0°C

Laporta zbral več glasov podpore kot ostali trije predsedniški kandidati skupaj

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
T.Š. /
KOMENTARJI
12
V boju za predsedniški stolček pri nogometnem klubu Barcelona je vedno bolj napeto, v vlogi prvega favorita za to mesto pa je trenutno Joan Laporta, nekdanji predsednik katalonskega kluba. Laporta med glavnimi cilji vidi ureditev klubske finančne situacije, obnovo stadiona Camp Nou in – kar je najpomembnejše – zadržati Lea Messija v dresu Barce.

Predsedniške klubske volitve so načrtovane 24. januarja, a je bilo na to temo kar nekaj pomislekov, predvsem kar zadeva aktualno zdravstveno situacijo v Španiji. Joan Laporta, ki je v preteklosti že bil predsednik Barcelone (izvoljen je bil leta 2003), je tudi pred tokratnimi volitvami v vlogi prvega favorita. To je potrdil tudi z velikim številom glasov podpore, kandidat, ki je po izobrazbi pravnik, pa pravi: "Če so dovoljene izjeme, kot je odhod na delo in podobno, potem je mogoče tako narediti tudi pri volitvah. V državi, kjer ljudje delajo na službenem mestu, lahko tudi volijo. Tako lahko opravimo volitve ob upoštevanju vseh zdravstvenih ukrepov, in to ne bi smelo biti težava."

Kot poročajo španski mediji, je Laporta leta 2015 kandidiral s 4807 podpisi (in izgubil), Josep Maria Bartomeu, zadnji predsednik katalonskega kluba, ki je moral lani odstopiti, pa je nazadnje zbral 9093 podpisov in bil tudi izvoljen. Tokrat je Laporta zbral kar 10.257 glasov, kar je neverjetna številka. V igri so še trije kandidati, a vsi skupaj niso zbrali toliko glasov kot Laporta: Victor Font(4710), Toni Freixa (2821) in Emili Rousaud (2501).

Do sedaj je rekorder po številu glasov nekdanji predsednik kluba Sandro Rosell, ki je leta 2010 zbral 12.635 glasov in bil takrat tudi izvoljen za štiri leta.

Joan Laporta
Joan LaportaFOTO: AP

Laporta opozarja, da lahko prestavitev volitev in čakanje klub drago staneta. Treba je čim prej začeti z delom, saj bo sicer klub imel težave: "Barca ne sme nič več čakati, zapravljamo 'zlate' priložnosti, kot sta januarski prestopni rok in začetek sanacijskega načrta za našo finančno situacijo. Barca nima potrjenega poročila finančnega proračuna za prejšnjo sezono in je brez proračuna za sezono 2020/2021. Takšnih težav si ne smemo dovoliti in moramo čim hitreje ukrepati ."

Začasni predsednik kluba je Carlos Tusquets, Laporta pa ob morebitni izvolitvi med drugim obljublja nove kvalitetne igralske okrepitve v klubu, obnovo stadiona Camp Nou in – kar je najverjetneje najpomembnejše – da bodo zadržali prvega zvezdnika, Lea Messija. Argentinec je hotel že lani poleti zapustiti klub, a je moral ostati. 

"Želim si, da bi lahko praznovali obletnico, 125 let kluba, na novem Camp Nouu in da bi bil z nami tudi Leo. Če bom predsednik Barcelone, bom videl, kaj mu lahko ponudim glede na klubske zmožnostitako s finančnega kot s športnega vidika. Vem, da želi osvojiti Ligo prvakov z Barco, in moramo zagotoviti vse, kar zadeva moštvo, da bo videl, da je to mogoče,"pravi Laporta.

Lionel Messi
Lionel MessiFOTO: AP