Nogomet

Lionel Messi najboljši v letu 2021, Lewandowski najboljši napadalec

Pariz, 29. 11. 2021 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Francoski časnik France Football vsako leto podeli nagrado zlata žoga (Ballon d'Or) nogometnemu igralcu, ki je po njegovem mnenju najbolj zaznamoval preteklo leto. Letos je bil glavni favorit Lionel Messi (PSG), ki je tudi sedmič osvoji to prestižno nagrado. Za najboljšega napadalca je bil razglašen Robert Lewandowski, najboljša nogometašica na svetu po izboru francoskega časnika je postala igralka Barcelone Alexia Putellas, Gianluigi Donnarumma pa je bil najboljši vratar. Cristiano Ronaldo je bil šesti najboljši igralec leta 2021, ekipa leta pa je postala Chelsea.

Lionel Messi je že sedmič (2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021) v svoji bogati karieri postal najboljši igralec na svetu po izboru časnika France Football. Na prvem mestu je prehitel Roberta Lewandowskega. Argentinec je med govorom po razglasitvi priznal, da bi Poljak leta 2020 moral osvojiti zlato žogo. To seveda ni bilo mogoče, ker je bila lanska podelitev preklicana zaradi pandemije covida-19.

Lionel Messi se je podelitve zlate žoge udeležil skupaj z ženo Antonelo Roccuzzo in sinovi Thiagom, Mateom in Cirom.
Lionel Messi se je podelitve zlate žoge udeležil skupaj z ženo Antonelo Roccuzzo in sinovi Thiagom, Mateom in Cirom. FOTO:

Vsaj majhna tolažba za Lewandowskega je bila prva nagrada na dogodku, saj je po izboru France Footballa najboljši napadalec leta 2021. V lanski sezoni je napadalec za svoj klub Bayern zadel 41 golov, v dresu poljske reprezentance pa je dosegel še dodatnih devet zadetkov.

Robert Lewandowski je postal najboljši napadalec leta 2021
Robert Lewandowski je postal najboljši napadalec leta 2021 FOTO: AP

Alexia Putellas najboljša nogometašica

Sledila je razglasitev najboljše nogometašice na svetu. Med petimi nominirankiami so se znašle Jennifer Hermoso (Barcelona), Sam Kerr (Chelsea), Lieke Martens (Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal) in zmagovalka, Alexia Putellas (Barcelona). Španska vezistka je v zadnji sezoni zadela 26 golov, najpomembnejšega zagotovo za prepričljivo zmago Barcelone proti Chelseaju (4:0) v finalu letošnje Lige prvakov.

Alexia Putellas je v letošnji sezoni na 13 tekmah dosegla že 13 zadetkov. V letošnjem finalu Lige prvakov je ob prepričljivi zmagi Barcelone proti Chelseaju (4:0) dosegla en zadetek.
Alexia Putellas je v letošnji sezoni na 13 tekmah dosegla že 13 zadetkov. V letošnjem finalu Lige prvakov je ob prepričljivi zmagi Barcelone proti Chelseaju (4:0) dosegla en zadetek. FOTO: Shutterstock

Donnarummi nagrada Leva Jašina

Čeprav je v svojem sedanjem klubu PSG večinoma rezervist, je bil za najboljšega vratarja leta 2021 razglašen Gianluigi Donnarumma. Poleg njega so bili za omenjeno nagrado nominirani še Ederson (Manchester City), Edouard Mendy (Chelsea), Manuel Neuer (Bayern München) in Slovenec Jan Oblak (Atletico Madrid).

Gianluigi Donnarumma si je nagrado prislužil predvsem z odličnimi predstavami na Euru 2020 z Italijo.
Gianluigi Donnarumma si je nagrado prislužil predvsem z odličnimi predstavami na Euru 2020 z Italijo. FOTO: AP

Najboljših 30 ...

30. najboljšega v letu 2021 francoski časnik pravzaprav ni izbral, saj si 29. mesto delita igralec Real Madrida Luka Modrić in španski reprezentant, ki je trenutno član Chelseaja, Cezar Azpilicueta. Hrvat Modrić v sezoni 2020/21 s svojim klubom ni osvojil nobenega naslova, s Hrvaško pa je v osmini finala Eura 2020 izpadel prav proti Azpilicuetini Španiji. Chelseajev branilec je s svojim klubom letos osvojil tudi Ligo prvakov. 

