Nogomet

Baski proslavljajo zgodovinski zmagi, pri Realu in Barci pa poteka 'revizija'

Madrid, Bilbao, 07. 02. 2020 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prvič po 65 letih sta Real Madrid in Barcelona na isti dan izpadla iz pokalnega tekmovanja, potem ko je bil v četrtfinalu od Madridčanov v gosteh boljši Real Sociedad (3:4), Katalonci pa so v enem zadnjih napadov klonili v Bilbau pri Athleticu (1:0).

Messi (na fotografiji) je s soigralci zapravil nekaj zrelih priložnosti za visoko zmago, na koncu pa je igrišče zapuščal s sklonjeno glavo.
Messi (na fotografiji) je s soigralci zapravil nekaj zrelih priložnosti za visoko zmago, na koncu pa je igrišče zapuščal s sklonjeno glavo. FOTO: AP
Španska nogometna zveza je v petek izžrebala polfinalna para. Real Sociedad bo najprej gostil drugoligaša Mirandes, ta pa bo povratno tekmo odigral doma, drugi par je Athletic ‒ Granada (prva tekma v Bilbau, povratna v Granadi).

Real Sociedad je z zmago na stadionu Santiaga Bernabeua prekinil niz 21 tekem brez poraza Real Madrida v vseh tekmovanjih in bi na poti proti zgodovinsko visoki zmagi, saj je klub iz San Sebastiana vodil že s 3:0, nato pa z igralcem manj trepetal do zadnjih sekund. Veselo je bilo tudi na stadionu San Mames, kjer domače tekme igra Sociedadov lokalni baskovski rival Athletic Club, ki je bil praktično vso tekmo v podrejenem položaju proti Barceloni, nato pa uspel slaviti z golom Inakjia Williamsa globoko v sodnikovem podaljšku.

Prenovljeno špansko pokalno tekmovanje, kjer bodo domačo in gostujočo tekmo v paru klubi odigrali šele od polfinala naprej, je tako poskrbelo za novi veliki presenečenji, saj na baskovska velikana v polfinalu že čakata prvoligaš Granada in drugoligaš Mirandes. Zadnji polfinale brez Reala in Barce je bil v kraljevem pokalu na sporedu leta 2010, Katalonci pa so sicer rekorderji s 30 naslovi, medtem ko ima "kraljevi klub" (19) v tem tisočletju ogromno težav, saj je uspel zmagati le dvakrat (Barcelona šestkrat).

Setien: Storili smo korak naprej
To bo izjemna priložnost za drugi najuspešnejši kolektiv tekmovanja iz Bilbaa, ki je naslov osvojil 23-krat, a nazadnje davnega leta 1984. Večkrat je bila za baskovske "leve" usodna prav Barcelona, ki pa so se ji tokrat sladko maščevali v domačem brlogu.

"Danes nam je šlo vse dobro, le rezultat ne," je po tekmi dejal trener Barcelone Quique Setien. "Storili smo korak naprej v naši igri in vesel sem bil zaradi veliko reč, ki smo jih storili. Ne gledam le na rezultat," je dodal Setien, čigar ekipa je tekmo izgubila po zaslugi edinega strela v okvir svojega gola.

TEKMA

Zidane: Občutek je slab
Če je Barcelona objokovala poraz v praktično zadnjem resnejšem napadu na tekmi, so bili navijači Reala povsem v šoku že po manj kot 60 minutah igre. Iz Madrida posojeni norveški nogometni biser Martin Oedegaard je proti svojemu matičnemu klubu zablestel z golom v 22. minuti, ki ga ni proslavljal, nato pa sta rezervnega čuvaja mreže Alphonsa Areolaja in precej premešano začetno postavo "belega baleta" ukanil še Alexander Isak z dvema goloma med 54. in 56. minuto. 

