Nogomet

Bijol: Zmaga je zmaga in vedno samo še povzdigne ekipo

Udine, 17. 11. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Mihalič
Komentarji
0

Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek odigrala prvo pripravljalno tekmo pred prihajajočimi kvalifikacijami za evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2024 gostila Nemčija. Nasprotniki Slovenije bodo Romuni, v nedeljo pa jih čaka še domači obračun proti Črni gori. V slovenskem taboru poudarjajo, da je treba to pozitivno energijo, ki je zajela garderobo, ohranjati še naprej, dober rezultat na papirju morda sicer nepomembnih obračunov pa bo k temu zagotovo veliko pripomogel. Pred kratkim smo v Vidmu obiskali slovenskega reprezentanta Jako Bijola, beseda pa je poleg njegovih odličnih predstav v dresu italijanskega prvoligaša Udinese razumljivo nanesla tudi na reprezentanco.

Jaka Bijol v Vidmu
Jaka Bijol v Vidmu FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenska nogometna reprezentanca je v zadnjem času postala tisto, kar njeni podporniki želijo in pričakujejo. Z dobrimi predstavami je prišla do nekaj odmevnih rezultatov, med drugimi smo v Stožicah na kolena spravili Norvežane, za katere igra eden izmed najbolj vročih nogometašev ta hip, Erling Haaland. Remi na Švedskem jim je nekaj dni kasneje omogočil obstanek v ligi B, njihove misli, ki so bile po vsem tem dogajanju zagotovo precej pozitivne, pa so že usmerjene v kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2024 gostila Nemčija. 

"Mislim, da možnosti so, to je tudi najbolj pomembno, da sploh imamo možnosti, odvisno bo pa seveda od igre," najprej izpostavi Jaka Bijol. Dobre predstave tako nogometašem kot tudi navijačem zagotovo vlivajo veliko upanja. "Mislim, da je naša skupina zelo tekmovalna skupina, toda takšna, da lahko nekaj naredimo v njej. Ampak na koncu bo seveda vse odvisno od nas, kakšni bomo, in če bomo taki, kot smo bili na prejšnjih tekmah, na zadnjih tekmah, potem mislim, da je rezultat na koncu lahko zelo dober," je optimističen Bijol. Slovence v skupini H torej čakajo reprezentance Danske, Finske, Kazahstana, Severne Irske in San Marina. Tekme bodo med marcem in novembrom 2023, deset prvouvrščenih in deset drugouvrščenih ekip se bo neposredno uvrstilo na evropsko prvenstvo, ostala tri mesta pa bodo zapolnili s "play-offom" Lige narodov, in sicer v marcu prihodnje leto. 

Toda še pred temi pomembnimi obračuni fante čakata prijateljski tekmi z Romunijo v gosteh in Črno goro na domači zelenici. Da je kljub dejstvu, da gre zgolj za prijateljske obračune, zelo pomembno, kako do tega pristopiš, so mnenja vsi v našem taboru. Bijol izpostavlja: "Normalno, da je zelo pomembno, da nadaljujemo to neko atmosfero, ki smo jo sedaj ustvarili na zadnjih tekmah. Zmaga je zmaga in vedno samo še povzdigne ekipo. In, seveda, potrebno je, da ti dve tekmi zmagamo, da bomo s čim boljšim občutkom odšli naprej v tiste pomembne tekme."

Vzdušje na stadionu je bilo na tekmi proti Norveški odlično, na koncu, po odločilnem zadetku Benjamina Šeška, pa več kot fantastično. Toda pred tem nismo bili vajeni takšnih prizorov. Tribune so samevale, ozračje pa je bilo vse prej kot pozitivno. Kako sedaj to "novo", prijetno atmosfero nadaljevati in ohranjati, ni enostavna naloga, toda dejstvo je, da si reprezentanti zaslužijo podporo s tribun."V zadnjem obdobju je bilo stanje na stadionih malo žalostno, ja, toda, kar lahko mi kot igralci naredimo, je to, da prinesemo dobre rezultate, da pokažemo neko igro, ki je všečna, da navijači vidijo, da si zaslužimo več podpore. To je to, kar je z naše strani, ostalo je pa pač tudi na drugih, da privabijo čim več ljudi na stadione. Na zadnjih tekmah smo pokazali, da si želimo polnih stadionov, da nam to veliko pomeni, in upamo, da bo vse skupaj še trajalo."

Jaka Bijol v dresu Udineseja
Jaka Bijol v dresu Udineseja FOTO: AP

Slovenska reprezentanca ima kvaliteto in, če tako želite, kar nekaj nogometnih "zvezd". In prav te ponavadi privabljajo ljudi, ljudi, ki znajo to kvaliteto prepoznati in ceniti ter posledično vse skupaj nagraditi. Jan Oblak, Benjamin Šeško, Jaka Bijol, Andraž Šporar in druščina so zagotovo imena, ki jih Slovenci ne smemo imeti za samoumevne. Odlične predstave kažejo tudi v svojih matičnih klubih. In vsa ta dobra energija se je sedaj prenesla tudi na reprezentančno raven. "Trenutno je spet nekoliko mlajša generacija v reprezentanci in nas je kar nekaj fantov, ki se zares dobro razumemo. In bi težko koga izpostavil, toda smo zares ena dobra klapa, zelo veliko se družimo, kartamo skupaj, tako da je trenutno zelo lepo oditi na reprezentančni zbor. Tako da se tudi sedaj že veselim teh prijateljskih tekem, ki nas čakajo, da se spet vidimo. Zares se vsi dobro razumemo trenutno." Naj vse skupaj le še traja – če si Slovenija želi ponovno sodelovati na velikem tekmovanju, bo to več kot potrebno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.