Nogomet

Angleži poslali Hrvate v nižjo kakovostno ligo, švicarski čudež v Luzernu

Luzern, London, 18. 11. 2018 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Londonski Wembley je gostil osrednji nedeljski obračun Lige narodov, ponovitev polfinala s svetovnega prvenstva v Rusiji. Hrvatje so z zadetkom Andreja Kramarića v 78. minuti povedli, a sta Angleže med elito z zadetkoma ohranila Jesse Lingard in Harry Kane (2:1). Z zmago so se Otočani prebili tudi na zaključni turnir, kjer bo po neverjetnem preobratu na tekmi z Belgijo igrala tudi Švica (5:2).

V prvem polčasu so prednjačili Angleži, ki so sicer tako kot Hrvatje nastopili v okrnjeni zasedbi. Že v 11. minuti se je priložnost za vodstvo ponudila Raheenmu Sterlingu, ki je sprožil strel proti desni vratnici, a se je izkazal hrvaški čuvaj vrat in žogo odbil v kot. Po predložku iz kota je do žoge prišel Harry Kane, a žogo poslal čez prečko.

Ko je za 1:0 fantastično zadel Kramarić (drugi z desne), so se navijači na Wembleyju bali novega bolečega hrvaškega udarca ...
Ko je za 1:0 fantastično zadel Kramarić (drugi z desne), so se navijači na Wembleyju bali novega bolečega hrvaškega udarca ... FOTO: AP

Zvezdnik Tottenhama je bil nevaren tudi v nadaljevanju, ko je z roba kazenskega prostora sprožil močan udarec, a je njegov strel v zadnjem trenutku požrtvovalno zaustavil Lovre Kalinić. Angleži so premoč na zelenici tudi v zadnjih minutah skušali kronati z zadetkom, a je Ross Barkley po odbiti žogi z volejem streljal mimo leve vratnice. Prva prava priložnost za vodstvo se je v zadnjih minutah ponudila tudi Hrvatom, Luka Modrić je podal na levo stran, a je bil Ivan Perišić prekratek.

TEKMA

Preobrat Angliji prinesel obstanek in zmago v skupini
V drugem polčasu pa se je sreča prevesila na stran ognjenih. Angleži so sicer začeli podjetneje, proti vratom Kalinića je streljal Sterling, a se je izkazal hrvaški vratar. V 57. minuti pa je sledil šok za varovance Garetha Southgata. Andrej Kramarić je sprejel podajo znotraj kazenskega prostora in se poigral z angleško obrambo ter sprožil strel in ugnal nemočnega Jordana Pickforda. Po prejetem zadetku je angleški selektor prevetril postavo in namesto Barkleyja je vstopil Dele Alli, Fabiana Delpha pa je zamenjal Jesse Lingard. Slednji je v 78. minuti nevarno zapretil vratom Kalinića, a je v zadnjem trenutku žogo v kot izbil Tin Jedvaj.

Toda Otočanom je nekaj duhov iz preteklosti uspel izgnati prvi strelec in kapetan Harry Kane, ki je poskrbel za veliko slavje.
Toda Otočanom je nekaj duhov iz preteklosti uspel izgnati prvi strelec in kapetan Harry Kane, ki je poskrbel za veliko slavje. FOTO: AP

Angleži so pritisk izkoristili, Kane je ustrelil proti vratom, vtekel je Lingard in potisnil žogo v mrežo za izenačenje. Zadetek je presenetil Hrvate, ki pa so se že nekaj minut zatem uspeli zbrati, Domagoj Vida je skočil visoko in žogo z glavo usmeril proti vratom Pickforda, a je slednji uspel poskus zaustaviti. Zato pa so se domači odzvali z novim napadom, ki so ga Hrvatje s prekrškom zaustavili. Angleži, nevarni po prekinitvah, so izkoristili ponujeni prosti strel. Hrvaška obramba je zaplavala v kazenskem prostoru, Kane pa se je z natančnim strelom vpisal med strelce ter poslal Hrvate v nižjo kakovostno ligo, Angleži pa so si zagotovili prvo mesto v 4. skupini lige A.

