Nogomet

Boban tri desetletja po maksimirskem incidentu: Ničesar si ne zamerim

Beograd, 15. 05. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Legendarni jugoslovanski in kasneje hrvaški nogometni reprezentant Zvonimir Boban je gostoval na srbski televiziji Nova.rs, kjer je v ekskluzivnem intervjuju med drugim spregovoril tudi o incidentu na derbiju tedanje prve jugoslovanske lige med Dinamom in beograjsko Crveno zvezdo na zagrebškem Maksimiru, kjer je prišlo do krvavega spopada med zloglasnima navijaškima skupinama.

In prav donedavni športni direktor AC Milana Zvonimir Boban je hote ali nehote odigral eno od ključnih vlog v omenjenem krvavem incidentu, ki je bržkone naznanil dokončen razpad nekdanje skupne države Jugoslavije.

Tega nesrečnega 13. maja 1990 je sredi kaosa na zagrebškem Maksimiru namesto športnega obračuna s tekmeci iz srbske prestolnice takratni kapetan Dinama fizično obračunal s tedanjo državno policijo. Kot poseben pečat je v spominu ostal famozni Bobanov skok na enega od policistov, kar legendarni nogometaš pojasnjuje kot odgovor na sovražno ozračje, ki je vladalo v nekdanji skupni državi ob vstopu v devetdeseta leta minulega stoletja. 

"Poglejte, resnica je ta, da sem s to potezo želel obvarovati tako svoje soigralce kot tudi sebe. Sam sebi ničesar ne zamerim, saj sem si zgolj želel osvoboditve od režima in krivice, ki so se mojemu narodu dogajale v tistem času. V dolgoletnem trpljenju in hkrati nezmožnosti izjasniti se o tem, kdo in kaj v resnici sem, ter ne glede na to, da sem se trudil po svojih najboljših močeh vzdrževati korektne odnose z vsemi, sej je v meni nabralo preveč negativnih stvari," je na vprašanje voditelja na srbski televiziji Nova.rs glede omenjenega incidenta pred natanko tremi desetletji, ki je močno vplival na razvoj dogodkov v naslednjih nekaj mesecih na območju nekdanje Jugoslavije, odgovoril Boban.

In nadaljeval: "Ne obžalujem svojega odziva na dogodke tistega dne. Ne želim, da me kdorkoli uvršča med simbole nečesa, čeprav se po drugi strani zavedam svoje vloge v tem, kar me je nedvomno zaznamovalo za vse čase. Od tega ne morem niti želim pobegniti, saj je bil to svojevrsten odpor nepoštenju tedanjega režima." 

Trenutek, ki je zagotovo zaznamoval lik in delo legendarnega Zvonimirja Bobana.
Trenutek, ki je zagotovo zaznamoval lik in delo legendarnega Zvonimirja Bobana. FOTO: AP

Zaščitila sta ga Miljanić in Savićević
Boban je ob koncu izpostavil dve osebi z 'nasprotne' strani, ki sta mu nesebično pomagali v najtežjih trenutkih.

"Ko mi je bilo najtežje, sta me zaščitila zgolj dva človeka - Dejan Savićević in legendarni Miljan Miljanić. Črnogorski dvojec je bil tisti, ki me je skušal razumeti. Oba sta bila tako razumna, da sta na vso stvar pogledala tudi z mojega zornega kota, za kar se jima neizmerno hvaležen še danes. Ko je 'čiča' (vzdevek nekdanjega jugoslovanskega selektorja Miljana Miljanića, op. p.) umrl, sem se čutil dolžnega in obenem privilegiranega, da se udeležim njegovega slovesa. Nikoli ne bom pozabil, kako so ga srbski mediji 'raztrgali' zaradi zaščitniškega odnosa do mene, on pa je vse stoično prenesel in dokazal, da nisem noben barbar ali zanikrni ustaš. On me je od vseh najbolje poznal in spoznal ne le kot nogometaša, temveč predvsem kot osebnost. Od mojega 14. leta sva zelo tesno sodelovala, se spoštovala ... Ne nazadnje je 'čiča' zelo hitro spoznal mojo družino in mene. Zaščitil me je, ko mi je Nogometna zveza Jugoslavije zaradi tega incidenta želela izreči večletno kazen. Nekateri so mi 'prišepnili', da naj bi šlo celo za 10-letni suspenz, a se je na koncu nekako vse uredilo," je zaključila nekoč sijajna '10-ka' Zagrebčanov.

