Nogomet

Barcelona in Atletico znižala plače vsem zaposlenim, Real še čaka

Barcelona, Madrid, 27. 03. 2020 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španska velikana Barcelona in madridski Atletico sta oznanila, da sta v skladu z veljavno zakonodajo začasno znižala plače vsem zaposlenim v klubu do izteka izrednih razmer. Atleticov mestni tekmec Real se zaenkrat za takšno potezo ni odločil, španski mediji ocenjujejo, da mu pomaga tudi nekaj "zaloge" zaradi dobrega poslovanja v zadnjem desetletju.

Predsednik Josep Maria Bartomeu (levo) je moral ob nasprotovanju nogometašev in košarkarjev poseči po zakonsko predpisanem ukrepu.
Predsednik Josep Maria Bartomeu (levo) je moral ob nasprotovanju nogometašev in košarkarjev poseči po zakonsko predpisanem ukrepu. FOTO: AP
Neto prihodki Real Madrida naj bi v zadnjih desetih letih dosegli 324 milijonov evrov, kar naj bi v teh trenutkih pomagalo "kraljevemu klubu" pri spopadanju s krizo. Po poročanju spletne strani športnega dnevnika AS za plače članskega nogometnega moštva Madridčani namenijo "zgolj" 283 milijonov evrov, medtem ko morajo Katalonci odšteti kar 427 milijonov in imajo poleg košarkarske ekipe z najbolje plačanim košarkarjem v Evropi Nikolo Mirotićem na čelu tudi močno rokometno in žensko nogometno ekipo, ki ju Realu ni potrebno plačevati. Pod dežnik velikana iz Barcelone spadata tudi futsal ekipa in ekipa hokeja na kotalkah.

Barcelona je po četrtkovem sestanku upravnega odbora kljub nasprotovanju iz vrst košarkarske in nogometne ekipe potrdila začasno znižanje plač vsem zaposlenim zaradi finančnih posledic, ki so nastale po prekinitvi vseh tekmovanj med pandemijo novega koronavirusa. Kasneje je s sklicevanjem na veljavno zakonodajo o delovnih razmerjih v izjemnih okoliščinah, ki je v Španiji znana pod imenom ERTE, podobne ukrepe predstavil tudi madridski Atletico, medtem ko drugi madridski velikan Real Madrid plač še ni znižal.

Vsem klubom po svetu grozi velika izguba prihodkov z naslova prodaje TV-pravic in nagrad za uspešno nastopanje v različnih tekmovanjih, predvsem Ligi prvakov, kjer so v igri za naslov še vsi trije največji španski klubi. A tudi Evropska nogometna zveza (Uefa), ki jo vodi grosupeljski pravnik Aleksander Čeferin, je bila primorana prekiniti z vsemi mednarodnimi tekmovanji, nazadnje je za nedoločen čas prestavila tudi vse morebitne finalne tekme.

Znižanje plač tudi za Oblaka in Dolenca
Najslabši scenarij za klube, kar se tiče financ, je popolna odpoved vseh tekmovanj, ki so zaenkrat zgolj prekinjena. Posloviti bi se morali od zaslužka, ki se v klubske blagajne zlije s prodajo vstopnic, medtem ko Real in Barcelona veliko zaslužita tudi s klubskima muzejema, ki sta vse od uvedbe novih ukrepov v Španiji zaprta za javnost. Dela na prenovi stadiona Santiago Bernabeu sicer tečejo skorajda nemoteno. 

"ERTE bomo uvedli na športnem področju, ločeno pa na nešportnem področju, kjer delajo naši zaposleni," so v izjavi za javnost potrdili pri Barceloni. "V bistvu gre za skrajšanje delovnika, v kar so nas primorale okoliščine in zaščitni ukrepi, posledično pa bo prišlo do znižanja pogodb," so dodali, a tega, za koliko bodo plače znižali, niso razkrili.

