Nogomet

Chelsea in Leicester še druga polfinalista, West Ham proti Arsenalu zapravil tri gole prednosti

London, 21. 03. 2021 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V angleškem FA pokalu smo dobili še druga polfinalista. Southamptonu in Manchester Cityju sta se pridružila Chelsea, ki je z 2:0 ugnal Sheffield United, in Leicester City, ki je v derbiju ugnal Manchester United s 3:1. V angleškem prvenstvu pa smo tokrat spremljali londonski spopad med West Hamom in Arsenalom, domači so že vodili s 3:0, a se je topničarjem uspelo vrniti za končnih 3:3. Tottenham je v gosteh premagal Aston Villo (0:2).

Statistika tekme Leicester City – Manchester United
Statistika tekme Leicester City – Manchester United FOTO: Sofascore.com

V polfinalu najstarejšega klubskega tekmovanja na svetu se bosta najprej udarila Manchester City in Chelsea, nato pa še Leicester City, ki bo v polfinalu nastopil prvič po sezoni 1981/1982, in Southampton. 

Lisice so tokrat na jubilejni 100. tekmi, odkar klub vodi Brendan Rodgers, s 3:1 potopile rdeče vrage, ki na King Power Stadiumu niso pokazali najboljše predstave. Junak zmage je bil nekdanji nogometaš Manchester Cityja Kelechi Iheanacho, ki je dosegel dva zadetka, enega pa je pristavil belgijski zvezni igralec Youri Tielemans, ki je tik pred tem, da podaljška pogodbo s klubom. Za goste je v 38. minuti na 1:1 znižal nadarjeni Mason Greenwood, v nadaljevanju pa varovanci Oleja Gunnarja Solskjaerja niso imeli pravega streliva. Odločilna zadetka sta padla v drugem polčasu, v 52. in 79. minuti. 

"Seveda sem zadovoljen. To je bila izjemna ekipna predstava. V vseh segmentih igre smo bili kompletni. Pokazali smo pogum, igrali napadalno proti eni od najboljših evropskih ekip, kar nas je na koncu nagradilo. Presrečen sem za nogometaše, ker so si ta uspeh res zaslužili," je bil po jubileju in zmagi zadovoljen Rodgers. 

Nekdanji trener Liverpoola je posebej pohvalil Iheanacha, ki je na zadnjih štirih tekmah v vseh tekmovanjih dosegel neverjetnih osem zadetkov. "Od vedno je prispeval svoj delež. Morda je bila njegova samozavest v preteklosti nizka, a vsak dan je prišel na trening z zmagovalno miselnostjo in je nato dal vse od sebe. Sedaj vidite, kaj počne, ko je samozavesten."

Hakim Ziyech je po vstopu s klopi zopet dosegel zadetek in potrdil dobro formo.
Hakim Ziyech je po vstopu s klopi zopet dosegel zadetek in potrdil dobro formo. FOTO: AP

Tuchlov Chelsea melje dalje
Thomas Tuchel je v primerjavi s tekmo proti Atletico Madridu v sredo opravil kar devet sprememb v začetni postavi. Kepa Arrizabalaga, Andreas Christensen, Ben Chilwell, Callum Hudson-Odoi, Billy Gilmour, Emerson, Mason Mount, Christian Pulišić in Olivier Giroud so dobili priložnost, zopet pa sta začela zgolj Kurt Zouma in Mateo Kovačić

Na Stamford Bridgeu so tekmo bolje odprli domači, gostje, ki so trenutno zadnji v Premier League, pa so se posvečali bolj ali manj samo obrambi. Za obrambno taktiko so bili kaznovani v 25. minuti, ko je Chilwellov predložek v lastno mrežo preusmeril nesrečni Oliver Norwood. V 43. minuti je Norwood storil novo napako, ko je izgubil žogo na svoji polovici, Pulišić pa tega ni znal kaznovati, odlično je posredoval Aaron Ramsdale. Rezila so bila v prvem polčasu nevarna dvakrat, povsem na začetku in tik pred koncem. Obakrat je streljal David McGoldrick, a je bil Kepa dovolj zbran. 

