Nogomet

Čeferin: VAR? Če imaš dolg nos, si v prepovedanem položaju

Nyon, 04. 12. 2019 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Na zasedanju izvršnega odbora Evropske nogometne zveze v Nyonu so potrdili kvalifikacijski sistem za svetovno prvenstvo 2022. Uporabljal se bo tudi sistem VAR, ki ga je prvi mož krovne evropske nogometne organizacije Aleksander Čeferin v pogovoru za enega od britanskh medijev sicer močno okrcal.

Čeferin (v sredini) med septembrskim obiskom Ljubljane, ko je s sodelavci odigral tudi krajšo nogometno tekmo na Trgu republike.
Čeferin (v sredini) med septembrskim obiskom Ljubljane, ko je s sodelavci odigral tudi krajšo nogometno tekmo na Trgu republike. FOTO: Damjan Žibert
"Žal bi nas ubili, če bi rekli, da ukinjamo VAR," je za Daily Mirror tudi povedal Čeferin. Veliko reprezentanc naj bi se v nedavno končanih kvalifikacijah za EP 2020 pritoževalo, ker sistema VAR ni bilo. "Na primer ‒ moji reprezentanci, Sloveniji, se ni uspelo uvrstiti. Bila je čista roka (na tekmi proti Avstriji v Ljubljani, poraz z 0:1, op. a.), jaz sem jo videl na stadionu. Norel sem, toda sodnik je ni videl. Zdaj bi bili uvrščeni na evropsko prvenstvo. Ljudje so me gledali in mi govorili: 'Kdo za vraga si, če nimaš nobenega vpliva?' Nekdo je začel kričati: 'Kakšna sramota, Uefa!' A nič zato. Tega sem vajen, a to ni tako enostavno. Na koncu dneva sem pomislil, da je v vsem slabem tudi nekaj dobrega, zdaj vsaj vsi vedo, da se v te reči ne vmešavam."

Da predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin ni največji privrženec videosistema za pomoč sodnikom ‒ tako imenovanega VAR ‒ je jasno že dlje časa. Grosupeljski pravnik je bil s sodelavci precej zadržan, ko je postalo jasno, da bo VAR po uspešnem svetovnem prvenstvu "debitiral" tudi v najelitnejšem evropskem tekmovanju, Ligi prvakov, kjer skupaj z državnimi prvenstvi, v katerih se pojavlja, vse od prihoda skrbi za številne polemike.

"Če imaš dolg nos, si v prepovedanem položaju," je za britanski časnik Daily Mirror povedal Čeferin. "Poleg tega črte rišejo iz pisarne. Malce subjektivno je karkoli risati, ko pa naj bi bili kriteriji objektivni. Naš predlog je bil, da bi pri prepovedanih položajih obstajal manevrski prostor desetih ali dvajsetih centimetrov. O tem smo se pogovarjali z našimi sodniki. Meni se zdi prav, da ne dosodiš prepovedanega položaja zaradi enega centimetra. Srž pravila je namreč, da ocenjuje, če je oseba s tem v kakršni koli prednosti," je nadaljeval nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije.

'Ničesar ne vemo!'
"Pred dvema tednoma smo imeli na Uefi najboljše svetovne trenerje. Prišli so (Jürgen) Klopp, (Josep) Guardiola, (Massimiliano) Allegri, (Carlo) Ancelotti, (Zinedine) Zidane ... Naš šef sodnikov Roberto Rossetti je pokazal posnetek, na katerem je bilo možno igranje z roko. Vprašal jih je, če menijo, da je roka ali ni. Pol jih je reklo, da je, druga polovica pa, da roke ni. Zdaj pa mi vi povejte, če je pravilo jasno ... Ničesar ne vemo! Na primer možna roka na tekmi Liverpoola in (Manchester) Cityja. Je bila roka ali ne?"

Famozna "VAR-soba", kjer sedijo sodniki, ki nato pomagajo pri odločitvah tistim na zelenici.
Famozna "VAR-soba", kjer sedijo sodniki, ki nato pomagajo pri odločitvah tistim na zelenici. FOTO: Uefa

Čeferin je še dodal, da je opazil, da v otoški Premier League sodniki svojih odločitev ne preverjajo na za ta namen pripravljenem zaslonu, medtem ko je v Italiji po njegovih besedah "kaos", ko sodniki posnetke gledajo "uro in pol".