28. in 27. mesto so pri France Footballu tudi "izbrisali", saj si 26. mesto delijo trije igralci: branilec Manchester Cityja Ruben Dias, napadalec Villareala Gerard Moreno in vezist Interja Nicolo Barella. Spomnimo, da je bil Dias v zadnji sezoni razglašen za najboljšega igralca angleške Premier lige. Moreno je s svojim klubom v finalu letošnje Lige Evropa premagal Manchester United, na 12 srečanjih v tem tekmovanju je zabil sedem golov, v španski La ligi pa jih je dodal še 23. Barrella je z Italijo po enajstmetrovkah osvojil Euro 2020, finale proti Angliji je začel v prvi postavi.

Luka Modrić je bil na Euru 2020 junak obračuna med Škoti in Hrvati.
Luka Modrić je bil na Euru 2020 junak obračuna med Škoti in Hrvati. FOTO: AP

Pedri na 24. mestu in prejemnik pokala Raymonda Kope

25. najboljši igralec na svetu je po izboru časnika 21-letni igralec Manchester Cityja Phil Foden, ki je bil razglašen za najboljšega mladega igralca v zadnji sezoni Premier lige. Letos je mladi vezist izgubil v dveh velikih finalih. V finalu Lige prvakov proti Chelseaju (0:1) je odigral celotno srečanje, v finalu Eura in ob porazu Anglije proti Italiji pa ni zaigral. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na 24. mestu je čudežni deček Barcelone in španskega nogometa Pedri, ki je v zadnji sezoni odigral daleč največ tekem med igralci, mlajšimi od 20 let. Italijanski časnik Tuttosport mu je tudi podelil nagrado 'Golden Boy' oz. zlati deček, kar pomeni, da je bil izbran za najboljšega mladega igralca na svetu. Izbor Italijanov je potrdil tudi France Football, ki je mladeniču podelil svojo različico nagrade za najboljšega mladega igralca, poimenovano po Raymondu Kopi.

Kane in Fernandes na 23. in 21. mestu

Medtem ko sta Foden in Pedri prihodnost svetovnega nogometa, pa 28-letni Harry Kane vsekakor predstavlja sedanjost angleškega. Napadalec, ki je poskušal v zadnjem prestopnem roku zapustiti svoj klub Tottenham, se je na seznamu znašel na 23. mestu.

Pred njim si 21. mesto delita argentinski napadalec Lautaro Martinez (Inter) in igralec Manchester Uniteda Bruno Fernandes. Napadalec Martinez je v dresu Interja v zadnji sezoni dosegel 19 zadetkov, na poti Argentine do zmage na letošnji Copi Americi pa je zadel še tri gole. Vezist Fernandes je v zadnji sezoni s svojimi predstavami reševal Manchester United ter na 58 tekmah dosegel 28 zadetkov in 21 podaj.

Bruno Fernandes
Bruno Fernandes FOTO: AP

Mahrez in Mount med najboljših 20

Najboljših 20 je zaokrožil 30-letni vezist Manchester Cityja Riyad Mahrez. Pred njim se je na 19. mestu znašel Anglež Mason Mount (Chelsea), ki je za zmago svojega moštva v finalu letošnje Lige prvakov odigral 80 minut. Mahrez je omenjeno srečanje v dresu Cityja odigral v celoti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kjaer presenetljivo, a zasluženo 18.

Včasih najpomembnejša postranska stvar na svetu vsaj za nekaj trenutkov postane tudi najpomembnejša. Eden takih trenutkov se je zgodil na letošnjem Euru, ko se je v 43. minuti srečanja med Dansko in Finsko na tla nepričakovano zgrudil Christian Eriksen. Dancu se je ustavilo srce in prvi, ki mu je pritekel na pomoč, je bil njegov takratni kapetan. 

