Nogomet

Benfica misli resno: Mourinho bo 'orlom' predstavil zahteve

Lizbona, 10. 01. 2019 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po informacijah z Iberskega polotoka možnosti za povratek Joseja Mourinha na rodno Portugalsko res obstajajo. Predsednik Benfice Luiz Felipe Vieira naj bi se v kratkem srečal s slovitim trenerjem, ki je moral tik pred novim letom predčasno zapustiti klop Manchester Uniteda.

Poraz z Liverpoolom je bil zadnji za Mourinha (na fotografiji) v vlogi trenerja Manchester Uniteda.
Poraz z Liverpoolom je bil zadnji za Mourinha (na fotografiji) v vlogi trenerja Manchester Uniteda. FOTO: AP

Na spletni strani portugalskega športnega časnika A Bola je moč prebrati, da je zanimanje Benfice za svojega nekdanjega člana Joseja Mourinha zelo resno. Mourinho je najslavnejši portugalski klub kot glavni trener sicer vodil zgolj nekaj tekem, prve velike trofeje pa je v okolici Lizbone rojeni strateg osvajal v vrstah Benficinega največjega tekmeca Porta.

BENFICA

Mourinho je priložnost na klopi Benfice dobil po slovesu od Barcelone, kjer je bil pomočnik Siru Bobbyju Robsonu in Louisu van Gaalu. S šele 37 leti je po neuspešnem začetku sezone 2000/01 nasledil legendarnega Juppa Heynckesa. Z ekipo, za katero so denimo igrali Maniche, Karel Poborsky, Pierre van Hooijdonk in tragično preminuli nemški vratar Robert Enke, je požel nekaj vzpodbudnih rezultatov, a v času, ko se je odvijala tudi strdita predsedniška bitka, ni imel podpore novoizvoljenega Manuela Vilarinha. Oba sta kasneje priznala, da obžalujeta, ker nista sodelovala dlje, Mourinho je želel dolgoročnejšo pogodbo, ker pa je ni dobil, je po treh mesecih in devetih ligaških tekmah odstopil. Benfica je sezono sklenila na šestem mestu in prvič po letu 1959 ostala brez uvrstitve v evropska tekmovanja.

"Orli" se bodo po poročanju A Bole na čelu s predsednikom Luizom Felipejem Vieiro v naslednjih dneh srečali z nekdanjim trenerjem Chelseaja, milanskega Interja, Real Madrida in Manchester Uniteda, Mourinho pa naj bi jim predstavil zahteve, ki naj bi bile kar težko dosegljive tudi mogočnemu portugalskemu klubu.

Kdo bo nasledil Vitorio?
"Denar ni težava. Če bo jutri rekel ja, bo naslednji dan že tu," je pred dnevi za televizijo SIC dejal Vieira, ki naj bi si Mourinha želel pripeljati pred začetkom naslednje sezone. Vieira, še piše A Bola, se zaveda, da bo rojaka težko prepričal v sodelovanje, glede na to, da je bil v zadnjem desetletju vajen "večjih projektov". Omenja se tudi ponovno zanimanje madridskega Reala za usluge trenerja, ki so ga po prostovoljnem odhodu v Madrid iz vrst Interja odpustili iz vseh naslednjih služb.

Prejšnji teden je Benfica prekinila pogodbo z Ruijem Vitorio, ki je "orle" tri sezone uspešno vodil na domačih in evropskih frontah. Osvojil je dva državna naslova, enega pokalnega in dva superpokalna ter enkrat še dvignil ligaški pokal. Vieira se je s sodelavci odločil Vitorio zamenjati po slabem začetku aktualne sezone, v kateri je Benfica padla vse do četrtega mesta na lestvici. Mourinho je sicer brez službe od 18. decembra, ko so ga po dveh letih in pol sodelovanja odpustili pri Manchester Unitedu.

Ena največjih Mourinhovih zmag na klopi Benfice mestni derbi s Sportingom:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Po plačilu odpravnine ni več ovir
V španskem in britanskem tisku ne pojenjajo ugibanja o vrnitvi Mourinha na klop madridskega Reala. Ta so se še okrepila po plačilu odpravnine, Manchester United je odstavljenemu Mourinhu izplačal 16,6 milijona evrov kompenzacije zaradi predčasnega razdrtja pogodbe. The Daily Mail navaja, sklicujoč se na dobro obveščene vire, da je nekdanji Mourinhov delodajalec Portugalcu izplačal odpravnino kot posledico predčasnega razdrtja pogodbe, ki je imela veljavnost do konca sezone 2019/20.

"Vse je urejeno, ni več odprtih vprašanj, povezanih s Josejevo pogodbo z Manchester Unitedom. To pomeni, da je Jose na voljo za naslednji poklicni izziv, ampak ni nobenih razlogov za naglico. Je zelo sproščen in lahko počaka do konca sezone," navaja časnik.

The Sun prinaša informacijo, da je izplačilo odpravnine sledilo sestanku med Mourinhovim agentom Jorgejem Mendesom in podpredsednikom Uniteda Edom Woodwardom. Izplačilo seveda pomeni, da je petinpetdesetletni Portugalec "prost igralec" in lahko brez ovir sprejme nove zadolžitve pri belem baletu, kjer je že bil med letoma 2010 in 2013 trener, potem ko se bo sklenil začasni mandat Santiaga Solarija na klopi kraljevega kluba.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
10. 01. 2019 16.13
+1
Že samo Benfica misli resno in Mourinho je naslov za POP IN.
resnicaosvobaja
10. 01. 2019 16.13
+1
Naslov bi lahko bil : Benfica bo z Mourinhom skušala ugotoviti ali se je že dotaknila dna ali še ne ali pa Benfica je še en klub, ki se nič ne nauči iz tujih napak
cripstoned
10. 01. 2019 14.54
ni kej clovek ima cojones....kako mu bodo zamerili navijaci porta se mi se sanja ne...ampak definitvno ima mou pogum...ni kar tako special one...
U.K.
10. 01. 2019 14.15
+1
Kamr kol bo šu bo klovna špilu pa uniču vse kar lahk.
sportko47
10. 01. 2019 14.05
-1
Kdaj bojo v nogometnem svetu “ dojel “ da gre v “primeru Mourinho “ za šarlatana z mal sreče s Portom na začetku kariere !? Sicer tem novicam ne dsjem kakšne teže, bolj dejstvo da dva portugalska “ petelina “ morta bit vsak dan novica ..
kameltrajbar
10. 01. 2019 12.16
+1
Nben ga ne mara....🤣🤣🤣
FCL
10. 01. 2019 11.35
+1
Ah, Benfica še slabše bo z Mutinjotom...