18°C

Čeferin: Starejša gospa s palico se mi je na ulici zahvalila za boj z barabami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
Marko Gašparin /
KOMENTARJI
258
Slovenski odvetnik na čelu Uefe Aleksander Čeferin je v odmevnem intervjuju za britanski Telegraph razkril, da ga je v Sloveniji na ulici ustavila starejša gospa s palico in se mu zahvalila 'za boj z barabami'. "In sploh ne gleda nogometa. Gre za stvar družbe," je o boju z ustanovitelji zloglasne Superlige povedal Čeferin.

Aleksander Čeferin se je ostro zoperstavil zloglasni Superligi, ki je hitro propadla.
Aleksander Čeferin se je ostro zoperstavil zloglasni Superligi, ki je hitro propadla.FOTO: Damjan Žibert

"Prijatelja iz Švice je njegov devetletni sin, ko je prišel iz šole, vprašal: 'Oči, ali smo za Superligo ali proti Superligi?' Njegov oče je odgovoril, da smo proti Superligi. Sin pa je odvrnil: 'Hvala bogu. Vsi v šoli so proti Superligi,'" je z dodatno anekdoto postregel predsednik Uefe, za katerim je izjemno naporna sezona, pa tudi naporen teden, saj je bil prisoten tako na finalu Lige Evropa, Lige prvakov, že sinoči pa si je v Stožicah ogledal obračun Eura U21 med Portugalsko in Italijo. 

Čeferin je v pogovoru za britanski časopis še ocenil, da bo neuspel poskus ustanovitve lige v dobrobit nogometa. "Na nek način je to zelo dobro, da se je zgodilo, saj je bilo vedno v zraku vprašanje – veliki klubi proti vsem ostalim. Šlo je za vprašanje, ali lahko pridem v vašo hišo in vprašam, koliko je vredna? In vi odgovorite: 500.000 funtov. In jaz odgovorim: dam vam milijon funtov, zdaj pa jo zapustite. Toda ne, to je moja hiša," je vse skupaj skušal orisati Čeferin. Dodal je: "Šlo je za veliko stvar in zdaj je grožnja mimo. Z drugega pogleda je sedaj jasno, koliko nogomet Evropi pomeni. Mislim, da so nam ti trije klubi (Real Madrid, Barcelona in Juventus, op. p.), ki še vedno mislijo, da bodo imeli Superligo, pomagali na nek način, saj je zdaj veliko lažje govoriti o solidarnosti in o vsem ostalem, saj jim lahko rečemo: 'Kar pojdite v vašo Superligo, če vam ni všeč.' Ljudje so govorili, da so ameriški lastniki krivi za to, toda ne pozabite, da so edini trije, ki mislijo, da je zemlja ravna, Italijan in dva Španca," je bil znova oster Čeferin. "Pred tem je bilo težko, saj je vedno obstajala neka grožnja, zdaj pa je jasno, da vsak, ki premore kanček razuma, tega ne bo več poskusil. Bilo je težko, stresno za 48 ur, toda dobro je, da se je zgodilo," je pozitivne stvari iz najbolj dramatičnih dni na čelu predsedovanja Uefi skušal najti Čeferin. 

Izpostavil je tudi zmago nogometnega palčka Villarreala nad velikanom evropskega nogometa Manchester Unitedom v finalu Lige Evropa, ki da je tipični primer, zakaj je treba pustiti sanje odprte, da lahko vsak klub osvoji trofejo. "Villarreal je iz mesta s 50.000 ljudmi, a je osvojil Ligo Evropa. To tekmovanje so dobili zavoljo predstav na igrišču. To je jasno sporočilo," je opozoril Čeferin.

Čeferin je priznal, da je tudi neverjeten odziv navijačev z Otoka pomagal pri hitri zajezitvi projekta Superliga.
Čeferin je priznal, da je tudi neverjeten odziv navijačev z Otoka pomagal pri hitri zajezitvi projekta Superliga.FOTO: AP

53-letni Slovenec na čelu Uefe je še zagotovil, da bo Uefi, v izogib takšnim zgodbam, pomagala tudi Evropska unija, ki se je že na samem začetku brez oklevanja postavila na stran Uefe. "Unija bo poskrbela za to, da zaščiti evropski športni model napredovanja in izpadanja," je pojasnil Grosupeljčan, eden najvplivnejših oseb v svetu športa nasploh. 

