Nogomet

Bo ugled Fife znova zamajan? V Švici začeli kazenski postopek zoper Infantina

Zürich, 30. 07. 2020 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.G., STA
Komentarji
5

Švicarsko tožilstvo je vložilo kazenski postopek zoper predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Giannija Infantina, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Posebni tožilec je preiskoval domnevno prikrite sestanke med predsednikom Fife in švicarskim državnim tožilcem Michaelom Lauberjem, zaradi ugotovitev pa je sprožil kazenski postopek. Infantino se je že odzval: vse očitke zavrača.

Pretekli teden so primer dodelili posebnemu tožilcu Stefanu Kellerju, ki je preučil dogovore med Infantinom in švicarskim državnim tožilcem Michaelom Lauberjem, zaradi česar je slednji prejšnji teden ponudil odstop. Sestanki so potekali junija leta 2017.

Gianni Infantino
Gianni Infantino FOTO: AP

Posebni tožilec, ki je bil imenovan za pregled kazenskih ovadb zoper oba osumljena in druge vpletene, je našel znake kaznivega ravnanja, povezanega z nerazkritimi sestanki, je v četrtek sporočil organ, ki nadzira švicarske zvezne tožilce. Sodišče je prejšnji teden ugotovilo, da je Lauber prikril sestanek in lagal svojim nadzornikom, medtem ko je njegov urad preiskoval obtožbe o korupciji v zvezi s Fifo, vključno s tem, kako sta si Rusija in Katar pridobila pravico, da gostita svetovno prvenstvo v nogometu v letih 2018 in 2022.

 

Možna kazniva dejanja vključujejo zlorabo javnega položaja, kršitev uradne tajnosti, pomoč kršiteljem in spodbujanje teh dejanj, piše v izjavi organa. Keller je od švicarskega parlamenta zahteval tudi, da odvzame pravno imuniteto Lauberju, tako da bo tudi proti njemu mogoče sprožiti kazenski postopek.

Infantino in Lauber sta že pred tem zanikala obtožbe, Fifa pa za zdaj ni podala izjave na vloženi kazenski postopek. Infantino je predsednik Fife postal februarja leta 2016, tri leta kasneje pa je bil izvoljen še za en mandat na čelu krovne Mednarodne nogometne zveze.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Infantino zavrnil vse očitke
Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je zavrnil vse obtožbe švicarskega tožilstva, ki je zoper Švicarja začelo kazenski postopek. V sporočilu za javnost je Infantino dejal, da je vselej opravljal le svojo dolžnost, da bi razjasnil morebitne nepravilnosti in nejasnosti v zvezi s Fifo. "Vedno sem si prizadeval za razčiščevanje zadev, povezanih s Fifo. In tudi v prihodnje bo Fifa sodelovala z oblastmi. Ne bom dopustil, da nas od tega kaj odvrne," so besede Infantina zapisali pri Fifi.

Infantino je dodal, da so se uradniki Fife srečali s pravosodnimi organi tudi v drugih pravnih sistemih po svetu in da to nikoli ni bila težava. "Zlasti v ZDA je to sodelovanje povzročilo več kot 40 kazenskih obsodb. V skladu s tem še vedno v celoti podpiram sodne postopke," je dodal Infantino.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RedCell
30. 07. 2020 17.13
+4
Kazenski postopek se ne “vloži”.
lustracija
30. 07. 2020 17.07
+5
Tožilec si je zabil avtogol.
Mali Zwerg
30. 07. 2020 15.35
-28
FIFA rabi Čeferina. Podkupljivega plačanca, za levo elito. Moj odgovor je enak prejšnjemu.
kilklop
30. 07. 2020 16.16
-9
gullit
30. 07. 2020 15.28
+32
Fifa bi rabila enega čeferina da se končno naredi red tudi tam. Ne pa da so vsi podkupljivi pa prvenstva podeljujejo v nelogične države kot Katar.