Tri minute kasneje je izid znižal Marcelo, pri 4:1, ko je mrežo Areolaja zatresel Mikel Merino, pa se je zdela tekma odločena, a se je Real vrnil in po golu Rodryga (81. minuta) je Nacho Fernandez v tretji minuti kar šestminutnega podaljška približal realovce na le gol zaostanka. Sociedad je uspel zajeziti beli balet tudi brez izključenega Andonija Gorosabela.

"Občutek je slab, ker smo izgubili doma," je dejal Realov trener Zinedine Zidane, ki se mu je poigravanje z začetno postavo tokrat grdo maščevalo. "Začeli smo slabo. Do konca smo poskušali in v drugem polčasu je bilo veliko bolje ... Nasprotnik je igral dobro. Mi smo bili v prvem polčasu slabi v 'pressingu', nato smo počeli napake v obrambi," je dodal.

TEKMA

Marcelo zaupa v dolžino Realove klopi
Zidane je ekipo sestavil brez nedavno ozdravelega Edena HazardaGaretha Bala (stadion je spet zapustil nekaj po 80. minuti), CasemiraDaniela Carvajala in Lucasa Vazqueza, eno redkih tekem sta začela Brahim Diaz in James Rodriguez.

"Ko izberem ekipo, mislim na to, da bi se ekipa dobro odrezala. Potem je lahko imeti mnenja. Ne verjamem, da smo naredili napako z izborom ekipe. Res je, da je nasprotnik opravil dobro delo, zadeli so prvi in mi smo naredili napake. A to nima nobene zveze s postavo ali ekipo," je pristavil Zidane.

Marcelo, ki se bo s soigralci na februarski prvi tekmi osmine finala Lige prvakov udaril z Manchester Cityjem (prenos bo na Kanalu A in VOYO), je dodal: "Danes smo doma dovolili štiri gole in po čem takem se je težko vrniti. Zelo smo se trudili, da bi nam uspelo, a smo se malce prepozno odzvali. Real Madrid je zelo zahteven klub, ko pa ne zmagaš, je težko, a še vedno smo v dveh tekmovanjih in imamo zelo širok kader vrhunskih igralcev."

Marcelo (na fotografiji) po enemu od zadetkov gostujočega Real Sociedada na Bernabeuu.
Marcelo (na fotografiji) po enemu od zadetkov gostujočega Real Sociedada na Bernabeuu. FOTO: AP
"Nimam besed, nikoli ne smeš izgubiti upanja," je po zmagi nad Barcelono povedal edini strelec Athletica Inaki Williams. "Navijači so si zaslužili ta trenutek, ker so nas tako podpirali, zdaj pa upam, da lahko gremo naprej do izpolnitve naših skupnih sanj," je dodal Williams, čigar klub je proti Barceloni izpadel v letih 2016 in 2017, izgubil pa je tudi finala leta 2009, 2012 in 2015.

Alba se je z ostrimi besedami pridružil Messiju
Za Barcelono je bila tekma pod dodatnim drobnogledom zaradi nedavne izmenjave mnenj med kapetanom Lionelom Messijem in športnim direktorjem Ericom Abidalom, ki je v pogovoru za katalonski športni dnevnik Sport neimenovane igralce obtožil, da pod taktirko prejšnjega trenerja Ernesta Valverdeja niso dovolj zavzeto trenirali. Branilca Jordi Alba in Gerard Pique, ki se je na tekmi poškodoval, sta stopila v bran Messiju.

"V ta klub mečejo dovolj dr*ka od zunaj, zato res ni potrebno, da tudi sami mečemo dr*k," je zbranim medijem ostro dejal Alba. "Abidal je bil igralec, navijači ga imajo radi in zato bi moral vedeti, kako je v slačilnici in kako se igralci počutijo. Pokazali smo, da smo ekipa in tako moramo nadaljevati. Mislim, da smo prikazali izvrstno predstavo, eno najboljših v sezoni in res škoda, da smo tako pozno prejeli gol, a takšen je nogomet. Zelo sem ponosen na ekipo, ker je igrala tako."