V drugem delu so domači držali vse niti igre v svojih nogah, do drugega zadetka pa so prišli v drugi minuti sodniškega dodatka, ko je po asistenci Chilwella, ki je "podal" že za prvi gol na tekmi, v polno meril Hakim Ziyech. Maročan je bil med strelci že na sredini tekmi proti Atleticu, tokrat pa je po vstopu s klopi pokazal, da je zares v izvrstni formi. V 72. minuti je sicer nadomestil Gilmourja. 

Statistika tekme West Ham - Arsenal
Statistika tekme West Ham - Arsenal FOTO: Sofascore.com

Kladiva zapravila nemogoče
Chelsea se sicer v prvenstvu za četrto mesto, ki še prinaša nastope v Ligi prvakov, bori z West Hamom, ki je tokrat v okviru Premier League gostil Arsenal. Kladiva so povedla v 16. minuti, ko je v tem koledarskem letu prerojeni Lesse Lingard zadel izjemen zadetek z razdalje. Minuto kasneje je posojeni nogometaš rdečih vragov na hitro izvedel prosti strel, obramba topničarjev je zaspala, Jarrod Bowen pa je s pomočjo slabega posredovanja Bernda Lena kaznoval vse skupaj. Ko je češki vezist Tomaš Souček v 32. minuti še povišal prednost kladiv, se je zdelo, da je tekma odločena. 

A topničarji so se še pred koncem prvega dela uspeli vrniti, ko si je prav že omenjeni Čeh nesrečno zabil avtogol. V drugem delu je Arsenal lovil dva zadetka zaostanka, kar kljub bledi predstavi iz prvega dela ni bila misija nemogoče. V 61. minuti si je West Ham za povrh zabil še drugi avtogol, ko je po ostri podaji Calluma Chambersa svojega vratarja premagal še Craig Dawson. Piko na i povratku na 3:3 pa je v 82. minuti postavil Alexandre Lazacette, ki je z glavo izkoristil sijajno asistenco rezervista Nicolasa Pepeja

"Bili smo pod pritiskom. Vedeli smo, da nas čaka težka tekma. V takšnih srečanjih moraš preprosto garati vse do konca. Sezona se izteka, pozna se utrujenost, zato smo vedeli, da se lahko v drugem polčasu še vse spremeni. Tudi po slabem prvem polčasu nismo izgubili upanja za povratek," je po tekmi za Sky Sports razlagal strelec zadnjega gola na tekmi Lacazette. 

West Ham je tako zapravil priložnost, da bi se po 29 odigranih tekmah na četrtem mestu izenačil s Chelseajem pri 51 točkam. Sedaj jih imajo kladiva 49, Arsenal pa je na skromnem devetem mestu s točko in dvema tekmama več od Aston Ville. 

Nogometaši Tottenhama so v zaostali tekmi 18. kroga prvenstva slavili v gosteh proti Aston Villi (0:2), v 29. minuti je gol dosegel Carlos Vinicius, v drugem polčasu je v 68. minuti z bele točke končni izid postavil Harry Kane

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

FA pokal, 21. marec, izida: 

Chelsea – Sheffield United 2:0 (1:0)
Norwood 24. (ag.), Ziyech 90. 

Leicester City – Manchester United 3:1 (1:1)
Iheanacho 24., 79., Tielemans 52.; Greenwood 38.

Premier League, 21. marec, izida:

West Ham United – Arsenal 3:3 (3:1)
Lingard 16., Bowen 17., Souček 32.; Souček (ag.) 38., Dawson (ag.) 61., Lacazette 82. 

Aston Villa – Tottenham 0:2 (0:1)
Vinicius 29., Kane 68. (11-m)

FA pokal, 20. marec, izida:

Bournemouth – Southampton 0:3 (0:2)
Djenepo 37., Redmond 45., 59.

Everton – Manchester City 0:2 (0:0) 
Gündogan 84., De Bruyne 90.
Žan-Luk Leban (Everton) je bil na klopi

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
21. 03. 2021 17.45
-1
Hakim je top igralec ...