Nogomet

Grešni kozel Southgate dočakal odrešitev, Lineker ne more verjeti: Lažje je igrati za Anglijo, kot jo pa gledati!

Moskva, 04. 07. 2018 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogometaši Anglije so po pravi drami in izvajanju enajstmetrovk, zapolnili še zadnje četrtfinalno mesto na 21. svetovnem prvenstvu. Kolumbijci so se borili kot levi, a na koncu morali priznati premoč četi Garetha Southgata, ki je na novo spisala angleško nogometno zgodovino. Svetovni prvaki iz leta 1966 so namreč prvič v zgodovini svetovnih prvenstev zmagali po izvajanju enajstmetrovk.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Angleška nogometna mrzlica
    02:28
    Iz 24UR: Angleška nogometna mrzlica
  • 'Norišnica' v Leedsu ob zmagi Anglije nad Kolumbijo
    01:11
    'Norišnica' v Leedsu ob zmagi Anglije nad Kolumbijo
Zgodovinski prizor - angleški nogometaši slavijo zmago po izvajanju enajstmetrovk.
Zgodovinski prizor - angleški nogometaši slavijo zmago po izvajanju enajstmetrovk. FOTO: AP

Potem ko so Angleži dobili uvodni dve tekmi letošnjega svetovnega prvenstva in se krog pred koncem že uvrstili v izločilne boje, je v tretjem krogu prišla tekma z Belgijo in s to tekmo zelo zanimivo vprašanje. Je mar bolje biti drugi v skupini H? Zakaj? Lažja pot do finala. In res se je zgodilo to, kar so mnogi napovedovali. Gareth Southgate je odpočil skoraj celotno začetno enajsterico, Belgija je zmagala z 1:0, Angleži pa so osvojili drugo mesto. In če je kdo pričakoval, da bodo vselej kritični angleški navijači začeli z ostrimi besedami napadi svoje nogometaše, se je zgodilo ravno nasprotno. Hvalili so njih in selektorja Southgata, da so to odlično izpeljali in da jih nič več ne more ustaviti na poti do finala in celo do končnega slavja, na katerega čakajo že vse od leta 1966, ko so na domačem svetovnem prvenstvu prvič in hkrati zadnjič postali svetovni nogometni prvaki. A zelo hitro bi se jim ta preračunljivost lahko maščevala. Prevrtimo čas naprej in se ustavimo v Moskvi, na tekmi osmine finala proti Kolumbiji. Mlado angleško moštvo je srečanje začelo odločno, preudarno in polno samozavesti. Bili so prepričani, da so boljši od čete Joseja Pekermana. In morda so bili prvo uro igre res boljši in bili za pogumnejšo igro nagrajeni v 57. minuti, ko je Harry Kane uspešno izvedel enajstmetrovko. A v nogometu smo že nič kolikokrat videli, da se stvari hitro obrnjeno na glavo in da ta prelepa igra kaznuje za vsako napako. 'Trije levi' so se v zaključku srečanja pomaknili v obrambo in v 93. minuti je sledila kazen. Še tretjič na tem svetovnem prvenstvu je z glavo udaril Yerry Mina in izsilil podaljške. 

Dodatne pol ure igre ni prineslo zmagovalca in sledilo je izvajanje enajstmetrovk. Scenarij, katerega so se angleški navijači in nogometaši najbolj bali. Angleška izbrana vrsta namreč še nikoli na svetovnih prvenstvih ni slavila po izvajanju enajstmetrovk. To se je zgodilo v treh primerih, in sicer na prvenstvih leta 1990, 1998 in 2006, za nameček pa so svetovni prvaki iz leta 1996 izgubili po izvajanju enajstmetrovk še na evropskih prvenstvih leta 1996, 2004 in 2012. Statistika torej nikakor ni bila na njihovi strani, a niso se pustili, da bi črna zgodovina zaznamoval tudi to generacijo, ki jo sestavljajo mladi nogometaši, ki vsi igrajo v domovini. In res se ni ponovilo. Harry Kane, Eric Dier, Marcus Rashford in Kieran Trippier so zadeli, Jordan Henderson je zgrešil, a je na njihovo srečo Jordan Pickford ubranil strel Carlosu Bacci, za nameček Mateus Uribe svoj strel poslal v prečko. Veliko slavje angleških navijačev na zelenici moskovskega stadiona se je lahko začelo. 

