Nogomet

Benzema toži francoskega notranjega ministra zaradi obrekovanja

Pariz, 17. 01. 2024 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski nogometni zvezdnik alžirskega rodu Karim Benzema je vložil tožbo proti francoskemu notranjemu ministru, potem ko ga je ta obtožil povezav z Muslimansko bratovščino. Benzema v tožbi, dolgi 92 strani, zanika članstvo v islamistični organizaciji, prepričan je tudi, da je žrtev "političnega izkoriščanja".

Spor med francoskim notranjim ministrom Geraldom Darmaninom in nogometnim zvezdnikom sega v oktober lani, ko je slednji na družbenem omrežju X izrazil podporo prebivalcem Gaze. "Vse naše molitve so usmerjene k prebivalcem Gaze, ki so ponovno postali žrtve neupravičenih bombnih napadov, ki niso prizanesli niti ženskam niti otrokom."

Darmanin je nato na televiziji izjavil, da je Benzema "znan po svojih povezavah z Muslimansko bratovščino". "Borimo se proti hidri, ki je Muslimanska bratovščina, ker ustvarja ozračje džihadizma," je takrat dejal na konservativni televiziji CNews. 

36-letni nogometaš, ki igra v Savdski Arabiji in je musliman, je povezave z organizacijo zanikal in notranjemu ministru zagrozil s tožbo zaradi obrekovanja, poroča BBC. 

Karim Benzema
Karim Benzema FOTO: Profimedia

V tožbi, dolgi 92 strani, Karim Benzema navaja, da ministrove besede "spodkopavajo" njegovo čast in ugled. Hkrati poudarja, da "nikoli ni imel niti najmanjše povezave z organizacijo Muslimanska bratovščina niti z nikomer, ki trdi, da je njen član". 

 "Zavedam se, v kolikšni meri me zaradi moje razvpitosti izkoriščajo za politične igre, ki so še toliko bolj škandalozne, saj si dramatični dogodki po 7. oktobru zaslužijo nekaj povsem drugega kot takšno izjavo," je še dodal. 

Njegov odvetnik Hugues Vigier je za francosko televizijo RTL povedal, da je nogometaš žrtev političnega izkoriščanja, notranjega ministra pa je obtožil, da seje razdor v Franciji. 

Darmanin se na vložitev tožbe še ni odzval. 

Benzema je bil sicer v preteklosti že večkrat tarča kritik francoskih politikov, med drugim tudi zaradi zavrnitve petja francoske himne. Senatorka Valerie Boyer je denimo lani jeseni predlagala, da se Benzemaju odvzameta francosko državljanstvo in zlata žoga. 

Muslimanska bratovščina je nastala pred približno 80 leti v Egiptu. Iz nje izhajajo številne sodobne islamistične organizacije, vključno s skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Gre predvsem za ideološko gibanje brez formalne strukture, ki je prepovedano v več državah, med drugim v Egiptu, Rusiji in Savdski Arabiji. Vpliv skupine v Evropi je viden predvsem prek organizacij, ki se zavzemajo za islamske cilje, med drugim za pravico žensk do nošenja pokrival, še poroča BBC. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
17. 01. 2024 17.35
+0
Izgnat iz eu takoj
JOSEPH HAYDN
17. 01. 2024 15.39
+6
Če izsiljuješ lastnega soigralca nisi gladek in Benzema ni daleč od skrajneža
Kaveljc
17. 01. 2024 14.23
+1
Religija je bila, je in bo. In ni problem, problem so skrajneži, ki zlorabljajo vero in bu… , ki ne razumejo , da je svet raznolik, da je različna veroizpoved, da smo ljudje različni. Za mene je pomembno, kakšen športnik po kvaliteti je nekdo, ne pa, ali je musliman, pravoslavec, katolik, protestant, ateist. In komentatorji, ki pljuvajo po drugih in drugačnih, širijo enako sovraštvo in so enako nevarni kot teroristi.
ledr
17. 01. 2024 13.09
-1
Religije so največje zlo človeštva! In čisto povsod, kjer je kakor koli vpletena katera koli religija, je samo sranje in problemi. Nikoli pa ne bom razumel tega, da ljudje v 21. stoletju še vedno verjamejo v te pravljice.
HALAcR7
17. 01. 2024 10.12
-8
kar naj jih toži ima denarja sigurno več kot ta minister,,pa da vidimo kako in kaj bo,,ko je za bijal za francijo je skakal od veselja zdaj je pa terorist,,podobno kot v slo.so vsi južni ko ne igrajo več za slovenijo od doncicaa,dragica,handanovica,kurtica,zahovica......
Beauceron1
17. 01. 2024 08.31
+16
Glih brihten tale fant ni. Se v francoski nogometni reprezentanci ga niso hotel. Vsi vemo zakaj. Šel je igrat dol k svojim, pa že jamra da bi šel rad nazaj v Evropo
zagorciko
17. 01. 2024 08.25
+20
Bemzema, glede na obliko brade, s katero se predstavjajo muslimanski bratje, ima minister prav. Si to kar si, ampak kaj za vraga delaš v katoliški državi, če ti je vse tako hudo in vse tako grešno?
Roadkill
17. 01. 2024 09.07
-6
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
17. 01. 2024 08.09
+14
Sportmüsli…
Roadkill
17. 01. 2024 08.06
-7
nacionale
17. 01. 2024 08.04
+22
Izjava benzemaja.v savdsko arabijo grem predvsem ker je to muslimanska država.si lahko predstavljate da izjavi mesi da gre v ameriko ker je to predvsem katoliska drzava...mediji bi ga raztrgali.francija evropsk libanon..
nacionale
17. 01. 2024 08.02
+4