"VAR? Nikoli nisem bil njegov velik privrženec. Zdaj stranski sodniki nikoli sploh ne dvignejo zastavice. Čakajo, čakajo in čakajo ..." je še dodal Čeferin. "Igralci? Oni pa sploh več ne proslavljajo golov, ker morajo počakati VAR ... O pravilu roke pa sem vam že povedal: nihče ne more pojasniti, kaj je roka in kaj ne. Kako dokažeš namero? Sodnik ni psiholog, da bi vedel, če si to storil namenoma ali ne. Sodniki delajo napake. Napake sodnikov so takšne kot napake igralcev. Lahko razglabljamo o nekaterih napakah skozi ves teden, to pa se mi zdi zanimivo. Zdaj pa s tehnologijo nihče ne ve, kdo odloča."

Uefa potrdila kvalifikacijski sistem za SP 2022
Uefa je na zasedanju potrdila kvalifikacijski sistem za svetovno prvenstvo 2022. Iz Evrope bo na mundialu v Katarju igralo 13 reprezentanc, deset bo zmagovalcev kvalifikacijskih skupin, ki bodo uvrščeni neposredno, tri pa bodo prišle iz dodatnih kvalifikacij. V teh dodatnih kvalifikacijah bo igralo deset drugouvrščenih iz kvalifikacijskih skupin ter dva najboljša zmagovalca skupin iz lige narodov 2020/21. Uefa je tudi potrdila, da bo uporabljala sistem VAR v dodatnih kvalifikacijah Lige narodov marca 2020, prav tako pa tudi v kvalifikacijah za SP 2022, a mora slednje potrditi še Mednarodna nogometna zveza (Fifa).

"Igra se spreminja, ampak skrbi nas, da se preveč," je dejal Čeferin po seji IO. "Nogomet potrebuje negotovost, saj igralci delajo napake, sodniki na zelenici pa morajo prevzeti odgovornost. Ne pa neki ljudje, skriti v kombiju ali stavbi, oddaljeni 500 km od stadiona," je nadaljeval prvi mož Uefe in poudaril, da lahko živi s tem, da so sodniki živa bitja, ki delajo napake.

Čeferin (desno) se je v zadnjem času, med drugim, mudil na Madžarskem, v Albaniji, Rusiji in Turčiji.
Čeferin (desno) se je v zadnjem času, med drugim, mudil na Madžarskem, v Albaniji, Rusiji in Turčiji. FOTO: Miniszterelnoki Sajtoiroda / Fischer Zoltan

Za jasnejši, hitrejši in manj vpadljiv VAR
"Ampak zdaj, ko tehnologija dela napake, to pa je težava," je povedal Čeferin, ki sicer ni proti VAR, ampak mora ta biti bolj jasen. "Mora biti jasnejši, hitrejši in manj vpadljiv. Toda bo ostal," je še dejal Čeferin, ki ima precej povedati predvsem za odločitve o prepovedanem položaju. Posnetki na ekranih ob pregledu z VAR namreč vodijo do razveljavitve zadetkov, pa čeprav je bil igralec, denimo, le s prstom v prepovedanem položaju

"Tanka je ta črta, nariše jo VAR, kar pomeni, da je subjektivna črta ob objektivnem dejstvu, kar je malce čudno," meni Čeferin. Zmedo povzroča tudi igranje z roko in to, za koliko nazaj naj sodniki pregledujejo morebitne kršitve pravil med tekmo.

Spremembe tudi v Ligi prvakinj
"Ali pregledamo zadnjih pet minut ali zadnjih petnajst? Sodnik v preteklosti ni nikoli dejal, da mora pregledati prekršek, ki se je zgodil sedem minut nazaj. Obenem pa še vedno ne vemo, katero igranje z roko je za prekršek, kdo riše črte, kako debele so ... Veliko vprašanj je pred nami," še pravi Čeferin.