Zakonodaja omogoča kar 70-odstotno znižanje plače, nove ukrepe pa bosta občutila tudi slovenski rokometni reprezentant in član rokometne ekipe Barcelone Jure Dolenec in Atleticov vratar Jan Oblak, ki brani tudi za slovensko reprezentanco. Barcelona je tudi potrdila, da so klubski prostori, ne le tisti, ki jih uporabljajo športniki, do nadaljnjega na voljo katalonskim zdravstvenim oblastem in vladi.

Gil Marin: Naši pokrovitelji in sodelujoča podjetja trpijo ‒ tako kot mi
Znižanje plač zaposlenim pri Atleticu je predstavil izvršni direktor Miguel Angel Gil Marin, ki je med drugim dejal, da so ukrepi "nujni za preživetje kluba". Ne gre pozabiti, da je trener Diego Simeone z več kot 40 milijoni evrov letne plače najbolje plačani strateg v svetu nogometa.

"Delamo na tem, da bi bil vpliv ukrepa čim manjši in osredotočamo se na tisto, kar je nujno potrebno, da bi lahko, ko se bo tekmovanje enkrat nadaljevalo, vse delovalo tako kot prej," je v izjavi za javnost zapisal Gil Marin.

"Naši pokrovitelji in sodelujoča podjetja trpijo  tako kot mi in preostanek družbe. Želim se vam zahvaliti za vašo predanost v teh težkih časih, zahvaljujem se tudi za vašo pomoč," je dodal sin enega najslavnejših predsednikov v zgodovini španskega nogometa in nekdanjega župana Marbelle Jesusa Gila y Gila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
28. 03. 2020 15.34
+4
Le kot zanimivost "a la Trend00 "...odkar je Messi leta 2005 podpisal prvo pogodbo s prvim moštvom je bilanca golov na el clasicih v prvenstvu do danes 83 golov za Barcelono in 28 golov za moštvo, ki pa je imelo v svojih vrstah stroj za gole . Zanimivo.
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 13.38
+4
Real pa čaka. Trend00 bi rekel zanimivo.
samomojemnenje
28. 03. 2020 13.45
+3
Saj bo tudi Real znižal plače. Boš videl po tem, kako jih bodo hvalili in kovali v nebo. Eni se bodo razpočili od ponosa. Predvidevam.
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 13.48
+2
To so stvari za nogometno zvezo in nianse lahko določajo klubi
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 13.31
+2
Čudne izjave nekaterih, ki se imajo za prave bele, potem pa naslov : Na svetu ni kluba, ki si ne bi želel Messija...ali kot bi ta čudni rekli, ne bi vozil Ferrarija, pa če mi ga dajo zastonj...
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 13.13
+2
Ko govorimo o vrednosti igralca lahko omenite , da je bil Inter pripravljen leta 2005 za 18 letnega Messija plačati 150 milijonov in mu 3x povečati plačo. Kaj je to pomenilo takrat v denarju? Naslednje leto j , leta 2006 , je Ruud Van Nistelroy prišel v Real Madrid, kot top okrepitev za 15 milijonov.
samomojemnenje
28. 03. 2020 13.29
+2
Zdaj pa Cripsi samo še prebira komentarje in deli minuse. Argumentov in odgovorov pa itak nima. Po njegovih živčnih izbruhih sumim, da je nevaren za okolico. Upam, da ostane v Mama hotelu. Mogoče pa mama navija za Barco, da je tako zafrustriran.
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 13.42
+3
On sam je problem zase....zadnjič je nekoga označil kot nov profil , pa je nekaj let "starejši "celo od njegovega...šalabajzer...
samomojemnenje
28. 03. 2020 12.57
+4
Dokler ni Barcelona znižala plač, so se razni Cripsiji, Halarji, Kreleti in podobni patetiki vžigali in pljuvali po Barcinih igralcih. Zdaj, ko je Barca zniižala plače, Real pa ne, so začeli pisati, da Realu ni potrebno znižati plače, ker Real je največji klub. Hejterji v vsaki situaciji najdejo opravičilo za Real. Medtem pa jim Barca in Messi cvreta možgane. Neprecenljivo. 👀🤣🤣
