Nogomet

Bo(i) Messijev odhod lahko tudi blagodejno vplival na Barcin tabor?

Barcelona, 03. 09. 2020 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odhod Lionela Messija iz Barcelone bi lahko, kot pišejo nekateri katalonski mediji, ustvaril pogoje za popolno finančno prenovo kluba. Čeprav bi bila Barcelona tako na igrišču kot pri poslovanju strta po odhodu odličnega Argentinca, bi lahko to dolgoročno pripomoglo k večji stabilnosti kluba. Če Messi za Barcelono ne bo več igral, bo to imelo velike posledice v katalonski prestolnici. Tiste nogometne so jasne, saj bo Barca ostala brez enega najboljših, če ne najboljšega, nogometaša v zgodovini. Nepomembne pa niso niti finančne posledice za klub, ki je letos ostal brez lovorik.

Lionel Messi Luis Suarez
Lionel Messi Luis Suarez FOTO: AP

Ob vseh finančnih zagatah in prestopu Lionela Messija bi bila prenova prava pot, pravi nekdanji predsednik kluba Joan Gaspart. Vseeno pa dodaja, da bi Barcelona doživela večjo blamažo, kot je bil poraz v četrtfinalu lige prvakov proti Bayernu z 8:2, če bi Messi odšel za nižjo ceno kot 700 milijonov evrov. A možnost polnega izplena prestopne klavzule ni verjeten, saj tudi najbogatejši klubi za odkup enoletne pogodbe 33-letnega nogometaša, četudi je to Messi, ne bi zapravili toliko denarja. Že manjši znesek pa bi klub usmeril v boljšo finančno prihodnost, je za AFP ocenil ekonomist in poznavalec razmer v Barceloni Juan Maria Gay de Liebana. "Večji del denarja, namenjenega za plače, je porabljenega za Messija in Luisa Suareza," je izpostavil. Ob tem ocenjuje, da bi odhod obeh - italijanski mediji v zadnjih dneh poročajo, da je Suarez blizu prihoda v Juventus - omogočili novemu trenerju Ronaldu Koemanu več manevrskega prostora za prenovo ekipe po lastni viziji. Vseeno pa ni moč zanemariti vpliva na dohodke kluba, če bi Messi odšel iz Barcelone. Klub ima po besedah priznanega ekonomista najvišje dohodke na svetu, in sicer v višini 854 milijonov evrov, od tega marketinški del te vsote znaša kar 381 milijonov evrov. "Jasno je, da bi Messijev odhod vplival na te številke, brez Argentinca pa bi lahko sponzorji kot so Rakuten in Beko, ki klubu na leto prineseta 74 milijonov evrov, precej zmanjšali svoje vložke," je poudaril Gay de Liebana. Sprašuje se tudi, ali bi ob odhodu Argentinca mesto še vedno obiskalo toliko turistov in ali bi navijači še vedno kupovali toliko dresov kluba. Prepričan je, da bi lahko imel odhod Messija in Suareza negativne posledice na marketinški doseg Kataloncev.