Kliknite na zgornjo fotografijo in pošljite vprašanje našemu komentatorju Tomažu Lukaču.
Kliknite na zgornjo fotografijo in pošljite vprašanje našemu komentatorju Tomažu Lukaču. FOTO: 24ur.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iztok Draksler
18. 05. 2020 10.35
+6
bravo boban....
LOS - T
15. 05. 2020 13.26
+14
Navaden trenutek najstniške arogance, pretirane samozavesti in nastopaštva, kdo pa ni v teh letih vsaj enkrat kaj takšnega naredil. Eni bolj, drugi manj, večina na srečo nič resnega, da bi bile kakšne posebne posledice. Ne rabi se Bobran zdaj ven vlečt s politki pa da je koga ščitil ali da je ne vem kako trpel od zatiranja, mali naduvani nogometaš je udaru takrat iz njega in to je blo to...
riss
15. 05. 2020 13.22
+27
Ta dogodek ni uničil države Jugoslavije. Če nisi svoj na svojem, je bil dokaz predvsem na Hrvaškem. Niso mi hrvaški sosedje preveč blizu, razen geografsko, ampak sosedov ne moreš izbirati pa ne bi vseeno nič slabega o njih. Imajo pa prekrasno morje in nam je blizu. Za podporo Bobanu proti represivnim policajem, ki so bili politično motivirani in vglavnem srbske narodnosti, sem prejel kar veliko minusov. Res nekaterim ni zgodovina blizu. Kdo so bili največji klavci v ranjki Yugi? Kdo je razbil Yugo, ker je hotel veliko S....o? Kdo je začel vse vojne in vse tudi izgubili? Kdo je pokradel že v Yugi največ denarja in vdrl v monetarni sistem? In tako dalje in tako dalje, pravijo naši parlamentarci. Odgovor bi lahko bil vedno enoznačen. Mislim, da je predvsem nekatere zmotilo dejstvo, da sem napisal poreklo policajev. Žal to je bila resnica! Vem pa, da je bil Boban tudi "mangup", v dobrem in slabem pomenu besede, ampak poglejte njegovo kariero igralsko in ko je prenehal z igranjem. Mislim, da je takrat reagiral, kot bi morali vsi domoljubi, ko je policija sredi Zagreba začela udrihati po navijačih Dinama, Zvezdine (njihove) pa je pustila pri miru.
SleepyHollow
15. 05. 2020 10.49
+62
Na zalost eden izmed dogodkov, ki so unicili drzavo. Namesto da so vsi skupaj usmerili energijo v odpravo socializma in v smeri federalizacije drzave po vzoru velikih drzav, so raje vsak sebicno hujskali posameznike da si lahko ustvarijo lasten peskovnik kjer so obogateli. Federalizacija bi pomenila da vsa podjetja ne bi izgubila velikega lokalnega trga, saj to je bil kljucnega pomena za Slovenska podjetja, niti 30 let po tem se vedno Slovenija nima kapacitete da proizvaja toliko ker tezko da bodo uspeli na tujih evropskih trgih in zgodilo se je obratno da vecina tujih podjetij obvladuje Slovenski trg. Na zalost velika vecina gleda svet crno belo ali bi lahko obstajala se vedno komunisticna jugoslavija ali razbite drzave brez kaksnega glasu v svetovni politiki. Vecina se ne zaveda da je smer zgodovine sla v drugi smeri kjer federalizacija bi pomenila nikoli uniceno gospodarstvo pred 30 leti, gosposdarski obrati se vedno imeli 20+ miljonski trg, da bi jugoslavija postala ena izmed EU clanic kot je bila svedska leta 1995 in bila ena izmed top 5 drzav pri odlocanju politike in ne ena clanica ki kima vsemu kar veliki povejo. tako smo postali v posmeh celotnemu svetu in sod smodnika. Kdo si misli da Slovenija ni na balkanu ima prav edino v geograskem smislu v vseh drugih nas vecina uvrsca, kdo si ne zeli priznati in misli da vecina ljudi v tujini Slovenijo uvrsca v skupino drzav kot je Italija ali Avstrija si samo zanika realnost.
