Nogomet

Thuram klečal, Sancho pa ob zmagi Borussie pokazal majico za Georgea Floyda

Mönchengladbach, Paderborn, 31. 05. 2020 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.K., STA
Komentarji
2

Talentirani napadalec Borussie iz Mönchengladbacha, 22-letni Francoz Marcus Thuram, je bil junak domače zmage nad berlinskim Unionom, s katero se je v nedeljo nadaljeval 29. krog elitne nemške Bundeslige (4:1). Thuram je prvega od dveh zadetkov v nasprotni mreži posvetil protestom v Združenih državah Amerike, podobno je kasneje ob zmagi Borussie Dortmund nad Paderbornom (6:1) storil Anglež Jadon Sancho.

Simbolično potezo s klečanjem na eni nogi je leta 2016 med igranjem ameriške himne začel dolgoletni zagovornik boja proti rasni in družbeni neenakosti ter nekdanji podajalec San Francisco 49ersov v ligi NFL Colin Kaepernick. Ta je nedavno ustanovil tudi poseben sklad za pravno pomoč protestnikom. Thurama je podprla tudi Borussia Mönchengladbach, na uradnem profilu kluba na družbenem omrežju Twitter so ob sliki klečečega Francoza zapisali, da gre za "poseben trenutek" in da slika "ne potrebuje dodatnega pojasnila".

Borussia Mönchengladbach je z visoko zmago nad Unionom iz Berlina pritisnila na drugouvrščeno dortmundsko Borussio. Gladbach se je popoldne Dortmundčanom približal na le točko zaostanka, zmago proti Unionu pa so domači začeli tlakovati v 17. minuti, ko je zadel Florian Neuhaus. Po zadetku šele 23-letnega vezista je sledil še prvi gol popoldneva v režiji leto mlajšega francoskega napadalca Marcusa Thurama. V italijanski Parmi rojeni nogometaš, sin slavnega francoskega reprezentanta ter nekoč člana Parme, Juventusa in Barcelone Liliana Thurama, je v 41. minuti povišal na 2:0 in gol proslavil s klečanjem ter tako podprl proteste temnopolte skupnosti v Združenih državah Amerike. Tudi Thuramov oče je že v času svoje aktivne nogometne kariere opozarjal na težave z rasizmom, zaradi česar naj bi zavrnil tudi prestop k rimskemu Laziu, ki je že takrat slovel po skrajno desničarski "ultras" navijaški skupini. Kasneje je danes 48-letni Thuram postal ambasador Unicefa in vodja kampanje proti rasizmu.

Za Union je na začetku drugega polčasa izid znižal Sebastian Andersson, nato pa je v 59. minuti spet zadel Thuram in vse bolj je postajalo jasno, da bodo Berlinčani tudi na četrti tekmi po nadaljevanju prvenstva ostali brez zmage. Vseh upov po vsaj točki, prvo v mesecu maju so sicer uspeli osvojiti ravno v prejšnjem krogu doma proti Mainzu, je bilo konec, ko je v 81. minuti za končnih 4:1 zadel še en Francoz Alassane Plea.

Thuram (na fotografiji) se prvega gola ni pretirano  veselil in v slogu nekdanjega podajalca San Francisco 49ersov Colina Kaepernicka tudi pokleknil.
Thuram (na fotografiji) se prvega gola ni pretirano veselil in v slogu nekdanjega podajalca San Francisco 49ersov Colina Kaepernicka tudi pokleknil. FOTO: AP

Sanchov hat-trick za Floyda
Duh Georgea Floyda, čigar smrt med postopkom aretacije je bila povod za izbruh protestov in kasnejšega nasilja na drugi strani velike luže, je bil prisoten tudi v Paderbornu, kjer je zadnjeuvrščena ekipa lige pričakala drugouvrščeno Borussio Dortmund. Ta je odgovorila popoldanskemu izzivu soimenjakinje iz Mönchengladbacha in do vrha napolnila mrežo nasprotnikov s kar šestimi goli v drugem polčasu ter tako prednost münchenskega Bayerna spet znižala na sedem točk. V prvem polčasu golov ni bilo, nato pa sta v 54. in 57. minuti dvoboj prelomila Thorgan Hazard in Jadon Sancho. Anglež Sancho, ki je tudi zaradi manjše poškodbe v prvih krogih po koncu "koronapremora" izpadel iz prve postave, je po golu v 57. minuti slekel dres in pokazal majico z napisom "Pravica za Georgea Floyda", zaradi česar je dobil tudi rumeni karton.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uwe Hunemeier je z uspešno izvedeno najstrožjo kaznijo v 72. minuti napovedal napeto končnico (z roko je v kazenskem prostoru igral Emre Can), a je že v enem naslednjih napadov Sancho po podaji Hazarda zabil svoj drugi gol večera. Dortmundčani se tu niso ustavili in Sancho je v prvi minuti sodnikovega podaljška zaokrožil svoj hat-trick, še prej pa sta zadela tudi Achraf Hakimi in Marcel Schmelzer za končnih 1:6.

