Nogomet

Spursi po preobratu dobili londonski derbi z Arsenalom

London, 12. 07. 2020 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V derbiju 35. kroga angleške Premier League sta se v severnolondonskem derbiju merila Tottenham in Arsenal. Gostje so povedli prek Alexandra Lacazetta, a je le nekaj minut kasneje na 1:1 izenačil Heung-min Son. V drugem delu pa je za zmago Spursov po kotu v polno meril še Toby Alderweireld. Wolverhampton je z zmago nad Evertonom (3:0) znova preskočil Sheffield na šestem mestu, Leicester pa je v drugem polčasu v Bournemouthu doživel pravi debakel.

Sonova statistika na derbiju Tottenham – Arsenal.
Sonova statistika na derbiju Tottenham – Arsenal. FOTO: Sofascore.com

Derbi na novem Tottenhamovem stadionu so bolje odprli domači. Lucas Moura je zapretil že v prvi minuti, a je bil na mestu Emiliano Martinez. Argentinski vratar si je kmalu zatem privoščil veliko napako, ko je žogo dobesedno podaril nogometašem Tottenhama, ti pa njegovega darila niso znali izkoristiti. V deveti minuti je do svoje prve velike priložnosti prišel še Harry Kane, a je lob domačega kapetana Arsenalov vratar uspel zaustaviti. Za topničarje je prvi udaril imel Pierre-Emerick Aubameyang, v 16. minuti pa je iz druge večje priložnosti v polno meril Alexandre Lacazette. Francoz je sprožil neubranljiv strel s kakšnih 20 metrov. Prednost gostov pa je trajala vsega tri minute. Sead Kolašinac si je privoščil tipično "Arsenal" napako, ko je povsem zgrešil povratno podajo, ki je bila namenjena Davidu Luizu. Novega darila Spursi tokrat niso zapravili, v polno je meril Korejec Heung-min Son. Pri izidu 1:1 je ostalo vse do konca prvega dela. 

V drugem nismo več spremljali tako ofenzivnega nogometa kot v prvem, ko se je večkrat zdelo, da ekipi igrata pripravljalno tekmo, in ne enega najbolj vročih angleških derbijev.  Arsenal je nevarno zapretil v 59. minuti, ko je nekajminutno obleganje domačih vrat privedlo do velike priložnosti Aubameyanga, a je Gabonec stresel okvir vrat. Nato se je pritisk gostov nekoliko umiril in sledile so minute Tottenhama. Obramba topničarjev je še naprej podarjala žoge domačim, kar pa ti niso znali še drugič na tekmi kaznovati. Velja omeniti kar nekaj odličnih posredovanj Martineza, ki več kot dostojno nadomešča poškodovanega Bernda Lena. A tudi razpoloženi Argentinec ni uspel preprečiti poraza svoje ekipe, ki si ga je v drugem polčasu nedvomno zaslužila. Za to je v 81. minuti poskrbel Toby Alderweireld. Belgijec je bil najvišji po podaji iz kota. Do konca smo spremljali jalove poskuse topničarjev, da bi prišli vsaj do točke, ki niso obrodili sadov, tako da je ostalo pri 2:1. Z zmago so Spursi prehiteli mestne tekmece na osmem mestu prvenstvene razpredelnice. 

Serge Aurier in Kieran Tierney
Serge Aurier in Kieran Tierney FOTO: AP

Vesel, ker niso imeli težav
Strateg Spursov Jose Mourinho je po koncu tekme v svojem slogu dejal: "Tudi v zadnjih minutah, ko smo že vodili, nismo imeli nikakršnih težav. Vse smo imeli pod nadzorom, zato sem zelo vesel." Tottenham je z zmago ostal v realnem boju za vsaj osmo mesto, ki bo, če se Manchester Cityju kazen ne bo spremenila, dovolj za evropsko vozovnico: "Upam, da smo z zmago osrečili naše navijače. Vesel pa sem tudi, ker ostajamo v boju za Evropsko ligo, kar je trenutno naš prvi cilj."

Lisice doživele debakel 
Leicester je imel priložnost izkoristiti sobotni poraz Chelseaja – z morebitnimi tremi točkami bi lisice tako zopet skočile na tretje mesto. Na gostovanju pri Bournemouthu, ki se bori za obstanek, je dolgo kazalo, da jim bo uspelo, saj je za goste v 23. minuti zabil Jamie Vardy. Do konca polčasa je Leicester uspel ohraniti prednost, v nadaljevanju pa je doživel pravo ponižanje.  Nogometaši Bournemoutha so namreč uspeli doseči kar štiri zadetka, dva je zabil Dominic Solanke, po enega pa Junior Stanislas in Jonny Evans, ki je zabil avtogol. Pri izidu 2:1 je pordečel še Caglar Soyunču, s čimer je bilo upov Leicestra na zmago dokončno konec. 

Bournemouth ima po 35 krogih 31 točk, tri manj od varnega Watforda na 17. mestu. Leicester je na drugi strani še naprej četrti, a ima peti Manchester United ob tekmi manj le točko zaostanka. 

Premier League, 12. julij, izidi: 

Tottenham – Arsenal 2:1 (1:1) 
Son 19., Alderweireld 81.; Lacazette 16.

Wolverhampton – Everton 3:0 (1:0) 
Jimenez 45. (11-m), Dendoncker 46., Jota 74. 

Aston Villa – Crystal Palace 2:0 (1:0) 
Trezeguet 45., 59. 

Bournemouth – Leicester City 4:1 (0:1) 
Stanislas 66. (11-m), Solanke 67., 87., Evans 83. (avtogol); Vardy 23.
RK: Soyunču 68. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KeepTheBlueFlagFlyHigh
13. 07. 2020 09.35
+0
Bournemouuth ljubim te!
Menih
12. 07. 2020 21.13
-1
Klasika. Thfc <3
TITO 50
12. 07. 2020 20.52
+8
Spursi niso dobili tekme ampak jo je Arsenal izgubil čeprav je imel posest žoge prek 80 % ,samo lepo prosim ne več omenjat Murinha kot vrhunskega trenerja.