Glotis
15. 05. 2020 12.18
-29
Če bi bil mojih let, ki je gledal gnilobo Jugoslavije, tega nebi nikoli napisal.
SleepyHollow
15. 05. 2020 12.39
+46
verjetno sem starejsi od tebe da vem, in ce bi prebral natancno govorim ravno o temu da kot velik del imas crno-beli pogled. Zate je jugoslavija == komunizem. Zame ideja jugoslavije in juznega slovanstva predstavlja nekaj vec kot propadle ideje komunizma. Jugoslavija zame je bila simbol edinstva in moci. V oceh drugih so vsi Slovani manj vredni in inferiorni v resnici so nemocni edino v taksnih situaciji kot se je zgodila in zahodu je ustrezala, vsi skregani na svojem peskovniku poslusamo njihove nasvete. Dejansko pa so Slovani najstevilcnejsa etnica skupina v evropi in z nobeno besedo v odlocanju o prihodnosti evrope par satelitskih drzav ki sluzijo zahodu. Stoletja so slovanska plemena namensko bila skregana med seboj da se jim je zlahka vladalo in tako je bilo od Samove drzave naprej.
Aijn Prenn
05. 05. 2021 12.47
@Sleepy Hollow: Natančno tako in res ne razumem kdaj se bodo nam Slovanom odprle oči kaj počne zahod z nami. Namensko netijo prepire in pobirajo koristi iz tega.
hotchilipoper
15. 05. 2020 10.40
+22
Smo imeli v voski enega fuzbalerja iz partizana.To je bil tak človek,da si lahko bruhal,če si ga samo videl kako je hodil,da arogantnosti in žaljenju vseh drugih ne govorim.
martinov
15. 05. 2020 10.26
+38
Doživeti spopad teh dveh navijaških skupin je nekaj posebnega ! S prijatelji sem takrat, okrog 13.00 ure, sedel na vrtu, pred nekim gostinskim lokalom v bližini ZOO Zagreb. Naenkra eni in drugi navijači lomijo vse mogoče leseno in celo cevne drogove, da so se lahko mikastili po hrbih, nogah, oz. kam je pač padlo. Bilo jih je cca 50 z obeh strani. Eden od tedanjih B&B je celo prostopil do nas in ko je ugotovil, da smo iz Slovenije nam je svetoval, da gremo v lokal, da se izognemu poškodbam. Samo en je odšel v lokal, kot da gre na WC. Ko se je vrnil nam je dejal: "Boljše je biti živa pičk, kot mrtev heroj ! Tekme si seveda nismo ogledali, ker smo imeli po tem ogled Belih in Zlatih dvorov, pa še kaj !! Neka TV nas je celo posnela, seveda brez kolega, kako smo Slovenci vztrajni. Dandanes pa popuščamo celemu Balkanu !
drukar
15. 05. 2020 10.26
-2
Izgovor z nacionalnim nabojem vedno prav pride a je že pase.
pravisprehajalec
15. 05. 2020 10.35
+14
Nacionalni naboj pride še kako do izraza, ko je nacija ogrožena. V časih ko ni ogrožena, se pa pač sanja o Internacionalizmu....