Spremembe pa so doletele tudi Ligo prvakinj. Ta bo od sezone 2021/22 dalje imela tudi skupinski del, v katerem se bo merilo 16 ekip. S spremembami tekmovanja ‒ trženje in TV pravice bodo centralizirane od skupinskega dela dalje (zdaj je le finale) ‒ si želijo podvojiti doseg in vrednost Lige prvakinj. Z novim sistemom, v katerem bo osmino finala zamenjal skupinski del s štirimi skupinami s po štirimi ekipami, bo 20 odstotkov več tekem. Po dve najboljši ekipi iz vsake skupine bosta napredovali v četrtfinale. Pred skupinskim delom pa bosta še dva kroga, v prvem bodo ekipe igrale na mini turnirjih, v drugem pa po eno tekmo doma in v gosteh. Najboljših šest nacionalnih zvez bo prispevalo po tri ekipe, od sedme do 16. pa po dve. Vse druge bodo lahko imele po enega predstavnika.

'Položaj v Evropi je vse bolj napet. To se čuti.'
Sicer pa je moral Čeferin že prej odgovarjati tudi na kritike, češ da Uefa ne naredi dovolj za boj proti rasizmu. Poudaril je, da težave z rasizmom, ki so vse večje, potrebujejo drugačen, močnejši pristop.

"Nisem tako naiven, da bi si mislil, da smo naredili vse, kar lahko in da je vse končano," je dejal v pogovoru za Daily Mirror in priznal, da je podcenjeval, koliko je rasizma v nogometu: "Res je. Položaj v Evropi je vse bolj napet. To se čuti."

Vrnil žogico Borisu Johnsonu
Pri tem je Čeferin ošvrknil politike, posebej pa britanskega premiera Borisa Johnsona, ki je sam kritiziral Uefo zaradi rasističnih izpadov proti določenim angleškim reprezentantom v Bolgariji.

"Ko politik ženske, ki nosijo burko, označi za poštne nabiralnike in potem javno okrca Uefo - ali res odgovoriš na kaj takšnega? Verjamete, da je iskren? Dajte, no," je bil jasen Čeferin.

Slovenija v tretjem bobnu za žreb lige narodov 2020/21
Določili so tudi bobne za žreb skupine Lige narodov 2020/21. Slovenija bo igrala v ligi C, na žrebu, ki bo 3. marca v Amsterdamu, pa bo v tretjem bobnu skupaj z Estonijo, Litvo in Luksemburgom. Vsak od zmagovalcev skupin v ligah B, C in D bo napredoval v ligo višje, zadnjeuvrščeni iz lig A, B in C pa bodo padli v ligo nižje. Tekme bodo med septembrom in novembrom prihodnje leto. V premierni Ligi narodov je Slovenija igrala v ligi C in izpadla v ligo D, a je Uefa pozneje spremenila sestavo lig, tako da je slovenska izbranca vrsta še vedno v ligi C.

SLOVENIJA

Bobni za žreb Lige narodov:

- LIGA A:
boben 1: Portugalska, Nizozemska, Anglija, Švica;
boben 2: Belgija, Francija, Španija, Italija;
boben 3: Bosna in Hercegovina, Ukrajina, Danska, Švedska;
boben 4: Hrvaška, Poljska, Nemčija, Islandija;

- LIGA B:
boben 1: Rusija, Avstrija, Wales, Češka;
boben 2: Škotska, Norveška, Srbija, Finska;
boben 3: Slovaška, Turčija, Irska, Severna Irska;
boben 4: Bolgarija, Izrael, Madžarska, Romunija;

- LIGA C:
boben 1: Grčija, Albanija, Črna gora, Gruzija;
boben 2: Severna Makedonija, Kosovo, Belorusija, Ciper;
boben 3: Estonija, Slovenija, Litva, Luksemburg;
boben 4: Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija;

