Nogomet

Mojstrovina Kimmicha odločila derbi v Dortmundu, Bayern na +7

Dortmund, 26. 05. 2020 20.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Največji derbi nemškega nogometa med Borussio Dortmund in Bayernom je z golom branilca Joshue Kimmicha pripadel branilcem naslova, ki so v Dortmundu storili nov velik korak proti jubilejni 30. šampionski zvezdici (0:1). Zvezdnik Borussie Erling Haaland je moral v drugem polčasu zaradi poškodbe z igrišča.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Manuel Neuer po dolgih pogajanjih dobil povišico pri Bayernu
    02:38
    Iz 24UR: Manuel Neuer po dolgih pogajanjih dobil povišico pri Bayernu
  • Prihod nogometašev Borussie Dortmund in Bayerna na stadion Signal Iduna Park
    02:16
    Prihod nogometašev Borussie Dortmund in Bayerna na stadion Signal Iduna Park
Navijače Bayerna je zvečer razveselil še zdrs dveh bližnjih zasledovalcev na vrhu lestvice. Bayer Leverkusen je na domači zelenici doživel popoln polom proti Wolfsburgu (1:4), ki je tudi po zaslugi dveh golov 22-letnega branilca mlade hrvaške reprezentance Marina Pongračića v farmacevtskem mestu po dobri uri igre vodil že s 4:0. Borussia Mönchengladbach je na gostovanju pri Werderju, ki se krčevito bori za obstanek, zgolj remizirala brez golov in tako kot Leverkusen zdaj za vodilnimi Bavarci zaostaja za 11 točk.

Borussia Dortmund se je v domači "Der Klassiker" podala z nespremenjeno postavo v primerjavi s prejšnjo ligaško preizkušnjo proti Wolfsburgu, v derbi, ki bi lahko že usodno vplival na razplet prvenstva, pa je gostujoči trener Hans-Dieter Flick krenil brez hrvaškega reprezentanta Ivana Perišića, ki ga je po visoki zmagi nad frankfurtskim Eintrachtom zamenjal Serge Gnabry. Visoko postavljena obramba Bavarcev je bila na hudi preizkušnji že v prvem napadu domačih, ko je podajo v prostor proti Thorganu Hazardu daleč iz svojih vrat prestregel Manuel Neuer. Na svoji jubilejni 400. preizkušnji v 1. Bundesligi je kapetan Bayerna uspel zgolj zaposliti Erlinga Haalanda, ta pa je z roba kazenskega prostora spravil žogo proti praznim vratom, kjer pa jo je pričakal in izbil Jerome Boateng

Dortmundčani so nadaljevali z dobro igro in Julian Brandt je prvi ogrel Neuerjeve dlani že v enem naslednjih napadov, ko je na drugi strani prvič nevarneje zapretil tudi Robert Lewandowski, a ga je blokiral nekdanji soigralec v vrstah BVB Mats Hummels. Zatresla se je tudi mreža Bavarcev, a je bila akcija, v kateri je sam pred vrati ostal Hazard, že zgodaj prekinjena zaradi očitnega prepovedanega položaja. Roman Bürki je moral na drugi strani ustaviti poskus Lewandowskega, s katerim ni imel pretiranih težav, bolj "vroče" pa bi bilo v primeru, da bi kasnejšo podajo v sredino uspel ujeti Thomas Müller, a je bil nekdanji nemški reprezentant prekratek.

Bayern se je razigral in stisnil Dortmundčane
V 20. minuti se je Bavarcem ponudila največja priložnost prvega polčasa, ko je obrambi Dortmunda po podaji v globino ubežal Serge Gnabry in se izvrstno znašel v težkem položaju, njegov strel pa je na črti odbil Lukasz Piszczek. To so bile najboljše minute nogometašev v rdečih dresih, ki so kmalu spet izigrali domačo obrambo, po podaji Gnabryja pa je Bürki moral prisebno posredovati ob poskusu Kingsleyja Comana. Dortmund razen neposrečenega strela z glavo Hummelsa ni več pretil, pred koncem polčasa pa je bilo spet vroče v domačem kazenskem prostoru, skozi katerega je mojstrsko prodiral razpoloženi in šele 19-letni Alphonso Davies, ki ga je nato na robu prekrška za najstrožjo kazen ustavil ravno Hummels.

