Nogomet

Benedejčič o glavni težavi slovenske reprezentance: Nimamo zadostne samozavesti

Ljubljana, 17. 11. 2018 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.V./E.Č./T.K.
Komentarji
18

Slovenska članska nogometna izbrana vrsta je z remijem proti Norveški in ob enakem razpletu na tekmi med Bolgarijo in Ciprom že izpadla v najnižji razred novoustanovljene lige narodov. Vršilec dolžnosti selektorja Igor Benedejčič je pohvalil svoje izbrance za borbenost in željo, a v isti sapi opozoril na pomanjkljivosti, ki so posledica menjave generacij.

Pri izbrancih v. d. selektorja slovenske nogometne izbrane vrste Igorja Benedejčiča je bilo tokrat opaziti več želje in borbenosti kot na prejšnjih tekmah, a tudi to ni bilo dovolj, da bi pred lepo napolnjenimi tribunami stoženskega stadiona kapitulirala reprezentanca Norveške, ki se z Bolgarijo krčevito bori za zmago v skupini C lige narodov.

Končnih 1 : 1 je glede na prikazano igro z obeh strani realen rezultat, ki pa ni zadovoljil glavnih akterjev v slovenski izbrani vrsti, saj jih je krog pred koncem že pahnil v najnižji razred omenjenega tekmovanja. "Tekmo smo odprli na najboljši mogoč način z zgodnjim zadetkom, kar bi fante moralo dodatno spodbuditi za še boljše nadaljevanje, a tega žal od njih nismo videli. Zakaj je bilo tako? Treba je prevzeti odgovornost v zvezni vrsti, ki je srce vsakega nogometnega moštva. Moramo si upati več igrati, manjka nam prepotrebne samozavesti za kaj takega, kar je bilo še najbolj vidno v drugem polčasu, ko so nas Norvežani dokaj zlahka prebijali z obeh bočnih položajev. V tem trenutku je Norveška veliko bolj uigrana reprezentanca, ki si je neodločen izid v Stožicah zaslužila," je uvodne misli po remiju sklenil začasni selektor slovenske izbrane vrste Igor Benedejčič, ki se ni ustrašil takšnih in drugačnih vprašanj domače 'sedme sile'.

Slovenskim nogometašem pomanjkanja borbenosti tokrat ni bilo mogoče očitati.
Slovenskim nogometašem pomanjkanja borbenosti tokrat ni bilo mogoče očitati. FOTO: Damjan Žibert
Bodimo realni, nekateri so prvič zaigrali skupaj
"Zanima vas, zakaj vodilni zadetek ne da še večjega zagona tem fantom, a morate razumeti, da mnogi od njih še niso igrali skupaj v začetni enajsterici. Za borbenost in željo jim nimam česa očitati, odigrali so tako, kot so v danem trenutku zmožni. Kot sem že dejal, v tem trenutku jim primanjkuje predvsem samozavesti, da si bodo upali igrati bolj sproščeno in igrivo. Nogomet je igra za užitek, za gledalce in ne nabijanje žoge z ene na drugo polovico igrišča," je na vprašanje enega od novinarskih kolegov odgovoril prvi uradni strelec v zgodovini slovenske članske nogometne reprezentance.

Benedejčič je priznal, da je bil dogovor med polčasom povsem drugačen od podobe na zelenici. "Z dvema napadalcema smo želeli vršiti visok pritisk na njihovo obrambno vrsto. Če bi zadetek Roberta Berića obveljal, bi se pogovarjali o lepi zmagi Slovenije in morebitnem obstanku v skupini C. V drugem polčasu smo se preveč pomaknili na svojo polovico, kar je uigrana norveška s pridom izkoriščala. Tu nam je manjkala večja pomoč Benjamina Verbiča in Domna Črnigoja v zvezni vrsti, kjer sta bila Amir Dervišević in Rajko Rotman bolj kot ne osamljena, zato je Norveška imela večjo prevlado na bočnih položajih," je obračun pred približno desettisočglavo množico dodatno 'seciral' Benedejčič.