'Nati' tri leta po Slovencih še huje šokiral favorizirane Belgijce 
Švica je za napredovanje na zaključni turnir najboljše četverice v domačem Luzernu potrebovala zmago z najmanj dvema goloma proti bronasti z letošnjega svetovnega prvenstva Belgiji. Ko so rdeči vragi z goloma Thorgana Hazarda, ki sta bila šele njegova drugi in tretji v reprezentančni karieri, že po 17 minutah vodili z 2:0, se je zdelo že vse odločeno. Srednji od treh bratov Hazard, tekmo je začel tudi najstarejši Eden Hazard, je pri prvem golu izkoristil slabo posredovanje Nica Elvedija in zatresel švicarsko mrežo, nato pa fantastično zadel ob oddaljenejšo vratnico še z roba kazenskega prostora.

TEKMA

A sledil je preobrat v slogu tistega, katerega žrtve so bili pred tremi leti slovenski reprezentanti v lovu na Euro 2016. Po enajstmetrovki Ricarda Rodrigueza v 26. minuti je namreč Haris Seferović pet minut kasneje po podaji na oddaljenejšo vratnico izenačil, nato pa še prekrasno zadel v zgornji kot gostujočih vrat za popoln preobrat. Švicarji so za epsko napredovanje potrebovali le še en gol in ga v 62. minuti dosegli po zaslugi osmoljenca iz prvega polčasa Elvedija, ki je v mrežo z glavo preusmeril novo natančno podajo Xherdana Shaqirija. Pritisk Belgijcev za znižanje izida, ki bi prinesel napredovanje, je bil jalov, Švicarji pa so z že tretjim golom Seferovića v 84. minuti, neoviranega ga je za lep strel z glavo našel Kevin Mbabu, odločili bitko za vrh skupine in bi lahko slavili tudi z višjo razliko. Junak večera je bil kdo drug kot Seferović: napadalec Benfice je v domačem mestu pričaral čaroben večer navijačem na dolga leta domačem stadionu, na katerem je gole zabijal že za FC Luzern.

Severni Irci brez ene same točke, napredovanje Belorusov in Fincev
Finska, ki jo zaradi organizirane igre in dobrih rezultatov mnogi že primerjajo z Islandijo, napredovanja v višji rang tekmovanja iz 2. skupine C-lige ni uspela potrditi z zmago. Madžari so ekipo selektorja Markkuja Kanerve premagali z dvema goloma v prvem polčasu domače tekme v Bukarešti, kjer sta v 29. in 37. minuti zadela Adam Szalai in Adam Nagy. Presenetljiv domači poraz Grčije proti Estoniji (0:1), ki je že izpadla v D-ligo, je naše vzhodne sosede dvignil do končnega drugega mesta na lestvici.

Na belfastskem stadionu Windsor Park je nekaj pred 20. uro zvečer padel zastor nad dogajanjem v precej nezanimivi 3. skupini B-lige. Avstrija, ki je precej zaostala za pričakovanji in na koncu zelo prepričljivo izgubila boj za prvo mesto z Bosno in Hercegovino, je na koncu le uspela premagati Severno Irsko, potem ko je v 49. minuti sicer povedla prek Xavierja Schlagerja. Točko, ki bi bila šele njihova prva, so domačini "zavohali" manj kot deset minut kasneje, ko je zadel Corry Evans. Gre za nogometaša, ki je v kvalifikacijah za Euro 2012 v Ljudskem vrtu potopil že slovensko reprezentanco pod vodstvom Matjaža Keka. A selitev v nižji rang tekmovanja se za Otočane ni razpletla po željah, saj je Valentino Lazaro v enem zadnjih napadov globoko v sodnikovem podaljšku zadel za zmago Avstrijcev. BiH je torej napredovala v elitno A-ligo z desetimi točkami, medtem ko je Avstrija močno zaostala s tremi točkami minusa.

Belorusi so zdržali pritisk in v zadnjem krogu D-lige slavili v San Marinu ter potrdili napredovanje (2:0). V igri so bili pred zadnjim dnem tudi Luksemburžani in Moldavci, ki pa so na medsebojnem obračunu v Kišinjevu remizirali (1:1). Belorusi, ki so napredovali s 14 točkami, na prijateljski tekmi v Stožicah pa so pred začetkom tekmovanja premagali tudi Slovenijo (2:0), so slavili z goloma Stanislava Draguna v osmi in Antona Saroke v 52. minuti.

