Nogomet

Čeferin še enkrat za sklepni turnir lige prvakov

Porto, 29. 05. 2021 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v pogovoru za francoski športni časnik L'Equipe še enkrat podprl zamisel, da bi Ligo prvakov po novem sklenili s finalnim turnirjem najboljših štirih klubov.

"To bi bil lahko odličen zaključek. Tudi zelo učinkovit v odnosu do prihodkov Uefe, če bi zadevo izvedli pravilno," je dejal 53-letni slovenski predsednik Uefe, Aleksander Čeferin. "O zadevi se pogovarjamo, a odločenega ni še nič," je še dodal. Trenutno ekipe igrajo po sistemu na izpadanje tekmo doma in v gosteh vse do polfinala in le finale odloči ena tekma. Čeferin pa meni, da bi od sezone 2024/25 ligo lahko odločil sklepni turnir najboljše četverice. Sam to vidi kot izreden nogometni turnir in s tem tudi dodano vrednost zdajšnjemu produktu Lige prvakov.

Čeferin
Čeferin FOTO: 24UR

Pomanjkljivost novega turnirja je dejstvo, da bi bila polfinalista s tem ob eno pomembnejših domačih tekem v sezoni, zmanjšalo pa bi se tudi število televizijskih prenosov, zato je Čeferin v pogovoru izpostavil, da se je treba morebitne spremembe lotiti pravilno. In kot je še dejal, "se z odločitvijo ne mudi". Uefa ima zanjo še celo leto časa. A leto 2024 bo tudi leto, ko bo začela veljati reforma Lige prvakov, v kateri bo namesto 32 igralo 36 ekip, skupaj pa bo odigranih kar 100 tekem več. Takrat so možne dodatne spremembe. Da gre pri sklepnem turnirju za izjemno zanimiv produkt, pa je pokazalo lansko leto, ko je Lizbona zaradi pandemije covida-19 gostila sklepni turnir s kar osmimi ekipami.

Sergio Agüero izvaja najstrožjo kazen na tekmi Manchester City – Chelsea
Sergio Agüero izvaja najstrožjo kazen na tekmi Manchester City – Chelsea FOTO: AP

Čeferin se je v pogovoru dotaknil tudi preložitve evropskega prvenstva iz leta 2020 v 2021 in ocenil, da je to Uefo stalo med 100 in 200 milijoni evrov. Zanimiva je tudi ideja o dodatni "obdavčitvi" v evropskem nogometu, izpeljani po vzoru ameriških lig, o kateri razmišlja Čeferin in ima pri tem kar nekaj somišljenikov v vodstvu evropskega nogometa. V ZDA denimo morajo klubi za vsako prekoračitev plač za igralce, plačati nekakšen davek oziroma kazen vodstvu lige. S tem skušajo v ZDA zadržati finančne okvire športa, predvsem pa poskrbeti tudi za konkurenčnost med moštvi.

600x300_newsletter_uefa_finale
600x300_newsletter_uefa_finale FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

revolucijakorupcijafasizem
30. 05. 2021 15.52
+2
Čeferinko nič osebnega proti tebi samo preveč denarja vam klubi izplačujejo 40% mladine ne košarka ne nogomet ne zanimate redko vidiš koga od mulcev na igrišču vsi so na igricah debeli in depresivni ter užaljeni ko preberejo komentar na socialnem omrežju
TEDOxy50pMEDO
30. 05. 2021 10.46
+1
To glede davka za zviševanje plač je dobra stvar. Še boljše bi bilo, če bi bile plače fiksne v vsakem plačnem razredu. Vse nogometaše bi se lahko razvrstilo (po hitrosti teka, golih, podajah, skokih....) v plačne razrede.
Pjanček
29. 05. 2021 19.33
-7
tale Ceferin je kot puding. je neodlocen, nebzna udariti po mizi, samo filozofira o nekih moznostih in opcijah, namesto da bi se obnasal kot predsednik.
Thor
30. 05. 2021 09.33
+5
oježeš
30. 05. 2021 10.57
+1
Pametni se pogovarjajo in iščejo rešitve, neodgovorni in butasti pa tiščijo kar si zabijejo v glavo, ali je sprejemljivo ali ni, jih ne zanima, važno da mislijo, da so najbolj pametni.
TEDOxy50pMEDO
30. 05. 2021 17.18
Ker dobiva podkupnine tako kot prejšnji šef Uefe.