Kampl z ukleščenim živcem in vse manj možnostmi za nastop v Kölnu
Nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl bo zaradi težav z ukleščenim živcem najverjetneje moral izpustiti naslednjo tekmo Bundeslige, ko se bo njegov Leipzig v ponedeljek v gosteh meril s Kölnom. Kampl je sicer odpotoval z ekipo na gostovanje, a konec tedna ni treniral. Kamplove težave so se začele sredi tedna pred tekmo s Hertho. Tik pred začetkom so ga morali umakniti iz prve postave zaradi težave z mišico, kot se je glasilo prvotno pojasnilo kluba. Po podrobnejših pregledih so v petek ugotovili, da gre za težave z ukleščenim živce. Trener Julian Nagelsmann je takrat sporočil, da gre za lažjo poškodbo, ni pa še vedel, ali bo 29-letni napadalec lahko igral na naslednji tekmi v Kölnu.

Zdaj kaže, da so možnosti za to vse manjše. Kot poroča portal RBlive, ki spremlja dogajanje v klubu, Kampl konec tedna ni treniral. Z moštvom pa je sicer odpotoval v Köln. Kampl je, odkar se je nemška liga vrnila po "koronakrizi", sicer eden ključnih mož Nagelsmannove ekipe. Odigral je dve od treh tekem, potem ko je moral prej pol leta prisilno počivati zaradi poškodbe. RBlive še dodaja, da v klubu na Kampla računajo tudi v prihodnje, razhajajo pa se pri dolžini nadaljevanja sodelovanja. Kampl, ki se mu bo sedanja pogodba iztekla leta 2021, bi rad podaljšal do 2023, klub pa se bolj ogreva za možnost podaljšanja "1+1 leto". Leipzig je s 55 točkami in tekmo manj trenutno peti v ligi, prehitel ga je tudi Bayer Leverkusen, z nedeljsko zmago pa se je pred "rdeče bike" v boju za skupinski del Lige prvakov prebil tudi Mönchengladbach.

Izidi 29. kroga 1. nemške Bundeslige:

Paderborn ‒ Borussia Dortmund 1:6 (0:0)
Hunemeier 72./11-m; Hazard 54., Sancho 57., 74., 90., Hakimi 85., Schmelzer 89.

Borussia Mönchengladbach ‒ Union Berlin 4:1 (2:0)
Neuhaus 17., Thuram 41., 59., Plea 81.; Andersson 50.

Bayern München ‒ Fortuna Düsseldorf 5:0 (2:0)
Jörgensen 15./ag, Pavard 29., Lewandowski 43., 50., Davies 52.

Hertha Berlin ‒ Augsburg 2:0 (1:0)
Dilrosun 23., Piatek 90.

Mainz ‒ Hoffenheim 0:1 (0:1)
Bebou 43.

Schalke ‒ Werder Bremen 0:1 (0:1)
Bittencourt 32.

Wolfsburg ‒ Eintracht Frankfurt 1:2 (0:1)
Mbabu 58.; Silva 27., Kamada 85.
RK: Torro 90./Eintracht

Freiburg ‒ Bayer Leverkusen 0:1 (0:0)
Havertz 55.

Lestvica: 1. Bayern 67 točk, 2. Dortmund 60, 3. Mönchengladbach 56, 4. Leverkusen 56, 5. Leipzig 55 (-1), ... 14. Union 31, 15. Mainz 28, 16. Fortuna 27, 17. Werder 25 (-1), 18. Paderborn 19.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Scouser96
31. 05. 2020 20.37
+4
Pod takimi članki je najlažje najt rasiste..zlovenija jih je polna
felix59 drugič
31. 05. 2020 17.45
-4
Ni najbolj "apetitlih" , najprej vsi grdo pljuvajo po zelenici , potem pa klečijo na njej.