Pique je dodal: "Vsi vedo, kaj so storili dobro in kaj ne, zdaj pa moramo še naprej delati. Moramo prenehati s samouničevanjem, ker nam to ne bo pomagalo. Ta klub smo zgradili na zmagah in to moramo storiti še enkrat. Delamo v smeri tega, igramo bolje, prilagajamo se na ideje trenerja in slačilnica je tako enotna, kot je vedno bila. Zdaj ni trenutek za pranje umazanega perila, lahko rečem le to, da imamo stoodstotno zaupanje vase in zadovoljni smo, da smo danes igrali tako in se na takšen način odzvali na ves ta hrup. Težko je, saj smo izpadli, toda iz tekme lahko potegnemo veliko pozitivnih zaključkov."

PARI

PARI

LESTVICA

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
07. 02. 2020 21.23
+6
Bolj me je bilo strah za Zapiraca kot za Real
resnicaosvobaja
07. 02. 2020 21.09
+3
Včeraj sem navijal za Real in Barcelono. Žal je zmagal le Real
resnicaosvobaja
07. 02. 2020 21.07
+5
Z Zidanom.... z Lahozom.... Na domačem terenu... z igralcem več.... Zapirac nadaljujem?
resnicaosvobaja
07. 02. 2020 21.12
+4
Na drugi strani pa le 2 Skandinaca, mladca... pa še od teh dveh je bil eden od Real Madrida.... Zgodil se jim je prvoligaš...
ehjaehja
07. 02. 2020 21.15
-6
manjka vam le suarez pa je konec sveta za vas amaterji tskoj razpad sistema medtem ko Real začenja sezobo brez vsaj 3 ključnih vsako leto ...Real je igral brez 4ih standardnih v prvi enajsterici pa so zdravi samo Zidanu je nekaj dogajalo nič skrbet v la ligi bomo nadaljevali z najboljšo igro v Španiji vi pa se boste na koncu borili za tretje mesto kot vam je štartalo.. 🤭🤣
resnicaosvobaja
07. 02. 2020 21.22
+6
Mislim.da je Barcelona v krizi, Realu pa manjka le Ancelloti
ehjaehja
07. 02. 2020 21.00
-7
barca včeraj v polni postavi izgubila. Komaj čakam elklasiko.tisto kar bi se moglo zgoditi na Campnouu se bo na Bernabeu.(Katastrofa barce) HALA MADRID!!!👑👑👑💪💪💪😎😎😎
RMadridd
07. 02. 2020 20.47
+3
bravo zidane, bravo marcelo,bravo militao. sramota, res sramota.pocitek obrambe zakaj že.zidane samo glumi trenerja. Ja to je pokalna tekma igra se za loviriko,je ena izmed treh, ki nekaj veljajo, drugo je samo pobiranje denarja. neki supersuperpokali, pokali zelenih trav in belih crt niso skor nc vredne on pa s prvo postavo in na polno. prvo pravilo je ne menjaj ekipe, ki zmaguje, to je najvecja napaka ki jo lahko narediš.
Kollerik
08. 02. 2020 18.01
+2
Ka pa vem, no. Trenerji so vedno na udaru, sploh ko gre za dva velikana, kot sta Real in Barca. Trener pač mora sprobat še kakšno drugo varianto, ne samo goniti najboljšo postavo, ki ponavadi prinaša zmage, saj drugače po moje ne ve dovolj, kaj je njegovo moštvo v resnici sposobno narediti recimo s svojimi rezervisti. Valverde je proti Interju dosegel brilijantno zmago z Barcino skorajda drugo postavo, pa mu na koncu ni nič pomagalo. Odnesel ga je tisti poraz z ATM, kjer pa je Barca (razen tistih zadnjih usodnih 10 minut) spet popolnoma nadigrala Atlete. Toda rezultat je rezultat...