Simon Kjaer je Christianu Eriksenu pomagal prvi.
Simon Kjaer je Christianu Eriksenu pomagal prvi. FOTO: AP

32-letni branilec je bil dovolj zbran, da je svojega neodzivnega soigralca prevalil na bok in preprečil oviranje njegovih dihalnih poti. Njegova mirnost je bila zgolj eden od mnogih ključnih dejavnikov, ki so Eriskenu rešili življenje. Pogumne predstave v osrčju obrambe reprezentance, ki je svojo pot na Euru 2020 zaključila šele v polfinalu, in Milana, ki trenutno zaseda drugo mesto v letošnji Serie A, so hvale vredne. A njegov odziv v trenutku, ko ga je njegov soigralec najbolj potreboval, se je za večno zapisal v zgodovino nogometa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Suarez in Neymar na 17. in 16. mestu

Luis Suarez je pred lansko sezono zapustil Barcelono in skoraj brez odškodnine prestopil v Atletico Madrid. Njegov prestop je bil ključen za Atlete Jana Oblaka, saj je izkušeni napadalec v dresu rdeče-belih na poti do naslova prvaka v španski La ligi zadel 21 golov. Letos je 34-letnik na 14 tekmah v prvenstvu dosegel sedem zadetkov. 

Pred Urugvajcem se je na 16. mesto uvrstil Brazilec Neymar (PSG). Napadalec Parižanov je v zadnji sezoni odigral zgolj 31 tekem in na njih zadel 17 golov. Letos je na 14 srečanjih dosegel zgolj tri zadetke, po poškodbi gležnja pa v letu 2021 zagotovo ne bo več zaigral.

Izkušena Chiellini (15.) in Bonucci (14.) kot na Euru, drug ob drugem

Še en igralec Manchester Cityja je na 15. mestu. Raheem Sterling je v zadnji sezoni kljub zgolj enemu zadetku v Ligi prvakov v tem tekmovanju odigral ključno vlogo. Pred njim sta tako kot v finalu Eura izkušena branilca Juventusa in Italije. Leonardo Bonucci (14. mesto) in Giorgio Chiellini (15. mesto) sta kljub svojim letom (Bonucci 34, Chiellini 37) odigrala ključno vlogo v zmagi Italijanov na Euru.

Haaland (11.) boljši od Lukakuja (12.)

Romelu Lukaku je v pretekli sezoni z Interjem presenetljivo, a povsem zasluženo osvojil naslov italijanskega prvaka. Na 36 tekmah v Serie A je belgijski napadalec zadel 24 golov in si s svojimi predstavami zaslužil prestop v Chelsea, vreden 115 milijonov evrov. Zanimivo je, da ni Belgijec v svojem času na Apeninskem polotoku dosegel niti enega zadetka iz igre proti klubu Chiellinija in Bonuccija, Juventusu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na vrata desetih najboljših na svetu po mnenju France Footballa močno trka Erling Braut Haaland, ki pri zgolj 21 letih v dresu nemške Borussie iz Dortmunda ruši vse pred seboj. Norvežan je v dresu Borussie do zdaj na 70 tekmah dosegel kar 71 golov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Donnarumma (10.) in Mbappe (9.) zaključila seznam najboljših deset

Italijanski junak med vratnicami Gianluigi Donnarumma (PSG) je po mnenju francoskega časnika deseti najboljši igralec na svetu. Ta novica bo zanimiva predvsem za trenerja kluba, v katerega je vratar prestopil v zadnjem prestopnem roku. Namesto Donnarumme namreč Mauricio Pochettino med vratnice na veliki večini tekem postavi Keylorja Navasa.

Kylian Mbappe in Mauricio Pochettino
Kylian Mbappe in Mauricio Pochettino FOTO: AP

Nekdanji Navasov klub, Real Madrid, pa že nekaj časa javno upa, da bo v njegove vrste poleti 2022 prestopil deveti najboljši igralec na seznamu Ballon d'Or in soigralec obeh omenjenih vratarjev, Kylian Mbappe. 22-letni napadalec je od leta 2018, ko je v PSG prestopil iz Monaca, na 190 tekmah dosegel 141 zadetkov in 73 podaj.