Bürki (na fotografiji desno) bi ob "nagajivem" poskusu Kimmicha lahko posredoval tudi bolje.
Bürki (na fotografiji desno) bi ob "nagajivem" poskusu Kimmicha lahko posredoval tudi bolje. FOTO: AP

Tik pred odhodom v slačilnice, v 43. minuti, pa je Bayern povedel: po izmenjavi podaj na robu kazenskega prostora je Joshua Kimmich mojstrsko pomeril v daljši kot in z "lobom" presenetil Bürkija, ki se ob posredovanju tudi ni najbolj izkazal. Dortmundski strateg Lucien Favre je v nadaljevanje dvoboja krenil s kar dvema menjavama, Jadon Sancho in Emre Can sta dobila priložnost namesto Brandta in Thomasa Delaneyja. Toda Bayern je bil še naprej tisti, ki je bil nevarnejši in Bürki je najprej pri tleh v 54. minuti dobro posredoval ob strelu Leona Goretzke z roba kazenskega prostora, nato pa pred Lewandowskim izbil še ostro podajo Comana.

Vratnica Lewandowskega
Haaland je s soigralci protestiral, ko je njegov nevaren poskus v roko v 59. minuti zadel Boatenga, a se glavni sodnik Tobias Stieler s pomočniki in sodelavci iz VAR-sobe ni odzval. Bayern je brez večjih težav nadzoroval igro in plul proti morda že ključni zmagi v lovu za jubilejnim (in seveda rekordnim) 30. državnim naslovom. Slabih 20 minut pred iztekom rednega dela tekme je Favre namesto Haalanda, ki je bil po podaji Sancha za las prekratek na oddaljenejši vratnici, v igro poslal še Giovannija Reyno. Navijače Borussie lahko skrbi, saj so čudežnega Skandinavca ob odhajanju z zelenice mučile precejšnje bolečine. Grob prekršek Daviesa, ki je dobil tudi rumeni karton, je v 75. minuti ponudil lepo priložnost črno-rumenim s prostega strela, a je bil poskus Raphaëla Guerreira z okoli 25 metrov (pre)lahek plen za Neuerja. Več dela je imel dolgoletni nemški reprezentant šest minut kasneje, ko je z levico z roba kazenskega prostora pomeril Mahmoud Dahoud, a je Neuer iztegnil levo roko in bil kos nalogi. Bayern je takoj vrnil udarec in v 83. minuti je z okoli 17 metrov Lewandowski, morda tudi z malce "pomoči" Hummelsa, zatresel vratnico nemočnega Bürkija.

Dortmundska klop je spet izkoristila vseh pet menjav, v zadnjih desetih minutah sta priložnost dobila še Mario Götze in Axel Witsel, medtem ko je Flick tekmo zaprl z Lucasom Hernandezom in Javijem Martinezom. Müller je imel v 89. minuti izjemno priložnost za zaključni udarec, ko so Münchenčani izigrali Dortmundčane in je visoka podaja letela proti napadalcu rdečih, čigar strel pa je pred Bürkijem v zadnjem hipu uspel blokirati Guerreiro. Že v sodnikovem podaljšku je v kazenskem prostoru BVB padel še Lewandowski, a po posredovanju Manuela Akanjija (v slogu Hummelsa v prvem polčasu) tudi tokrat Stieler ni zapiskal. Ostalo je pri minimalni zmagi gostov, ki so zdaj najbližjim zasledovalcem pobegnili že na sedem (Dortmund) oziroma deset točk (Lepizig), čeprav je ekipa Kevina Kampla odigrala tekmo manj.