ehjaehja
07. 02. 2020 20.25
-1
Barca je v krizi ne tolažte se Včerajšnji izpad Reala je povod zidanovega kockanja brez glavnega vratarja in tremi obrambnimi ki začnejo vedno v prvi enajsterici. medtem ko barca na gostovanjih vsako drugo tekmo zgubi ali remizira.messi povprečen na trenutke celo slab.Barca je v krizi Real je še vedno svetlobna leta pred barco.smejala se mi je rit ko so vam dali gol v zadnji minuti.samo zaradi tega ker so vam zrastla krila ko je Real zgubil in ste provocirali in ČEZ DVE URE BUUM nova hladna prha hahahaha HALA MADRID!!!💪💪💪👑👑👑
Brgolino
07. 02. 2020 20.32
+3
Zapiram...ti si klasicen hejter barce ceprav si dolocene stvari prav napisal
Kollerik
07. 02. 2020 20.33
+2
Čestitke tudi tebi za kar štiri buume, ki ste jih fasali na BernaLeu sredi Madrida.... hja, kaj češ... dobra obramba in sredina...pa to... "hahaha"
Lessihinav?ek
07. 02. 2020 20.46
-4
Jaz tudi nemaram barce,še manj pa njihovih ne preveč pametnih navijčev
Kollerik
07. 02. 2020 20.50
+3
ne se toliko sekirat ronnielover, tudi bacili morte obstajat...
ehjaehja
07. 02. 2020 20.51
-4
brgolino jaz sem klasičen realist poglej si komentarje včeraj ob 21ih pa ti bo vse jasno primitivneži eni.
ehjaehja
07. 02. 2020 20.52
-4
kollerik v novo leto si najbrž štartal katastrofalno kot barca hahahaha
Kollerik
07. 02. 2020 21.50
+1
"brgolino jaz sem klasičen realist" .... ti si samo klasičen hejter Barce.... "kollerik v novo leto si najbrž štartal katastrofalno kot barca hahahah"... res klasično realno od tebe. PS: čestitke Lahozu, da ni bilo kar 4:1 za R. Sociedad... človek se je potrudil z izključitvijo...ni kaj. Samo par minut je bil prepozen.
Brgolino
08. 02. 2020 07.52
+1
Zapiram...potem pisi realne stvari o realu in ti gradiva ne bo zmajnkalo
samomojemnenje
07. 02. 2020 19.48
+5
De Jongu ni piskal penala, ker je pred tem že enkrat odigral prekršek v kazenskem prostoru. Vedno skušam biti objektiven in tokrat je bila Barca res oškodovana za penal. Čeprav pa je vprašanje, če bi Messi tudi zabil penal, če pomislim, da je zadnje tekme res v strelski krizi in tudi 100% šanse več ne zadene. Tudi proste strele ne zadane več. Glede igre pa tako. Če se spomnim prve tekme v prvenstvu v Bilbau, je bila Barca včeraj dosti boljša. Ustvarili so nekaj prilik, medtem ko na prvi tekmi nobene. Zaključek pa isti. Gol v izdihljajih tekme.
drimtim
07. 02. 2020 18.30
+1
Realov smeh in posmehovanje se je hitro vrnilo.Res je smešno za crknit ,porcija 4 komadov sredi Madrida.Pa še City prihaja.Še bo smeha.
User416781
07. 02. 2020 18.29
+9
Fantje, vsako ku...čenje nima smisla. Letos smo vsi v riti, najvijači Barce, Reala in Atletica. Upajmo da bo kaj boljše. Moja Barca potrebuje še kajlo v LP, pa bo sezona popolna...🤪🤪🤣
Borut Lon?ar
07. 02. 2020 16.35
-1
Koncno se je nasel clovek z jajci ( Abidal ),ki je dobesedno nedotakljivemu Messiju namenil brco v rit, vendar prepozno. MESSI, vceraj si se osmesil, raje bi bil tiho....
