Nogomet

Bundesliga v dveh letih izgubila za več kot milijardo evrov dohodka

Frankfurt, 01. 04. 2022 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemško nogometno prvenstvo bundesliga je pred covidno pandemijo iz leta v leto beležilo prodajne rekorde. A zdaj ni več tako: posledice izgube dohodka zaradi pandemije bodo "močno vplivale" na vse klube bundeslige, opozarja krovna organizacija. Izguba prodaje 36 klubov v zadnjih dveh letih znaša več kot milijardo evrov.

Ta konec tedna se bodo prvič v času covida-19 na nemške stadione znova zgrnile množice navijačev – na veliko olajšanje klubov bundeslige, saj je covidna pandemija klube prve in druge bundeslige stala več kot milijardo evrov prodaje.

Nemška nogometna liga je danes v svojem gospodarskem poročilu za leto 2022 navedla to številko za sezoni 2019/20 in 2020/21. Kot so zapisali v izjavi za javnost, pričakuje 36 profesionalnih klubov negativne številke tudi v tekoči sezoni 2021/22.

"Doživljamo prelomnico brez primere. Zdi se, da je obdobja skorajda samoumevne rasti konec," je dejala nova šefica DFL Donata Hopfen. "Brez dvoma bo to imelo velik vpliv na naš razvoj v naslednjih nekaj letih."

Donata Hopfen
Donata Hopfen FOTO: Twitter

 

Ker je morala večina tekem potekati na stadionih brez navijačev, so samo igralni prihodki prve in druge bundeslige, ki izhajajo predvsem iz prihodkov od vstopnic, v primerjavi z zadnjo predpandemsko sezono upadli za okoli 95 odstotkov. V sezoni 2018/19 so znašali 650 milijonov evrov, v pretekli pa le 35,5 milijona evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Skupni prihodki klubov so v sezoni 2020/21 padli na 4,05 milijarde evrov.

Že zdaj je jasno, da bodo prihodki od koriščenja medijskih pravic v nemškem jeziku in prihodki od mednarodnega trženja nižji od preteklih let. Kakšne gospodarske posledice bo imela vojna v Ukrajini za profesionalni nogomet, za zdaj ni mogoče predvideti, še piše dpa.

"Pomembno je najti nove načine, kako narediti nemški profesionalni nogomet ekonomsko odporen ob spoštovanju naše tradicije in vrednot. Teh vprašanj se bomo lotili skupaj z vsemi klubi," je dejala 46-letna naslednica Christiana Seiferta pri krovni organizaciji.

Da je kriza prizadela tudi "zdrave" klube, kot je Eintracht Frankfurt, je danes dejal tudi tiskovni predstavnik uprave Axel Hellmann. "Pred covidno pandemijo smo pokali od gospodarske moči. Zdaj bomo poročali o izgubi poslovanja v višini več kot 70 milijonov evrov v treh sezonah," je Hellmann povedal za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

V primeru pokalnega zmagovalca, Borussie Dortmund, ki je v soboto prodala vseh 81.365 vstopnic za dvoboj proti RB Leipzigu Slovenca Kevina Kampla, je generalni direktor Hans-Joachim Watzke finančne izgube med pandemijo za Funke Mediengruppe opisal takole: "Mi smo izgubili že toliko milijonov, skupno več kot 120."

RB Leipzig stadion
RB Leipzig stadion FOTO: AP

Pri DFL so poudarili, da so tekme brez navijačev vplivale tudi na tiste, ki so neposredno in posredno vpleteni v obe najvišjeligaški nemški nogometni tekmovanji. Najbolj prizadeti so posredno zaposleni na področju varnosti in gostinstva, ki delajo na stadionih: njihova razporeditev se je zmanjšala za okoli 80 odstotkov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rde?a pesa in hren
01. 04. 2022 14.42
+0
Zdej bodod pa bundesligaši zgubili špe 100 x toliko, če Vladmir zapre plin...
Entip?ek
01. 04. 2022 14.30
+1
pa majo še vedno več deset tisoče plače mesečno...
Wolfman
01. 04. 2022 14.07
+2
Švabure bodo preživel brez nogometa! Skrbi naj jih to, ko bo Putin dokončno zaprl pipco plina, potem pa bolje da vsi začnejo igrati nogomet.
BLAŽEN
01. 04. 2022 13.58
+2
zdaj pa ne bom mogel spati, dokler se revčki ne poberejo::