Nogomet

Čeferin s slovenskimi nogometnimi legendami premagal parlament Ugande

Kampala, 12. 02. 2024 21.39 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je s slovenskimi nogometnimi legendami, med njimi so bili člani zlate slovenske generacije Boštjan Cesar, Milivoje Novaković, Milenko Ačimović in Miran Pavlin, obiskal Ugando, kjer je moštvo na dobrodelni tekmi s 7:1 premagala nogometno ekipo tamkajšnjega parlamenta.

Na tekmi je pet golov zabil Milivoje Novaković, dva predsednik Uefe in kapetan Aleksander Čeferin, iz enajstmetrovke pa Hamson Obua edinega za gostitelje.

"Vesel sem, da sem ponovno v Ugandi, pred slabim letom dni sem bil prvič v tej čudoviti afriški državi. V njej sem videl tudi nekaj lepih nogometnih projektov, eden je zrasel tudi s podporo fundacije za otroke Uefe," je na medijskem dogodku po prihodu dejal Čeferin. Skupaj s preostalo delegacijo ga je sprejelo vodstvo parlamenta in vodilni predstavniki države na čelu s ministrom za šport Petrom Ogwangom.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

"Zelo lepa izkušnja, zelo dobri in prijazni ljudje so tu. Tekma je bila tudi zelo dobra, mi pa smo bilo malo boljši," je diplomatsko po tekmi v biseru Afrike, kot svoji 45-milijonski deželi pravijo domačini, sporočil predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović.

V delegaciji Uefe je bilo skupaj 23 predstavnikov, poleg že omenjenih še Robert Koren, Mišo Brečko, Branko Ilić, Bojan Jokić, Jože Prelogar, Goran Cvijanović, Blažo Marojević, Robert Volk, Silvo Vrhovec, Luka Pavlin, Goran Barišić, Mitja Sojer, Andrej Sojer, Gregor Šmajd, Branimir Ivka, Ivan Devčić in Francesco Antonio Campagna, ki je zadolžen za protokol v Uefi.

Ekipa slovenskih nogometnih legend
Ekipa slovenskih nogometnih legend FOTO: NBS Sport

Predsednik Uefe je bil v Ugandi že lani, ko se je tam ustavil na poti na volilni kongres Mednarodne nogometne zveze Fife v sosednji Ruandi, kjer je bil švicarsko-italijanski poslovnež Gianni Infantino kot edini kandidat potrjen za nov mandat.

Tedaj si je Čeferin v prestolnici Ugande, ki ima s predmestji 8,3 milijona prebivalcev, ob begunskem centru ogledal nogometno igrišče s tribuno. Tega je financirala fundacija za otroke Uefe, ki je Evropi in na drugih celinah doslej zgradila ali obnovila 80 nogometnih igrišč in podprla 412 projektov.

Tekma med slovenskimi nogometnimi legendami in parlamentom Ugande
Tekma med slovenskimi nogometnimi legendami in parlamentom Ugande FOTO: NBS Sport

Eden izmed njih je delovanje fundacije Aliguma v predmestju Acholi, kjer v zelo težkih pogojih živijo begunci po zadnji državljanski vojni v tej vzhodnoafriški državi, ki je bila v času slovenskega osamosvajanja.

"Vesel sem, da je zrasel nogometni objekt, ki vliva tukajšnjim ljudem upanje na boljše življenje in marsikdo je ob pomoči fundacije Aliguma to že tudi uresničil. Pri tem veliko vlogo igra nogomet, ki združuje različne rase, verstva in prepričanja ter ljudi iz različnih socialnih okolij," je izpostavil Čeferin.

Ekipa parlamenta Ugande
Ekipa parlamenta Ugande FOTO: NBS Sport

Fundacija Aliguma je s finančno pomočjo Uefe v slamu zgradila manjši stadion. V njegovi okolici so pred tem uredili teren tako, da se ob nalivih ne poseda več, da bi ogrožal barakarsko naselje nad njim.

Šport in nogomet pa na zelenici, ki je prej ni bilo, omogoča druženju mladine, ki se tako lahko izogne slabim stranem življenja. Ob njem je namreč zrasel tudi center, v katerem med drugim skrbijo tudi za pomoč pri izobraževanju otrok z zbiranjem finančnih sredstev za šolanje. To v Ugandi, tako kot zdravstvo, ni brezplačno.

Tekma med slovenskimi nogometnimi legendami in parlamentom Ugande
Tekma med slovenskimi nogometnimi legendami in parlamentom Ugande FOTO: Uganda Parliamentary FC

Čeferin je Afriko prišel po kongresu Uefe v Parizu, na katerem so 8. februarja potrdili spremembo statuta, tudi glede podaljšanja predsedniškega mandata, kar bi mu potencialno dovolilo novo kandidaturo na kongresu 2027. A je po po kongresu razkril, da čez tri leta ne bo več kandidiral za prvega moža evropske zveze.

  • ES_PL_24ur_309x5138
  • ES_PL_24ur_309x5137
  • ES_PL_24ur_309x5136
  • ES_PL_24ur_309x5135
  • ES_PL_24ur_309x5134
  • ES_PL_24ur_309x5133
  • ES_PL_24ur_309x5132
  • ES_PL_24ur_309x513

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.