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 13.05
+1
Po Crispiju je Real naredil več kot Barcelona, ki je z znižanjem plač odžrla dobršen del dajatev državi
samomojemnenje
28. 03. 2020 13.20
+3
Resnica...saj vsi vedo, da je Cripsi obseden z Messijem in Barco in ima že scvrte možgane. Ko mu napišeš, naj svoje izjave podkrepi z viri ali argumenti, pa se skrije do naslednjega dne in kakšnega novega članka, da spet izlije svojo gnojnico in tako z dneva v dan. Še Realovi navijači, tisti pravi, se ga sramujejo.
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 13.28
+2
ehjaehja
28. 03. 2020 12.03
+0
offtopic khabib nurmagomedov je bil v kataloniji in navijači barce so se želeli slikati z njim... on je rekel da najprej morajo zakričati HALA MADRID če se želijo slikati z njim😂😂 kakšen kralj😊💪💪👑👑
cripstoned
28. 03. 2020 12.31
-2
khabib je velik navijac real madrida in pravtako prijateljuje z ronaldom katerega je tudi ze spoznal...tudi putin je ze imel v preteklosti smesne komentarje na messija in barcelono...ko so novinarji lazno objavili novico da je putin povedal da se svetovno prvenstvo ne more igrati brez messija jim je ta potem povedal tako...''nikoli nisem rekel da se svetovno prvenstvo v nogometu ne more igrati brez messija...te fejk novice so razsirili v svet ''barka dogs'' ali barcelonski psi da se pocutijo bolje sami pri sebi v svojih bednih zivljenjih...malo mi je mar za to ali bo messi igral ali ne...''....besede putina...ni se veliko zmotil...zato tukajsnji ''navijaci'' govorijo kako je barca najboljsa in messi najboljsi...v realnosti pa se oboji blamirajo ko nasproti pride boljsa in kvalitetnejsa ekipa...ampak tako kot je putin povedal...oni sami sebi lazejo da se pocutijo boljse v svojih bednih zivljenjih....
samomojemnenje
28. 03. 2020 13.06
+1
Cripsi, navedi vir te tvoje nabuloze o Putinu.
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 13.44
+3
To je bilo v videu Slakonja Putin Putout . Nisi gledal?
samomojemnenje
28. 03. 2020 13.59
+0
Roglič šampion
28. 03. 2020 17.30
cripstoned
28. 03. 2020 11.39
-2
najvecji in najbogatejsi se odloca sam...sicer pa je iz naslova lige prvakov samo kapnilo ogromno denarja v zadnjih 5 letih do 2let nazaj..4x evropski prvaki v 5 sezonah od tega 3x zapored...od skupinskega dela dalje so padale vse top ekipe iz evrope...od nemcije in italije pa vse do anglije in francije...verjamem pa da bodo tudi pri realu zmanjsali place ampak pri realu ga ni igralca ki ne bi pomagal v teh hudih casih...sploh kapetan ramos...
Trend01
28. 03. 2020 11.51
-3
Le kot zanimivost. Drugi finalist, poraženec LP, dobi "več" denarja kot zmagovalec. Pa veš zakaj? Ker gre več kot polovica denarja za nagrade igralcem, trenerskemu štabu, vodstvu. Samo kot info. Npr. L'pool je imel lani s stroški zaradi zmage v LP več odlivov kot prilivov iz naslove nagrad od Uefe. Enak problem je imela tudi Barcelona. Tam so že ogromne nagrade za LaLigo, Copo... Real je dobro naredil, ker nima igralca, ki bi imel nenormalno visoke plače. Pa še Balea, Jović, James, Modrić, Marcelo. Tako od "top" 7 plačilnih zaslužkarjev, ostajata le Kroos (20M) in Hazard (31M). Oba bruto.
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 12.01
-1
