Nogomet

Carrick odkrito o depresiji: Dovolj sem imel nogometa

Ljubljana, 16. 10. 2018 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji zvezdnik Manchester Uniteda Michael Carrick je v avtobiografiji odkrito spregovoril tudi o boju z depresijo, s katero se je spopadal po izgubljenem finalu Lige prvakov leta 2009 z Barcelono. "Lahko sedim tukaj in govorim o tem. Ni me sram," je povedal na predstavitvi knjige.

"To je čudna stvar, skozi katero sem šel. Prišel sem v United in imeli smo tri odlična leta. Leteli smo na krilih treh osvojenih lig. Leto poprej smo osvojili Ligo prvakov, nato pa znova igrali v finalu, toda izgubili. Po tej tekmi sem bil tako na tleh. To je bila tako zelo lepa priložnost. Takrat še nihče ni ubranil naslova Lige prvakov, tako da je to bila priložnost. Dejstvo, da smo zmagali leto prej, je postalo skorajda nepomembno, saj smo izgubili ta finale. Resnično me je trdo zadelo in še danes ne vem zakaj. Celo poletje sem se spopadal s tem. Vse, kar sem razmišljal, je bilo to, da sem nesrečen zaradi te tekme. Trajalo je preko enega leta. Ta tekma ni bil edini razlog, a potegnila je spiralo," je v pogovoru za SkySports razloge za depresijo opisal Carrick.

Michael Carrick je v avtobiografiji spregovoril tudi o boju z depresijo.
Michael Carrick je v avtobiografiji spregovoril tudi o boju z depresijo. FOTO: AP

Kljub denarju, slavi in lepemu življenju, se je v njem pojavila depresija. Tudi zato, ker vrhunski nogomet zahteva veliko odrekanja. "Ne verjamem, da je bil razlog v tej tekmi, to je bil le čas, ko se je začelo. Morda je to bila posledica tega, da sem izgorel v Unitedu, ker sem tako trdo treniral, žrtvoval vse in nato je vse padlo čez rob. Nisem mogel živeti s tem. Trpela je moja igra. Igral sem slabo v celotni sezoni," je pojasnil nekdanji vezist rdečih vragov.

"Težko uporabljam termin depresija skupaj s finalom Lige prvakov, saj je bilo vse skupaj precej globlje, toda to je bil sprožilec," je še pojasnil Carrick v pogovoru za SkySports. Danes 37-letni Carrick se je z depresijo boril neopazno, o tem ni vedela niti njegova družina. Zaradi depresije je razmišljal, da bi zapustil angleško reprezentanco med SP v Južni Afriki (2010).

"Skorajda sem imel dovolj nogometa. Danes se mi to zdi noro, toda takrat sem se tako počutil," je pojasnil. Dodal je, da se je iz tega rešil čisto naključno, a pri temu mu je pomagalo, da je pomislil, da ima vse, kar si je kdaj želel. "Igral sem za velik klub, za angleško reprezentanco, imel sem dva srečna otroka in ženo – najbolje, kar sem si kdaj želel," je še dodal Carrick, ki je svoja razmišljanja strnil v avtobiografijo.

Tekma, ki je bila sprožilec depresije pri Carricku.
Tekma, ki je bila sprožilec depresije pri Carricku. FOTO: AP

"Nenadoma sem prišel nazaj naslednjo sezono. Nekaj je kliknilo na začetku sezone in počutil sem se novega, še bolje kot sem se počutil pred tem," je boj z depresijo opisal Carrick.

Carrick sicer ni prvi, ki je javno spregovoril o boju z depresijo tekom nogometne kariere. O tem je med drugimi javno spregovoril tudi Tottenhamov branilec Danny Rose pred svetovnim prvenstvom v Rusiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.