S tem pa bi se zmanjšale tudi plače nogometašev in ostalih v klubu. Tako bi se "blaugrana" z zelo bolečo prenovo po odhodu najboljšega nogometaša v zgodovini kluba zoperstavila blamaži v ligi prvakov in izgubi naslova španskega prvaka proti Realu iz Madrida, še zaključuje Gay de Liebana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
04. 09. 2020 09.57
Žrtvi 700 evrov velike klavzule sta tako klub kot messi. Pohlep ni nikoli dober
flamengo
04. 09. 2020 09.56
+3
Ma kaj haha, saj je že 33 let. Njegove fizične sposobnosti so se zmanjšale, veliko časa je siten. Sploh ob porazih. Njegov odhod bi pripomogel k obnovi ekipe z mladimi nogometaši
cannaboom
04. 09. 2020 09.46
-10
Res nevem kaj ste se toliko razpisali za to malo uš.Itak da je bilo jasno od samega začetka da bo uška ostala v Barci. 700 mil € klub nebi izpustil za nic na svetu,tisti ki ste videli uško v kjerem drugem klubu,ste res naivci.Upam da se se pred zacetkom lalige poskoduje,se raj bi videl da ga kdo poskoduje ze v prvem krogu,in ga ustavi za celo sezono.
samomojemnenje
04. 09. 2020 09.56
+7
Ko nekdo napiše, da naj se nekdo poškoduje, ki celo poudarja, da želi, da naj nekdo nekoga poškoduje, kaj naj si mislim o takem osebku. Res si mentalno ubog. Človeku kar ni jasno, da obstajajo takšni ljudje. Verjetno še nisi bil poškodovan, pa ti kljub temu, kar pišeš, ne privoščim, da se sam poškoduješ. Sram te bodi.
cannaboom
04. 09. 2020 10.00
-5
samomojemnenje
04. 09. 2020 10.02
+4
Še bolj izkazuješ svojo nizkotnost, ubogi človek.
apodgra
04. 09. 2020 09.28
+3
Ne morem si predstavljati, da bo drugo leto prosti igralec na nogometnem tržišču in sledila bo lecitacija, kdo , da več za njega .
HALAcR7
04. 09. 2020 09.28
-3
Imam občutek da je to vse delal zaradi Suareza,saj sta bestiča loverboya
samomojemnenje
04. 09. 2020 09.51
+6
Halar, preveč razmišljaš o ljubezni med dvema fantoma. Iz lastnih izkušenj? Verjetno.
samomojemnenje
04. 09. 2020 09.15
+3
Marca piše, da sta se sinoči sestala Mesi ata in Messi sin in Messijevi pravniki, ki naj bi Leu svetovali, da je preveč tvegano, če se spusti v sodni spor z Barco in da lahko treja in Messi naj bi privolil v to, da ostane v Barci. Bomo videli, kaj je res. Sicer o tem poročajo že skoraj vsi mediji, le tukaj gor traja, da kaj objavijo.
apodgra
04. 09. 2020 09.10
+0
Na silo držati nekoga v klubu , samo zardi izpolnjevanja pogodbe in visoke odkupne cene je neumno in kratkoročno. Če se je odločil , naj gre in klub ga naj proda za neko normalno spremenljivo ceno . Dobili bodo kljub temu ogromno denarja in bo finančno koristil samo klubu, kot pa čakati na iztek pogodbe in ga svobodno pustiti na nogometni trg brez opravnine. Tudi če ostane , ne bo igral s srcem in profesionalno moralno držo , ampak samo čakal na to, da mu poteče pogodba s klubom in reče adijo. Vse kar se bo zgodilo , tudi Messi ne od vsega tega ne bo imel veliko, začetek konca njegove uspešne kariere. Finančno ne bo propadel , bo pa ne slavno , tudi po svoji krivdi ,končal svojo kariero.
samomojemnenje
03. 09. 2020 20.34
+7
Nemški Bild piše, da Real ponuja 40M Leipzigu za Danija Olma. Še eden od produktov LaMasie, ki očitno Barci ni zanimiv, je pa še kako zanimiv ostalim klubom, ki kupujejo z glavo, med njimi je tudi Real. Barca se rajši zanima za starejšega Wijnlduma. Že stokrat napisano in prežvečeno, ampak tale Bartomeu je pa res čisto izgubil kompas. In glede Messija, namesto, da bi se poskušal nekaj razumno dogovoriti in bi City plačal razumno ceno za Messija, ga prosi naj ostane in mu obljublja še boljše pogoje. Če bodo volitve marca 2021, lahko v teh slabih 7mih mesecih še sploh kaj bolj zavozi? Ali je že vse zavozil. Ubogi novi predsednik, če bo sploh še kdo hotel prevzeti to funkcijo.
borut30
04. 09. 2020 08.05
+3
Čist možno, da s tole zadevo "Messi" hoče pokriti svoje totalno nesposobnost vodenja kluba in želi sedaj Messija zadržati zaradi navijačev itd in s tem lobirati na volitvah. Če ga izpusti, ga bodo živega požrli, čeprav bi bilo to bolj pametno, ker bi dobil kar nekaj denarja za njega. Drugo leto se mu izteče pogodba in sem 99%, da če letos ne gre..gre potem drugo leto. Medvedja usluga celotne uprave. Izgubijo kar nekaj denarja. Messi je pokazal, da tukaj nima kej več iskati na normalen način. Nasičen je vsega, to je lepo videno. Zdej kakšen bo dogovor s klubom je konec koncev čisto vseeno, kemije ni več. Ko je Messi začel s kariero pri Barci, so bili tam drugi ljudje, vse je bilo drugače..z leti je klub pod drugim okriljem, svojih "ljudi" Messi praktično nima več oz jih je z leti vedno manj in vidno je, da ga to odganja iz kluba. Zdej ali je to prav ali ne, vsak presodi sam. Te športniki so veliki egocentriki, ki razmišljajo čisto drugače.
User416781
