Nogomet

Angleži niso pozabili EP 1996: 'Samo da ne bi bilo enajstmetrovk'

London, 27. 06. 2021 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Angleško reprezentanco v osmini finala evropskega prvenstva čaka sila zahtevna preizkušnja proti Nemčiji. Čeprav reprezentanci doslej nista pokazali toliko, kot so pričakovali njuni navijači, se nam zagotovo obeta prava poslastica. Angleško-nemško rivalstvo je eno najbolj gorečih v evropskem nogometu, doslej bistveno uspešnejši pa so Nemci, ki so bili boljši tudi leta 1996, ko je EP zadnjič gostila Anglija. Elf je tri leve takrat izločil v polfinalu, potem ko je ključno enajstmetrovko zgrešil prav sedanji angleški selektor Gareth Southgate.

Gareth Southgate je bil tragični junak pred 25 leti, sedaj pa je odločen, da se za Anglijo nesrečni scenarij ne bo ponovil.
Gareth Southgate je bil tragični junak pred 25 leti, sedaj pa je odločen, da se za Anglijo nesrečni scenarij ne bo ponovil. FOTO: AP

To je bil eden od treh porazov angleške izbrane vrste po streljanju enajstmetrovk na evropskih prvenstvih. Ob tem imajo Angleži le eno zmago, ki so jo dosegli v četrtfinalu domačega prvenstva pred 25 leti, ko so izločili Španijo. Enako bilanco (tri poraze in le eno zmago) imajo s svetovnih prvenstev, zato je jasno, zakaj angleška javnost in celo njeni nogometaši ne skrivajo, da se nogometne loterije malodane bojijo. 

"Upam, da nobena tekma ne bo vodila v enajstmetrovke. To je ena najstrašnejših stvari v nogometu," je za BBC med letošnjim – za Anglijo skoraj v celoti domačim – evropskim prvenstvom razlagal zvezdnik treh levov Phil Foden

21-letni nogometaš Manchester Cityja še ni bil rojen, ko je njegov trenutni selektor Gareth Southgate leta 1996 zapravil enajstmetrovko, ki angleške navijače boli še danes. Anglija se je tedaj prvič po zmagi na SP 1966 prebila v polfinale velikega turnirja. Evforija je bila ob ritmih nepozabne himne "Football's Coming Home" na višku, od preboja v polfinale pa so domače ljubljence ločevali tradicionalno neugodni Nemci. 

Alan Shearer je domače že v tretji minuti popeljal v vodstvo, a že v 16. je odgovoril Stefan Kuntz in srečanje se je nadaljevalo s podaljški. Zadetkov v dodatne pol ure nismo videli, zato so o finalistu, ki ga je na zadnji stopnički čakala Češka, odločali streli z bele točke. Prvih pet izvajalcev na vsaki strani je bilo natančnih. 

Selektor treh levov Terry Venables je nato svoje varovance vprašal, kdo bo kot naslednji prevzel odgovornost. Roki sta dvignila Gareth Southgate in Paul Ince. "Pogledala sva se, Southgate pa je dejal, da bo šel kot šesti, jaz pa nato kot sedmi," se je kasneje za revijo FourFourTwo spominjal Ince. A ni mu bilo treba iti. Southgate je sprožil skromen strel v vratarjevo desno, Andreas Köpke ga je prebral in uspešno posredoval, Andreas Möller pa z naslednjim strelom poslal Nemčijo do finala in, kot se je kasneje izkazalo, tudi naslova. 

Venables je kasneje izjavil, da se je po zapravljenem Southgatovem strelu počutil, kot da bi umrl, in da je bila to najnižja točka njegove trenerske kariere. "Imel sem priložnost, da s svojo državo pred domačimi navijači osvojim lovoriko, na koncu pa ni bilo nič." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Anglija se je po letu 1996 še dvakrat znašla v loteriji enajstmetrovk. Leta 2004 jo je domov poslala gostiteljica turnirja Portugalska, osem let kasneje pa so bili boljši Italijani, ko je z legendarno 'panenko' Joeja Harta premagal Andrea Pirlo. 

Southgate se dogodkov izpred 25 leti še kako dobro spominja in ne želi si, da bi se zdajšnji reprezentanti znašli v podobnem položaju. "Govoril je z nami in nas vprašal, kateri po vrsti si želimo biti. Tako že pred tekmo vemo, kdaj bomo na vrsti, če bodo slučajno potrebne enajstmetrovke," je namreč razkril Foden. 

