Nogomet

Barcelona zanika, da je prejela ponudbo Tysonovega podjetja

Barcelona, 29. 04. 2020 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španski nogometni prvak Barcelona še ni prejel ponudbe podjetja legendarnega boksarja Mika Tysona za preimenovanje stadiona Camp Nou, ki naj bi v naslednji sezoni prvič v zgodovini nosil ime pokrovitelja. Pojavljale so se namreč govorice, da je podjetje Swissx, ki se ukvarja s proizvodnjo medicinske konoplje, med glavnimi kandidati za nakup pravic.

Stadion Camp Nou (na fotografiji) je domovanje nogometnega kluba FC Barcelona, ki ima pod svojim okriljem tudi košarkarsko, rokometno in futsal ekipo, žensko nogometno ekipo ter ekipo v hokeju na kotalkah.
Stadion Camp Nou (na fotografiji) je domovanje nogometnega kluba FC Barcelona, ki ima pod svojim okriljem tudi košarkarsko, rokometno in futsal ekipo, žensko nogometno ekipo ter ekipo v hokeju na kotalkah. FOTO: AP

Po poročanju ESPN so njihovi viri potrdili, da pri Barceloni niso prejeli ponudbe podjetja Swissx, s katerim je tesno povezan legendarni ameriški boksar Mike Tyson. Poročali smo že, da je 53-letni Newyorčan v zadnjih letih postal uspešen poslovnež in tudi strasten uporabnik marihuane, konopljo pa (tudi) za medicinske namene goji na ogromnem posestvu v puščavi severno od Los Angelesa

Barcelona je minuli teden oznanila, da bo pred začetkom sezone 2020/21 v boj s krizo, ki jo je povzročil novi koronavirus, krenila tudi s pomočjo prodaje imena stadiona Camp Nou. ESPN dodaja, da jim je vir znotraj kluba potrdil, da so naklonjeni vsem možnostim, le da morajo biti ponudniki "resna" podjetja oziroma znamke. Tysonov poslovni partner Alki David je za BBC sicer minuli konec tedna dejal, da je ideja za preimenovanje Camp Noua v stadion Swissx Stadium "izjemna ideja".

Izpostavil 'liberalno tradicijo' Španije
"To je nekaj, kar smo si specifično želeli za naše podjetje in zdelo se nam je kot izjemna ideja," je dejal David. "Moje podjetje je podjetje, ki proizvaja marihuano, Španija pa ima v Evropski uniji dolgo tradicijo kot vodilna ali liberalna na poti proti legalizaciji, zato se je vse skupaj razvilo povsem naravno."

A Barcelona, tako trdi vir ESPN, vsaj zaenkrat ni bila v kontaktu s Swissxom ali katerim koli drugim podjetjem glede nakupa pravic za preimenovanje legendarnega stadiona, ki naj bi sicer ohranil svoje ime, ki se mu bo pridružil še naziv pokrovitelja. David je za ESPN v torek sicer še dejal, da ima z odvetniki vse dokaze, da je do kontaktov s špansko prvakinjo res prišlo.

Tyson (na fotografiji desno) velja za enega najboljših, a tudi najbolj kontroverznih boksarjev vseh časov.
Tyson (na fotografiji desno) velja za enega najboljših, a tudi najbolj kontroverznih boksarjev vseh časov. FOTO: AP

Potrebovali bodo pogum
"Mislim, da Barca zgolj preverja, kako bi javnost sprejela podjetje, ki proizvaja medicinsko konopljo," je zapisal v izjavi za javnost. "Nekaj običajnega je, da so na trnih, a občutek mi pravi, da bodo pogumni in to speljali. Za napredek, še posebej takšen, ki res pomaga ljudem, vedno potrebuješ jajca. Medtem pa se zdi, da nekdo laže. A moja ekipa odvetnikov ima dokaze, ki jih lahko predloži, ko bo čas za to."

Pri ESPN dodajajo, da je predlog kritiziranega vodstva kluba, ki ga kot predsednik vodi Josep Maria Bartomeu, naletel na mešane odzive znotraj Barce. Nekateri zaposleni, ki na čakanju sicer prejemajo polno plačo, naj bi menili, da je najprej treba urediti vse pereče zadeve znotraj kluba, šele nato pa se lotiti velikopoteznih projektov. Eden takšnih je tudi prenova Camp Noua z okolico, ki vključuje še novo košarkarsko dvorano in rušenje stadiona B-ekipe.

Camp Nou je sicer največji nogometni stadion na svetu z več kot 99.000 sedišči, od prve tekme leta 1957 pa nikoli ni nosil imena pokrovitelja. To so prvič nameravali storiti v sezoni 2023/24, ko naj bi se po prvotnih načrtih končala prenovitvena dela, a je pandemija novega koronavirusa vodilne primorala v spremembo načrtov. Še pred trenutno krizo so Katalonci računali, da bi za 25-letno pogodbo s katerim od pokroviteljev lahko dobili 300 milijonov evrov, ki bi jih nato namenili za prenovo stadiona in ostalih objektov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleš1980
29. 04. 2020 10.35
+1
Ne morem verjeti, so spremenili. Verjetno se opravičujejo za nastalo napako :P
Aleš1980
29. 04. 2020 09.58
+1
Ni treba ugibati, da je posledično pomanjkanje znanja uporaba "strica" google translate.
Aleš1980
29. 04. 2020 09.54
+1
In ker je klub ali skupina ali kakorkoli že, ime taistega kluba ne prednjači v sklanjatvi. Iz tega sledi:"Španski nogometni prvak Barcelona"
Aleš1980
29. 04. 2020 09.50
+3
Ime in priimek te novinarke ali novinarja. Sklanjatve obvladajo osnovnošolci, ta čanek pa presega vse neumnosti. V uvodu piše: "Španska nogometna prvakinja Barcelona"...moj Bog , kam smo prišli. "Španska nogometna prvakinja" je najbrž neka ženska, ki je postala prvakinja v n enoosebnem nogometu, španski nogometni prvak Barcelona, pa je postal klub, ki je osvojil prvenstvo. Da vas ni sram, novinarji!
SenecaLucius
29. 04. 2020 09.46
+2
Stadion Mika Tysona bi bilo kar primerno ime... 😉
HalaCr77
29. 04. 2020 08.29
-7
Baje bodo dali ime uefalona ali varcelona
dark horse
29. 04. 2020 09.02
+6
stoj?kov
29. 04. 2020 12.26
+5
kaj je bolanko?boli ker ni več golov iz ofsajdov kot npr proti juvetu?var je za vse postavil stvari na svoje mesto tako da ne bo več podarjenih lovorik.