Cristiano Ronaldo "šele" šesti

Cristiano Ronaldo se podelitve pokala v Parizu ni udeležil, mogoče zaradi šele šestega mesta na letošnji lestvici Ballon d'Or. Prestop iz Juventusa v "njegov" Manchester United mu ni pomagal do višje uvrstitve in šestega pokala (2008, 2013, 2014, 2016, 2017). Za njim sta se znašla igralca velikih rivalov kluba iz Manchestra. Kevin De Bruyne (Manchester City) in Mohamed Salah (Liverpool) sta se znašla na osmem in sedmem mestu.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo FOTO: AP

Chelsea z dvema igralcema med prvih pet, Benzema 4. najboljši

Na petem mestu seznama najboljših igralcev leta se je znašel vezist Chelseaja N'Golo Kante. Pred njim se je na četrto mesto uvrstil eden on favoritov pred podelitvijo nagrad, Realov Karim Benzema. Tretji najboljši igralec na svetu pa je edini igralec, ki je letos osvojil Ligo prvakov in Euro, italijanski vezist Jorginho (Chelsea).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (288)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matrax
30. 11. 2021 20.57
-3
Tole je bila zlata žoga za življensko delo. Za delo v preteklem letu sigurno ne.
HALAcR7
30. 11. 2021 20.36
-6
Mala podlasica,,dale messi,tezki hinavček,niti malo poštovanja ni vreden
Maxx365
30. 11. 2021 21.42
+7
Hahaha, lepo si se opisal. O najboljšem vseh časov pa le z malo več spoštovanja. Pa lepo da imaš nick, ki poveličuje njegovih 7 zlatih žog.
Vladimir.Krutov
30. 11. 2021 21.45
+1
Vladimir.Krutov
30. 11. 2021 18.49
+5
Čestitke messiu za nagrado....pošteno in zasluženo...kakor koli bi glasovali vsi nikoli nebi bili zadovoljni...kakšen je kriteri pri izbiri?....nekak se nagibam da so glasovali koga najraje gledajo...pri tem kriteriju pa je drugim vedno nekaj zmajnkalo....neka zmes igre..golov in uspeha stalno prevesi tehtnico na stran messia....in prav je tako....tudi če mu trenutno ne gre pa kljub temu gledalci gledajo njegove tekme....mogoče pa danes eksplodira.....danes ne....je pa eksplodiral včeraj....mnoga usta je zaprl....veliko nevoščljivih pa odprl....messi je večen...
HALAcR7
30. 11. 2021 20.38
-4
Cel svet piše o prevari,,le vi mesofili nekaj o poštenju,,,,še barca igralci govorijo da je to nakvečja prevara nogometa
Maxx365
30. 11. 2021 21.52
+5
Kateri barca igralec je pa to izjavil? Ti lažniva podlasica mala.
intelektor
30. 11. 2021 14.52
+18
🤚Zasluzeno‼️ Moje cestitke Messiju, Lewandowskemu in vsem ostalim dobitnikom prisluzenih nagrad/priznanj! Tudi Barçina velicina se je pokazala, v neznejsem spolu, kot tudi v tem, da se za njeno prihodnost ni potrebno bati. Tokrat si bom samo sposodil citat in komentar nekoga drugega in s tem pocastil tudi njegovo razmisljanje/videnje ... "Mislim, da sem nagrado dobil predvsem zaradi Cope Americe, zato gre zahvala tudi mojim soigralcem. Po vseh teh letih sem končno prišel na cilj," je dejal Messi, ki je našel prave besede tudi za Lewandowskega. "Vsi vemo in se strinjamo, da si ti zmagovalec lanskega leta. Upam, da boš enkrat dobil to nagrado." Vse povedano. Če bi blo to leto 2020, ne bi bilo dvoma, tako je pa 2021. Lewa je pač imel smolo, da so se organizatorji odločili ne podeliti lansko leto, ko bi jo 100% dobil in to popolnoma zasluženo. Morda pa se bodo kdaj vendarle odločili podariti za nazaj, bi bilo lepo(*in k temu sam dodam se to, da bi bilo bi to edino pravilno, posteno ter pravicno, saj kompenzacija ni in ne bi bila sprejemljiva, ker le-ta vselej prinasa se dodatne krivice!). 🔚
ddolores
30. 11. 2021 14.00
+3
A se je tip s kvadratasto glavo že prikazal ven iz kleti?
+9
GOA7 🐐👑
Kollerik
30. 11. 2021 11.39
+12