Po zloglasnem poskusu ustanovitve Superlige, ki bi klubom v prvi vrsti prinesla zajeten kupček ustanovitvenega kapitala, se je večina klubov hitro pokesala in z Uefo podpisala sporazum o neodhodu v Superligo. Med njimi sta bila tudi finalist Lige prvakov Manchester City in zmagovalec Chelsea. "Vesel sem, da sta kluba zdaj na naši strani, sta člana Uefe. Ne vem, zakaj bi ju morali preganjati do konca življenja," je še opozoril Čeferin. "Zame je za deveterico ta zgodba zaključena in obravnavam jih povsem enako, kot vse ostale," je še priznal Slovenec, ki tako do klubov, ki so podpisali sporazum, nima zamer.

Čeferin ostaja oster do Barce, Reala in Juveta: Očitno imajo preveč denarja
Teh devet klubov se je hitro povleklo nazaj, se javno opravičilo, sprejelo finančno kazen Uefe, ki bo ta denar namenila v razvoj nogometa otrok. Še vedno pa je Čeferin zelo jezen in sila nerazumevajoč do preostale trojice (Real, Barca, Juve), ki zagovarja Superligo. "Torej so v Superligi in zunaj Lige prvakov, toda še vedno bi radi v prihodnji sezoni igrali v Ligi prvakov. Dejali so, da je z Ligo prvakov konec, toda še vedno želijo igrati v njej? Zdaj nam grozijo, pošiljajo dopise, da nas bodo tožili na takšnem in drugačnem sodišču. Očitno imajo preveč denarja. Morali bi ta denar investirati v ženski nogomet in otroški oz. mladinski nogomet," jim je prek Telegrapha sporočil Čeferin. 

Bosta Barcelona in Juventus (poleg Reala) sploh igrala v Ligi prvakov v prihodnji sezoni?
Bosta Barcelona in Juventus (poleg Reala) sploh igrala v Ligi prvakov v prihodnji sezoni?FOTO: AP

Ta jasnega odgovora o tem, ali bodo 'umazani trije' igrali v Ligi prvakov v prihodnji sezoni, še nima. "Zame bi bila idealna situacija takšna, da igrajo vsi, ki so se v Ligo prvakov uvrstili. Toda jasno je, da je nenavadno komunicirati z njimi, če pa so izginili čez noč in do danes še niso prišli nazaj. Vse, kar dobivamo, so neka pisma. Nisem jih prebral, toda naša pravna služba pravi, da gre za pisma groženj na takšen in drugačen način. Ko se pogovarjam z 244 klubi v Evropski klubski zvezi (ECA, op. p.), uporniki niso najbolj popularni na svetu. Tožijo vsepovprek, grozijo vsakomur. Njihov pogled je: 'Igrajmo elitno tekmovanje in dajmo nekaj miloščine vsem.' Nihče noče miloščine," je še orisal Čeferin. Ta je hvaležen tudi navijačem, ki so (predvsem na Otoku) jasno pokazali svojim klubom, kaj si mislijo o Superligi. "Zdaj je veliko lažje, ker smo vsi stopili skupaj in imamo priložnost, da se o vsem pogovorimo. Z določenega pogleda moramo povečati prihodke tekmovanja. Ko navijači vseskozi kričijo: 'Uefa, denar, to in ono' ... toda kar 93,5 odstotka denarja gre klubom, kar je ogromna številka. Po drugi strani si želimo spoštovati evropske lige. Z njimi imamo boljši odnos kot kdaj koli prej. Zdaj je z novo evropsko klubsko zvezo (ECA, op. p.) brez teh treh klubov vse skupaj bolj iskreno. Upam, da nisem naiven, a sem optimističen," je v obsežnem in odmevnem intervjuju zaključil Čeferin.