Nogomet

Arsenal odštel 58 miljonov evrov za branilca Bena Whita

London, 30. 07. 2021 19.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
2

Arsenal se je po prihodu Portugalca Nuna Tavaresa in Belgijca Alberta Sambija Lokonge okrepil še z angleškim branilcem Benom Whitom.

Arsenal je po dolgem obdobju slabih rezultatov v letih po odhodu legendarnega trenerja Arsena Wengerja že nekaj časa v nevarnosti izgube statusa enega velikih klubov v evropskem nogometu. Francoski strateg je v svojih 22 letih na klopi topničarjev slovel kot vrhunski ocenjevalec nogometnih talentov. Dolga leta so Londončani s pomočjo njegovega izurjenega očesa in odličnih trenerskih sposobnosti kupovali "poceni" mlade igralce s celotnega sveta in jih uspešno razvijali v vrhunske nogometaše. Arsenal je z njegovo pomočjo kar 19 let zapored nastopal v Ligi prvakov. Vse do sezone 2016/17, ko je zadnjič nastopil v prestižnem evropskem tekmovanju. Po koncu sezone 2017/18 so se zato v klubu takrat 68-letnemu Wengerju zahvalili za rekordno dolgo sodelovanje in vstopili v novo obdobje. Njegova naslednika v zadnjih letih, Španca Unai Emery in Mikel Arteta, rezultatsko nista sledila tempu, ki ga je dolga leta postavljal "profesor". Zadnji dve sezoni v Premier ligi so namreč zaključili na osmem mestu.

Trener Arsenala Mikel Arteta je v svoji prvi sezoni osvojil pokal FA
Trener Arsenala Mikel Arteta je v svoji prvi sezoni osvojil pokal FA FOTO: AP

Od leta 2018 so po prihodu Whita že petkrat presegli rekorden znesek 47 milijonov evrov, ki so ga leta 2013 odšteli Realu Madridu za Mesuta Ozila. Pierre-Emerick Aubameyang (64 milijonov evrov), Alexandre Lacazette (53 milijonov evrov), Nicolas Pepe (80 milijonov evrov), Thoma Partey (50 milijonov evrov) kljub visokim odškodninam v dresu Arsenala še niso zaigrali v Ligi prvakov. Upanje je, da bo po prihajajoči sezoni prav Ben White (58 milijonov evrov) poskrbel za to, da bodo njegovi novi soigralci lahko v živo poslušali uvodno pesem Lige prvakov. 

Od Newport Countyja preko Leedsa in Brightona v Arsenal

23-letni igralec, ki je bil član angleške reprezentance na minulem evropskem prvenstvu, je svojo nogometno pot začel v slovitem mladinskem pogonu Southamptona. Pri 16 letih je pred sezono 2014/15 prestopil v Brighton & Hove Albion. Tisto leto so zaključili na 20. mestu druge angleške lige (Championship). Svoj prvi nastop v članskem nogometu je dočakal šele tri leta pozneje v dresu Newport Countyja, ki je takrat nastopal v četrti angleški ligi (League Two). "Vedel sem, da bo zvezda. Takrat sem ga opisal kot rolls-roycea. Bil je hitrejši, kot je deloval na prvi pogled, igro je bral odlično za nekoga njegovih let in na splošno je bil odličen fant," je o nekdanjem vajencu v Newportu povedal trener Michael Flynn.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kljub dragocenim izkušnjam, ki jih je nabral v nižjih angleških ligah, nase zares ni opozoril do sezone 2019/20, ko je na posoji v Leeds Unitedu zacvetel pod taktirko legendarnega argentinskega startega Marcela Bielse. Na položaju osrednjega branilca je v Championshipu nabral kar 46 nastopov in Leedsu pomagal vstopiti v elitno Premier ligo po dolgih 16 letih odsotnosti. Tam zanje nikoli ni nastopil, saj je prišel čas za povratek v Brighton. Nekdanji igralec Arsenala in njegov soigralec v Leedsu Luke Ayling je pred dvema sezonama mlademu Whitu napovedal zelo svetlo prihodnost: "Če bi soigralce na začetku sezone vprašali kdo je, bi najbrž rekli, da ne vedo, kdo je Ben White. Je neverjetno kakovosten igralec z zelo močno voljo. Njegov talent nima meja."

Brighton mladeniča, ki je bil njihov član že šest sezon, ni več mogel ignorirati. Prišel je čas za nastope v prestižni Premier ligi, a vprašanje je bilo, za kateri klub. Leeds ga je želel kupiti, ampak trener Brightona Graham Potter se je končno zavedal, kako kakovostnega igralca ima v klubu. Ponudbo Leedsa so zavrnili in White je po dolgem čakanju prvič nastopil v članskem dresu Brightona. "Verjamem, da bi on prvi priznal, da so Newport, Peterborough in Leeds United odigrali ogromno vlogo v njegovem razvoju. Je moderen centralni branilec, ki ima veliko lastnosti, ki so zelo zanimive. Moja naloga je, da mu pomagam napredovati v Brightonu, če mu to uspe, je zanj mogoče prav vse," je med minulo sezono o nadarjenem branilcu povedal Potter. Po sezoni so v klubu Whitu podelili naziv najboljšega igralca sezone.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napredek, ki se ne sme ustaviti

"Ben je mlad in inteligenten igralec, pred katerim je izjemna prihodnost. V obrambi je zelo močan, je pa še zelo mlad in zato zelo ustreza našemu načinu dela, saj gradimo ekipo za prihodnost," je o novi okrepitvi dejal trener Arsenala Mikel Arteta. Pred njim sta Topničarje v letošnjem prestopnem roku okrepila že levi bočni igralec Nuno Tavares (8 milijonov evrov), ki je prišel iz Benfice in vezist Albert Sambi Lokonga (17 milijonov evrov) iz Anderlechta. Starost vseh treh (Taveres in Lokonga 21 let, White 23) nakazuje, da so se v londonskem klubu odločili za dolgoročno prenovo igralskega kadra. Pridružili se bodo nadarjenemu mlademu jedru ekipe, na čelu s komaj 19-letnim zvezdnikom Bukayom Sako.

"Igral sem v nižjih ligah in bil na posoji pri številnih klubih. Še vedno sem "lačen". Zelo sem vesel, da sem prestopil v ogromen klub in upam, da bom dvignil nivo ekipe," je uradni spletni strani svojega novega delodajalca povedal White. Če se bodo besede nekdanjega Whitovega soigralca Aylinga uresničile, je prihodnost Arsenala po njegovem prihodu zelo svetla: "Najbrž bo odšel v enega največjih klubov v Angliji in po vsej verjetnosti tudi osvojil Premier ligo, ker je tako dober."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sp9s
31. 07. 2021 11.06
3 igralci ki niso za top 4 ekipe v pl
edenhazard
31. 07. 2021 10.38
-1