Izidi Lige narodov, liga A, 4. krog:

- skupna 2:
Švica – Belgija 5:2 (3:2)
Rodriguez 26./11-m, Seferović 31., 44., 85., Elvedi 62.; T. Hazard 2., 17.

POSTAVI

LESTVICA

- skupina 4:
Anglija – Hrvaška 2:1 (0:0)
Lingard 78., Kane 85.; Kramarić 57.

POSTAVI

LESTVICA

Liga B:

Severna Irska – Avstrija 1:2 (0:0)
C. Evans 57.; Schlager 49., Lazaro 90.

LESTVICA

Liga D, 6. krog:

- skupina 2:
Moldavija – Luksemburg 1:1 (0:0)
Ginsari 58./11-m; Bensi 70.

San Marino – Belorusija 0:2 (0:1)
Dragun 8., Saroka 52.

LESTVICA

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BolecaResnica
19. 11. 2018 21.23
+0
Hm, vseeno so sosedje odlični v nogometu... Mi v košarki oni v nogometu, se pravi skupaj nas je 6M in jim delamo take risanke v dveh najpopularnejših športih!
nogometjemrtev
19. 11. 2018 19.28
+1
joj ste smesni hrvati so padli v ligo B mi pa v ligo D . boljsi so od nas v nogometu jbga. Mi pa od njih v odbojki
poserjemsenavas
19. 11. 2018 19.09
+1
Še dve leti pa bomo skupaj v D skupini
resnicaosvobaja
19. 11. 2018 19.10
+2
resnicaosvobaja
19. 11. 2018 17.13
+5
Modrić nezadržno povedel Vatrene v B skupino in se še ne misli ustaviti...
Kollerik
19. 11. 2018 17.25
+1
Mungos2
19. 11. 2018 16.30
+6
Hrvatom ostane v tolažbo edino Tomica v slovenskih talentih !
resnicaosvobaja
19. 11. 2018 17.17
+2
Za Hrvate je že zmagovalec, četudi izgubi v finalu. Pričakujem pijano Kolindo v Ljubljani
Viejo cabron
19. 11. 2018 15.51
+5
Mario malo povej kaj o včerajšnjem rokometu CE:PPD ZG. Na Hrvaških portalih so zelo tiho??
resnicaosvobaja
19. 11. 2018 16.28
+4
V rokometu so Celjani razbili Zagreb na prafaktorje, Za Maria je ta tekma seveda nepomembna , za nas pa tudi
resnicaosvobaja
19. 11. 2018 15.46
+4
Mario povej mi tekmo kjer so vas nabili , pa ti iz prve povem katera tekma je bila nepomembna...
Kollerik
19. 11. 2018 10.02
+4
Obe tekmi sta bili prava poslastica, zlasti Švica-Belgija, ki je bila hkrati še veliko presenečenje. .....eden "mojih" favoritov, belgijski kapetan Hazard razen prečke ni pokazal ničesar.
resnicaosvobaja
19. 11. 2018 15.51
+1
Hazard mi je všečen igralec, ampak ko doseže rhunske predstave začne forma nihati , Mbape pa za zdaj zame še zmeraj bolj obeta, kot pa je prikazal
mariomandzukic
19. 11. 2018 10.01
-28
vesel sem da so se nasi navijaci tko odvzvali.vceraj smo izgubili,ampak ta poraz nikomur na Hrvaskem ni pomembn.Hrvaska je velika reprezentanca in kot taksno nas zanimajo sam uspehi na velkih tekmovanjih.tekme v kvalifikacijah,kaj sele v nepomembni Ligi Nacij,nas ne zanimajo kaj prevec.nc zdaj treba za neki casa pozabit na reprezentancni nogomet in se usmerit v klubski.komi cakam Dinamo,letos zna Dinamo it tudi do konca v ligi europa
mariomandzukic
19. 11. 2018 13.14
-9
mi smo nogometna nacija,normalno da se najvec pise o nogometu.cista sreca pravis??ko imas proti eni Spaniji,Italiji,Nemciji,Nizozemski.,. pozitivni skor,pol to ne more bit sreca.zeleli vi to Slovenarji ali ne,Hrvaska je top 2-3 repka na svetu