Real je dobro naredil, ker nima igralca, ki bi imel nenormalno visoke plače.... no saj tudi nima igralca, ki bi bil tako dober. Za Messijevo plačo pa me zanima, za koliko bi jo Perez bil pripravljen preplačati, če bi prestopil k Realu ,da bi jo ,verjetno tudi ti ne dvomiš niti za trenutek ?
ehjaehja
28. 03. 2020 12.05
-2
resnica ne slepi se messija pravi realovci ne želijo v real messi je v zatonu in sedaj bolj kot ne blesti z svojimi izpadi in diktaturo:)) pa brez zamem:D
ehjaehja
28. 03. 2020 12.07
-2
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 12.09
+2
Torej Perez ni pravi Realovec ampak le tisti, ki so stadion spremenili v bolnišnico ? Za tak denar kot ga dobi pri Barceloni, bi mu Perez dovolil igrati golf
ehjaehja
28. 03. 2020 12.11
-3
nihče so ne želi več messija razen barcelone sprijazni se...
cripstoned
28. 03. 2020 12.25
-3
perez je lepo povedal ze v preteklosti da real madrid ne potrebuje igralca kot je messi...pa ceprav bi usoda hotela da bi messi igral za real v kolikor bi mu pri realu placati zdravljenje preko rastnega hormono...real tega ni hotel in zagrabila je barcelona...je pa res da bi barca zelela vsaj polovico realove ekipe trenutno...isco, vasquez in asensio so najvecje zelje barcelone ki je ze v preteklosti realu ponujala veliko denarja za isca in asensia...kar se tice pa real madrida...figo je svoje povedal..
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 13.06
+2
In 3x ga je na vse pretege želel imeti , kar je povedal tudi sam...
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 13.15
+2
samomojemnenje
28. 03. 2020 13.24
+2
Perez je lepo povedal....To je verjetno povedal Kripsiju osebno. 🤣🤣
ehjaehja
28. 03. 2020 11.04
-2
Nogometašom reala bodo tudi znižali plače nič skrbet. objavite še novico da Je Perez posodil stadion zdravnikom in je sedaj stadion Santiago bernabeu spremenjen v bolnišnico kjer zdravijo bolane in okužene💪💪💪👑👑👑 To zmore samo najvejčji klub vseh časov.
Janezcesnik
28. 03. 2020 11.22
-2
Hahahahaha dej ce ze beres novice vsaj prav preber kaksne bolnisnice ti sanjas... Samo opremo bojo shranjeval tam
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 11.27
-2
Razlika je samo v tem, da sprejemajo tudi okužene., drugače je to bil zmeraj stadion bolnih. Drugače pa pohvalno a bodimo realni, tudi edina in najbolj priročna možna rešitev
Trend01
28. 03. 2020 11.36
+3
@zapiram - niti ena bolna oseba nima dostopa do štadiona. Niti ena. To ni bolnišnica. Bo le veliko skladišče zdravstvene opreme za Madrid in okolico. Sicer je tudi Barcelona objavila, da je ponudila pomoč s svojim štadionom. Dan prej, kot je bilo objavljeno za SB, katerega so že spremenili, oz. spreminjajo v skladišče (seveda ne celega; le del).
ehjaehja
28. 03. 2020 11.58
+0
trend napačne podatke imaš stadionske prostore bodo spremenili v prostore za bolne osebe:))
ehjaehja
28. 03. 2020 12.06
-1
pardon ČE BO POTREBNO do sedaj pa bo bilo le skladišče za shranjevanje imaš prav:)
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 13.46
+3
Messi bo imel plačo 1 euro do konca sezone, ČE BO POTREBNO. Crispi pa reci , da ni res
Trend01
28. 03. 2020 14.30
-1
Ta je dobra. 1€ do konca sezone. Torej 3 mesece, morda 4. In bo v žep pospravil "samo" 45M €. Priden Messi. Sedi, 5. Je pa gesta. Sliši se dobro.
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 14.47
+1