drukar
15. 05. 2020 11.51
+0
kenowah
15. 05. 2020 10.14
-3
Sam sem bil vrsto let delija in “ultras sa kopa”. Poznam osebe, ki so bile tam. Tako na eni, kot na drugi strani. Noben Arkan ni bil pobudnik tega obracuna, se manj pa vodja ekskurzije v Zagreb. Zadevo so zakuhali in dolgo pripravljali BBB. Navijasko in ideolosko, ne vezano za politicni vrh v Hr. Tudi delije niso bile podprte od nobene politicne struje. Slo je za sprostitev navijaske energije, ki je takrat seveda bila ze nabita z nacionalnim nabojem. Boban je vsekakor pripomogel k prelivanju krvi. Za sportnika obsodbe vredno, kdor koli da je. In ni res, kar so mi povedali udelezeni s severa, da je bila policija srpsko obarvana. Pa saj je vendar slo za obracun v zagrebu. Je pa res, da je taktirka bila socialisticna in kot taka nagnjena k ohranjanju sfrj. Njegovo dejanje ni bilo dejanje osvoboditve od ampak dejanje hudobija do ... nikogar ni branil od policije. Mlatili so vse po vrsti. Kot so to poceli na marakani in po vsej srbiji vse tja do 2003.
Soul
15. 05. 2020 10.39
+20
Delije mirne kot publika v gledališču ne vem posnetek nekako kaže drugače
rovte
15. 05. 2020 11.32
+16
Samo v vednost, ne vem kako mladi ste, znano je da so vtem času na Hrvaškem bili nameščeni tufi policaji iz Srbije, kakor tudi na ključnih mestih v hr. gospodarstvu osebe srpskega rodu, z namenom unučiti hr. nacionalizem. Kdo je to ukazal in na ta način umetno ustvaril "ravnovesje" se tudi dobro ve. No, nobenega ne obsojam in karkoli pišejo ali predvajajo, natodi se ne sovražijo! Vse je samo politika!
Mario Kneževi?
15. 05. 2020 12.56
+7
Fant se zavedas kaj govoris? Celotna jugoslovanska policija je bila po dogovoru z vodstvom na strani delija, da ni bilo policije in ce si res bil tam, zdej ne bi bil tukaj da pises
samuray1
15. 05. 2020 13.10
+4
Mario,kaj ti informacije pobiraš iz hrvaške kuhinje.
Mario Kneževi?
15. 05. 2020 13.12
-11
drukar
15. 05. 2020 09.56
+22
Če pride do obračuna na igrišču je prav da nogometaši odidejo v najkrajšem času v slačilnico in se ne pretepajo kot boksarji v ringu.
homo romantikus
05. 05. 2021 13.23
pravisprehajalec
15. 05. 2020 09.42
+36
Članek je nepopoln. Na Stadionu je prišlo do spopada med Delijami, ki jih je vodil Arkan, ter Dinamovimi BBB. Intervenirala je zvezna specialna policijska enota, takrat sestavljena pretežno iz Srbov, ter obračunala pretežno z navijači Dinama. Oni so bili namreč za njih razbijalci Jugoslavije in podporniki nove Tuđmanove vlade ter stranke. nekaj navijačev dinama je pobegnilo na štadion, sledili so jim policisti. Boban se je vključil v obračun.
pravisprehajalec
15. 05. 2020 09.48
+49
Ta miličnik z Bobanom na sliki je bil Refik Ahmetović. Kasneje je izpovedal; Lahko bi ga ubil, Bobana. Imel sem napolnjeno pištolo in bil sem na svojem delovnem mestu. Kolegi so me nagovarjali, naj streljam, vendar jaz tega nisem storil. Čez dobro leto, so pa ti kolegi streljali na Refika.
Žac
15. 05. 2020 10.14
+8
Sevede da je nepopoln. Nije v interesu da bi bil popoln. Kot marsikateri do zdaj na teh straneh. Po gotovo gdaj je kaj po vezano z Hrvasko.
Tič
15. 05. 2020 10.18
+17
Takrat so bili Srbi in Bosanci v vseh policijah po Jugi, edino srbska je bila samo Srbska. Imeli so nekaj Albancev samo za okras.
Mario Kneževi?
15. 05. 2020 12.58
+2
Vecina so bili srbi policaji, ta pac ni bil a je imel naredbo. Bosanec ne bi nikoli na Hrvata, kot niti obratno.
