13°C

Čeferin: Teden nogometa s Final Fourom bi bil zanimiv format za prihodnje

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
M.J. /
KOMENTARJI
17
Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je, tako piše italijanski časnik Corierre Dello Sport, govoril o nekaterih možnih spremembah v sistemu tekmovanja v elitni Ligi prvakov. A šele nekje v prihodnosti. Poudaril je tudi, da Uefa razmišlja tudi o tem, da bi bilo evropsko prvenstvo morda prihodnje leto v eni državi.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Šef Uefe Aleksander Čeferin je vnovič poudaril, da EP 2021 nikakor ni pod vprašajem, morda pa se vrača k staremu formatu izvedbe, ko je prvenstvo organizirala ena država. Za zdaj sicer take odločitve še ni. Trenutno je znano le to, da Evropsko prvenstvo bo. Predvidoma ga bodo drugo leto gostili v 12 evropskih državah, možno pa je, da se bo zgodil podoben scenarij, tako kot je to storila Uefa avgusta na klubski sceni. "Prepričani smo, da bo Evropsko prvenstvo potekalo po programu in da nikakor ni pod vprašajem njegova izvedba. Trudili se bomo, da bo Evropsko prvenstvo potekalo z gledalci, je pa tudi to možno, da ga bo gostila ena država. Hkrati pa je tudi izjemno malo držav, ki so sposobne in primerne organizirati tako velik turnir ob upoštevanju vseh varnostnih in zdravstvenih protokolih v času novega koronavirusa," piše Corierre Dello Sport, ki prenaša pogovor Aleksandra Čeferina s španskim Movistarjem.Čeferin je pripravljen tudi na scenarij z manjšim številom gledalcev, ne pa tudi na nogomet pred praznimi stadionu. "Razmišljamo o turnirju brez gledalcev, a tudi o možnosti, da bi bili stadioni v času turnirja 30-, 50- ali 70-odstotno zasedeni," je nadaljeval nekdanji predsednik NZS in postregel tudi z zanimivim razmišljanjem o atraktivnem zaključku Lige prvakov. 

Aleksander Čeferin
Aleksander ČeferinFOTO: Damjan Žibert

"Tudi Final Four je možen, a šele po letu 2024. Lanski format je bil plod situacije, ki je vladala po svetu, diktiral ga je koronavirus. Se pa vsi strinjamo, da je bil zaključek najboljše osmerice ekipe zelo zanimiv in nepredvidljiv. Pohvale so deževale z vseh strani," je poudaril prvi mož Uefe, ki pa se formatu zaključnega turnirja v eminentni Ligi prvakov osmih ekipo ne bi več posluževal. "Finale osmih ekip je težko izvedljiv. Predvsem zaradi logistike oziroma časovnih zadržkov. Težko bi ga umesti v natrpan koledar," se zaveda Grosupeljčan, ki pa se mu zdi zanimiv morebitni Final Four, ki bi v prihodnje le utegnil ugledati luč sveta. "Teden vrhunskega klubskega nogometa v kakšnem evropskem velemestu bi bil to. Vsekakor zanimivo." Čeferin je ob koncu pogovora komentiral tudi VAR v nogometu. "Šli smo v korak s časom. Pomaga nogometu, a lahko je tudi težava. Poti nazaj ni, toda še veliko stvari je za izboljšati."