Nogomet

Bo vrnitev nepredvidljivih Nizozemcev na veliko sceno uspešna?

Amsterdam, 09. 06. 2021 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Največji zvezdnik in kapetan Nizozemcev Virgil Van Dijk na evropskem prvenstvu ne bo nastopil. Zato bo trener Frank De Boer toliko bolj računal na drugega najslavnejšega igralca ekipe Memphisa Depaya.

V enem letu, odkar je bil Euro prestavljen z leta 2020 na leto 2021, se je za nizozemsko reprezentanco marsikaj spremenilo. V lansko prvenstvo bi njihov kapetan Virgil Van Dijk vstopil kot zmagovalec Premier lige in predvsem zdrav. Trener bi bil Ronald Koeman, zvezdnik Lyona Memphis Depay pa na prvenstvu ne bi mogel igrati zaradi poškodbe kolena. Letos je Van Dijk poškodovan, Koemana je zamenjal Frank De Boer, Memphis Depay pa zdrav in v dobri formi čaka na prvo tekmo prvenstva proti Ukrajini.

Nizozemska je na zadnji pripravljalni tekmi pred začetkom prvenstva premagala reprezentanco Gruzije z rezultatom 3:0. Strelci so bili Memphis Depay, Wout Weghorst in Ryan Gravenberch.

Veliko dela za De Boerja

Reprezentanci, znani po oranžni barvi dresov, se po tretjem mestu na svetovnem prvenstvu leta 2014 ni uspelo uvrstiti na Euro leta 2016 in svetovno prvenstvo leta 2018. Nizozemci so se na letošnje tekmovanje prebili, kot drugouvrščena ekipa v kvalifikacijski skupini C. Prva v skupini je bila Nemčija, ki so jo "Oranje" premagale z rezultatom 2:4 v gosteh. Prav ta tekma je Giorginiu Wijnaldumu in soigralcem vlila upanje, da se lahko kosajo z velikimi reprezentancami. Koeman, ki je selektorsko klop zamenjal s klopjo Barcelone, je sicer ob odhodu v Katalonijo povedal, da Nizozemci po njegovem mnenju niso favoriti na prvenstvu. Zdajšnji selektor je podobnega mnenja: "Po mojem mnenju sodimo po kakovosti med četrto in osmo ekipo na prvenstvu. Dovolj dobri smo, da se uvrstimo v polfinale, ampak vseeno je naš cilj zmaga na turnirju. Ključni bosta dobra atmosfera in močna samozavest v ekipi."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

S Severno Makedonijo, Avstrijo in Ukrajino v skupini C  

Nasprotniki v skupini ne veljajo za favorite na prvenstvu, čeprav se Ukrajinci z mlado ekipo lahko postavijo po robu oslabljenim Nizozemcem. Severna Makedonija bo na svojem prvem Euru z vsako osvojeno točko več kot zadovoljna. Pri Avstrijcih bo David Alaba po prestopu v Real Madrid poskušal s svojo reprezentanco presenetiti. V izločitvenem delu prvenstva se ta skupina križa s skupinama A in B, kjer sta favorita reprezentanci Belgije in Italije.

Skupina C na Euru 2020
Skupina C na Euru 2020 FOTO: Sofascore.com

Nenavadna pot Memphisa Depaya

Prvi zvezdnik Nizozemcev Memphis Depay prihaja iz malega nizozemskega mesta Moordrecht, ki ima zgolj 8700 prebivalcev. Njegov oče je mlado družino zapustil, ko je bil Memphis star le tri leta, nato pa se je njegova mama poročila s svojim sosedom. Zato se je Depay moral pri osmih letih preseliti z mamo v hišo, v kateri je očim že živel s svojimi desetimi otroki. Ti malega Memphisa niso sprejeli najbolje. V svoji avtobiografiji "Srce leva", ki je izšla leta 2019, je zapisal: "V glavnem smo se pretepali s pestmi, ampak so mi velikokrat grozili tudi z nožem." Nogometno igrišče je zato zanj vedno predstavljalo mirno zatočišče in mesto, kjer se lahko svobodno izraža. Kapetan Lyona zdaj upa, da bo z zlato medaljo, osvojeno na Euru 2020, poleti svobodno hodil po ulicah rodnega Moordrechta.

Zvezdnik Lyona in Nizozemske, Memphis Depay.
Zvezdnik Lyona in Nizozemske, Memphis Depay. FOTO: AP
Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rdeča kapica69
10. 06. 2021 08.17
+1
Intihar
09. 06. 2021 19.40
Kaj pa slovenski klovni