- LIGA D:
boben 1: Gibraltar, Ferski otoki, Latvija, Lihtenštajn;
boben 2: Andora, Malta, San Marino.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PavlaS
06. 12. 2019 12.21
+1
Var ne rešuje vseh spornih situacij, ampak svetovnih prvakov z "božjo roko" pa tudi ne bo več.
širimresnico
05. 12. 2019 13.45
+1
čeferin je perezova lutka. s tem namenom je tudi bil postavljen na to mesto.lahko vodljiv skorumpiranec...
09ZarMan10
05. 12. 2019 12.29
-1
tokrat se v bistvu popolnoma strinjam s Čeferinom! VAR ni prava stVAR!!!
feliks-07
05. 12. 2019 12.20
+4
Barcelona je izgubila prvenstvo ker ji sodnik ni priznal gola čeprav je bila žoga en meter čez gol črto.Čeferin in poštenje ne paše skupaj.
apodgra
05. 12. 2019 07.37
+3
Dokler bodo v sodniških vrstah sodniki, ki znajo poskrbeti za sebe , VAR ne bo nikoli zagotovil pravičnega sojenja. Edino , kar lahko Uefa stori , da se proti takim sodnikom uvedejo stroge kazni ali celo izključitev iz sodniških vrst. Kdaj pa je kakšen sodnik zakaj odgovarjal . Dokler pa bo skorumpirani sodnik sodil , toliko časa bo prehajalo do nepoštenega sojenje in oškodovanje ekip. Nobena modrost ni potrebna ,samo ,napisati je treba jasna pravila in pika.
tedoVV2HCmedo
04. 12. 2019 20.14
-8
Rešitev je enostavna, žoge bi morale imeti senzorje, da bi se zaznalo tresenje, ko bi žoga prišla na roko. S temi senzorji bi se prav tako 100% sigurno vedelo, ali je out (ali kot) ali ne, ko se žoga velikokrat odbije od nog. Lahko bi imeli senzorje tudi na oblekah, da bi se zaznalo vlečenje za majico. Skratka, imamo dovolj znanosti, da ne bi rabili imeti sodnikov na travi, ampak ker je nogomet ena velika korupcija, se ne bo nič spremenilo.
le?o
04. 12. 2019 20.25
+11
Kako bi senzor ločil roko od noge? Če se je suarez sam tolkokrat spotaknil, kolkorat bi se še sam za majico potegnil? Nogomet ni igra znanosti je igra človeškega faktorja in sodniki so del tega faktorja. Se pa strinjam, da korupcije ni edino pred šolo, kjer igrajo otroci medrazredno...pa še to če ni sodnik kdo od profesorjev.
ehjaehja
04. 12. 2019 20.50
-2
suarez je največja nogometna sramota na svetu kar se zadeva nogometnih igralcev.
apodgra
05. 12. 2019 07.40
+6
Zapiralo Poznam še večjo nogometno sramoto ,ki je tudi tebi dobro znan , je pa na tvoji strani. Primerjaj oba, pa boš hitro ugotovil , da je Suarez proti tvojemu idolu pravi amaterček .
tedoVV2HCmedo
05. 12. 2019 10.18
+0
leđo, sinhronizacija video posnetkov in posnetkov vibracij žoge. Pri nekih video posnetkih se nikakor ne da videti, ali se je žoga dotaknila roke. Ko bi v času morebitnega dotika dali zraven še čas vibracije žoge, bi se 100% vedelo, če je žoga šla na roko ali ne.
tedoVV2HCmedo
05. 12. 2019 10.25
-1
Dodatna stvar bi bile kamere, ki bi jih vodila žoga. Ena kamera bi bila nad žogo in bi bila obrnjena dol, dve kameri ob strani in usmerjeni vodoravno. Pa še marsikaj bi se dalo, da bi bilo sojenje avtomatizirano in 100% natančno.
kojnusar
04. 12. 2019 20.13
-3
res ima dolg nos...
zeke DC
04. 12. 2019 20.11
+6