Trend00 le kot zanimivost. Dve ničli tvojemu nicku vedno pripišem , ker me vsak tvoj komentar sinonim za WC. Crispi in zapirač sta neumna, zato na njiju ne dam dosti. Ti pa si dovolj pameten , a pokvarjen...sem pa napisal ,ČE BO POTREBNO, ampak ne bo
Trend01
28. 03. 2020 15.13
Ja, vem, da si veliko na WC-ju. Vsak dan nič kolikokrat. Pa bruhati tudi znaš. V glavnem žlehtnobo in žolč.
Trend01
28. 03. 2020 15.15
Messi odrekel denarju? To bo. On, Neymar, Tévez, Bale. Ekipa najbolj požrešnih nogometašev na denar.
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 17.35
Trend01
28. 03. 2020 10.53
-1
Najraje bi videl, da bi se nogometaši Reala sami odrekli 2-3 plač. A bo vsaj pri enem problem - Bale. Ostali so toliko normalni, da bi "v to privolili". Igralcem, ki so na "socialni"; torej Casemiro, ki dobi cca. 28.000 €/teden, Nacho cca. 90.000 €/teden, Vinícius - 155.000 €/teden, Rodrygo - 165.000 €/teden... naj jim pa soigralci pomagajo. Če ne znajo preživeti par mesecev. Ramos je na potezi. On bi moral to "sproducirati". "Sanja svinja o kukuruzu".
Dado57
28. 03. 2020 08.37
+7
Verjetno bo tale nebodigatreba virus,prinesel nekaj realnosti tudi v športne kroge. Je pa po svoje hecno,ne delam nič,bi pa vseeno 100%nadomestilo. Ja res,le kdo nebi,ampak želodec se ti pa obrne -hočeš nočeš.
Iztok Draksler
27. 03. 2020 20.50
+5
haha..poglejte luksuzno zivlje je stane...zenske..sorodniki...vse to zahteva dennnnnar
stoj?kov
27. 03. 2020 20.44
+11
nobene objave od bolankota?vzel zdravila al mama ugasnila net?
samomojemnenje
27. 03. 2020 20.10
+12
Zadnji čas, da so znižali plače. Še bolj bi jih lahko. Ali celo odpovedali plačam v teh časih in jih namenili za pomoč proti korona virusu. Se jim ne bi nič kaj poznalo na računih. In temu bi lahko sledilo tudi tistih več kot 2000 milijarderjev na svetu.
oježeš
27. 03. 2020 19.51
+10
Če pa bajno nagrajeni nogometaši jamrajo, potem se naj pa ukine nogomet. Zdaj ko ne igrajo obvezno na minimalca, ker je še vedno kakšen milijonov EUR mesečno. Kaj jejo denar, da se tako bojijo da bi zaslužili nekaj manj ko ne igrajo nogometa.
Iztok Draksler
27. 03. 2020 19.28
+8
Ne gre pozabiti, da je trener Diego Simeone z več kot 40 milijoni evrov letne plače najbolje plačani strateg v svetu nogometa....kaj.....koliko......ne moremm verjet...se enkrat...kajjjjjjj...tuk dubi...en sam trener
Trend01
27. 03. 2020 20.27
-3
Iztok Draksler
27. 03. 2020 20.48
+2
aha..no s vseeno..se vedno jeee...uauuuu velik
Trend01
27. 03. 2020 20.54
Perrun
27. 03. 2020 19.28
+10
ojej, kako hudo mi je za te športnike.. revčki.
Lessihinav?ek
27. 03. 2020 19.22
-17
v zadnjem desetletju so se nabrali denarja,normalno 4 lige prvakov ni malo.in na to nekatiri bučmani mislijo da navijajo za boljši klub
Janezcesnik
27. 03. 2020 19.26
+17
Ne na to ampak nato.. Pojdi raje slovenstinu ucit...tist dnar bi lahka jim kr pobral ker so itak ukradl vsaj 2 lige prvakov
NobedenkotMessi
27. 03. 2020 19.59
+14
Kaj je s tabo samo 2 polovico teh lovorik so dobili na račun Pereza in Franka.
Strok
27. 03. 2020 19.17
+15
Ljudje drugič malo razmislite, ko kupujete dres Ranalda za 80€, katerega so naredili otroci za katerega so dobil 1€ plačila,..
Strok
27. 03. 2020 19.15
+10
Če bi mi namesto 100 000 000€ lete plače izplačali samo 70 000 000€, bi bil še vedno zadovoljen.
resnicaosvobaja
28. 03. 2020 11.28
+1
Iztok Draksler
27. 03. 2020 19.14
+8
torej bodo vso zalogo ze sedaj porabili pri realu..pravi so...vso zalogo...hahahah....lepo