Cripsy, si še živ...👀😁😁😆🤣
ErenYega
30. 11. 2021 11.35
+11
Če bi zlato žogo podeljevali glede na gole + asistence bi imel Messi 9 zlatih žog (2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2017, 2018, 2019), Lewandowski 2 (2020, 2021), Ronaldo 1 (2014)... Torej vsi, ki branite Lewandowskega, se torej strinjate, da bi moral potem Messi dobiti še kakšno zlato žogo več, ker je bil tolikokrat najboljši strelec + asistent?
gogi_
30. 11. 2021 11.33
+4
Kavelic ne omenisj enga peleja ki ni nikoli NIKOLI igral v mocnih ligah . Danes bi bil pele kot tavares v mb,prvi na vasi to je pa vse. Da se ne spuscamo se na osebno raven kjer je Messi gospod napram peleju ki je zelo potuhnjen in ima veliko crnih madezev. No sej kaveljc glede na to da si omenil njega si povedal kaksen strokovnjak si.
janezdollar
30. 11. 2021 11.29
-7
Kje so časi, ko so Zlato žogo prejemali dejansko najboljši nogometaši? Messi totalno nezasluženo…
Kaveljc
30. 11. 2021 11.27
-11
Zlate žoge za leto 2021 si Messi ni zaslužil. Tudi najboljši igralec vseh časov ni. Ko bo kot PELE trikrat svetovni prvak in leta 1958 kot 18.let star najboljši strelec na svetovnem prvenstvu, potem bo boljši kot je bil Pele.
Barni3
30. 11. 2021 11.23
+8
ne vem no...ce mam povprecno na vse tekme najvisjo oceno(sofa score)...a ne pomen da najbolje igra???sej ni vse sam v golih(za to ej nagrada zlata kopacke)..in pa vidi se kako pomemben clen je bil lani pri barci...lani se je barca do 4ih krogov prded koncem borila za naslov....letos bolj slabo kaze, pa s tem da je barca igubila lea in moribo, prisle pa so okrepitve...videlo se je pri argentini ko ga ni blo...niso bili pravi...mogoce res ni nastopac(nekateri bi temu rekli pravi vodija) definitivno pa dvigne ekipo na visji nivo...in se enkrat zoga se je podeljevala za sezono 20/21....se previ kar je sedaj u psgju dajte na stran...ceprav menim da se tudi tu stanje spreminja
ddolores
30. 11. 2021 11.21
+5
A veste kaj je zblaznelost? To, da je tip s kvadratasto glavo dobil 60 glasov več kot Salah!
Konan
30. 11. 2021 13.55
+1
DarkHorse
30. 11. 2021 11.18
-4
Za Messija pravijo da bolj ko ga razjeziš manj pokaže... In to je potrdil Bayern....
DarkHorse
30. 11. 2021 11.12
-10
99% folka tu gor se strinja da Messi ni najboljši.Samo 6 najvijačev Barcelone je nasprotnega mnenja. Torej pravi zmagovalec v naših srcih je Lewa in to je važno. Messi pa boljše da gre v pokoj. Zdej so mu to podarili in naj se poslovi na vrhuncu saj roko na srce je le še bleda senca samega sebe.
Petarda10
30. 11. 2021 11.16
+7
Kako boliiii ojojjj kaj vam dela messi, men se smilite :)
Kollerik
30. 11. 2021 12.00
+7
99% folka zgolj in samo v tvojih mokrih sanjah...
Maxx365
30. 11. 2021 21.48
+2
Veronika, te procentni računi malce mučijo?
Petarda10
30. 11. 2021 11.09
+10
Bog leo, le kako bo ronaldo sedaj igral s 7 na hrbtu, pomoje bo zahteval menjavo stevilke?
Sircek
30. 11. 2021 11.09
+8
Messi vec kot zasluzeno osvojil zlato zogo, vecino leta igral v tezji ligi use kar gre v lewijevo korist so goli we
LojzekBojzek
30. 11. 2021 11.07
+3
Halar buuuuuu
DarkHorse
30. 11. 2021 11.06
-7
Če bi imel kaj ponosa jo ne bi niti sprejel... oziroma bi jo vzel in jo takoj nesel k Lewandowskemu javno pred kamerami in mu spucal čevlje. Človek je dobesedno povprečen nogometaš zadnje dve leti.
Petarda10
30. 11. 2021 11.10
+6
pa poznas statistiko ali govoris kar nekaj v prazno?
Maxx365
30. 11. 2021 21.48
+1
Definbahija
30. 11. 2021 10.49
-5
Če za ta izbor glasujejo novinarji tipa Obrez, bo Messi osvojil zlato žogo še leta 2043 in Fc Barcelona za najboljšo ekipo. Podn od novinarjev