Nogomet

Italijani po enajstmetrovkah utišali Wembley in se povzpeli na evropski tron

London, 11. 07. 2021 20.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Gašparin, T.Š.
Komentarji
132

V Londonu in drugod po Angliji je bilo vse nared za zabavo, s katero bi Angleži proslavili prvi naslov evropskih prvakov v nogometu. A načrte so jim prekrižali Italijani, ki so na stadionu Wembley v finalu Eura 2020 slavili naslov po izvajanju enajstmetrovk. Že v prvi akciji so gostitelji prišli do vodstva, ob izteku druge minute je gol dosegel Luke Shaw (1:0), v 67. minuti je izid izenačil Leonardo Bonucci. Tekmeca sta odigrala še podaljšek brez golov, nato so sledile še enajstmetrovke, kjer so bili s 3:2 boljši azzurri.

Luke Shaw je z golom ob koncu druge minute poskrbel za najhitrejši zadetek na finalnih obračunih evropskih prvenstev.

Na tisoče angleških navijačev se je zbralo okoli stadiona Wembley že ure pred finalom Eura. Na stadionu pa je prostor dobilo le 68.000 srečnežev, večinoma domačinov. Za Anglijo je bil vložek ogromen. Na domačem stadionu so prvič v zgodovini igrali za evropski naslov, saj navijači že od svetovnega prvenstva leta 1966, ko so na domačem prvenstvu postali svetovni prvaki, čakajo na velik uspeh. Italija je enkrat že slavila evropski  naslov, to je bilo leta 1968.

Angleži so v skupinskem delu premagali Hrvaško (1:0) in Češko (1:0) in remizirali s Škotsko. V osmini finala so premagali Nemčijo (2:0), v četrtfinalu s 4:0 Ukrajino, v polfinalu so bili po podaljšku boljši od Danske (2:1). Italijani so v skupinskem delu premagali Turčijo (3:0), Švico (3:0) in Wales (1:0), v osmini finala so po podaljšku izločili Avstrijo (2:1), v četrtfinalu Belgijo (2:1), v polfinalu po streljanju enajstmetrovk pa še Španijo (4:2).

Selektor Angležev Gareth Southgate se je odločil za naslednjo enajsterico: Jordan Pickford, Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire, Kieran Trippier, Kalvin Phillips, Declan Rice, Luke Shaw; Mason Mount, Raheem Sterling, Harry Kane. Njegov tekmec, strateg azzurrov Roberto Mancini, pa je na igrišče poslal naslednjo udarno postavo: Gianluigi Donnarumma, Giovanni Di Lorenzo, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Emerson Nicolo Barella, Jorginho, Marco Verratti, Federico Chiesa, Ciro Immobile, Lorenzo Insigne.

Luke Shaw je dosegel gol za vodstvo Angležev.
Luke Shaw je dosegel gol za vodstvo Angležev. FOTO: AP

Tekma se je komajda začela, pa so navijači angleškega moštva, ki so bili krepko v večini na tribunah Wembleyja, noreli od navdušenja. V prvi akciji na tekmi so gostitelji povedli. Po podaji Kierana Trippierja je v 2. minuti v kazenski prostor vtekel Luke Shaw in zadel žogo iz "prve", vratar italijanske reprezentance Gianluigi Donnarumma je bil brez moči. Shaw, zanj je bil to prvi reprezentančni gol, je poskrbel za najhitrejši zadetek v finalih evropskih prvenstev, ko je zadel po 1:56 minute tekme. Pred tem je najhitrejši zadetek v finalih EP dosegel Španec Jesus Maria Pereda v šesti minuti prvenstva v Španiji leta 1964.

V nadaljevanju prav veliko razburjenj ni bilo, ritem tekme je padel v drugem delu polčasa. Angleži so se ob vodstvu pomaknili nekoliko bolj nazaj, Italijani pa niso bili preveč nevarni. V razmerjih skupnega števila strelov je bilo 6:1 za gostitelje, v okvir gola pa je bilo stanje izenačeno, obe reprezentanci sta zmogli po en strel. Kar se tiče posesti žoge, so bili v prednosti Italijani (v odstotkih 65:35).

Leonardo Bonucci je izenačil na 1:1.
Leonardo Bonucci je izenačil na 1:1. FOTO: AP

V drugem polčasu so bili v prvem delu podjetnejši Italijani, strel Insigneja iz strani je ubranil Jordan Pickford, angleški vratar pa se je še bolj izkazal le pet minut kasneje, v 62. minuti, ko je ubranil nevaren strel Federica Chiese po tleh. Azzurri so bili nagrajeni za trud v 67. minuti, ko je po strelu iz kota po strelu Marca Verrattija žoga odbila od vratnice, najbližji je bil Leonardo Bonucci, ki je nato le premagal Pickforda za izenačenje na 1:1. Igra se je razživela, v drugi polovici polčasa Angleži imeli nekaj priložnosti, vendar se izid do konca rednega dela ni spremenil. 

