Nogomet

L'Equipe: Nogometaši PSG-ja nočejo niti slišati o znižanju plač

Pariz, 28. 04. 2020 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Franciji trenutno velja prepoved vseh javnih zbiranj in športnih dejavnosti zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Ukrepe naj bi začeli postopoma sproščati. Medtem vodstva francoskih nogometnih klubov kot po tekočem traku igralce prepričujejo, da sprejmejo znižanje plač. Večina nogometašev razume situacijo in je pripravljena sodelovati, le pri najbogatejšem PSG-ju igralci o znižanju nočejo niti slišati.

Leonardo PSG
Leonardo PSG FOTO: AP

Najboljši in najbogatejši francoski klubi razpravljajo o vseh možnih scenarijih, kako nadaljevati prekinjeno sezono elitnega francoskega nogometnega prvenstva, Ligue 1. Kot je pred dnevi sporočila francoska liga LFP, bodo najprej testirali vse igralce prve lige, preden jim bodo junija dovolili vnovično igranje nogometa. 

Neymar, ki se je pred dvema letoma za rekordnih 222 milijonov evrov preselil iz Barcelone k PSG-ju, čas samoosamitve preživlja na svoji luksuzni posesti v Mangaratibi, približno 100 km od Ria de Janeira. Neymar je za vilo pred štirimi leti plačal osem milijonov evrov, na posestvu pa ima med drugim tudi teniško igrišče, teren za odbojko na mivki, več bazenov in heliport. Brazilski zvezdnik karantene ne preživlja sam, temveč je na posestvo povabil tudi številne bližnje prijatelje, z njim je tudi osebni trener za fizično pripravo Ricardo Rosa, ki z Neymarjem sodeluje že desetletje.

Medtem se pri serijskih francoskih prvakih iz Pariza ubadajo s težavo, kako igralce prepričati o znižanju plače. Ugledni francoski L'Equipe v današnji izdaji na dolgo in široko piše o težavah v taboru PSG-ja. Igralci ne razumejo, da je situacija v svetu drugačna kot pred meseci in nikakor nočejo slišati o "racionalizaciji poslovanja". "Pogovori direktorja kluba Leonarda s kapetanom Thiagom Silvo in njegovim pomočnikom Marquinhosem so splavali po vodi. Igralci niso sprejeli poziva kluba in ne bodo sodelovali," piše pariški časnik in dodaja, da je tudi PSG, sicer v lasti bogatih Katarcev, že občutil divjanje pandemije in posledično načete mednarodne ekonomije. "Vodilni v klubu so že izračunali, da bodo samo v zadnjih slabih dveh mesecih, odkar trajajo izredne razmere, izgubili okoli 300 milijonov evrov. Glede na to, da klub letno samo za plače nogometašev porabi 371 milijonov evro, je bilo takoj jasno, kje bodo skušali privarčevati kakšen evro," dodaja L'Equipe. Uprava pariškega kluba je pripravila natančno strategijo nižanja plač in seveda najbolj udarila tiste, ki zaslužijo največ. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Dokler traja kriza, bi tisti posamezniki z najvišjo plačo, kot na primer Neymar, zaslužili pol manj. Brazilec bi namesto treh milijonov evrov mesečno pospravil poldrugega, Kyllian Mbappe po novem slab milijon. A to le na papirju, saj nihče ni sprejel znižanja in vprašanje, kako se bo vse skupaj končalo." Predsednik kluba Nasser al-Khelaïfi je z odprtim pismom v začetku aprila igralcem položil na srce, da ravnajo odgovorno in racionalno in razumejo položaj v svetu in posledično tudi v klubu. Ker se nihče od nogometašev ni javil z odgovorom, jih je pozval, da to storijo do konca meseca. "Nič ne bo od dogovora in pričakujejo se drugačni ukrepi. Zanimivo bo videti, če bodo vodilni v klubu postavili ultimat in so pripravljeni iti do konca," se ob koncu članka sprašuje L'Equipe

Naser Al-Kelaifi
Naser Al-Kelaifi FOTO: Damjan Žibert
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nikolajev
29. 04. 2020 10.58
+2
Če ni tekem, ni prihodkov in če ni prihodkov potem pač ni plač. Plače nogometašev so perverzno visoke. Naj gredo na zavod za zaposlovanje.
Definbahija
29. 04. 2020 10.31
+2
Sej j prou!! Teu je imet te butle un Arabc no zdej jih ma
blazter
28. 04. 2020 21.42
+1
Brcavrit
28. 04. 2020 21.41
+5
Ne razumejo!? Ja kako bo nekdo z IQjem v višini temperature hladne vode razumel, kaj se dogaja po svetu!? Vsaka čast izjemam ampak večina profesionalnih nogometašev je intelektualno na nivoju 12letnika. Zna pisati in brati, razume osnove, potem pa se vse neha.
Ka pa mislis
28. 04. 2020 19.55
+0
ja pol ne bojo mogli elektrike placat. Treba jih je razumet
resnicaosvobaja
28. 04. 2020 19.50
+10
... in Real in Barcelona želita nekaj teh igralcev ... dobri karakterji, ni kaj ...
Petarda10
28. 04. 2020 17.43
+2
Hej Slovani
28. 04. 2020 17.23
+11
Upam, da Nejmar ne popusti. Bi ga pa spustili k Barceloni, ko so imeli možnost! A te Šejki bi sedaj šparali k majo zlatga rolc rojsa v garaži? Lol
Trend01
28. 04. 2020 19.16
+4
Ne morejo. Ne smejo. Državne firme ne smejo dodatno vlagati v klube (no, PSG in City zaenkrat). Tudi ne smejo vlagati podjetja katera ima v svoje portfelju država, ali kakšna paradržavna firma, organizacija. Ker so v arabskem svetu nekako v stilu Ludvika XIV. - »L'etat, c'est moi« - »Država, to sem jaz.«, tudi kraljeve osebe ne smejo notri denarja metati. Drugače je pri Chelseaju, in ostalih "ta pravih" privat klubih.
beauceron
28. 04. 2020 16.54
+13
Hehehe, res da ne velja za veliko večino klubov, ampak kar nekaj jih je ki imajo denarja da ne vejo kaj bi z njim in pri takih gre samo za izkoriščanje trenutne situacije. Lep primer je Liverpul ki je hotel dati vse zaposlene na čakanje ozirima državne stroške kljub temu da je imel samo v februarju čez 41 milijonov čistega dobička ,pa si je kasneje klub pod pritiskom javnosti premislil.
the kop
28. 04. 2020 17.43
+11