Nogomet

Arteta zmeden zaradi sistema VAR: Očitno ne razumem pravil

London, 08. 07. 2020 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Arsenal je v torek doma remiziral z Leicester Cityjem, čeprav je večji del tekme vodil. Tehtnico je na stran gostov prevesila odločitev sodnika Chrisa Kavanagha, ki je po posredovanju sistema VAR predčasno z igrišča poslal Eddieja Nketiaha. Strateg topničarjev je bil po tekmi razočaran, bentil pa je prav nad sodniškim video pomočnikom, ki po njegovem mnenju nima točno določenega kriterija.

Sodniški sistem VAR se je v veliki meri že uveljavil, a ima še vedno nekaj kritikov.
Sodniški sistem VAR se je v veliki meri že uveljavil, a ima še vedno nekaj kritikov. FOTO: AP

VAR je na tekmi med Arsenalom in Leicester Cityjem posredoval kar trikrat. Najprej pri zadetku Kelechija Iheanacha, ki ga je razveljavil zaradi prekrška, nato pri izključitvi Eddieja Nketiaha v 75. minuti, ko je glavni sodnik Chris Kavanagh mlademu napadalcu najprej pokazal rumeni karton, a ga je po ogledu počasnega posnetka spremenil v rdečega. Nazadnje pa je bil video sodnik v uporabi v 84. minuti, ko je preverjal morebitni prepovedan položaj pri izenačujočem zadetku Jamieja Vardyja, ki je bil naposled priznan. 

Mikela Arteto je zmotila predvsem odločitev pri izključitvi Nketiaha. Kavangh je po podeljenem rumenem kartonu dolgo poslušal sodniško video sobo, ki mu je prek slušalke svetovala, kaj naj naredi, ker pa očitno navodila niso bila dovolj jasna, se je 35-letnik odločil, da situacijo preveri na lastne oči, kar se v Premier League sicer dogaja zelo redko. 

"Lani nisem videl niti enega primera, ko bi se sodniki odločali za ogled počasnega posnetka. Ne razumem pravil, a tako pač je. Ničesar ne moremo spremeniti," je novinarjem potožil španski strokovnjak, ki ga je zmotil tudi prekršek Vardyja nad Shkodranom Mustafijem v zaključku prvega dela: "Za kaj takega je nujno pokazati rdeči karton. Če bi Leicester ostal z desetimi možmi, bi se srečanje popolnoma spremenilo."  Vardy jo je po nevarnem štartu nad domačim branilcem sicer odnesel nekaznovan. 

Dvoboj Vardyja in Mustafija, v katerem jo je skupil Arsenalov branilec: 
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uporaba monitorja zgolj pri morebitnem rdečem kartonu
Na začetku letošnje sezone so se premierligaški sodniki povsem izogibali uporabi monitorja, ki je nameščen ob avt liniji, namesto tega so raje poslušali navodila, ki so prišla iz sodniške video sobe. Januarja pa so se na posvetovanju vrhovnega angleškega sodniškega organa dogovorili, da si počasne posnetke ogledajo sami, če obstaja možnost, da se rumeni karton spremeni v rdečega, kot se je zgodilo na že omenjeni tekmi. 

Pred tem se je monitor v celotni sezoni 2019/2020 uporabilo zgolj enkrat. Zanj se je odločil Michael Oliver na tekmi tretjega kroga FA pokala med Crystal Palaceom in Derby Countyjem, ko je kapetanu orlov Luki Milivojeviću najprej pokazal rumeni karton, nato pa svojo odločitev spremenil in srbski reprezentant je moral zapustiti igrišče. 

Tudi kasneje smo le redko videli, da bi glavni sodniki na lastne oči preverjali določeno situacijo. Še najbolj odmevna je bila odločitev Grahama Scotta, da Moussi Djenepu pokaže rdeči karton, in ne rumenega, na marčevski tekmi med Southamptonom in Newcastlom. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

modelx
08. 07. 2020 21.40
+0
Vedno Arbitraža Realu
Matrax
08. 07. 2020 17.52
+1
Res je, da mladenič ni storil prekrška namerno je pa blo za rdečega 100%. Pač nesrečno. Kar se tiče samega VAR-a pa bedarija. Če imaš ime.... Saj vemo. Najbolj pošteno bi bilo, da se trener odloči kdaj in še to max 2x na tekmo. Ker drugače bi preverjali vsako figo.
gullit
08. 07. 2020 15.59
+17
vsak dan bolj sem proti varu. Naj bo var samo za ofsajde pa za golovo črto, če gre pač cela žoga preko. za penale je pa preveč smotan, vsak dotik je penal. pa fuzbal se je iz ragbija razvil, ni to košarka da je vsak dotik osebna.
zajebant2
08. 07. 2020 15.44
+21
real že ima korist od vara
Petarda10
08. 07. 2020 15.40
+22
Var je enostavno naret za klube ki placajo da se sodi v njihovo korist