03. 09. 2020 19.22
+9
No, jaz sem pa bral drugačno mnenje in sicer, da je ni kupnine, ki bi jim pokrila izgubo, kratkoročno in dolgoročno, če bi Messi zapustil klub na tak način. Messi mora zapustiti klub kot Messi, kot legenda kluba, zato da Barca lahko legendo in zgodbo o Messiju prodaja še naprej ( drese in ostale artikle ). To so zelo dolgoročne zadeve in gre za stotine milijonov. A sploh veste koliko turistov obišče Camp Nou samo zaradi pravljice o Messiju? In koliko časa, naporov, denarja in tudi sreče je potrebne, da ustvariš novo tako ime? Messi lahko gre, ampak na drug način. V tem trenutku to več ni možno.
HALAcR7
04. 09. 2020 09.32
-1
Drugače so 80% navijačev na camp nou turisti,pravih je zelo zelo malo
samomojemnenje
04. 09. 2020 10.00
+1
Cel svet navija za Barco. In vsak navijač si želi kdaj obiskati hram nogometa. Halar, preden pišeš neumnosti iz glave, se prepričaj, koliko imajo prodanih letnih vstopnic. To ni Polzela.
MesOjediPinGvin
03. 09. 2020 19.20
+3
Za take igre bi jim morali zmanjšati plače že 3 leta nazaj....
Johnny_J
03. 09. 2020 19.16
+8
Lahko bi, ampak ne bo. Bartoidiot bo zapravil še 70mil za njegovo letno plačo, nato bo šel zastonj, po moje v Argentino. Nov predsednik bo pa naslednje leto trpel. Velika finančna luknja, povprečna ekipa, slaba morala.
cripstoned
03. 09. 2020 18.34
+7
barca je prevec neuspesno nakupovala in zapravljala prepomemben denar coutinha, dembeleja, grizmana in de jonga pa se veliko ostalih igralcev kot so semedo, umtiti, boateng, paulinho, vidal itd...to je bila glavna napaka uprave v zadnjih 3 letih...takrat bi morali prodati piqeuja, rakitica, suareza, busqetsa in albo...dobili bi veliko denarja vloziti pa bi jih morali v dobre top mlade talente ki bi danes bili 100% bolj z glavah pri stvari in igrali bi bolj kolektivno kot je danes...4sezone nazaj sem povedal kako bo z barcelono brez xavija in inieste v kolikor ne vlozijo v mlade igralce in prodajo tiste ki so svoje ze dali barci...tudi v evropi sem omenjal blamaze ker barca nima kvalitete za evropo...letos pa pika na i 8:2 proti bayernu in totalen remont...predolgo se je cakalo in uzivalo na marketingu messija zdaj bo tudi on kmalu bivsi, barca ne bo vec imela svojega boga in tudi denarja ne na pretek zaradi vseh propadlih ''okrepitev''....upam da s koemanom in odhodom messija zacnejo neko novo zgodbe....tezko bo ne bo pa nemogoce...
HALAcR7
03. 09. 2020 18.13
-19
Upam da propade barca
stoj?kov
03. 09. 2020 18.33
+6
si spet zgrešil članek?vidim da si po novem navijač Bayern-a...
Kollerik
03. 09. 2020 18.43
+3
Spet ima pametni crisp za povedal cel roman.... čudno res, da te Zidane še ni vzel za svojega pomočnika...
cripstoned
03. 09. 2020 19.10
+3
spet. bolj pomemben cripsi od barce in messija in normalnega komentiranja... ane kollerik
stoj?kov
03. 09. 2020 19.20
+0
najbolj smešno je ko se vsi spominjamo neverjetnega vlaganja baleta v igralce ki so od sezone 2004 pa do 2010 izpadali kot po tekočem traku že v osmini finala(Juventus,Arsenal,Bayern,ROMA,LIVERPOOL,Lyon) šah mat crispi
HALAcR7
04. 09. 2020 09.34
+1
samomojemnenje
04. 09. 2020 10.04
+0
Halar, pusti šah, to je igra za inteligentne ljudi.
JOSEPH HAYDN
03. 09. 2020 18.12
+21
Glede na to, da bi Barca lahko dobila za Rakitića 70-80 miljnov od PSG-ja in ga je rajši zadržala in iztržila drobiž me ne bi presenetilo, če bo pri Messiju enako
PartyTime
03. 09. 2020 18.06
+27
Messi jim je dal 1 leto casa da se zresnijo. Ce se ne, gre brez odskodnine.
apodgra
04. 09. 2020 09.23
+2
Party Tudi sam se bo zresnil in tudi dobil del svojega plačila. Nihče ni nenadomestljiv in tudi Messi ni. Vsi ti veliki zvezdniki živijo v nebesih in so prepričani, da se mora vse vrteti okrog njih. Kaj so napravili iz teh nogometašev, pohlepneže po denarju in nikoli jim ni dovolj. Iz siromašnih uličnih fantov so napravili "bogatune ", ki se obnašajo ,kot bogovi in izven zemljani. Nogomet je postal samo en veliki biznis, ki z klasično nogometno igro nima veliko skupnega . Včasih so amaterji igrali tudi dober nogomet , ki jim denar ni pomenil veliko oziroma , ga niso prejemali .
nebel
03. 09. 2020 17.23
+28
Zakaj se ob takih zagatah odpovedujejo še odkupnini, ker bo naslednje leto odšel brez nje? Po moje je kmečko razumljivo, da sedaj zanj realno vseeno lahko dobijo 100, 200 300 miljonov, morda več, drugo leto pa nič. Kdo to razume?
Uporabnik19912
03. 09. 2020 17.14
+20
A lahko samo vprasam kaj pomeni bo (i)? 😁
samomojemnenje
03. 09. 2020 19.30
+0
Nimasmisla
03. 09. 2020 16.50
+10
Tako ali tako bo odšel leto prej ali leto ali dve pozneje barca bo mogla začeti živeti brez njega sicer je pa vsa igra podrejena.za njega kar ni dobro vsako leto bo počasnejši in igra manj gledliva sedaj se pa gre samo še za egote