Nogomet

Cavaniju zaradi objave na Instagramu tri tekme suspenza?

Manchester, 18. 12. 2020 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Angleška nogometna zveza je zaradi "žaljivega in neprimernega" izražanja podala obtožnico proti napadalcu Manchester Uniteda Edinsonu Cavaniju. Ta se je znašel v preiskavi zaradi objave na Instagramu, v kateri je uporabil besedo "negrito", ki jo v Veliki Britaniji povezujejo z rasizmom.

Cavani (v rdečem dresu) med obračunom s Presnelom Kimpembejem in Paris Saint-Germainom v Ligi prvakov.
Cavani (v rdečem dresu) med obračunom s Presnelom Kimpembejem in Paris Saint-Germainom v Ligi prvakov. FOTO: AP

Edinson Cavani je na Instagramu delil objavo prijatelja, ki mu je čestital po novembrski zmagi nad Southamptonom (3:2). V španščini je Cavani zapisal "hvala, negrito", kar je nemudoma dvignilo veliko prahu v Veliki Britaniji, kjer je bil zaradi podobnega izražanja že pred leti odmevno kaznovan Cavanijev rojak Luis Suarez. Ta se je kot član Liverpoola leta 2011 neuspešno branil, da se beseda "negrito" (črnček, op. a.) v urugvajskem oziroma južnoameriškem izrazoslovju uporablja ljubkovalno, tudi Cavanija pa zdaj očitno čaka vsaj nekaj tekem prisilnega počitka, potem ko je Angleška nogometna zveza (FA) potrdila, da je zaradi "žaljivega in neprimernega" izražanja podala obtožnico.

Po poročanju ESPN bi lahko Cavani, ki je izpustil zadnji tekmi Uniteda zaradi poškodbe, počival na naslednjih treh obračunih. Urugvajski zvezdnik, ki se je Unitedu pridružil po letošnjem koncu sodelovanja s Paris Saint-Germainom, se lahko do 4. januarja pritoži, objavo pa je sicer hitro izbrisal in se zanjo opravičil.

FA  brez posluha za opravičila
Pri Manchester Unitedu sicer od samega začetka stojijo ob strani svojemu napadalcu, ESPN pa je poročal, da je Cavani poskušal dogodek pojasniti z dejstvom, da ima sporna beseda  v Urugvaju povsem drugačen pomen, in da jo njegov prijatelj uporablja tudi v pogovorih s svojim sinom. United je poskušal FA opozoriti, da gre za besedo, s katero se izkazuje naklonjenost, in da je potrebno v obzir vzeti tudi kulturni kontekst, a naj bi te pobude padle na gluha ušesa.

"Manchester United in vsi naši igralci so popolnoma predani boju proti rasizmu in še naprej bomo delali z FA, skupaj z drugimi vodilnimi telesi in organizacijami ter skozi naše lastne kampanje, v tej smeri," je dejal predstavnik za stike z javnostjo pri Unitedu. "Edinson in klub sta jasno povedala, da ni bilo nikakršnega slabega namena za sporočilom, ki ga je izbrisal in se zanj opravičil takoj, ko je izvedel, da bi si ga lahko napačno razlagali. Igralec in klub bosta zdaj proučila obtožnico in ustrezno odgovorila FA."

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FORTUDO1
19. 12. 2020 11.17
Stop rasizmu, vsekakor temu ni mesta v športu ne kje drugje. Ampak se mi zdi, da zadnje čase to gre malo predaleč, vsi samo še čakajo in poslušajo, kdo bo kdo izrekel kakšno sumljivo besedo, da se lahko potem zažene cirkus. Če črncu rečeš črnc, je to rasizem, če pa belcu rečeš belec, pa to ni rasizem, a kdo to razume, vsaj jaz ne. Poleg tega lahko ima v različnih državah enaka beseda različen pomen. Mislim, da bi morali tudi na tem področju stvari malo umiriti, ker se bo sicer na nogometnih in ostalih tekmah manj pozornosti posvečalo igri, več pa poslušanju in izbiranju sumljivo izgovorjenih besed. Pa da ne bo pomote, sem direktno proti "pravemu" rasizmu!
le?o
18. 12. 2020 15.38
+2
Bonbone "negro" obvezno iz prodaje umaknit. To so uni mal pekoči z dimnikarjem naslikanim.