Nogomet

Bo oslabljena Španija premagala korono in krojila vrh na Euru?

Leganes, 10. 06. 2021 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi okužbe z virusom covida-19 sta priprave španske reprezentance pred Eurom 2020 zapustila kapetan Sergio Busquets in branilec Diego Llorente. Reprezentanca, ki prvič po dolgem času na eno od velikih tekmovanj ne vstopa kot ena od favoritk, kljub težavam verjame v uspeh.

Po pozitivnih rezultatih na PCR-testih kapetana Sergia Busquetsa in branilca Diega Llorenteja so se v vodstvu španske reprezentance bali najhujšega. Na srečo so pozneje vsi preostali reprezentanti na PCR-testih bili negativni in nadaljujejo priprave. Odsotnega kapetana bo na igrišču najverjetneje zamenjal igralec Manchester Cityja Rodri, ki je po slogu igre zelo blizu legendarnemu Busqiju. Vlogo kapetana bo prevzel klubski soigralec Busquetsa, Jordi Alba. Novi kapetan vseeno upa, da se stari hitro vrne na igrišče: "Z veseljem bi "Busiju" vrnil kapetanski trak, ker želim, da se pozdravi in vrne. Ni zgolj najboljši igralec na svojem položaju (obrambni vezist) na svetu, ampak tudi odličen soigralec in človek."

'Mladi so, ampak tudi lačni'

Alba in Busquets sta med starejšimi v ekipi, ki nima več veliko stičnih točk z generacijo, ki je osvojila dve evropski prvenstvi (2008 in 2012) in eno svetovno (2010). Pravzaprav je zdaj Alba edini, ki je nastopal na Euru 2012. Možnost za nastop na letošnjem Euru bo mogoče dobil tudi igralec Villarreala Raul Albiol, saj je eden od šestih igralcev, ki jih je selektor Luis Enrique na priprave vpoklical naknadno. Zanimivo je, da je Albiol bil del moštva, ki je osvojilo vse tri zgoraj omenjene lovorike.  

Raul Albiol je na obeh Eurih (2008 in 2012) in svetovnem prvenstvu (2010), ki so jih Španci osvojili, odigral zgolj 156 minut (v skupinskem delu Eura 2008).

 

Kapetanski trak je Busquets prevzel od dolgoletnega kapetana Sergia Ramosa, ki ga selektor ni vpoklical po daljši odsotnosti z igrišč zaradi poškodbe. To pomeni, da prvič v zgodovini na velikem tekmovanju ne bo nastopal niti en aktualni igralec Reala Madrida. V sredini obrambe se za mesto v udarni enajsterici borijo 27-letni Aymeric Laporte (Manchester City), 20-letni Eric Garcia (Barcelona) in 24-letni Pau Torres (Villareal). Vsi trije za reprezentanco še niso nastopali na velikem tekmovanju. Za njimi bo med vratnicami najverjetneje igral 23-letni Unai Simon (Athletic Bilbao), ki prav tako še ni okusil atmosfere na velikem reprezentančnem tekmovanju. Albe za soigralce v obrambi ne skrbi: "Mladi so, ampak tudi lačni. Želijo zmagati. Moram reči, da mi je všeč, kar vidim."

Žvižgi navijačev na tekmi proti Portugalski

Luis Enrique nadaljuje s tradicijo igre hitrih podaj in zanašanja na tehnično sposobnost igralcev. Nasledniki Xavija, Andresa Inieste, Davida Ville in Gerarda Piqueja bodo po neuspehih na dveh svetovnih prvenstvih (2014 in 2018) in Euru 2016 morali dokazati, da ima Španija svetlo prihodnost. Da sedanjost ni najbolj rožnata, so Enriqueju pokazali navijači "furije", ki so igralce po izenačenem rezultatu na nedavni prijateljski tekmi proti Portugalski (0:0) z igrišča pospremili z glasnimi žvižgi.  

Euro 2020 je že drugo veliko tekmovanje zapored, v katerega Španci vstopajo "kaotično". Španska nogometna zveza je namreč dva dneva pred začetkom svetovnega prvenstva leta 2018 odpustila takratnega trenerja Julena Lopeteguija.