Tekmeca je čakal podaljšek, v 104. minuti so zapretili Italijani, Emerson je podal proti golu, Pickford pa je žogo odbil pred Federicom Bernardeschijem. V drugem podaljšku pa so imeli dve polpriložnosti domači, a nista bila uspešna ne Stones ne Sterling. Odločitve ni bilo v podaljšku, sledile so enajstmetrovke. Prvi so bili na sporedu Italijani, v prvi seriji (pet izvajalcev) je Domenico Berardi zadel, kot tudi Leonardo Bonucci in Federico Bernardeschi, Pickford je ubranil strel Andrei Belottiju, kot tudi Jorginhu. Na drugi strani sta bila uspešna Harry Kane in Harry Maguire, Jadonu Sanchu je strel ubranil vratar Donnarumma, kot tudi Bukayu Saki, Marcus Rashford je zadel le vratnico. To je pomenilo, da so se zmage in naslova evropskega prvaka veselili Italijani, drugič v zgodovini evropskih  prvenstev. Pri izvajanju enajstmetrovk so bili boljši s 3:2.

Gianluigi Donnarumma je dobil nagrado za najboljšega igralca letošnjega Eura 2020, Italijani pa osvojili drugo lovoriko na evropskih prvenstvih, prvič so bili prvaki leta 1968.

Veselje Italijanov ob naslovu evropskega prvaka.
Veselje Italijanov ob naslovu evropskega prvaka. FOTO: AP
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Finale Eura Italija - Anglija
Finale Eura Italija - Anglija FOTO: Sofascore.com

Izid finala:
Italija - Anglija 4:3* (1:1, 0:1) -3:2 po izvajanju enajstmetrovk
Bonucci 67.; Shaw 2.
Italija: Donnarumma, Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson Palmieri (od 117. Florenzi), Barella (od 54. Cristante), Jorginho, Verratti (od 96. Locatelli), Chiesa (od 86. Bernardeschi), Immobile (od 55. Berardi), Insigne (od 91. Belotti).
Anglija: Pickford, Trippier (od 70. Saka), Walker (od 118. Sancho), Stones, Maguire, Shaw, Rice (od 74. Henderson (od 118. Rushford)), Phillips, Mount (od 99. Grealish), Kane, Sterling.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

00.15

Toliko za nocoj!

Lep nogometni pozdrav!

00.14

Čeferin deli medalje Italijanom!

Italijani so prejeli zlate medalje, kapetan Chiellini, za katerim je odlična tekma, pa je prevzel veliko lovoriko!

00.09

Veselje v Italiji!

To so posnetki iz Gorice!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
00.07

Donnarumma igralec turnirja!

Junak finala je prejel tudi nagrado z rok Aleksandra Čeferina, in sicer nagrado za najboljšega igralca turnirja!

