psiha)
yanay
03. 11. 2021 19.23
Veliko je odvisno tudi od dobrih in zanesljivih obramb. Odličen golman ne more postoriti vse sam. Saj pride dan, ko je golman vedno na pravem mestu, kljub luknjasti obrambi. Toda taki dnevi so redki, v večini res veliko pomenijo pred vratarjem, dobri obrambni igralci.
Koruptilona
03. 11. 2021 19.12
-3
Velikanov?????!!!!!! Kakšnih velikanov lepo vas prosim...edini velikan igra tekmo ob 18.45!!!!!! Vse ostalo je samo nek približek velikanom.
Od Halerja ati
03. 11. 2021 19.29
+3
AS1983
03. 11. 2021 19.05
+1
oba sta dobra golmana, tako Allison kot tudi naš Oblak