drimtim
07. 02. 2020 18.28
+5
Lessihinav?ek
07. 02. 2020 20.46
-2
Lima33
07. 02. 2020 15.23
+4
Zizu ga je usral z rošadami v prvi postavi... Sociedad letos dobro igra tako da jih nebi smeli podcenjevati... Drugače pa James res nisem ma kj iskat v ekipi, Marcelo je pa tudi samo za menjavo ne pa za celo tekmo je prevelka rupa ratu v obrambi... Zasluženo Sociedad zmagu in Krpan naj čimprej pride nazaj v Real... Gremo po Laligo... 💪
igyyp
07. 02. 2020 16.11
+5
Lima33: za včerajšnji poraz je popolnoma kriv zizu. V taki tekmi se greš loleka. Courtva, Varane, Modrič, ti od prve min sedijo na klopi. Casemiro ima baje neko malo poškodbo, kao ni bil pripravljen. Sam ne moreš brez obrmbe. Ajde Ramos, sam vse sam ne more, Mendya tudi na klopo, Marcelo ne zmore več lukna pri luknji, Militao sigurno veliko kriv včeraj da o Areoli sploh ne govorim. Zasluženo so nas nakantal,še premalo. Zdaj pa naj rotira tam po zraku.
Kollerik
07. 02. 2020 14.36
+1
Včerajšenj poraz je veliko bolj boleč za Real, kot za Barco. OK, za Barco že vemo, manjka odlični Suarez, pa tudi grande Leo ima kdaj pa kdaj svoj slab dan. Tu so določena nesoglasja v ekipi, ki se poznajo na igri itd... toda zadnjič so razmontorali Leganes s petardo sredi Camp noua! In kaj naredi Real? Na krilih svojih navijačev puš*ne sredi Madrida kar štiri zadetke. Pa tako so že mislili nekateri, kako se dviguje, kakšno dobro obrambo in sredino ima... Kar se mene tiče, bi obema reprezentancama (tudi obema trenerjema) najprej zmanjša plače na polovico, pa potem spet višal nazaj- toda samo, vkolikor bi si z delom to zaslužili! Tako se to dela v gospodarstvu, kjer ni nobenih iger, samo klanje.
interINHO
07. 02. 2020 14.51
+5
se popolnoma strinjam...nasploh so fuzbalerji precenjeni!! PIKA AMEN
Campeones34
07. 02. 2020 15.25
+5
To kar smo včeraj gledali, ni Real z granitno obrambo in sredino, ker so glavni akterji najboljse obrambe la lige pocivali, tako da se ne slini prehitro, ker ti garantiram da Real s casemirom, mendyjem, varanom in cortuajem na vratih je povsem druga ekipa. Če vsemu temu dodamo še Hazarda, ki bo vsak cajt na red, se vam bodo še naprej tresle hlače ob predstavah Reala. Pač zidane je včeraj eksperementiral in se ni izšlo, še zdaleč ni tole nobena tragedija.
igyyp
07. 02. 2020 16.30
+9
Minotaeur: tragedija ni je pa velika neumnost, ključno tekmo, pa ve se da je Sociedad zelo nevarna ekipa, gre zizu biksat ga tam.
Lessihinav?ek
07. 02. 2020 20.48
+1
Odlični suarez.u čemu grizenju nasprotinka
RMadridd
07. 02. 2020 20.49
+3
Kollerik
07. 02. 2020 20.53
+0
Crreal, si zgleda že pozabil na ...naprimer na predzadnji el classico, ko "vam" je Suarez zabil trojčka?... itd. Sicer pa brez veze s teboj met debato.
interINHO
07. 02. 2020 13.55
+6
Vse se plača, vse se vrača!!!...ane Marcelo & comp. Pred dnevi ste si nekulturno in egoistično privoščili Simeonea, zdaj se vam pa on smeje nazaj...KDOR SE ZADNJI SMEJE, SE NAJSLAJŠE SMEJE!!!