Roninax
15. 05. 2020 09.32
-27
juga sramota vsepovsod veljamo za juznjake... samo raradi butal kot so hrvati in srbi
PEACE
15. 05. 2020 09.04
-18
Še vedno smo hlapci Yugo mafije .
kita1234
15. 05. 2020 09.21
+21
vam ta belim bo do konc zivljenja za vse juga pa komunizem krivo
PEACE
15. 05. 2020 09.55
+30
Na plebiscitu 97 % ljudi želelo od yuge. Zanima me kje so vsi ti ljudje danes. Leta 91 smo dobili vse bivše akterje nazaj, da nas oropajo kar je bilo nekoč kao njihovega.
kita1234
15. 05. 2020 10.00
+11
bravo, oropal so nas, kar je bilo nasega, vsi smo gradili in vsi smo koristili.
SleepyHollow
15. 05. 2020 11.14
+4
97% ki je naivno volilo obljubam o drugi svici, medtem ko druga svica se bi edino zgodila z federalicacijo jugoslavije, tako namesto druga svica smo postali mednarodno nepomembni in majni na nivoju lichtensteina ampa za razliko od podjetniskega duha lichetensteina smo postali kvazi drzava z nepomembno politiko, kjer vsaka sosednja drzava si zeli del teritorija in edino kar jih preprecuje da dosezejo svoj cilj ni zmoznost lastne obrambe ampak za ceno njihovega prestiza v sveti in ZN. Brez jugoslavije ne bi bilo niti slovenije in brez jugoslavije tudi slovenija ne more obstati na dolgi rok ker se ni zmozna obraniti.
drukar
15. 05. 2020 08.59
-9
Boban je kot oseba tko tko,je daleč od pravega športnika.Tako da me ne čudi njegovo huligansko početje.
drukar
15. 05. 2020 08.53
+47
Policaj ni bil nič kriv.Tam je moral biti ker mu je to bila služba. Problem je bil da je Juga raspadala , nekateri so to izkoristili in provocirali. Boban je naredil napako.Vzorni športniki se ne pretepajo po igriščih.
Burtonnn
15. 05. 2020 09.15
+26
Očitno, da si mlajše generacije in ne veš kako so se stvari dogajale. Navijači zvezde(arkanovci) so začeli pretep dinamovih mirnih navijačev. Ostali dinamovi navijači so šli na pomoč, ker napadenih dinamovcev "milicija" ni zaščitila. Potem pa, namesto, da bi "milicija" zaščitila dinamove navijače, jih je začela pretepati. "Milicija" je bila zvezna iz Niša. Tekmo sem spremljal v živo iz Maksimira in na koncu bil sam tepen.
kita1234
15. 05. 2020 09.22
-11
Burtonnn
15. 05. 2020 09.30
+26
Na tej tekmi je bilo najmanj 1 vlak in nekaj avtobusov navijačev iz Slovenije. Če nisi iz tistih časov, povprašaj malo na RTVSLO novinarje, ki so prenašali tekmo, ti bodo povedali nepristransko kot vsi tisti ki so bili tam, in ki so tekmo spremljali na TV, vsaj do prekinitve prenosa.
kita1234
15. 05. 2020 09.37
+3
novinarji so pa v tistem casu res bili nepristranski, tako, kot so tudi potem nepristransko porocoli o vojni v jugi, spet en od tvojih nepristranskih vicev
Burtonnn
15. 05. 2020 09.51
+10
Soul
15. 05. 2020 09.55
+11
Točno tako ti mlajši nekaj pišejo kar so jim povedali očkoti,starejši vemo kako so navijači recimo iz Rijeke šli v Ljubljano na derbi Olimpija-Zvezda im obratno
kita1234
15. 05. 2020 09.58
-3
res je burtonnn, manjka mi, imas plus od mene
PS2Xministri
15. 05. 2020 10.22
+8
Burtonn..ja res je sem bil na tekmi in to na uvalu štadijono kjer so bili zvezdaši ,in ko so začeli medsebojni obračun je policija razgnala navijače dinama na nasprotno stran ,in jih začeli pretepati ,in tu je nastal ta incident kjer je boban stopil v bran svojih navijačev.