Najprej nej dolocijo ena normalna pravila in naj se tega drzijo ne da so vsa nogometna pravila ena megla.... ko bo enkrat crno ma belem napisan, da je igra z roko v kazenskem prostoru enajstmetrovka bo precej enostavneje in nobenih problemov... Dokler bo pa tricetrt stvari prosta sodniska odlocitev, je pa vseskup en kaos, in prevec subjektivno odlocanje sodnikov... Tudi prepovedan polozaj bi zelo enostavno lahko resili... polozaj stopala in je to to... nobenga ne bo brigal a ma nos dolg k ostrzek al frizuro ko valderama... tako da z VAR sistemom ni nic narobe, ampak problem so pravila in ljudje(sodniki) ki odlocajo ko pregledujejo VAR... pa lep vecer
zeke DC
04. 12. 2019 20.06
-4
Uefa mafia- kaj se delajo norca? Nogomet je totaln farsa postal... igralci so ene razvajene p.... ,
24 cenzur
04. 12. 2019 19.49
+9
Tole ga je pa vsekal mimo. A to je zanj slabo, če sistem deluje na 1 cm natančno? Se pravi, ga je treba malo poslabšat, da bo spet več prostora za manipulacije.
resnicaosvobaja
04. 12. 2019 19.54
+0
Se točno ve čigav navijač je Čeferin, ko gre za klub izven Balkana
ehjaehja
04. 12. 2019 19.55
+2
le?o
04. 12. 2019 20.09
+5
Čeferin in klub izven balkana sta se toliko let zapored podružila tam nekje konec maja, in spet enkrat avgusta da so res lahko bff.
janezpodre
04. 12. 2019 19.42
+4
Rahlo sem razočaran, g.Čeferin, vaša izjava o VAR-u zveni takole- advokat se pritožuje, ker upoštevajo posnetek nadzorne kamere, ne pa pričanje policista, ki je bil 5o m stran od dogodka, malo za vogalom.
ehjaehja
04. 12. 2019 19.29
-5
Var je bil ustvarjen žal da se še dodatno zaščiti klub kot je Barcelona. Letos je recimo Real dosti krat bil oškodovan pa Vara sodnikcni hotel niti povohati.Iste situacije pri barci pa so šli pogledat in jim dodelili enajstmerovke. To je edini razlog da barca ne potone kot barčica.
le?o
04. 12. 2019 19.53
+3
Vprašaj obreza za var in sodnika za var ekranom😂😂😂😂. On bi našel ene par spornih situacij v škodo barce in korist osasune😂😂
ehjaehja
04. 12. 2019 19.58
+4
za vsako rit raste palica,v ligi prvakov jih tolče karma že leta sedaj se prenaša počasi še na la ligo. čez 5 let nihče več ne bo vedel da jlub barcelona obstaja saj se bodo borili v tretji španski ligi za obstanek🤣🤣
resnicaosvobaja
04. 12. 2019 20.02
+2
Dve leti nazaj smo smo še trepetali za gol, če je žoga prešla gol črto za slab meter...tega ni več ...
ehjaehja
04. 12. 2019 20.04
+5
v ligi prvakov vas karma že tepe resnica,sedaj pa prihaja še v la ligo😊
le?o
04. 12. 2019 20.07
+2
Mah tako hudo nebo. " no počakajmo laliga ima var"... bi djau obrez.
User447113
04. 12. 2019 19.18
+8
Če se sodniki v 99% spornih situacij in po vrtenju počasnih posnetkov pravilno odločijo iz pisarne, potem je to verjetno boljše, kot bi lahko kdajkoli zagotavljali sodniki s prostim očesom tekom hitrih akcij, ko odločajo desetinke sekunde (da o tem da se preprečijo goljufije sodnikov niti ne govorim). Saj mora biti v prvi vrsti poštenje, ne? A ni hecno, odvetnik Čeferin bi raje sojenje v celoti prepustil enemu sodniku, kot pa odločanju na podlagi dokazov.
User447113
04. 12. 2019 19.30
+6
Posebno paradoksalno je, da vrhovni poglavar dvomi o smiselnosti počasnih posnetkov pri nogometu, kjer tekma traja dlje in sploh zato, ker ima en tak dogodek (gol, penal, izključitev) izredno velik pomen na končni rezultat. Povsem drugače, kot pri košarki, odbojki in morda še kje drugje, kjer slaba sodniška odločitev skoraj nima vpliva na rezultat.
