Nogomet

Barcelona izrazila podporo zaprtim politikom, Pique 'ponosen' na klub

Barcelona, 14. 10. 2019 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Barcelona je prek svojih uradnih kanalov izrazila podporo devetim zaprtim katalonskim politikom, ki jim je špansko sodišče izreklo od devetih do kar 13 let zaporne kazni zaradi sodelovanja pri referendumu za osamosvojitev Katalonije, ki je leta 2017 poskrbel za vsesplošne proteste in oster odziv španskih oblasti.

Pique (na fotografiji) med eno od novinarskih konferenc kot nogometaš Barcelone.
Pique (na fotografiji) med eno od novinarskih konferenc kot nogometaš Barcelone. FOTO: AP
Zanimivo je, da je tudi tokratna odločitev sodišča zelo blizu datumu velikega španskega obračuna med madridskim Realom in Barcelono (26. oktobra na Camp Nouu). Tako je bilo ne nazadnje tudi v primeru sojenja Lionelu Messiju zaradi davčne prevare. Na sodišču se je moral na enem od zaslišanj denimo zglasiti tri dni pred gostovanjem v Madridu. Po poročanju dnevnika MARCA zadnji dogodki skrbijo tudi vodstvo Reala, ki bo "maksimalno" okrepilo varovanje članskega moštva. To bo moralo zaradi zgodnjega začetka tekme (ob 13. uri) tudi prenočiti v katalonski metropoli.

"Zapor ni rešitev," so sporočili pri Barceloni in pozvali, da se politiki uspejo zediniti pri reševanju konflikta, ki nekaj več kot dve leti po spornem referendumu še vedno močno deli Iberski polotok. Devet obtoženih politikov je vse od prijetja brez možnosti plačila varščine v zaporu, v ponedeljek pa so jih obsodili na dolge zaporne kazni, ki se gibljejo od devetih pa tudi do kar 13 let.

Niso jih sicer spoznali za krive za največji prestopek, upor, so pa krivi hujskanja. Tri obtožene so spoznali za krive državljanske nepokorščine, a niso dobili zapornih kazni. Referendum, ki so ga izpeljali 1. oktobra, je bil za špansko centralno vlado neveljaven in protiustaven.

Rešitev lahko prinese le dialog
"Tako kot preventivni (preiskovalni, op. a.) zapor ni pomagal rešiti konflikta, ne bo pomagala niti zaporna kazen, ki so jo izrekli, ker zapor ni rešitev," sporoča Barcelona. "Rešitev konflikta v Kataloniji mora priti le in samo skozi politični dialog. Klub zdaj bolj kot kadarkoli poziva vse politične voditelje, da posežejo po procesu dialoga in pogajanj za reševanje tega konflikta, ki bi moral dovoljevati tudi izpust obsojenih vodij organizacij civilne družbe in političnih vodij. Barcelona tudi izraža vso svojo podporo in solidarnost z družinami in tistimi, ki jim kratijo svobodo."

BARCELONA

Katalonska nogometna zveza je oznanila, da za ponedeljek ustavlja vse aktivnosti, v kratkih izjavah pa sta se oglasila še dva španska prvoligaša s sedežem v Barceloni oziroma Gironi. Espanyol, španski oblasti sicer mnogo bolj naklonjen klub iz katalonske prestolnice, je izjavil, da "spoštuje odločitve sodišč" in dodal, da obžaluje trenutno situacijo. Tako kot večna tekmica Barcelona so belo-modri pozvali k dialogu, drugoligaš Girona pa je bil, pričakovano, veliko bolj oster.

ESPANYOL

'Po krivem v zaporu'
"Klub, ki je vedno branil svobodo do izražanja in svobodo do izbire, zavrača obsodbe. Te situacije, ki potrebuje politično rešitev, ne bodo razrešile. Girona podpira proces dialoga in pogajanj med vsemi stranmi. Ta proces mora vključevati osvoboditev obsojenih vodij organizacij civilne družbe in politikov, ki so zadnji dve leti po krivem v zaporu."