00.05

Tole pa je današnji junak tekme

Gianluigi Donnarumma, dame in gospodje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
12. 07. 2021 18.29
-1
Ob himni so nekateri reprezentanti prepevali, kot da so iz sinhroniziranega kitajskega filma iz 70-let , kar se mi je zdelo dokaj razumljivo po masi ljudi in odmevu..., potem pa sem opazil, da sta dva ali trije Italijani dejansko peli po taktu...in da se da...
Brgolino
12. 07. 2021 18.14
+2
Bravo Italija...ceprav sem navijal za Anglijo tudi Italijanom privoscim...ko gledas kako pojejo himno ,njihovo zeljo in izkusenost zelis vsaj pol toliko vneme tudi za svojo reprezentanco...al pa da bi vsaj polovica pela himno😉
prava resni.ca
12. 07. 2021 15.50
+1
pa je nogomet praktično doma
12. 07. 2021 15.43
+1
ReAnDa
12. 07. 2021 12.04
+2
Spomnimo: Ob izvajanju zadnje enajstmetrovke Angležev proti Danski, so navijači golmanu Danske svetili z laserjem v obraz, oči... Sicer je nog. zveza Ang. dobila kazen, toda izid je bil potrjen. Od tega trenutka dalje sem navijal za Italijo (prej sem bil nevtralen)! Pravica skazica! Sodnik je svoje delo opravil s super odliko!
TEDOxy50pMEDO
12. 07. 2021 11.39
+6
Italijanski vratar si zasluži največjo nagrado v reprezentanci Italije.
graf
12. 07. 2021 10.02
+16
Sosedje zasluženo do naslova , Angleži se bodo pa najprej morali naučiti skromnosti , skorajda vsi igralci so takoj sneli srebrne medalje kar je znak nespoštovanja športnega dosežka , nekdo pač mora biti drugi in veliko držav bi takoj podpisalo da bi bili drugi na Evropskem prvenstvu ! Se bo pa Angležem še dolgo kolcalo ker so imeli edinstveno priložnost dobiti prvenstvo na svojem terenu ! Samo bil je to račun brez krčmarja , Italijani so kontrolirali tekmo , imeli so 79% posest žoge kar u praksi pomeni da so skrili žogo ...
User513426
12. 07. 2021 18.23
A so jo zdej že najdl žogo da bodo lahk igral naprej. če še ne pa dejmo mal prispevkov na 1919 pa zraven pripis angležem za žogo
Strojan
12. 07. 2021 09.54
+15
Vsa čast za naše sosede....POPOLNOMA zasluženo !
storz909
12. 07. 2021 09.49
+8
Zasluženo Italijani do naslova....Angleži niso pokazali 2x nič včeraj...par prebliskov z pol protinapadi in to je to....se je pa pokazalo da imajo tudi Angleži v svojih vrstah Ronalda/Neymarja,ki se rad hitro "zvrne" v 16 metrskih prostoru in potem krili z rokami in pričakuje penal....Sterlinga....na srečo ga je včeraj sodnik kr hiter spregledal.....
Klavdij Volk
12. 07. 2021 09.45
-1
Bravisime kače.
JAZsemTI
12. 07. 2021 09.42
+8
Italijanski "remont" in niv pristop je nagrajen. Ne gre pa prezreti dejstva, da se zaradi manj denarja v Serie A ne kupuje toliko tujcev in so zato reprezentanti nosilci igre v klubih. Angležem se vsa leta ravno to maščevalo. Letos so bili presenetljivo kompaktni.
Fuzbaler
12. 07. 2021 09.12
+15
Anglezi so imeli sreco, da je tekma sploh prisla do 11 metrovk, ker so bili Italijani 3 klase boljši.
Debely
12. 07. 2021 08.48
+22
Bravo Italijani! Angleži naj pa dalje zafrustrirano živijo v utopiji, da je nogomet njihov "izum". Vsi dobro vemo, da so ga v primarni obliki igrali že Maji, ko so brcali glave svojih sovražnikov.
podalpski
12. 07. 2021 08.35
+26
imperijalisti vse naredili da osvojijo €u prvenstvo, izmišljeni penali, ne dajo na tekmo gostujočih navijačev skratka vse podle kar jih svet premore ampak Karma je rekla no go !Forza Italija in hvala vam da je zmagala pravica in nogomet ne zloba in pokvarjenost
gogi_
12. 07. 2021 08.18
+31
Ocitno navijacev anglije danes ni tukaj gor,so prevec in prekmalu slavili. Zanimivo je brati kolerikove komentarje,eno in isto,vedno brca v temo. Italija zasluzeno prvak,premagali so vse,tudi sodnike.
Stanchy55
12. 07. 2021 08.15
+36
Nikoli ne navijam za Italijo, tokrat pa sem vesel, da so premagali prepotentne Angleže.
Rožice so zacvetele
12. 07. 2021 09.08
+6
Sortegilio
12. 07. 2021 08.02
+24
Bravo Italija. Anglija se je po vodstvu preveč zaprla, pa tudi Soutgate je izbral za izvajalce 11m igralce, ki so bili še neogreti in prišli s klopi.
RdecaZvezda
12. 07. 2021 08.01
+16
Slavje jim niso prekrižali Italijani,SLAVJE SO SI PREKRIŽALI SAMI SEBI,nikdar se ne moreš zanesti na plačanega tujca.
titomeni
11. 07. 2021 21.57
-35
Italijani cist brez idej
juventina10
12. 07. 2021 09.12
+11
važno, da imajo uresničeno idejo v vitrini
John_Gotti
11. 07. 2021 21.54
+17
Lisjaki ti Angleži, mimo varnostnikov drle množice navijačev, stadion poln do konca, kdo je tu nor🤣🤦🏾‍♂️
Aligator11
12. 07. 2021 08.33
-2
In kje je problem? Zakaj ne bi bil poln?? Ne mi rečt, da verjameš v korono, prehlade in okužbe