Vršilec dolžnosti selektorja slovenske nogometne izbrane vrste Igorja Benedejčiča veselita večja borbenost in želja njegovih izbrancev, a v isti sapi skrbi primanjkljaj samozavesti, kar se je pokazalo predvsem v drugem polčasu obračuna z Norvežani.
Vršilec dolžnosti selektorja slovenske nogometne izbrane vrste Igorja Benedejčiča veselita večja borbenost in želja njegovih izbrancev, a v isti sapi skrbi primanjkljaj samozavesti, kar se je pokazalo predvsem v drugem polčasu obračuna z Norvežani. FOTO: Damjan Žibert

Velika čast, a Slovenija potrebuje močnejše trenersko ime
Slednji priznava, da je vodenje članske reprezentance v prvi vrsti velika čast in izziv, a po drugi strani se bolj kot ne zaveda, da bo zadnji obračun v Ligi narodov v letošnjem koledarskem letu bržkone njegov zadnji na selektorskem položaju.

"Menim, da reprezentanca v tem trenutku potrebuje močnejše trenersko ime na klopi. Čeprav sem izjemno počaščen, da lahko vodim Slovenijo na mednarodnih tekmah, pa se zavedam, da realnih možnosti za nadaljnje vodenje le-te v prihodnjem letu ni," je bil kratek, a zelo jasen odgovor nasmejanega Igorja Benedejčiča.      

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
17. 11. 2018 20.23
-1
Navsezadnje je izpad v najslabšo skupino ena dobra in neizbežna stvar za uigranost ekipe in dvig samozavesti, kjer lahko gradimo igro za zahtevnejše nasprotnike.
ivan.z Doba
17. 11. 2018 19.03
+2
S to ekipo še bog ne bi mogel zmagati.
mallonge
17. 11. 2018 15.17
+5
Kolikor več slovenskih igralcev igra, toliko bolje igra reprezentanca.
vinogradnik33
17. 11. 2018 13.27
+4
Slovenska reprezentanca ni sposobna mednarodnih uspešnih tekem , ker ni stalnega moštva in se ne poznajo dovolj , ker se kar naprej menjavajo trenerji in igralci ne zastopajo barv Slovenije , ampak za to niso v veliki meri krivi nogometaši ampak vodstvo nogometne zveze Slovenije !
marveb
17. 11. 2018 13.22
+6
To je to..pomankanje samozavesti in s tem bojazen pred odgoornostjo..k psihologu vsi oz.zamenjat psihologa
mariomandzukic
17. 11. 2018 12.37
-15
Nogomet je pac ena druga dimenzija, tle je konkurenca tisoc krat vecja kot pa v odbojki,smucarskih skokih pa tud košarki. Tezje se je uvrstit na EP v nogometu, kot pa osvojit zlato na EP v košarki. Ne nazadnje na kosarkaskem EP niti najboljsi euro kosarkasi ne nastopajo kaj sele najboljši kosarkasi sveta. Zmagat na turnirju na katerem ni nobenega top 40 igraca ni noben big deal.
smajser1
17. 11. 2018 19.31
-1
mandukic ti si pac hrvat saj ti ne more nihce pomagat
profi
17. 11. 2018 21.35
+1
Pojdi ti kić solit pamet tja od koder si prišel.
Pessi1
17. 11. 2018 12.14
+13
Nc naslednjo ligo narodov bo slovenija v skupini smrti z andoro san marinom in lihtenšajnom se kosovo bo rank visje k vi hahahahah
mariomandzukic
17. 11. 2018 12.04
-14
Mi Hrvati smo se odlocli da vam bomo pomagali,tko da dragi Slovenci vi sam povejte koga od nasih vam damo, koga bi tadi?Mogoce Brozovica, Perisica? Al Kovacica Lovrena? Boga Kalinic in Duje Čop sploh ne moreta pridet niti na sirsi spisek Hr repke pr vas pa bi bila glavni zvezdi in najjaca igrača. Res vas sprasujem Slovenarji koga bi radi koga da vam damo, da koncno nekdo te vase fante nauci kako se igra nogomet
LokSat15
17. 11. 2018 12.18
+2
natolcevanjenapolno
17. 11. 2018 12.49
+8
a vam na hrvaskem je KFOR uvedel internet, da se kar javljate, ker ste itak bankrotirali, samo polna usta so vas...vsi pa vemo da je hvala votla, okrog pa je nic ni...
Maxx365
17. 11. 2018 13.56
+6
daj Mario, ne bodi tako domišljav in prepotenten, potem se pa čudiš, zakaj vas nihče od sosedov ne mara