Kimmich (četrti z leve) proslavlja z Davidom Alabo in soigralci.
Kimmich (četrti z leve) proslavlja z Davidom Alabo in soigralci. FOTO: AP

Kamplov soigralec Poulsen poškodovan
V 1. Bundesligi sicer prihaja tudi do vse več poškodb igralcev. Med tistimi, ki bodo morali nekaj časa prisilno počivati, je tudi soigralec nekdanjega slovenskega reprezentanta pri Leipzigu Yussuf Poulsen. Njegov klub je sporočil, da si je na tekmi proti Mainzu, ki jo je Leipzig sicer dobil s 5:0, Poulsen poškodoval vezi desnega gležnja. V klubu pa niso sporočili, koliko časa bo trajalo okrevanje, le da ga ne bo do nadaljnjega.

Leipzig, pri katerem je po "koronaprekinitvi" in okrevanju po poškodbi na dveh tekmah blestel tudi Kampl, je še v igri za najvišja mesta v nemški ligi. Trenutno je na tretjem mestu s 54 točkami, tremi manj od Borussie Dortmund in desetimi manj od Bayerna. Leipzig bo svojo tekmo v tem krogu igral v sredo proti berlinski Herthi. Poškodovan pa je tudi Schalkejev vezist Suat Serdar. Kot je v torek sporočil njegov klub, bo zaradi hujše poškodbe kolena moral izpustiti preostanek te sezone in najverjetneje tudi začetek naslednje, saj ga čakajo vsaj trije meseci okrevanja.

Izidi 28. kroga 1. nemške Bundeslige:

Bayer Leverkusen ‒ Wolfsburg 1:4 (0:1)
Baumgartlinger 86.; Pongračić 43., 75., Arnold 64., Steffen 68.

Eintracht Frankfurt ‒ Freiburg 3:3 (1:1)
Silva 35., Kamada 79., Chandler 82.; Grifo 28., Petersen 67., Holer 69.

Werder Bremen ‒ Borussia Mönchengladbach 0:0

Borussia Dortmund ‒ Bayern München 0:1 (0:1)
Kimmich 43.

