Barcelona bo zaradi izpada prihodkov morala izbrati: Neymar ali Martinez?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
J.K.
KOMENTARJI
54
Poletna nogometna tržnica bo zaradi udarca, ki ga je klubskim blagajnam prizadejal novi koronavirus, nekaj posebnega. Plačevanja sto in več milijonov evrov odškodnin si verjetno ne bo mogel privoščiti noben klub, če pa že, bo šlo le za nakup enega dragega nogometaša.

Brazilski zvezdnik Neymar Jr. (na fotografiji) je bil že minulo poletje blizu povratka v Katalonijo.
Brazilski zvezdnik Neymar Jr. (na fotografiji) je bil že minulo poletje blizu povratka v Katalonijo.FOTO: AP

V takšni situaciji se bo znašla tudi aktualna španska prvakinja Barcelona, je poročal ESPN. Katalonci bodo morali podobno kot številni rivali na novo spisati taktični načrt za vstop na poletno tržnico, ki bo minila povsem v znamenju posledic boja z novim koronavirusom. Po informacijah neimenovanih virov ESPNso pri Barci za to poletje razmišljali o povratku brazilskega zvezdnika Paris Saint-Germaina in svojega nekdanjega člana Neymarja Jr., medtem ko se je še posebej glasno omenjala možnost nakupa argentinskega zvezdnika milanskega Interja Lautara Martineza.

ESPNtrdi da je bil prihod obeh na Camp Nou to poletje vedno "malo verjeten", trenutna situacija v Evropi in svetu pa je poskrbela, da bodo Katalonci brez vsakršnega dvoma lahko pripeljali le enega od omenjenih napadalcev.

Tokrat na strani Kataloncev tudi 17. člen pravilnika Fife
"Neymar ostaja opcija, ki si jo bolj želijo. Barci po pogajanjih s francoskim klubom minulo poletje ni uspelo skleniti dogovora s Paris Saint-Germainom, a bodo ob koncu sezone vnovič poskusili. Kdaj to bo, še ostaja neznanka, potem ko so v ponedeljek oznanili, da so prvenstvo odpovedali za nedoločen čas, medtem ko se Španija bori z enim najhujših izbruhov koronavirusa v Evropi,"piše ESPN.

Barcelona, še dodajajo, bi se lahko pri pogajanjih za povratek Neymarja Jr. na Camp Nou tokrat naslonila tudi na 17. člen pravilnika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) o prestopih, ki pravi, da lahko nogometaši po treh sezonah enostransko prekinejo pogodbo, Fifa pa mora kot arbiter nato pomagati pri postavljanju primerne cene prestopa.

Neymar predvsem želja predsednika Bartomeuja
"Predsednik Josep Maria Bartomeu si še posebej želi pripeljati Neymarja nazaj na Camp Nou, preden se mu leta 2021 izteče mandat," dodaja ESPN. "Toda nekaterim drugim članom klubskega vodstva bolj ustreza Interjev Martinez. Menijo, da klasičnega napadalca bolj potrebujejo, medtem ko Barca išče dolgoročno zamenjavo za Luisa Suareza, ki je januarja dopolnil 33 let. Z 22 leti je Martinez tudi šest let mlajši od Neymarja."

Klavzula v Martinezovi pogodbi naj bi mu dovoljevala zapustiti Milano ob plačilu 111 milijonov evrov odškodnine, klavzula pa naj bi veljala v prvih dveh julijskih tednih 2020. Barcelona, še piše ESPN, tako visoke cene ni pripravljena plačati in bo v zameno ponudila katerega od svojih nogometašev. Omenja se sicer tudi interes velikega tekmeca Real Madrida, kar bi lahko poskrbelo za poletno "limonado" in dodaten dvig cene celotne operacije.

Sicer pa so se Katalonci podobno kot Madridčani znašli sredi obdobja precejšnje negotovosti. Že tradicionalno močno zadolžena velikana ne vesta, v kakšni finančni "kondiciji" bosta ob koncu sezone, če se bo ta sploh nadaljevala oziroma zaključila. Klubska muzeja, ki ju dnevno obišče več tisoč ljudi, sta zaprta, medtem ko so v Španiji že podaljšali izredne razmere vsaj do 11. aprila. Odpovedi tekem so odnesle tudi prihodke z naslova TV-pravic, oglaševalcev in seveda prodaje vstopnic, pri Barceloni so se že odzvali in bi naj nogometašem na sestanku prejšnji petek predlagali znižanje plač, kar naj bi kapetan Lionel Messi in soigralci tudi sprejeli.