Nogomet

Britanci podprli skupno kandidaturo za SP, pripravljeni 'vzeti' tudi Euro 2020

London, 02. 03. 2021 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada premierja Borisa Johnsona je podprla potencialno skupno kandidaturo Anglije, Škotske, Walesa, Severne Irske in Irske za organizacijo nogometnega svetovnega prvenstva leta 2030. Mednarodna nogometna zveza bo sicer kandidacijski postopek uradno odprla šele naslednje leto.

Britanski premier Boris Johnson (na fotografiji).
Britanski premier Boris Johnson (na fotografiji). FOTO: AP

Ta čas poteka študija izvedljivosti projekta pod skupnim vodstvom nogometnih zvez Velike Britanije in Irske, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Medtem pa je Boris Johnson v pogovoru za britanski časnik The Sun dejal: "Zelo smo navdušeni, da bi nogomet pripeljali domov leta 2030. Mislim, da je to pravilna odločitev. Gre za dom nogometa, čas je pravi. To bo čudovita stvar za nas."

Angleška nogometna zveza (FA) je prek Twitterja dejala, da pozdravlja "vladno zavezo, ki bo vložila 2,8 milijona funtov za potencialno kandidaturo" za mundial 2030. Medtem pa so vse omenjene nogometne zveze v skupni izjavi za javnost poudarile, da je vsaka od njih z vladnimi partnerji Združenega kraljestva ter Irske navdušena nad podporo britanske vlade skupni kandidaturi.

Nazadnje leta 1966, ko je Anglija osvojila svoj prvi (in edini) naslov
"Še naprej bomo preverjali študijo izvedljivosti in pripravili oceno morebitne skupne kandidature, še preden bo Fifa (Mednarodna nogometna zveza, op. a.) prihodnje leto uradno odprla kandidacijski postopek," so zapisale nogometne zveze.

Anglija svetovnega prvenstva ni gostila vse od leta 1966, ko ga je prvič in zadnjič tudi osvojila. Svetovno prvenstvo 2022 bo v Katarju, štiri leta pozneje pa bodo mundial skupaj gostile ZDA, Kanada in Mehika. London, Glasgow in Dublin pa so med 12 izbranimi mesti, ki bodo letos gostila zaradi koronske krize preloženo nogometno evropsko prvenstvo.

Anglija bi poleg nogometnega SP tudi letošnji Euro 
Poleg podpore potencialne skupne kandidature Anglije, Škotske, Walesa, Severne Irske in Irske za organizacijo nogometnega svetovnega prvenstva leta 2030, se je britanska vlada ponudila, da priredi vse tekme letošnjega evropskega prvenstva, če zaradi epidemije tekem ne bodo mogla gostiti druga predvidena mesta. Evropsko prvenstvo bi namreč moralo gostiti 12 držav, poleg Londona, kjer bodo vsi zaključni boji, še Glasgow, Dublin, Bilbao, Amsterdam, Köbenhavn, München, Rim, Sankt Peterburg, Bukarešta, Budimpešta in Baku.

Za The Sun je Johnson izrazil prepričanje, da bodo v Angliji do začetka prvenstva končali cepljenje in da bodo stadioni lahko gostili tudi gledalce. Kljub ponudbi Anglije pa Evropska nogometna zveza (Uefa) vztraja pri prvotni izvedbi tekmovanja, računa, da ji ponudbe Johnsona ne bo treba sprejeti. Dokončno odločitev bodo sporočili 5. aprila, poroča Reuters.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vladimir.Krutov
02. 03. 2021 17.51
Se bodo stadioni porihtali in bo tudi to nekaj...
puspan
02. 03. 2021 12.21
+3