GIRONA

Na referendumu so sicer z veliko večino slavili separatisti, sledila je tudi objava deklaracije o neodvisnosti, medtem ko je španska policija nasilno poskušala zapreti volišča, v številnih mestih po Kataloniji pa so izbruhnili spopadi. Barcelona je tisti dan domačo ligaško tekmo proti Las Palmasu, ki je vodstvo tekmovanja ni želelo prestaviti, protestno odigrala za zaprtimi vrati, podobe praznega Camp Noua pa so obšle svet.

Pique: Ponosen sem, da sem del tega kluba
Eden trenutnih kapetanov Barce Gerard Pique, ki je tekmo na robu solz označil za eno "najhujših izkušenj" v karieri, se je kot ponosen Katalonec tudi v ponedeljek oglasil prek družbenih omrežij, kjer je izrazil navdušenje nad potezo klubskega vodstva, ki so ga v preteklosti kritizirali zaradi medlega odziva na podobna vprašanja.

"Ponosen sem, da sem del tega kluba," je sporočil Pique. Legendarni vezist aktualnih španskih prvakov in zdaj trener katarskega Al-Sadda, Xavi Hernandez, je bil še bolj oster. "Sramota," je v treh jezikih (katalonskem, španskem in angleškem) ob imenih obsojencev zapisal Xavi, ki je dodal še rumeno pentljo, simbol solidarnosti z zaprtimi rojaki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mynameisno
15. 10. 2019 19.24
Naj se odcepijo... In potem bodo igrali v katalonski ligi? Ker spanska liga joh 100% nebo vzela in kaj se bo potem zgodilo z Barco? 🤔 Ps. odlocil sem se da pisem v slovenscini ker prekmursko(za nekatere madzarsko) ne razumejo...
09ZarMan10
15. 10. 2019 08.03
+2
včasih so nekatere stvari pomembnejše od športa. To smo pred leti izkusili tudi sami!
ehjaehja
14. 10. 2019 15.46
-22
kr naj se ubadajo športniki z politiko pa se bodo borili za deseto mesto na lestvici:))
09ZarMan10
14. 10. 2019 15.35
+21
...to je osnovna pravica Katalonije, tako kot je bila osnovna pravica Slovenije do osamosvojitve.
Trend01
14. 10. 2019 15.41
+0
Žal to ne bo držalo. Slovenija je bila del federacije. Španija ni federacija ali konfederacija. Ustava ne dovoljuje odcepitve, Ustava SFRJ je dovoljevala.
grozjak
14. 10. 2019 15.12
+4
Vodstvo Barce ima svojo računico, a tu se bodo kaj lahko opekli, saj je Španska zgodovina zelo nasilna in tale trenutna demokracija, precej majava. Pravzaprav, španska oblast mora tako odreagirati, saj je tu še Baskija, ki ima že od nekdaj težave z Madridom, od tu, pa do norega generala, ki bo ponovno združeval Španijo pod eno diktaturo, pa je potem samo še korak.
grozjak
14. 10. 2019 15.14
+5
Politiki pa se mi že davno ne smilijo več.
Trend01
14. 10. 2019 15.31
+7
Baski zdaj že velikoooo let nimajo problemov z Madridom. Vse sami furajo. Madrid se v njih ne vtikuje in sami furajo davčno politiko. So "država v državi". Jim nič ne manjka. Sislišal, bral kaj o problemih v deželi Baskov v zadnjih 15ih letih?
Johnny_J
14. 10. 2019 14.25
-14
Saj ni cudno, da je klub z najboljsim igralcem vseh casov, z astronomskimi zneski za nakupe novih igralcev, tako padel z osvajanjem lovorik, ce se pa bolj s politiko bavijo. Vprasanje ce bo kaka kanta letos in zna bit najslabsa sezona v Messijevi eri, sploh, ce bodo kar naprej izrazali podporo politikom, namesto, da bi videli kaj se dogaja na igriscu.
