Nogomet

Arsenal proti Tottenhamu podaljšal sanjski uvod v sezono

London, 01. 10. 2022 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uvod v osmi krog angleške Premier League je postregel s težko pričakovanim severnolondonskim derbijem dotlej vodilnih ekip Arsenala in Tottenhama. Po izenačenem prvem polčasu (1:1) so topničarji v drugem delu po zadetkih Gabriela Jesusa in Granita Xhake prišli do sedme zmage sezone, po kateri ostajajo sami na vrhu premierligaške razpredelnice. Liverpool je kasneje remiziral z Brightonom (3:3), Chelsea je bil na gostovanju boljši od Crystal Palacea (2:1).

Veselje nogometašev Arsenala po zadetku Thomasa Parteyja.
Veselje nogometašev Arsenala po zadetku Thomasa Parteyja. FOTO: AP

Uvod v severnolondonski derbi je pripadel domačim, ki so v slogu predstav v letošnji sezoni narekovali ritem igre in imeli terensko premoč. Že v tretji minuti je bil Gabriel Martinelli blizu, da bi topničarje popeljal v vodstvo, a mu je veselje s pomočjo okvira vrat preprečil Hugo Lloris. Deset minut kasneje je po podaji s prostega strela do strela prišel Richarlison, ko je zaspala obramba domačih, tako da se je moral izkazati tudi Aaron Ramsdale

Potem ko bi se kaj lahko znašli v zaostanku, so nogometaši Arsenala znova prevzeli pobudo. Strel Granita Xhake z velike razdalje je šel za malenkost mimo leve Llorisove vratnice, kmalu zatem pa je s podobnega položaja po asistenci Bukaya Sake še natančneje sprožil Thomas Partey. Francoski čuvaj mreže v vratih gostov je bil brez možnosti za uspeh. 

Po prejetem golu so se varovanci Antonia Conteja postavili višje, tako da so imeli domači več težav pri gradnji napadov. Za napadalnejši pristop so bili nagrajeni deset minut po prejetem zadetku, ko je neodločna domača obramba zakuhala enajstmetrovko. Odgovornost je nase prevzel Harry Kane, ki je s 14. zadetkom proti Arsenalu postal najboljši strelec v zgodovini severnolondonskih derbijev. 

Harry Kane je na večni lestvici strelcev na tekmah med Arsenalom in Tottenhamom prehitel Thierryja Henryja.
Harry Kane je na večni lestvici strelcev na tekmah med Arsenalom in Tottenhamom prehitel Thierryja Henryja. FOTO: AP

Podobno kot v prvi polčas je Arsenal tudi v drugega vstopil odločno. Že v 49. minuti je Gabriel Jesus izkoristil napako Romera in Llorisa, ki nista uspela razčistiti pred svojimi vrati, in topničarji so znova vodili. Situacija za četo Antonia Conteja se je še poslabšala v 62. minuti, ko je Emerson Royal brezkompromisno startal na Martinellija, ki je v bolečinah obležal na zelenici, glavni sodnik Anthony Taylor pa je bočnemu branilcu hitro pokazal pot pod prho. 

Tottenham, ki po drugem prejetem zadetku ni spreminjal taktike in je Arsenalu še naprej dovolil narekovati ritem igre, se je znašel v velikih težavah, iz katerih se ni uspel več izvleči. Zadnji žebelj v krsto Spursov je pet minut po izključitvi Emersona zabil Granit Xhaka, ki je Llorisa premagal iz neposredne bližine. 

Domači trener je bil po veliki zmagi svojih varovancev pričakovano zadovoljen. "Neverjetno vzdušje. Hvaležen sem vsakemu, ki je pomagal, da smo z navijači spletli takšno vez. Imeli smo priložnost, da razveselimo navijače in jih naredimo ponosne. Mislim, da nam je to tudi uspelo. Neverjetna predstava in povsem zaslužena zmaga," je povedal Arteta. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Liverpool še naprej neprepričljiv, Chelsea se je izvlekel v izdihljajih

Liverpool je doma proti Brightonu remiziral že četrtič v tej sezoni, ob tem ima le dve zmagi in tako zaseda skromno deveto mesto. Brighton, ki ga je prvič vodil novi trener Roberto De Zerbi, je na Anfieldu po vsega 17. minutah vodil že z 2:0, potem je Redsom do sredine drugega polčasa uspel popoln preobrat, končnih 3:3 pa je postavil prav Trossard. Belgijec je postal prvi gostujoči nogometaš po Andreju Aršavinu leta 2009, ki je na kultnem Liverpoolovem domovanju domovanju dosegel hat-trick. 

Bolj uspešen od Liverpoola je bil Chelsea, ki je po zaostanku pripravil popoln preobrat proti Crystal Palaceu. Uvodni zadetek Odsonna Edouarda je izničil Pierre-Emerick Aubameyang, za zmago modrih pa je v zadnji minuti v polno meril še Conor Gallagher, ki je bil lani iz Chelseaja posojen prav v Crystal Palace.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi oktober, Premier League, osmi krog: 

Arsenal – Tottenham 3:1 (1:1)
Thomas 20., Gabriel Jesus 49., Xhaka 67.; Kane 31. (11-m.)
RK: Emerson 62. (Tottenham)

Bournemouth – Brentford 0:0

Crystal Palace – Chelsea 1:2 (1:1)
Edouard 7.; Aubameyang 38., Gallagher 90. 

Fulham – Newcastle 1:4 (0:3)
Reid 88.; Wilson 11., Almiron 33., 57., Longstaff 43.
RK: Chalobah 8. (Fulham)

Liverpool – Brighton 3:3 (1:2)
Firmino 33., 54., Webster 63. (ag.); Trossard 4., 17., 83. 

Southampton – Everton 1:2 (0:0)
Aribo 49.; Coady 52., McNeil 54. 

West Ham – Wolverhampton 2:0 (1:0)
Scamacca 29., Bowen 54. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LojzekBojzek
02. 10. 2022 17.09
+1
zlati stolček samo en kandidat CR7
Intihar
01. 10. 2022 20.08
+4
Ci none dal gool
Ni nam vseeno
01. 10. 2022 15.43
+5
....dotlej vodilnih ekip Arsenala in Tottenhama ?🥴 Tootenham je bil na lestvici 3. pred tekmo ....in je 3. tudi po tekmi...