Gareth Southgate je po letu 1996 končno dočakal zmago po enajstmetrovkah z angleško izbrano vrsto.
Gareth Southgate je po letu 1996 končno dočakal zmago po enajstmetrovkah z angleško izbrano vrsto. FOTO: AP

'Grešni kozel' iz let 1996 dočakal odrešitev
Da je angleškim nogometašem vendarle uspelo zmagati tekmo po izvajanju enajstmetrovk, zagotovo veliko pomeni tudi selektorju Southgatu. Nekdanji igralec ima namreč na nogometno loterijo zelo grenke spomine, potem ko je leta 1996 na domačem evropskem prvenstvu v šesti seriji zapravil svoj strel, tekmo pa so zmagali Nemci in nato v finalu tudi postali evropski prvaki. Takrat je bil Southgate označen za grešnega kozla s strani domače javnosti in medijev in moral kar 22 let čakati na odrešitev. "To ni bila moja odrešitev, tega naziva se nikoli ne bom rešil. To je trenutek, ki se ga bom žal spominjal celo življenje. Toda danes je poseden dan za to skupino fantov, ki upam, da bo dala navdih in upanje tudi naslednjim generacijam, da je v nogometu res prav vse mogoče. V življenju ne smeš pustiti, da zgodovina vpliva nate in na tvoje odločitve. In ti mladi fantje to dokazujejo, saj uživajo na tem turnirju in se že veselijo nastopa v četrtfinalu," je bil po zmagi nad Kolumbijo iskren Gareth Southgate, ki se bo sedaj s svojimi fanti za polfinale udaril s Švedi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po zgodovinski zmagi pa se je oglasil tudi legendarni Gary Lineker, ki je bil leta 1990 član zasedbe, ki je na svetovnem prvenstvu v Italiji v polfinalu po izvajanju enajstmetrovk izgubila z Zahodno Nemčijo. Sam je sicer uspešno izvedel enajstmetrovko, a v zgodovino vseeno odšel kot člane še ene angleške zasedbe, ki je vselej izgubila z Nemčijo. Po tekmi s Kolumbijo je tudi on dočakal odrešitev in na twitterju zapisal: "Lažje je igrati za Anglijo na svetovnem prvenstvu, kot jo pa gledati igrati. Jokam, ne morem verjeti. Takšen je torej občutek, ko zmagaš po enajstmetrovkah. Nogomet, nič mu ni podobnega. Nič," je vidno navdušen zapisal najboljši strelec svetovnega prvenstva v Mehiki leta 1986.

Tudi Ian Wright in Gary Neville nista skrivala navdušenja:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
05. 07. 2018 08.27
+2
Hm, potrebuješ pač več zmenkov, da zabiješ.
Kollerik
04. 07. 2018 18.49
+4
Angleži si včeraj niso zaslužili....čez šivankino uho... Še dobro zanje, da je manjkal tudi Hames Rodriguez....
Mirhollio
04. 07. 2018 11.15
+7
Najihova najvecja prednoat je hkrati najvecja slabost. O tem je govoril Frank Lampard. Anglesko prvenstvo je tako mocno in polno rivalstva da v reprezentanci ni tiste harmonije, potrebne za uspesno igro. Arsenalvci se drzijo za sebe, tako kot Liverpoolcani, Unitedovci itd... Ni kolektivnega duha. In to je njihova slabost.
the kop
04. 07. 2018 10.55
-3
upam da res pridejo čim dlje!
Inhumed
04. 07. 2018 10.13
+8
Angliji resnično privoščim tole dramatično zmago. Prvič po dolgem času imajo Angleži simpatično, mlado reprezentanco, polno igralcev ki se želijo dokazat in ne na silo sestavljeno ekipo zvezdnikov, polno ega in igralcev, ki so noter samo zaradi imena. Upam da pridejo čim dlje!
bekson74
04. 07. 2018 10.18
+4
si zaslužijo, saj so najbolj nogometna država..po mojem seveda
Inhumed
04. 07. 2018 10.53
+3
Angleži se mi zdi, da velikokrat sami sebe sabotirajo. Ker je nogomet tam tako popularen, je ogromno rivalstva med navijači/igralci, ki navijajo/igrajo za različne klube. To se konec koncev pozna tudi na igrišču. Vse skupaj napihnejo še njihovi mediji in potem se zgodba velikokrat zaključi prezgodaj.
KavčStrokovnjak
04. 07. 2018 08.55
+1
Dobra sta! Vse je enkrat prvič, pa čeprav so oni tisti, ki so izzumili nogomet. :D