apodgra
19. 11. 2018 15.07
+3
Mario Po tem porazu seli v drugi razred , torej je pred njo vsaj osem boljših držav. Tisto , kar pa se je zgodilo na svetovnem prvenstvu , pa je zgodba ,ki se ne bo hitro ponovila . Lahko bi se že na svetovnem prvenstvu drugače končala.
Mungos2
19. 11. 2018 16.32
+3
Mario, raje navijaj za slovenskega hrvata Tomico v Talentih !!!
TheMatrix1
19. 11. 2018 20.57
+1
Ne gre se zato. Js ti povem..hrvaska je dobra v fusbalu ni kej imajo kakovostne igralce..ce nebi bila nebi prisla v finale SP. Ampak fora je v tem da preden zacnete katerkol sport ste najjaci, osvojili ste ze turnir, SP, EP itd...ko pa zgubite potem je postalo tihoo
apodgra
19. 11. 2018 09.17
+5
Tekma Švica -Belgija je bila ena najboljših tekem v ligi Evropa. 90 minut ostrega tempa ,ki so ga narekovali Švicarji, Ponižali so prvo reprezentanco na svetu po Fifi-mi lestvici . Sedaj še pričakujemo uvrstitev Nizozemske v svoji skupin na prvo mesto, pa bomo dobil vse skupaj na glavo postavljeno situacijo po svetovnem prvenstvu. Vsako takšno tekmovanje je zgodba zase in vedno dobimo nova imena držav novih zmagovalcev. Če bi se to zgodilo po enem ali dveh letih , še še človek verjel , da je to možno. Po nekaj mesecih pa se forma tistih najboljših , popolnoma izgubi oziroma ,kot da ne znajo več igrati.
HerrFlick
19. 11. 2018 08.45
+2
kolk je pa čeferin to tekmovanje zakompliciral... nekje tri reprezentance, nekje 4, nobene logike. naredi se skupine z enakim številom ekip, na koncu kar ostane je pa kje kakšna manj recimo, ne pa malo mešano še v istem kakovostnem rangu
Mungos2
19. 11. 2018 16.33
aveeeeeee
18. 11. 2018 21.35
-2
hahhahah vs premagujejo bolgarija,ciper ,...tko d sam psssssssssst
zabuko
18. 11. 2018 20.49
+10
Mario, si še med nami
Vest-naroda
18. 11. 2018 19.27
+5
A zdaj pa ne bo Thompsona?
le?o
18. 11. 2018 19.11
+4
Lovren kot pige....veliko vec se ukvarja s twitanjem kot pa z nogometom.
le?o
18. 11. 2018 19.10
+12
Welcome croatia.... v drugo jakostno skupino.
casinio
18. 11. 2018 19.06
+7
Ko postanejo vatreni-ledeni,s tezkim srcom sem mogu za angleze navijat, ampak se je izslo
Castrum
18. 11. 2018 18.54
+8
Iz zanesljivih virov se sliši, da bosta brata Cohen posnela trilogijo "Padec napihnjencev". Nogomet, košarka in rokomet bodo teme iztočnice za serijo 2018. Serija 2019 prinaša ekonomijo, zdravje in zaposlenost....
korintos23
18. 11. 2018 18.58
+2
Na svetovnem se jim je res vse poklopilo, bili so dobri, ključni igralci se odpovedali reprezentanci, in sedaj je to to! Tudi naši "nikud nikam"!
mjda12
18. 11. 2018 18.54
+6
nima veze kje smo ih pa pojemo ahahah
aveeeeeee
18. 11. 2018 18.54
-6
bols d te spanija pa anglija premagujejo kt pa ciper ,bolgarija ,norveska kokr vs hahahha
mjda12
18. 11. 2018 18.59
+10
dobr spanija premaga to dam prov ampk ne pa da te poje hahah
aveeeeeee
18. 11. 2018 19.04
-4
bols d te poje spanija k pa da te ciper premaga .ciper nnima niti enga dobrga nogomrtasa