Na sredini igrišča so Rodri, Ferran Torres (oba Manchester City), Marcos Llorente, Koke (oba Atletico Madrid) in Thiago Alcantara (Liverpool) izpolnili "kvoto" zvezdnikov. Težave se pojavijo, ko priložnosti, ki jih spretni vezisti pripravijo, nihče ne izkoristi. Fernando Torres in David Villa sta nekoč bila edinstvena napadalca, letos pa se bo v njuno vlogo poskušal vživeti manj znani Gerard Moreno, ki je za Villareal v minuli sezoni dosegel kar 29 golov.

V skupini s Švedsko, Poljsko in Slovaško

V skupini E največjo grožnjo Špancem predstavlja razigrani Poljak Robert Lewandowski, ki je v minuli sezoni v dresu Bayerna iz Münchna podrl rekord legendarnega Gerda Müllerja. V Bundesligi je dosegel kar 41 zadetkov. Švedi ne bodo mogli računati na svojega zvezdniškega napadalca Zlatana Ibrahimovića, ki je poškodovan. Na njegovem mestu veliko upov polagajo v 21-letnega napadalca Reala Sociedada Aleksandra Isaka, ki je v minuli sezoni španske La Lige dosegel 17 zadetkov. Slovaki pa upajo, da jim bo z Marekom Hamšikom, ki je trenutno član švedskega kluba IFK Göteborg, uspelo presenetiti in se uvrstiti iz skupinskega dela prvenstva.

Španci na Euru 2020 nastopajo v skupini E.
Španci na Euru 2020 nastopajo v skupini E. FOTO: Sofascore.com

Tragedija med kvalifikacijami

Trener Enrique je med kvalifikacijami za Euro 2020 začasno zapustil selektorsko klop zaradi tragične smrti njegove devetletne hčere Xane, ki je umrla zaradi raka. Njegovo mesto je takrat prevzel njegov dotedanji asistent Robert Moreno, ki je Špance uspešno vodil. Po vrnitvi Enriqueja se Moreno ni strinjal s tem, da bi se vrnil na staro mesto asistenta selektorja. Španska nogometna zveza je Roberta posledično odpustila.

Trenuten kader Španske reprezentance:

- Vratarji: David de Gea, Robert Sanchez, Unai Simon;

- Branilci: Aymeric Laporte, Jose Gaya, Jordi Alba, Pau Torres, Eric Garcia, Diego Llorente*, Cesar Azpilicueta;

- Vezisti: Marcos Llorente, Sergio Busquets*, Rodri, Pedri, Thiago, Koke, Fabian;

- Napadalci: Dani Olmo, Mikel Oyarzabal, Gerard Moreno, Alvaro Morata, Ferran Torres, Adama Traore, Pablo Sarabia.

*Zapustila ekipo zaradi okužbe z virusom covid-19. Dan po pozitivnem PCR testu, je na na novem testu Llorente bil negativen. Po mnenju španske nogometne zveze, naj bi 27-letni branilec najverjetneje imel lažno pozitiven test.

Pasica za nagradno igro dron
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

romantika umira
11. 06. 2021 11.19
+1
Madridista1902
11. 06. 2021 10.41
+2
Letos bomo spremljal naslabšo Španijo v zadnjih letih. Mislim pa, da lahko enako rečem za Nemce. Francija sigurno favorit, mislim pa, da lahko tudi Anglija preseneti.
hirajem
11. 06. 2021 14.21
Najslabšo Španijo??? Dečko a se ti se drogiraš?
Paštašutar
11. 06. 2021 08.56
+2
Tudi brez korone,ne bi(bodo) prišli daleč.
poserjemsenavas
10. 06. 2021 16.21
+0
Izjava Albe, da je buskec najboljši na tem položaju na svetu, je pa zmagovalna.
hirajem
10. 06. 2021 14.34
+0
Vsi ki poznamo lik in delo stratega Luiša Enrikeja se zavedamo da bo furija mašina za faširanje na prvenstvu!
DR.Fejsbuk
10. 06. 2021 15.00
+0
stoj?kov
10. 06. 2021 20.14
+1
malo je trenerjev ki se lahko pohvalijo s trojčkom(za realove navijače-trojček je ko v eni sezoni osvojiš prvenstvo+pokal+ligo prvakov) Enrique se lahko pohvali ;)
blazter
10. 06. 2021 14.34
+2
Pa če se vspovsod tolko cepijo vsi!