Nogomet

Benfica za gol premagala PSV

Lizbona/Eindhoven, 18. 08. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.M., T.Š., A.V.
Komentarji
3

Ples kroglic za kvalifikacijski krog za uvrstitev v skupinski del nogometne Lige prvakov ni prizanesel nekaterim uglednim kolektivom, ki so bili v preteklih letih ali celo desetletjih redni udeleženci med evropsko elito. Za preboj med najboljših 32 moštev na stari celini sta se merila nekoč finalista tega tekmovanja, portugalska Benfica in nizozemski PSV iz Eindhovna. Benfica je zmagala z 2:1, domači so vodili z goloma Rafa Silve in Juliana Weigla po prvem polčasu, izid je znižal Cody Gakpo na začetku drugega polčasa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Benfica zmagala z 2:1
    02:12
    Iz 24UR: Benfica zmagala z 2:1
  • Vrhunci tekme Benfica - PSV
    05:27
    Vrhunci tekme Benfica - PSV
  • Vrhunci tekme Malmö - Ludogorec
    04:03
    Vrhunci tekme Malmö - Ludogorec
  • Vrhunci tekme Young Boys - Ferencvaroš
    05:26
    Vrhunci tekme Young Boys - Ferencvaroš
  • Cody Gakpo zmanjšal zaostanek gostov na 2:1
    01:03
    Cody Gakpo zmanjšal zaostanek gostov na 2:1
  • Zadetek Weigla za vodstvo Benfice z 2:0
    01:05
    Zadetek Weigla za vodstvo Benfice z 2:0
  • Zadetek Silve za vodstvo Benfice z 1:0
    01:03
    Zadetek Silve za vodstvo Benfice z 1:0

Omenjena tekmeca sta doslej odigrala tri medsebojna srečanja v evropskih klubskih tekmovanjih, od katerih sta se dva končala z neodločenim izidom. Edine zmage, in to ene od najpomembnejših v klubski zgodovini, se je v finalu predhodnika Lige prvakov – Pokala državnih prvakov – v sezoni 1987/88 veselil nizozemski PSV, ki je nocojšnjega rivala Benfico premagal po boljšem izvajanju enajstmetrovk (6:5).

V portugalski prestolnici so se zavedali pomembnosti zadnjega kvalifikacijskega obračuna z nizozemskim predstavnikom, ki je v novo sezono vstopil z visokimi ambicijami. Uvodna zmaga v nizozemskem državnem prvenstvu proti moštvu Heracles Almelo (2:0) je bila dobrodošla popotnica za varovance trenerja Rogerja Schmidta pred zahtevnim gostovanjem na Luzu, kjer so že pozabili na lansko, rezultatsko neuspešno sezono.  'Orli' so namreč lani v portugalskem prvenstvu zasedli tretje mesto za večnima rivaloma Sportingom in Portom. Novi stari trener Benfice Jorge Jesus stavi na agresivno in napadalno igro, podobno pa na drugi strani razmišlja tudi omenjeni Schmidt.

Veselje nogometašev Benfice
Veselje nogometašev Benfice FOTO: AP

Dober začetek domačih za uvod v tekmo, saj so iz prve nevarne akcije, oziroma ob prvem strelu v okvir vrat, povedli. Rafa Silva je v deseti minuti lepo prodrl v kazenski prostor in z natačnim strelom v daljši kot premagal vratarja nizozemske zasedbe Joëla Drommela. V 27. minuti pa je prvič resno zapretil PSV, Eran Zahavi je dosegel gol s strelom v zgornji kot Benficovih vrat, a je bil gol razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja. Zahavi je bil še enkrat nevaren v 32. minuti, ko je po podaji iz strani žoga zletela mimo vrat. PSV je bil vedno nevarnejši, Cody Gakpo je z močnim strelom po sredini vrat dobro "ogrel" vratarja Odisseasa Vlachodimosa, ki je žogo uspešno odbil.

Zanimivo je bilo, da se je domača Benfica bolj usmerila v protinapade, Pizzi je tako v 36. minuti streljal mimo vrat, bolj živahno je bilo v okolici kazenskega prostora lizbonskega moštva. Toda zaključek polčasa je spet pripadel domačim in Benfica je povišala vodstvo na 2:0. V 42. minuti je bil Julian Weigl na pravem mestu v kazenskem prostoru in je neoviran prišel do žoge in jo z močnim strelom poslal pod prečko, vratar Drommel je bil nemočen.

Začetek drugega polčasa je bil po "notah" gostov, Marco van Ginkel je prvi preizkusil vratarja Benfice po strelu z glavo, nato pa se je izkazal 22-letni Gakpo. Mladenič je sprožil strel z roba kazenskega prostora, verjetno je žoga oplazila enega od igralcev Benfice in vratar je bil nemočen, saj je žoga zletela v vratarjev kot. V 63. minuti je slabo v kazenskem prostoru reagiral Mario Götze, sicer bi bilo na semaforju izid izenačen. 

Nevarno je bilo tudi v 69. minuti, ko je Vlachodimos s skrajnimi močmi izbil žogo, ki se je odbila od njegovega soigralca proti mreži. Do konca je ostalo pri minimalni prednosti Benfice, ki pa bo, glede na videno, imela težko nalogo na povratni tekmi na Nizozemskem.

Benfica - PSV
Benfica - PSV FOTO: Sofascore.com

Kvalifikacije za Ligo prvakov, 4. krog, prva tekma, izid:
Benfica - PSV Eindhoven 2:1 (2:0)
Silva 10., Weigl 42.; Gakpo 52.

Benfica vs. PSV Eindhoven

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.55

Hvala za vašo pozornost!

Na kanalu A vas ob 23.15 čakajo še Vrhunci dneva!

22.55
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
22.50

Izteka se 95. minuta!

Sodnik je odpiskal konec tekme ... Povratna tekma bo v torek 24. avgusta!

22.47

Pet minut sodnikovega podaljška!

88'

Armando Obispo prejel rumeni karton!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

najboljšisosed
18. 08. 2021 21.34
A navija kdo za Benfico?
Vladimir.Krutov
18. 08. 2021 21.39
+1
visoki
18. 08. 2021 21.43