Nogomet

Prvaki so se počutili zelo olimpijsko: pet golov Cityja v mreži West Hama

London, 10. 08. 2019 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Manchester City je obrambo naslova v Premier League začel z izjemno prepričljivo zmago nad West Ham Unitedom na olimpijskem stadionu v Londonu (5:0). Tri gole je prispeval Raheem Sterling, nekajkrat je posredoval tudi sistem VAR, ki je v tej sezoni novost v otoškem ligaškem nogometu. Tottenham je na sobotni večerni tekmi ugnal močno okrepljeno povratnico med elito Aston Villo (3:1).

Sterling (levo) je dvakrat premagal domačega vratarja Lukasza Fabianskega.
Sterling (levo) je dvakrat premagal domačega vratarja Lukasza Fabianskega. FOTO: AP

Bolj kot sodniške novosti je na olimpijskem stadionu v Londonu odmeval hat-trick angleškega reprezentanta Raheema Sterlinga, ki je z Manchester Cityjem silovito odprl obrambo naslova iz minule sezone, ko so "meščani" osvojili tudi vse preostale domače lovorike. Gabriel Jesus je za vodstvo prvakov zadel v 25. minuti prvega polčasa, ko je v mrežo West Ham Uniteda iznajdljivo preusmeril ostro podajo s strani, potem ko so varovanci nekdanjega Cityjevega trenerja Manuela Pellegrinija v prvih 15 oziroma 20 minutah s protinapadi povzročili veliko težav zvezdniškim tekmecem.

TEKMA

Nato pa je na začetku drugega polčasa po podaji Kevina De Bruyneja zadel še Sterling in poti nazaj za "kladiva" ni bilo več. Cityjevi nogometaši so po lepi akciji med Sterlingom in Davidom Silvo že proslavljali vodstvo s 3:0, a so zadetek Jesusa glavni sodnik Mike Dean in kolegi s pomočjo VAR razveljavili zaradi prepovedanega položaja. To je bil zgodovinski trenutek za angleški ligaški nogomet, ki se je kot zadnji od najmočnejših prvenstev odločil za uvedbo novega sistema, a so gostje nato v 75. minuti le uspeli povišati svojo prednost, potem ko je Sterling izkoristil podajo za hrbet obrambe in "lobal" Lukasza Fabianskega, tokrat pa je VAR prižgal zeleno luč sinje modrim.

Agüero dvakrat izvajal strel z bele pike
Branilci naslova so v 83. minuti po prekršku Isse Diopa nad Riyadom Mahrezom dobili še priložnost z bele pike, kljub temu, da je bil Sterling pred hat-trickom, pa je strel izvedel prvi Cityjev strelec v zgodovini kluba Sergio Agüero, a je vse skupaj izvedel zelo slabo. Kljub temu, da je Fabianski strel ubranil, je Dean zaradi prehitrega "vdora" v kazenski prostor s strani Declana Rica ponudil Argentincu ponovitev izvedbe najstrožje kazni, v drugem poskusu pa mu je uspelo. Sterling je vseeno prišel do hat-tricka v sodniškem podaljšku, ko je zlahka pospravil žogo za hrbet Fabianskega in postavil končni izid.

Trener gostov Josep Guardiola je prvič na prvenstveni tekmi v igro poslal najdražjo okrepitev, španskega vezista Rodriga Hernandeza, medtem ko je najnovejša okrepitev, Portugalec Joao Cancelo, obsedel na klopi. City je z visoko zmago preskočil do sobotne tekme vodilni Liverpool, ki je uvodno preizkušnjo novega prvenstva proti povratniku Norwich Cityju dobil podobno prepričljivo (4:1).

STERLING

Preobrat Tottenhama za zmago nad Aston Villo
Povratnica med otoško elito Aston Villa se je pred prvo tekmo nove sezone po živahnem trgovanju znašla celo med deseterico klubov, ki so v tem prestopnem roku zapravili največ denarja, Birminghamčani pa so že po vsega devetih minutah pokazali, da mislijo resno: finalist Lige prvakov Tottenham je na svojem novem stadionu zaostal, ko je po dolgi žogi slabo posredoval Davinson Sanchez, John McGinn pa je opravil z Dannyjem Rosom in zadel mimo Hugoja Llorisa. Vezist Christian Eriksen, ki ga povezujejo s slovesom od Spursov, je po neuspešnih poskusih soigralcev vstopil s klopi in hitro sodeloval pri izenačujočem golu, ko je njegovo podajo Sanchez najprej poslal v vratarja Toma Heatona, Lucas Moura pa je z "odbitkom" zaposlil debitanta Tanguyja Ndombeleja, ki je z roba kazenskega prostora natančno zadel za 1:1.

Eriksen bi z izvrstnim prostim strelom kmalu zadel za vodstvo, a se je izkazal Heaton, Spursi pa so si tri točke zagotovili tik pred iztekom rednega dela srečanja, ko je kapetan in prvi strelec kluba Harry Kane izkoristil ponujeno po napaki Jacka Grealisha, ki mu je žogo vzel Erik Lamela, po ubranjenem strelu Argentinca pa je bil Kane ob pravem času na pravem mestu. Zmaga je bila dokončno potrjena tik pred začetkom sodnikovega podaljška, ko je Kane še drugič natančno meril za hrbet Heatona po podaji Mousse Sissokoja.

TEKMA

Izidi 1. kroga Premier League:

Tottenham ‒ Aston Villa 3:1 (0:1)
Ndombele 73., Kane 86., 90.; McGinn 9.

POSTAVI 

West Ham United ‒ Manchester City 0:5
Jesus 25., Sterling 51., 75., 90., Agüero 86./11-m

POSTAVI

Liverpool ‒ Norwich City 4:1
Grant 7./ag., Salah 19., Van Dijk 28., Origi 42.; Pukki 64.

POSTAVI

PARI

LESTVICA

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

the kop
11. 08. 2019 08.21
-1
city je že prvak!!
Iniesta
10. 08. 2019 21.26
+3
Pep opravlja imenitno delo v Cityju .... s povprecnim kadrom raztura ...
resnicaosvobaja
10. 08. 2019 15.45
-7
Ja........ angleška liga je enakovredna.....
Sisli288
10. 08. 2019 16.59
+7
V kateri ligi je nazadnje prvo dva uverscena locila tocka na koncu prvenstva? V kateri ligi je najvec razlicnih zmagovalcev v zadnjih 10/15 letih
kebbab
10. 08. 2019 18.47
+2
resnicaosvobaja kako bi te rad videl v faco. Ti moraš res imeti zdravstvene težave.