Nogomet

Čeferin na obisku v Armeniji in Ukrajini, srečal se je tudi z Bubko in Ševčenkom

Kijev, 10. 09. 2019 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V sklopu obiskov nacionalnih zvez se je predsednik Uefe Aleksander Čeferin pretekle dni mudil v Armeniji in Ukrajini. V Armeniji ga je sprejel predsednik vlade Nikol Pašinjan, v Ukrajini, kjer je predsednik preverjal razvoj nogometne infrastrukture pa predsednik tamkajšnjega olimpijskega komiteja, legendarni atlet Sergej Bubka.

''V izjemno čast mi je, da sem se srečal z legendami ukrajinskega nogometa in olimpijsko legendo Sergejem Bubko,'' je ob obisku v Ukrajini povedal Aleksander Čeferin, potem ko je roko stisnil tudi Andriju Ševčenku in dobitniku zlate žoge iz leta 1975 Olegu Blohinu. Ukrajina je z vrhunskim nogometom v zadnjem desetletju tesno povezana, potem ko je leta 2012 skupaj s Poljsko gostila Euro 2012, lani pa finale Lige prvakov v moški in ženski konkurenci.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pestro nogometno dogajanje v Ukrajini seveda ni naključje, potem ko se je država namenoma usmerila v razvoj nogometa in infrastrukture. V največji evropski državi že žanjejo sadove načrtnega dela, potem ko so se usmerili v postavitev kakovostnega izobraževalnega sistema. Tako so letos na svetovnem prvenstvu U-20 osvojili zlato v finalu na Poljskem. Član te reprezentance je bil tudi Realov vratar Andrij Lunin.

''Na splošno smo v Ukrajini naredili veliko za nogometno infrastrukturo,'' je ob Čeferinovem obisku izpostavil predsednik Ukrajinske nogometne zveze Andrij Pavelko in dodal: ''Hvaležen sem Uefi, da je implementirala program GROW v naši državi.'' Projekt GROW sicer skrbi za povečanje udejstvovanja z nogometom v posameznih državah. V Ukrajini je zastavljeni cilj povečati udeležbo z enega odstotka na Uefino povprečje 3,4 odstotka.

Dodatno izboljšanje odnosov med Uefo in Armenijo

Že sicer dobro sodelovanje med Armensko nogometno zvezo (FFA) in Uefo je prešlo na še malenkost višjo raven po obisku Aleksandra Čeferina, zatrjujejo na obeh straneh. Čeferin se je v Armeniji srečal s predsednikom vlade Nikolom Pašinjanom, predsednikom FFA Arturjem Vanetsjanom ter vrhom tamkajšnje nogometne zveze. Čeferin je preveril, kako v Armeniji deluje sistem HatTrick, ki je sicer implementiran v vseh 55 državah članicah. Gre za solidarnostni projekt, ki skrbi za razvoj nogometa in infrastrukture. Vzpostavljen je bil že leta 2004 tekom Eura na Portugalskem. Do leta 2024 naj bi projekt članicam nudil kar neverjetnih 2,6 milijard evrov.

Čeferin se je v Armeniji srečal s tamkajšnjim predsednikom vlade Nikolom Pašinjanom.
Čeferin se je v Armeniji srečal s tamkajšnjim predsednikom vlade Nikolom Pašinjanom. FOTO: Armenska vlada

Armenija sicer po nogometnih rezultatih in infrastrukturi še vedno precej zaostaja za evropskim povprečjem, pa vendarle se je ta razkorak s pomočjo Uefe v zadnjem času močno zmanjšal. FFA je razvila projekt, ki je zagotovil deset novih nogometnih igrišč v različnih armenskih regijah. Poleg tega so povečali število igrišč z umetno travo, ki omogoča mladim treninge skozi celotno leto. Uefa je sicer začrtala smernice za pomoč pri razvoju nogometa v Armeniji. To so med drugim, da bi v nogomet vključila 80.000 otrok in odraslih, izdatno pa želi okrepiti ne le vlogo nogometa temveč tudi vlogo ženskega nogometa ter futsala. ''Premier verjame, da bo obisk predsednika Uefe okrepil sodelovanje med Uefo in FFA, vključno z izgradnjo novega nogometnega stadiona v naši državi,'' so zapisali v sporočilu iz armenske vlade. ''Zveza dela izjemno delo. Imamo prijateljski odnos in prepričan sem, da bo nogomet v Armeniji šel samo navzgor,'' pa je pristavil Čeferin.

Čeferin je Armenijo zapustil optimističen glede razvoja nogometa v državi.
Čeferin je Armenijo zapustil optimističen glede razvoja nogometa v državi. FOTO: Armenska nogometna zveza
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.