kita1234
15. 05. 2020 10.52
-5
jaz ne vem, a se vi res delate neumne al pa stenres neumni, najvecji problem so bili BBB, ki so tudi zaceli vse skupaj. vsakrsno drugacno tolmacenje dogodka je potvarjanje zgodovine.
kita1234
15. 05. 2020 08.28
-25
Bobane, policaj bi te moral demolirati do nerazpoznavnosti. Spremeniti bi te bilo treba tako, da od takrat dalje nebi bil sposoben vec igrati niti gledati nogometa.
Burtonnn
15. 05. 2020 08.39
+25
Še eden, ki mu manjka nekdanja juga z veliko srbijo in čimmanj dela ter živeti na tuji račun.
kita1234
15. 05. 2020 09.02
-6
PS2Xministri
15. 05. 2020 09.12
+36
DRUKAR.... Ne nakladaj ..bil sem na tej tekmi pa ti naj povem ,da so naredili sra...je zvezdaši..potem je policija vse zvezdaške navijače nagnala na vrh štadiona maksimir..potem je šla pa policija obračunavati z domačimi navijači in takrat se je Boban potegnil za svoje navijače..PA ME NE RAZUMETI JAZ SEM BIL TAKRAT NAVIJAČ ZVEZDE.
fcrs_lj
15. 05. 2020 08.25
+27
Njegova najboljsa poteza oz uspeh je 1988, Cile. Zlata medalja z Jugo, potem pa 1998 Francija(bronasta)
Fulano in Beltrano
15. 05. 2020 08.24
+37
Najrazličnejši psihopati, sociopati, negativisti, plačanci in manipulatorji so uničili nešteto družin in tisto, kar so ustvarjale generacije. Razselili so ljudi po celem svetu, od Nove Zelandije do Toronta, od Kalifornije do Južne Afrike. In zakaj? Zato, da so danes več ali manj na istem. Ko je mladinska ekipa reprezentance v Čilu 1988 osvojila naslov svetovnih prvakov, so vsi veselo mahali s SFRJ "pasoši". Pet let kasneje so se delili na tiste, ki potujejo s potnimi listi, tiste, ki potujejo s putovnicami in tiste, ki so ostali pri pasoših...
fcrs_lj
15. 05. 2020 08.23
+7
Spreminjanje dejstev je to da napises srbski policaj...policist je bil iz bosne(in za tvojo info ni bil srb iz bosne)
fcrs_lj
15. 05. 2020 08.19
+4
Ko preberm tvoj komentar in vidim srbski policist, takoj preneham z branjem tvojega komentarja, ker vidim, da spreminjate dejstva...Boban je skocil na policista iz bosne(in tudi ta policist iz bosne ni bil srb)
fcrs_lj
15. 05. 2020 08.15
+18
Fant, zadnjic poslusam intervju policista(iz bosne), ki je rekel da je imel kot policist vso pravico da uporabi orozje, ce ga nekdo napade in da so mu ostali policisti rekli da ce bi bili na njegovem mestu da bi uporabili orozje, prvic s strelom v zrak kot opozorilo in ce to ne bi zaleglo se v tebe Boban. Se pravi si imel sreco v nesreci, da si naletel na dobrega bosanskega policista. Si pa predstavljam recimo kaj bi naredil ameriski policist ce bi ga recimo tko napadel Lebron, verjetno bi dobil metek. Napad na uradno osebo(policista) je v vseh sistemih in rezimih kaznivo dejanje.
bohinj je zakon
15. 05. 2020 08.33
+10
Drži. Policist je v širši razlagi dogodka pojasnil, da bi ob ponovnem napadu Bobana na njega, brez obotavljanja vanj nasul 8 metkov. Je pa tudi res, da sta z Bobanom naslednji dan v kafiću skupaj z drugimi policisti pili pivo.