le?o
04. 12. 2019 18.58
+3
Dejstvo, da var kot tak ni dorečen. Var lahko razveljavi gol zaradi favla na sredini igrišča, ofsajda, dosodi penal zaradi favla, igre z roko. Primeri, ko sodnik dosodi neobstoječi kot, napačno dosojen avt, simuliran favl in nasprotna ekipa doseže gol a bo var razveljavil gol...ne. Ko igralec pred izvajanjem premakne žogo za frajštos 1 meter naprej od mesta kjer je storjen favl, in zabije gol, var tudi ne posreduje. To so vse neregularni načini zabijanja golov in nevem zakaj v vseh takih situacijah ne uporabljajo var, če že imajo možnost.
dark horse
04. 12. 2019 19.16
+1
Se vidi kako se spoznaš na fuzbal in kje se uporablja var. Pri outih,kotih...hahaha. Vidim da še kar boli ko si je Messi malce premaknil žogo ko je dal evrogol. Če bi bil var desetletje nazaj bi tvoji ta beli ljubljenci imeli 4 kante manj
le?o
04. 12. 2019 19.29
+2
Tmni ne napamet. Barci messijev neregularni gol ni pomagal. Če ekipa neupravičeno dobi kot in potem zabije gol, je to zate pošten gol? Recimo, da ajde ronaldo(da ne bo samo suarez simulant) zasimulira prekršek in pjanić zabije iz frajštosa, boš pa pisal kako je var krivčen. Pa to zgoraj "ne napamet" je bla tko mal provokacija...sej veš zakaj.
resnicaosvobaja
04. 12. 2019 19.59
+2
Vsak napredek pri pravičnejših odločitvah je napredek in VAR je zame odpravil glavnino napačnih odločitev...mogoče se bomo čez desetletje kregali le za 1 napačno dosojen kot
le?o
04. 12. 2019 20.05
In iz tega napačnego dosojenega kota ekipa dobi gol. Bo to fer? Za tmnega in ekipo, ki da gol očitno nič spornega.
resnicaosvobaja
04. 12. 2019 20.28
Bodo potem zahtevali novo tekmo kot Harden ? Se bo jesenski del lige končal do maja ?
Slovenec1973
04. 12. 2019 18.52
+8
Var vecini neodgovarja ker ne morejo toliko prirejat tekme kot brez njega. šport je biznis eni ekipi piskaš penal onim pa ofsajt pa je namest 1:0 nato 0:1. 👍
cpero
04. 12. 2019 18.50
-2
ceferin spet bluzis ,sedaj ko je var ne morete tolko bluzit,prej pa vedno real in barca v ospredju
eskil
04. 12. 2019 18.38
+11
Če bi VAR obstajal 50 let nazaj in več, potem Anglija, Argentina in Italije ne bi bile svetovne prvakinje. Toliko o tem. Da pa tako UEFA, kot FIFA nimata izdelanih pravil je pa jasno. Obema organizacijama ni jasno, kakšen je anatomski položaj roke, če se človek giblje. Zato je potrebno jasno zapisati, se za igranje z roko šteje, če se žoga dotakne rokeod ramena navzdol, ne glede na položaj roke. Kar se tiče ofsajda, ni nič narobe, če se črte rišejo v pisarni VAR-a. Važno je da so ravne. Če se bo dopustilo odstopanje, bo pod vprašaj prišlo, kje so dovoljene meje odstopanja in tu spet pride do subjektivnega ocenjevanja. Torej, VAR je potreben in v prihodnosti ga bo potrebno uporabkjati še za kakšne druge dvomljive situacije. Recimo vratarji, pri izvajanju kazenskih strelov, v 80 % predčasno zapustojo golovo črto.......
resnicaosvobaja
04. 12. 2019 18.16
+3
Kdo še omenja VAR, če ne gre za italijansko prvenstvo ali angleškega sodnika ?
Gorenjska1199
04. 12. 2019 18.08
+3
Pol bi pa bil Ibrahimovic veckrat v prepovedanem polozaju
ANDRO2004
04. 12. 2019 18.04
-3
Pa poglej s stani, pa nos nima vpliva....😀neumen članek, trapast komentar.