Nogometaš s sredine igrišča je v smehu še povedal, da Southgate zgrešene enajstmetrovke izpred 25 let seveda ne bo sam od sebe privlekel na plano in da o njej ne želi govoriti. "Povedal nam je le, da je nemški vratar brcnil žogo, ko je sam hodil od polovice do bele točke, česar ni bil vajen. Zato smo enajstmetrovke vadili tako, da smo začeli hoditi s polovice, da bi se na rutino čim bolj navadili." 

Angleški kapetan Terry Butcher tolaži Paula Gascoigna po izpadu iz svetovnega prvenstva leta 1990, ko je Anglijo po enajstmetrovkah izločila Zahodna Nemčija.
Angleški kapetan Terry Butcher tolaži Paula Gascoigna po izpadu iz svetovnega prvenstva leta 1990, ko je Anglijo po enajstmetrovkah izločila Zahodna Nemčija. FOTO: AP

Ostaja, ne glede na razplet derbija
50-letnemu strokovnjaku bo proti Nemcem vseeno nekoliko lažje, ker je postalo jasno, da bo na angleški klopi ostal ne glede na rezultat. Izvršni direktor angleške nogometne zveze (FA) Mark Bullingham je namreč za tamkajšnje medije potrdil, da ima Southgate vso podporo in da bo na klopi ostal vsaj do konca svetovnega prvenstva prihodnje leto. 

"Ali uživam v nogometu? Seveda. Gareth opravlja izjemno delo. Bili smo prvi v skupini z odlično obrambo. V vseh pogledih – tako na igrišču kot izven njega – je odličen selektor. Uživa našo stoodstotno podporo in želimo si, da bi nadaljeval na angleški klopi ne glede na torkov razplet," Bullinghama navaja The Guardian

"Svetovno prvenstvo 2022 je za nas velika spodbuda, ker je do takrat samo še 18 mesecev. Pa tudi naslednje evropsko prvenstvo v Nemčiji je vse bližje. Obetajo se nam tri razburljiva leta. Gareth se zaveda, kaj menimo o njem. Ve, da bi radi, da ostane, tudi ko mu trenutna pogodba poteče," je še povedal Bullingham. Southgate ima pogodbo s FA-jem sicer sklenjeno do svetovnega prvenstva v Katarju.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

edenhazard
27. 06. 2021 14.38
-1
Oboji so eni potrcki ce mene prasas..
DediDPitbul
27. 06. 2021 12.47
-1
Gareth je rojen luzer... angleska ekipa ni slaba- rabi pa Nemca na klopi, tako kot angleski klubi... sam kaj ko bi bil to najvecji sok za narod, ki se vedno zivi in obuja spomine na 2. svetovno vojno... Klopp in Tuchel sta ziv dokaz da namsko trenersko znanje preseze vsakega angleskega stratega- v moderni dobi ni enega Angleza, ki bi kaj naredil z anglesim klubom- glede reprezentance pa isto (4. mesto z zadnjega SP se steje kot neuspeh, saj niso uspeli premagat ene world class reprezentance (solali so jih Belgijci in Hrvati).
Esprit
27. 06. 2021 12.00
-2
Najprej so Angleži odšli domov, ker je Southgate brcnil kot ženska, zdaj bodo Angleži spet pakirali zaradi njega, vsaj upam.
Metalllca
27. 06. 2021 11.54
+4
Mlajšim generacijam priporočam da si pogledajo zgornji posnetek iz leta 96 kako moško, požrtvovalno, high speed se je včasih igral nogomet. To danes za mene so same balerine
CelindaAndre
27. 06. 2021 11.15
-1
5 : 0 za Nemce..če ne več..
samomojemnenje
27. 06. 2021 11.10
+0
Malo prehitevajo tukaj gor. O današnjih tekmah pa niti stavka. Pa se obeta velik boj med POR in BEL. Tudi NIZ ČEŠ zna biti zanimivo.
Astalaviva1958
27. 06. 2021 11.07
+2
Gledal to v živo tistokrat...navijal za anglijo. Ampak so jerriji spet zjeb*l vse.
BELAN
27. 06. 2021 10.53
+1
Brez skrbi,nebo enajstmetrovk....nemci vas bodo nabili z lahkoto
Astalaviva1958
27. 06. 2021 11.06
+1
Z lahkoto so komaj prišli do sem z veliko sreče proti orbanovcem. Nebo to 96...
samomojemnenje
27. 06. 2021 11.15
-1
Tudi proti portugalcem, ki so si sami 2x zabili.
yokerxdinterfan
27. 06. 2021 10.50
-2
samo nemci so še bolj antipatični od angležev.
Metalllca
27. 06. 2021 10.37
-1
Ne maram ne enih ne drugih, tako da kdorkol izpade bom zelo vesel. Klečujoči Angležeki in frigidni Nemci
Šumsko voče
27. 06. 2021 09.21
+3