jodr
07. 02. 2020 13.12
+2
Treba bo v nakupe novih igralcev!
User416781
07. 02. 2020 18.31
+4
Ne, treba je iskati v lastnem podmladku in dati priložnost nogometašem iz lastnih šol. Nakupovanje se več kot očitno ne izplača.
mariomandzukic
07. 02. 2020 12.39
-17
Jovica prodat nazaj v Frankfurt ker za vec itak ni in pripeljat Petkovica ki je pravi Wc napadalec MIXBenzemaja in Lewandovskja.. Itak se ve da v Barci in Realu od balkan narodov sam Hrvati lahk igramo in neki pokažemo
poserjemsenavas
07. 02. 2020 14.05
+5
User513426
07. 02. 2020 16.13
+4
to je napadlec ki teče skupaj z školjko, da se lahko takoj usere če vidi preveliko oviro (beri obrambnega igralca) pred sabo. saj si to mislu mario, a ne.
interINHO
07. 02. 2020 16.13
+2
KavčStrokovnjak
08. 02. 2020 08.18
+3
Ej mario kakšen je bil rezultat v hokeju med SLO in CRO? Vi podkolpski balkanci niste dobri za nič drugega kot žogo brcat.
omega _v6
07. 02. 2020 12.34
+4
In komentator kot kakšen osel trdi,da je to beli balet in nekakšni galaktiki jaz pri tej tekmi Reala nisem videl nič galaktičnega ali baletnega prej sramoto!!
Ka pa mislis
07. 02. 2020 12.27
+6
a ni gol dosegel busquets z avtogolom? Wiliams je bil sam zraven
Janezcesnik
07. 02. 2020 16.01
+2
Mirhollio
07. 02. 2020 12.27
+1
Zdaj bomo lahko navijaci Liverpoola pocasi zaveli nose vihat nad ostalimi, kot ste to vsa leta poceli barcelonasi in madridovci
interINHO
07. 02. 2020 13.56
+1
eskil
07. 02. 2020 12.03
-4
Liverpoolu se sanjsko obdobje počasi končuje. Hladen tuš pride že v marcu. Premier ligue bodo osvojili, nato pa potonili v pozabo za naslednjih 20 let. Real brez Ronalda je nula. Barca brez Inieste je nula. Odide še Messi in evo povprečne sivine...... Tako pač je v nogometu. Ko se začne podirati kritična masa, je pač konec sanj. In potrebna so leta in leta, če ne celo desetletje, da neki klub spet pride na površje. Poglejte Arsenal, Bayern......
Mirhollio
07. 02. 2020 12.17
+12
Za Liverpool se ne strinjam s tabo... Kljucni akterji, med njimi VanDijk in Alison sta ponovno podaljsala pogodbo. Klopp je podaljsal, v bistvu imajo skoraj vsi kljucni akterji resene pogodbe. Klub stoji dobro, financno, kot tudi drugace, zato nevem od kot ti ideja o zatonu... Za real in barco pa se ve da sta potrebna remonta. Remonta, katerega je Liverpool dal skozi v zadnjih 3 sezonah. Vsaj moje mnenje je da era Liverpoola sele prihaja. Mladinski pogon je izredno mocan, pa se Stevie Gerrard caka na trenerski povratek. Mentalno so mocnejsi kot bilokdaj prej v zadnjih 20h letih! Niso se zadnje rekli!! Je Jurgen veliko veliko delo opravil. Lastnik FSG pa tudi!
Lessihinav?ek
07. 02. 2020 20.50
-4
Van djk precenjen igralec.kaj mu pomaga podaljšanje pogodbe če je prestar.muha enodnevnica.alisson je ok
Maxx365
07. 02. 2020 12.02
+12
Ena sama velika žalost za takšna kluba.