09ZarMan10
14. 10. 2019 15.33
+5
...verjetno si spregledal napis: MAS QUE UN CLUB in to v primeru Barcelone tudi velja. Mislim, da se lahko strinjava, da je klub v svojem delovanju večkrat uradno podprl takšne in drugačne stvari, nasprotno jih je nekatere tudi obsodil.
Johnny_J
14. 10. 2019 18.18
-1
Sport in politika sta dva druga svetova in toko kot se politika naj ne vmesava v sport, se tudi sport nebi smel s politiko. Pa vec kot klub gor ali dol. Klub naj bo kot druzina, skupaj z navijaci, politika ima pa vedno svoje izkoriscevalske namene.
mmmmmmmnnnnnnmmm
14. 10. 2019 18.47
+3
Ja eni se morajo borit za svoje.. Drugi pa so izdajalci.. Takih je veliko tud v Sloveniji..
Trend01
14. 10. 2019 13.48
-9
In pravijo, da šport ter politika ne gresta skupaj. Pri temu klubu non-stop. Škoda. Ne vem, če je še kje kakšen športni klub (razen nekoč CSKA), ki bi bil tako močno v politiko vpet. Ajd, morda v teoriji nekoč Partizan, Crvena Zvezda, Dinamo, DInamo Minsk, seveda še klubi iz V. Nemčije, Romunije... in zdaj St. Petersburg (Zenit; a tu je bolj rasizem doma).
grozjak
14. 10. 2019 15.04
-3
fafajonka
14. 10. 2019 15.24
+16
Trend, tisti, ki smo živeli še v času F. Franca, vemo, da je bila katalonščina prepovedana, to so doživljali tudi katalonski športniki, ki jim je bila materinščina prepovedana. Zatorej......ni kaj dodati.
Trend01
14. 10. 2019 15.32
-1
Trend01
14. 10. 2019 15.35
+3
Juga je začela razpadati leta 1980. S smrtjo Tita. In se tudi bolj malo o tem govori. Nemci tudi bolj malo govorijo o berlinskem zidu. Razen zgodovinarjev. O SZ se tudi bolj malo govori. Tudi o Gorbačovu. Jelcinu. Le Katalonija nekaj. Non-stop. Ko bodo spremenili ustavo, in naredili federacijo, bodo lahko začeli razmišljati o legalnem odhodu iz države Španije. Prej? Nemogoče. Je pač takšna ustava.
Trend01
14. 10. 2019 15.36
+1
Npr. Bavarska se lahko odcepi od Nemčije. Mislim, da je to trenutno edina "pokrajina", ki ima legalno takšno možnost in pravico.
KiNgKoNg
14. 10. 2019 18.39
+5
"Ne vem, če je še kje kakšen športni klub..." in jih nato našteje 20.
Kolosej6
14. 10. 2019 18.42
+4
trend o razpadu jugi da se ne govori??? lepo te prosim a si malinovc al kaj? celi balkan še vedno trpi razpad juge ... poglej malo mržnje med hrvati in srbi ... tudi med slovenci in srbi... Juga še je kako živa...
Kolosej6
14. 10. 2019 18.42
+1
Kolosej6
14. 10. 2019 18.42
Trend01
14. 10. 2019 19.05
+0
@Kong - če si opazil, sem naštel ekipe iz preteklosti. Zdaj so to vsi več ali manj normalni klubi. @želva - problematik med Hrvaško in Slovenijo je v glavnem, oz. večina na relaciji politike ter nekaterih posameznikov. Načeloma pa zadeve "laufajo". Pojdi poleti na morje, pozimi na slovenska smučišča. Sicer so pa Hrvati kot narod skregani z vsemi sosedami. Pa naj bodo to Slovenci, Madžari, Srbi, Bošnjaki, Italijani.