Lestvica: 1. Bayern 64 točk, 2. Dortmund 57 , 3. Leipzig 54 (-1), 4. Mönchengladbach 53, 5. Leverkusen 53 ... 15. Mainz 27 (-1), 16. Düsseldorf 24 (-1), 17. Werder 22 (-1), 18. Paderborn 18 (-1).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DaDo77
27. 05. 2020 09.39
+5
Kje je bil pa čudežni deček Haaland?? Pride dejansko pomembna tekma pa izgine kot duh...
Misty2
27. 05. 2020 09.25
+7
Bundesliga kdo drugi bo pa prvak kot Bayern?? To bi bil že škandal v Nemčiji. Haaland je zopet mrknil ko pride malo boljša obramba ..kot proti PSG kje mu je Neymar pokazal da mora še žgancev pojest
Koronavirusovec
27. 05. 2020 09.13
+7
Poleg mojstrovine je za gol veliko zaslužen tudi golman, saj je bil veliko preblizu leve vratnice
jodr
27. 05. 2020 08.48
+1
čestitka Bayernu za zmago in nov naslov državnega prvaka. je pa sodnik spregledal čisti penal v zadnji minuti.
Hellsrael
27. 05. 2020 08.09
+3
Mogoce bi nekdo dosodil 11m prekrsek nad Lewo, ce se ze obregate ob Boatenga in "roko". Bayern boljsi, vratnica lewe....pa v zakljucku smrrna prilika. Skratka dobra tekma
Peter V
26. 05. 2020 21.21
+3
Boateng je z roko branil gol. Tak da ni vse čisto...bvb ni bil slabsi danes. Sploh ne prvi polcajt.
bla_blac
26. 05. 2020 21.36
+5
Samo to si videl, ne? To roko od Boatenga, ki je sicer res bila! Ampak marsikaj ni sodil sodnik, tudi na drugi strani. Tudi to bi bilo fajn omeniti... ;)
uporabnica1
26. 05. 2020 21.06
+10
Bravo Kimmich! In spet nora predstava Daviesa, kaj ta pob dela... noroo👌
uporabnica1
26. 05. 2020 21.28
+7
PIERREBRICE
26. 05. 2020 20.58
+14
30. zvezdica, osma zaporedna se že sveti! Respekt Fc Bayern München!
samomojemnenje
26. 05. 2020 21.00
+5
Res lepa serija. Brez konkurence. Čestitke Bayernu.
samomojemnenje
26. 05. 2020 20.35
+6
Škoda. V Nemčiji je že verjetno odločeno, kdo bo prvak.
Roglič šampion
26. 05. 2020 20.41
+13
Bayern je pac tu najboljsi. Tudi v ligi prvakov pa so izjemni bavarci zelo nevarni. Stavnice vecjo moznost za koncno zmago pripisujejo le sinjemodri četi pepa guardiole ki je tudi zame glavni favorit za naslov. Nikoli pa ne smemo odpisati barce. Vsaj dokler je v kadru sijajni messi
samomojemnenje
26. 05. 2020 20.59
+2
Ja, se strinjam. pač sem v Nemčiji za BvB. Sem pa tudi sam že pisal, da je zame Bayern eden od glavnih favoritov za CL. Niti še ne bi odpisal Reala in Juveta, seveda poleg City-ja. Upam pa, da se Barca sestavi in končno pokaže dobre igre, še posebej zdaj, ko se bo vrnil Suarez in gre do konca. Zakaj pa ne.
ehjaehja
26. 05. 2020 21.01
-4
12345fcb city je zame tudi favorit in psg tudi.barca pa letos res ne bo dolgo zdržala po mojem mnenju vsaj glede predstav ki so jih kazali pa messi gor al dol.imeli so ogromno srečo z žrebom da so dobili zdesetkan in u slabi formi napoli.
samomojemnenje
26. 05. 2020 21.07
+0
V CL je vedno vse možno. Spomni se lani, kako je tottenham prišel v finale, pa tja nikakor ni spadal. Res so izločili City in Ajax, ampak mislim da bolj zato, ker jih je City podcenjeval in so mislili lahek žreb, Ajaxovi mladeničem pa pred koncem tekme padla zbranost. Pač mladost. Čeprav tudi jaz ne uvrščam Barco letos med favorite, pa si seveda kot navijač želim, da zmaga. Če pa ne, pa tudi ne bo konec sveta.
ehjaehja
26. 05. 2020 21.12
+2
ajax je igral lani za moje pojme najlepši nogomet v evropi ko so še juve izločili je bilo vsem jasno da to ni več sreča jim je pa sreča obrnila hrbet pa tudi neizkušenost obrambe je botrovalo k temu da so izpadli proti tottenhamu.City pa če letos ne gre do konca z tako uigrano ekipo pol pa najbrž ne bo nikoli zmagal.Psg mi tudi diši imajo ta čas najbrž tudi najbolj nevaren napad na svetu.
samomojemnenje
26. 05. 2020 21.18
-1
Ja, se strinjam. Sem pa čisto pozabil na PSG, ki bi tudi znal kaj narediti. Finale PSG-City? Šejk proti šejku.👀😊
Roglič šampion
26. 05. 2020 21.48
+0
PSG mislim da ne. Zakaj? Kot prvo nimajo vrhunskega trenerja kot city. Pa ne igrajo tako lepo. Kot drugo pa to da so ze koncali prvenstvo in bojo izven tekmovalnega ritma avgusta za razliko od cityja bayerna barce. Tudi sicer sem jih uvrscal za te tri ekipe. City pa mislim da ce je v dnevni formi jih ne ustavi nihce. Niti izjemni bayern. To pa je ucinek pepa guardiole
Roglič šampion
26. 05. 2020 21.55
+0
Zapiram ajax je lani igral res lep nogomet. A zame osebno se lepsega city s to tiki taka igro. Lepo za pogledat
Hellsrael
27. 05. 2020 08.11
+6
Bayern bi v zadnjih nekaj letih osvojil vsaj 2x naslov LP. Ofsajdi ,izkljuvitev vidala itd v korist reala ipd.